5 combinații de alimente super nutritive

Scris de Dr. Luca Catalin

5 combinații de alimente super nutritive

5 combinații de alimente super nutritive A combina unele alimente pentru a îmbunătăți absorbția substanțelor active din acestea poate fi cu mult mai benefic decât a consuma cantități ridicate din unele suplimente alimentare.

 Încercați aceste combinații alimentare de cel puțin de două ori pe săptămână, iar în scurt timp veți putea observa efectele lor pozitive asupra sănătății:

1. Vitamina C și fierul

 A consuma vitamina C împreună cu alimente bogate în fier multiplică absorbția acestui mineral în organism și ajută la prevenirea anemiei.

 De exemplu, ardeii roșii conțin aproximativ 80 mg de vitamina C la 100 grame, iar lintea este la rândul său, unul dintre cele mai bogate alimente în fier.

2. Polifenolii și acidul citric

 Polifenolii sunt antioxidanți naturali, care se găsesc în alimentele de origine vegetală și care conțin anumiți compuși bioactivi, iar dacă sunt însoțiți de acid citric se absorb mult mai bine în corp. Conform studiilor științifice, se estimează că consumul polifenolilor oferă o cantitate de 10 ori mai mare de antioxidanți decât consumul simplu al acidului citric sau al vitaminei C.

 Lămâile conțin o cantitate generoasă de acid citric, iar ceaiul verde conține galato apigalocatechina, un tip de polifenol care are un puternic efect antioxidant. Așadar, ceaiul verde cu câteva picături de suc de lămâie este o combinație excelentă cu efecte antiîmbătrânire și anticancerigene foarte puternice.

3. Licopenul și grăsimile sănătoase

 Licopenul este un tip de carotenoid care are o puternică acțiune anticancerigenă și care se găsește de exemplu, în roșii. La rândul lor, acizii grași mononesaturați care se găsesc în alimente precum fructul de avocado favorizează absorbția licopenului în corp. Avocado este unul dintre fructele cele mai sănătoase, fiind o combinație perfectă de grăsimi mononesaturate, fibre, proteine și o mare cantitate de vitamine, minerale și alți compuși care susțin sănătatea corpului.

 Nutriționiștii ne recomandă să consumăm roșiile împreună cu avocado (de exemplu sub formă de salată), aceasta fiind una dintre cele mai bune combinații alimentare cu efect anticancerigen.

4. Quercitina și flavonoizii

 Ambii compuși ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și se completează reciproc. Quercitina are efecte antiinflamatorii și protejează vasele de sânge. Quercitina se găsește de exemplu în merele crude.

 La rândul lor, flavonoizii sunt substanțe antioxidante care ne protejează contra cancerului, neutralizează radicalii liberi și previn atacurile cerebrale. Flavonoizii sunt prezenți în toate fructele și în multe legume, în special în: fructele citrice, cireșe, mere, ceapă, struguri, coacăze, acerola, dovleac și ardeii grași. Ceaiul verde și cacao conțin de asemenea flavonoizi. De exemplu, salatele crude de fructe, dar și cele de legume sunt combinații ideale de quercitină și flavonoizi.

5. Glucoza și proteinele

 Combinați glucoză și proteine după o sesiune intensă de exerciții fizice pentru a vă ajuta la recuperarea musculară. De exemplu, glucoza din banane sau din fructele uscate vă vor readuce energia pierdută în timpul exercițiilor, iar aminoacizii din iaurtul de soia vor ajuta la regenerarea fibrelor musculare.