10 alimente pentru plămâni sănătoși

Scris de Dr. Luca Catalin

10 alimente pentru plămâni sănătoși

10 alimente pentru plămâni sănătoși Luând în considerare faptul că în prezent aerul este tot mai poluat în întreaga lume, bolile respiratorii și cancerul de plămâni sunt în creștere atât în rândul fumătorilor, cât și al nefumătorilor. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat contaminarea aerului ca fiind cel mai mare factor carcinogen. Această situație reală constituie un semnal de alarmă că este necesar să facem ceva pentru a ne menține sănătatea plămânilor, iar alimentația este un element cheie în acest sens. Tot mai multe studii și cercetări au demonstrat că un consum zilnic de crudități proaspete constituie o bază foarte bună pentru prevenirea bolilor de orice tip, inclusiv a cancerului. Vă prezentăm în acest articol 10 alimente care favorizează o bună sănătate a plămânilor. Iată care sunt acestea:

1. Merele: Merele sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Polifenolii și flavonoidele din mere ajută la combaterea cancerului și evită scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, un consum regulat de mere poate reduce riscul de a suferi de astm și cancer de plămâni.

2. Pepenele galben: Pepenii galbeni sunt o sursă excelentă de vitaminele A și C (carotenoizi). Există mai multe studii care au demonstrat că un consum regulat al mu alimentelor bogate în carotenoizi este asociat cu un risc mai mic de apariție a cancerului de plămâni.

3. Coacăzele negre: Coacăzele negre conțin aproximativ 180 mg de vitamina C la o porție (o jumătate de cană), dar și potasiu, fier, Vitamina B5 și alți nutrienți importanți. Aceste fructe sunt foarte bogate în vitaminele C și E, acid elagic, antocianine și au puternice proprietăți antiinflamatorii.

4. Brocoli: Brocoli este bogat în vitamina C, carotenoizi, acid folic și substanțe fitochimice care combat cancerul. În prezent există mai multe studii care relaționează această legumă cu o reducere a riscului de cancer de plămâni inclusiv în cazul persoanelor fumătoare.

5. Varza: Această binecunoscută legumă din familia cruciferelor are o mare putere detoxifiantă. Varza conține anumiți fitonutrienți (precum glucozinolații) care activează enzimele care detoxifică organismul și combat cancerul. De asemenea, varza conține antioxidanți esențiali precum acidul cafeic, acidul ferulic și quercetina care reduc nivelul de oxidare celulară.

6. Ghimbirul: Acest condiment special are o mare putere antiinflamatorie și detoxifiantă, ajutând la eliminarea substanțelor contaminante din plămâni, în plus are efecte foarte bune pentru ameliorarea astmului.

7. Semințele de in: Un studiu medical efectuat recent a demonstrat că semințele de in nu doar protejează țesuturile pulmonare față de expunerea la radiații, ci și repară eventualele daune care pot apărea la acest nivel.

8. Dovleacul: această legumă are un conținut ridicat de potasiu, acid pantotenic, magneziu, vitaminele C și E. Totodată, carotenoidele din dovleac reduc riscul de apariție a cancerului de plămâni.

9. Usturoiul: Unele componente ale usturoiului favorizează eliminarea toxinelor și a substanțelor carcinogene din corp. Câteva studii medicale recente au arătat că persoanele care consumă usturoi proaspăt de cel puțin două ori pe săptămână au un risc cu 44% mai mic de apariție a cancerului de plămâni.

10. Ceaiul verde: Extractul de ceai verde este un agent chimiopreventiv considerat de cercetători ca fiind foarte promițător în lupta împotriva cancerului de plămâni. În cazul fumătorilor înrăiți care nu doresc să renunțe la acest obicei nociv se recomandă să consume în mod regulat ceai verde, deoarece acesta poate măcar oferi o oarecare protecție împotriva agenților carcinogeni din tutun.