5 remedii pentru întărirea sistemului imunitar

Remedii fitoterapeutice pentru întărirea sistemului imunitar

5 remedii pentru întărirea sistemului imunitar  Știm deja că sistemul imunitar este prima linie de apărare a corpului împotriva oricărui atac, respingând bacteriile, virusurile și alergenii și combătând infecțiile. Atunci când sistemul imunitar este sănătos, limfocitele, celulele albe din sânge care sunt fabricate în măduva osoasă, sunt responsabile de producerea unor anticorpi care ne protejează împotriva acestor invadatori. Așa cum se știe, un sistem imunitar slăbit ne face mai predispuși la apariția răcelilor și a bolilor infecțioase.

 Vă prezint în acest articol 5 remedii naturiste foarte utile care vă vor ajuta să vă întăriți sistemul imunitar.

1. Echinaceea

 Echinaceea, în special rădăcina acesteia, este o plantă imunostimulentă prin excelență, ajutând la întărirea sistemului imunitar atunci când acesta este slăbit. Echinaceea este utilă pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum: gripă, răceală, faringită, amigdalită și bronșită.

 Cum se folosește?

  - Sub formă de tinctură: câte 30 picături de 3 ori pe zi.

  - Sub formă de capsule și/sau comprimate, urmând indicațiile de pe produs.

2. Ginsengul siberian

 Ginsengul crește rezistența organismului la stres, determinând producerea interferonilor, care sunt proteinele create de sistemul imunitar pentru combaterea bolilor virale și a celulelor canceroase. Ginsengul este de asemenea, o plantă utilă pentru prevenirea alergiilor și tratarea inflamațiilor.

 Cum se folosește?

  - Rădăcina de ginseng crudă: trebuie doar să o spălați, să o fierbeți la aburi timp de 10 minute, astfel încât să se înmoaie, să o tăiați în felii subțiri și să o mestecați direct sau puteți să adăugați și alte ingrediente cum ar fi miere de albine sau lăptișor de matcă.

  - Infuzii: 20 grame de ginseng la un litru de apă. Se consumă 1 sau 2 căni pe zi.

  - Tinctura: 30 picături de 3 ori pe zi

  - Pulbere: urmați indicațiile de pe produs.

  - Sub formă de comprimate și/sau capsule, urmând indicațiile de pe produs.

 Atenție: Ginsengul nu trebuie consumat de copii sub 12 ani, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care au hipertensiune arterială și persoanele cu diabet atunci care iau medicamente hipoglicemice.

3. Extractul din semințe de grapefruit

 Extractul din semințe de grapefruit mărește apărarea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea și la tratarea numeroaselor patologii. Acest extract are o eficacitate dovedită împotriva multor tipuri de bacterii și virusuri, ciuperci și paraziți. Extractul din semințe de grapefruit este, de asemenea, hipoalergenic (cu excepția alergiilor la sucurile de fructe) și furnizează organismului substanțe nutritive importante, cum ar fi vitaminele antioxidante și bioflavonoidele. Acest remediu naturist mai este util și pentru prevenirea și controlul colitei, a flatulenței și a durerilor abdominale, pentru tratarea ulcerului, pentru ameliorarea rinitei, a congestiei nazale, a tusei și este foarte eficient ca antiseptic. Extractul din semințe de grapefruit nu are efecte secundare.

 Cum se folosește?

  - Uz intern: ca regulă generală, extractul din semințe de grapefruit trebuie să fie diluat în puțină apă sau suc de fructe. Se recomandă să se înceapă cu o doză mică, deoarece s-ar putea declanșa o eliminare masivă a microorganismelor patogene care pot provoca disconfort sau stări de greață la persoanele care au un stomac delicat. Efectele secundare, dacă există, dispar într-un timp scurt.

  - Uz extern: datorită proprietăților sale antiseptice, se pot adăugă câteva picături de extract din semințe de grapefruit la produsele de igienă personală, cum ar fi șamponul, gelul de duș și chiar în pasta de dinți, apa de baie, etc., ca măsură preventivă.

 

       Remedii de aromaterapie pentru întărirea sistemului imunitar

1. Uleiul esențial de eucalipt

 Eucaliptul are proprietăți antiseptice și expectorante, printre altele și este, de asemenea, util pentru decongestionarea tractului respirator și ca remediu împotriva respirației urât mirositoare (halitoză). Pentru a face inhalații adăugați 60 grame de plante la un litru de apă clocotită sau adăugați 2 picături de ulei esențial la aceeași cantitate de apă. Acoperiți capul cu un prosop și inspirați pe nas timp de 7-10 minute.

2. Uleiul esențial de ghimbir

 Utilizarea unei lămpi de aromoterapie în care ați adăugat câteva picături de ulei de ghimbir este o practică preventivă care stimulează imunitatea și protejează organismul împotriva răcelii, gripei, bronșitei, sinusurilor înfundate și durerilor de cap. De asemenea, se recomandă să faceți o baie caldă cu câteva picături de ulei de ghimbir în cazul în care răceala s-a declanșat.

 Pe lângă remediile indicate anterior, suplimentele care conțin vitaminele A, B6, vitamina C și E și seleniu, contribuie de asemenea la menținerea sănătății sistemului imunitar. Totodată, o dietă hrănitoare și echilibrată și realizarea exerciților fizice în mod regulat sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului.