Beneficiile mersului pe jos

Scris de Dr. Luca Catalin

Sedentarismul: inamicul nr. 1 al sănătății

Beneficiile mersului pe jos Tot mai multe cercetări medicale au arătat că sedentarismul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. S-a demonstrat în mod repetat că a rămâne așezat pe scaun mai mult timp este un factor de risc pentru bolile cronice și moartea prematură.

 De asemenea, sedentarismul crește riscul de deces datorită diferitelor probleme de sănătate, de la diabet de tip 2 și boli cardiovasculare până la cancer și toate celelalte cauze de mortalitate prematură. Cu cât faceți mai puține exerciții fizice, cu atât mai mari sunt efectele dăunătoare ale sedentarismului. Pentru multe persoane, simplul fapt de a nu mai rămâne atât de mult așezate și de a face pauze la intervale regulate este un prim pas binevenit către un stil de viață mai sănătos.

 Trebuie să vă asigurați că vă opriți din lucru și că faceți pauze la intervale regulate în timpul orelor de lucru. Ca regulă generală, dacă ați rămas așezat timp de o oră, deja ați stat așezat prea mult timp. Ca minim, trebuie să evitați să rămâneți așezat timp de mai mult de 50 de minute.

Combateți bolile prin mișcarea în aer liber

 Cercetătoarea Ming Kuo, de la Universitatea din Illinois (Statele Unite), a realizat o analiză a tuturor cercetărilor pe care le-a putut găsi despre asocierea dintre natură și sănătate și a descoperit că cheia principală constă în efectul pe care îl exercită natura asupra sistemului imunitar. Această cercetătoare a explicat faptul că, simplul fapt de a ne afla în natură este similar cu a lua un supliment de multivitamine care ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să funcționeze corect și să ne protejeze de apariția bolilor fizice și mentale.

 Un alt beneficiu major al mișcării în aer liber este acela că astfel crește numărul și activitatea limfocitelor NK (Natural Killer). Limfocitul este o celulă a sistemului imunitar, care este responsabilă de reacțiile de apărare ale organismului față de substanțele străine. În cadrul unui studiu efectuat recent, s-a constatat că o plimbare de două ore în zile consecutive a produs o creștere de aproximativ 56% a limfocitelor NK, în timp ce o plimbare într-o zonă urbană nu a produs acest efect. Limfocitele NK sunt celule specializate în combaterea cancerului, a infecțiilor și a bolilor autoimune.

 Simplul fapt de a ieși și de a face puțină mișcare în aer curat timp de 20 de minute zilnic, vă va aduce nu doar 20 de minute, ci 24 de ore de beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Numeroase studii medicale au evidențiat impactul binefăcător al plimbărilor zilnice efectuate în aer liber asupra bolilor asociate cu sedentarismul, și anume:

 - O plimbare de doar 20 minute, realizată zilnic, ajută la prevenirea riscului de accidente cardiovasculare și de apariție a bolilor coronariene.

 - Mersul pe jos impulsionează sistemul hormonal, ajutând la controlarea factorilor precum tensiunea arterială ridicată și nivelele de glucoză din sânge.

 - Mersul pe jos ajută la reducerea nivelelor de colesterol rău și previne acumularea excesivă a grăsimilor. În acest sens, este necesar să aveți și o dietă corespunzătoare, care să includă multe legume și fructe proaspete, pentru aportul lor de fibre și de nutrienți.

 - Datorită efortului fizic, corpul se oxigenează în mod corespunzător, arterele devin mai flexibile, inima se fortifică, iar circulația sanguină se realizează mai ușor către creier. 

 - Mersul pe jos reduce riscul apariției cancerului de colon și de sân, în special când aceste boli sunt relaționate cu acumularea excesivă de toxine în organism. De asemenea, există multe studii medicale în prezent care au demonstrat faptul că exercițiile fizice efectuate în mod constant vă pot ajuta atât la reducerea riscului apariției cancerului, dar ajută totodată pacienții cu cancer să se recupereze mai rapid și reduce riscul recurenței cancerului.

 - Deoarece sistemul limfatic depinde, pentru a se purifica, de mișcarea musculară integrală, exercițiul fizic contribuie la eliminarea eficientă a toxinelor din corp.

 - Mersul pe jos îmbunătățește memoria pe termen scurt și starea de alertă și vigilență mentală.

 - Mersul pe jos reduce riscul apariției osteoporozei.

 - Mersul pe jos reduce riscul intoleranței la insulină.

 - Mersul pe jos ajută la combaterea alergiilor, deoarece întărește sistemul imunitar.

 - Exercițiul fizic moderat (nu extenuant), spre deosebire de sporturile intense, ajută la reducerea producției de hormoni suprarenali, care sunt asociați cu stresul.

 - Faceți zilnic sau de cel puțin de trei ori pe săptămână exerciții fizice, care stimulează toate funcțiile generale ale corpului, ajutând creierul să fie bine oxigenat și elimină stresurile și tensiunile mentale și corporale. Alegeți o activitate care să vă facă plăcere, deoarece atunci când vă bucurați de ceea ce faceți, creierul secretă hormoni care provoacă stările de bucurie și bună-dispoziție și anume endorfinele, ceea ce ajută enorm la stimularea conexiunilor neuronale. 

 - Mersul pe jos ajută la prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate cauzate de o postură greșită (din cauza orelor petrecute în fața computerului) și de compresia vertebrelor datorită faptului că petrecem prea mult timp așezați.

 - Mersul pe jos ajută la îmbunătățirea calității somnului.

 - Mersul pe jos ajută la menținerea unui corp tonifiat și zvelt.

 Concluzie: Ascultați-vă întotdeauna corpul și încercați să simțiți dacă are nevoie de odihnă și acordați-vă timp pentru aceasta. Chiar și câteva exerciții fizice realizate 5-10 minute pe zi sunt de preferat decât să nu faceți nimic în acest sens și este cel mai indicat să faceți mișcare, chiar dacă mai puțină, însă în mod constant.