Cum să mâncăm sănătos la serviciu?

Scris de Dr. Luca Catalin

Trei sfaturi pentru a mânca mai sănătos la serviciu

Cum să mâncăm sănătos la serviciu? În majoritatea cazurilor, dacă suntem ocupați în timpul orelor de lucru este nevoie să restrângem pauza de masă și chiar să mâncăm pe fugă pentru a ne relua cât mai repede activitatea. Însă cu siguranță, acest sistem de “prânz expres”, mai ales dacă devine un obicei, poate avea efecte negative asupra sănătății, mai ales în ceea ce privește sistemul digestiv.

 Cu atât mai mult, dacă abuzăm de această practică, pe termen lung putem ajunge să suferim de diverse tulburări sau afecțiuni de sănătate precum constipație, diaree, colesterol ridicat și inclusiv diabet.

 Următoarele recomandări sunt ușor de pus în practică și nu presupun neapărat o schimbare radicală a rutinei cu care sunteți obișnuiți. Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. Renunțați la mâncarea de tip fast-food

 Știm cu toții că restaurantele și localurile care servesc preparate de tip fast-food ne oferă în general o soluție rapidă și viabilă la ora prânzului. În doar câteva minute mâncarea este gata și pare să fie o soluție la îndemână mai ales atunci când ne grăbim.

 Totuși, trebuie să luăm în considerare faptul că majoritatea acestor alimente nu sunt deloc sănătoase. De exemplu, hamburgerii au un conținut ridicat de grăsimi saturate, iar pâinea sau chiflele cu care sunt serviți sunt preparate din făină rafinată care este în mod cert dăunătoare pentru sănătate. Un alt pericol din mâncarea de tip fast-food sunt acrilamidele, care sunt substanțe cu potențial cancerigen. Acrilamidele se găsesc din abundență în mâncărurile bogate în carbohidrați, cum sunt cartofii prăjiți, fie sub formă gătită, fie chips-urile din comerț, hot-dog, produsele de patiserie prăjite precum gogoșile sau carnea preparată pe grătar.

 De asemenea, băuturile carbogazoase care însoțesc acest tip de mâncare au un conținut extrem de ridicat de zahăr alb, care este foarte dăunător pentru sănătate. Totodată, băuturile gazoase, conțin acid citric care împreună cu pH-ul acid al acestor băuturi (pH 3-4) cauzează demineralizarea smalțului dinților, producând o eroziune dentară. În plus, concentrațiile ridicate de carbohidrați din aceste băuturi pot provoca tulburări gastrointestinale, precum senzația de distensie abdominală (balonare), crampe abdominale sau un efect laxativ.

2. Concepeți un meniu săptămânal

 Cum putem acționa pentru a avea mâncarea pregătită înainte de a pleca dimineața spre serviciu? În acest sens, un pas esențial este organizarea. Putem să ținem chiar un calendar cu mese săptămânale unde putem nota fiecare mâncare pe care dorim să o avem de luni până vineri.

 Această organizare din timp a meniului săptămânal ne poate ajuta să mâncăm mai sănătos și să includem o varietate de legume și de fructe pe care le putem cumpăra din timp pentru a le avea la îndemână. Un exemplu bun de prânz la serviciu sunt salatele care se pot consuma fie ca fel principal (mai ales dacă se adaugă brânzeturi și/sau diverse semințe sau crutoane pentru a fi mai consistente), fie ca garnitură la orice fel de mâncare, fiind ușor de transportat la serviciu într-o cutie închisă etanș.

 La fel se poate proceda și cu fructele proaspete care pot fi amestecate după preferințe într-o delicioasă și sănătoasă salată de fructe, care poate înlocui orice desert convențional.

 Pe lângă aceste salate recomandarea este să se consume cât mai multă apă plată și ceaiuri sau infuzii din plante medicinale pentru a menține o cât mai bună hidratare.

3. Stabiliți locul și ora mesei

 Sunteți genul de persoană care la ora prânzului de-abia vă deconectați de la job și mâncați adeseori în fața computerului? Dacă, da, este timpul să renunțați la acest obicei greșit și să vă oferiți suficient timp pentru a lua masa de prânz în liniște, fără ca nimeni să vă deranjeze. Pentru aceasta, un sfat bun este să ieșiți din zona de lucru (birou) și să luați masa într-un loc mai îndepărtat, o sală de mese sau o încăpere care să nu fie prea aglomerată sau gălăgioasă.

 În afară de lunile friguroase de iarnă, puteți să ieșiți să luați prânzul în natură, în parc sau pe o terasă din apropiere pentru a vă deconecta și mai mult de la preocupările de serviciu. Un alt aspect important este să mestecați mâncarea cât mai bine, fără grabă, bucurându-vă de toate gusturile și aromele mâncării respective. Amintiți-vă că a lua masa este unul dintre cele mai plăcute momente ale zilei care merită toată atenția dumneavoastră. Procedând astfel, vă veți întoarce la orele de program mai liniștiți, deconectați și având suficientă energie pentru a continua programul de lucru.