Mierea, remediu natural contra insomniei

Scris de Dr. Luca Catalin

Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine

Mierea, remediu natural contra insomniei  Cu toții trecem uneori prin perioade în care oboseala sau epuizarea fizică ne împiedică să avem un somn profund și regenerant. În aceste cazuri, un gest foarte simplu precum a lua o lingură de miere înainte de culcare poate face minuni. Mierea crește nivelele de insulină din sânge, stimulând astfel creierul să producă triptofan, care ulterior se transformă în serotonină și favorizează un somn regenerant.

 Totuși, în cazul în care suferim de insomnie cronică, cel mai indicat este să se consulte un medic de specialitate care să ne indice remediile cele mai potrivite în acest caz.

 Însă, dacă problemele de somn nu sunt grave, ci doar episodice și sunt cauzate de stres și anxietate ocazională, poți să recurgi cu încredere la acest remediu natural, mierea.

 Datorită puterii sale regenerante, mierea de albine este unul dintre ingredientele naturale cele mai apreciate.

 Recomandarea este să se consume o lingură de miere înainte de culcare (25 g). Deși, atunci când consumăm înainte de culcare dulciuri care conțin zahăr rafinat pot apărea dureri de stomac, în cazul mierii nu se va întâmpla acest lucru, deoarece mierea stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Creșterea ușoară a zahărului din sânge (din cauza glucozei) stimulează o eliberare controlată a insulinei din pancreas.

 Pentru ca mierea să aibă efectele cele mai bune, este important să ținem cont de următoarele recomandări:

 - Mierea trebuie să fie organică, să fie cumpărată direct de la apicultor;

 - Multe dintre tipurile de miere care se găsesc în supermarketuri sunt tratate și procesate, pierzându-se astfel multe dintre proprietățile originale ale mierii;

 - Este necesar să luăm acest remediu natural în fiecare seară. Când organismul nostru se va obișnui cu această doză zilnică de miere pură, organică și atât de sănătoasă, efectele se vor observa foarte repede.

Mierea favorizează funcționarea optimă a ficatului

 - Mierea se transformă în energie în organism și este un aport adecvat de vitamine, minerale și glucoză care favorizează sănătatea ficatului.

 - Mierea furnizează glicogen de care ficatul are nevoie pentru a putea realiza funcțiile depurative și de detoxifiere nocturnă. Trebuie să știm că în timpul nopții atât ficatul, cât și sistemul limfatic efectuează aceste funcții de îndepărtare a toxinelor, pentru a se obține astfel un echilibru adecvat în timpul zilei.

 - Atunci când dormim, ficatul a consumat deja o mare parte din rezerva de glicogen, de aceea, dacă îi furnizăm doza prezentă în miere înainte de a ne culca, acesta va funcționa în mod optim.

Mierea ajută creierul să elibereze melatonina

 Există multe persoane care, pentru a avea un somn profund și reparator, recurg la co capsulele de melatonină din farmacii. În realitate, ceva atât de simplu precum consumul unei linguri de miere înainte de culcare poate facilita eliberarea melatoninei în mod natural.

 - Melatonina ne ajută să ne ajustăm ceasul intern al corpului și ciclurile de somn și veghe.

 - Persoanele care au insomnie sau care trec prin procese de anxietate de exemplu, pentru că tocmai au renunțat la fumat, consumă melatonină. În aceste cazuri, mierea poate fi foarte utilă.

 - Mierea, de asemenea, crește nivelele de insulină din sânge, iar aceasta stimulează eliberarea triptofanului în creier.

 - Triptofanul se transformă în serotonină care, la rândul său, se transformă atunci în melatonină. Melatonina inhibă eliberarea insulinei, prin urmare, ne ajută să stabilizăm și mai mult nivelele zahăr din sânge în timpul nopții.

 - Melatonina mai este cunoscută și sub denumirea de “hormonul bunei-dispoziții”. Melatonina ne întărește totodată sistemul imunitar și facilitează reconstrucția țesuturilor în timp ce dormim.

 Așa cum am indicat la început, consumul unei linguri de miere chiar înainte de a ne culca ne poate ajuta să combatem o insomnie punctuală ocazionată de stres sau de anxietate.

 Alte beneficii importante ale mierii de albine:

 - este un antibiotic natural;

 - reglează nivelul de zahăr din sânge;

 - întărește sistemul imunitar;

 - combate stresul metabolic, astfel încât este foarte adecvată pentru consum în perioadele în care suferim de anxietate sau epuizare fizică;

 - este un remediu natural contra constipației;

 - favorizează sănătatea cerebrală;

 - ajută la prevenirea osteoporozei;

 - minimizează efectele alergiilor;

 - este un bun tratament pentru vindecarea acneei;

 - stimulează producerea acizilor grași omega 6, care reglează procesele hormonale;

 - este foarte eficientă pentru tratarea pielii uscate și a buzelor crăpate.