Sfaturi pentru sănătatea pielii

Scris de Dr. Luca Catalin

Cum să ne îngrijim pielea din interior?

Sfaturi pentru sănătatea pielii Pe lângă igiena zilnică a pielii, știați că este necesar ca aceasta să fie îngrijită și din interior? Alimentația și obiceiurile zilnice de viață se vor reflecta și la nivelul pielii, de aceea se recomandă să se mențină o bună hidratare a organismului, o alimentație sănătoasă și echilibrată precum și realizarea zilnică a unor exerciții fizice.

 Atunci când sângele și organismul nostru sunt contaminate cu toxine și grăsimi este necesar să recurgem la unele remedii naturale care ne vor ajuta la purificarea sângelui și la eliberarea acestuia atât de toxine, cât și de excesul de grăsimi.

 Curățarea organismului din interior începe cu o hidratare optimă, fiind necesar să consumăm între un litru și jumătate și doi litri de apă pură zilnic. Pe lângă cantitatea necesară de apă zilnic, pentru o bună sănătate a pielii vom recurge și la sucurile proaspete de legume și fructe și la unele infuzii și macerate din plante medicinale.

 Sucurile proaspete de legume și fructe ajută la purificarea sângelui și totodată curăță intestinele. Se recomandă ca aceste sucuri să se consume imediat după preparare pentru a nu se oxida și să nu li se adauge niciun fel de îndulcitor.

 Legumele cele mai indicate pentru sănătatea pielii sunt morcovii și țelina, iar fructele cele mai bune pentru purificarea și detoxifierea organismului sunt următoarele: portocalele, strugurii, merele și papaya. Sucurile de fructe și de legume se vor consuma dimineața pe stomacul gol și nu se vor amesteca niciodată cu alte alimente.

Nutrienți esențiali pentru sănătatea pielii

 - Betacarotenul: este un pigment vegetal considerat un antioxidant natural care ne ajută la prevenirea îmbătrânirii celulelor. Betacarotenul se găsește în următoarele alimente: roșii, dovleac, cartofi dulci, ardei roșii, portocale, pepene galben, cireșe și toate legumele cu frunze verzi.

 - Vitamina B6: se găsește în următoarele alimente: uleiul extravirgin de măsline, ouă. Orez, drojdie de bere, fructe uscate, semințe de floarea soarelui, usturoi, avocado, banane.

 - Vitamina E: se găsește în următoarele alimente: germeni de grâu, spanac, broccoli, ardei grași, fructe uscate precum arahide, semințe de pin, migdale, alune de pădure, semințe de floarea soarelui, caise uscate.

 - Vitamina C: este un puternic antioxidant și se găsește în următoarele alimente: toate fructele citrice precum portocale, lămâi, limesuri (lămâi verzi), mandarine, fructe roșii, kiwi, papaya, roșii, legume cu frunze verzi, broccoli, năsturel, ardei roșii, varză de Bruxelles, pătrunjel, coriandru, ceapă verde.

 - Cuprul: se găsește în următoarele alimente: fructe de mare, fructe deshidratate precum stafide, cireșe, curmale, smochine, legume, cereale integrale și cacao.

 Seleniul: se găsește în următoarele alimente: fructe uscate, semințe de dovleac, legume, verdețuri, cereale, pere, căpșuni, struguri, cireșe, drojdie de bere, germeni de grâu, fructe de mare, ouă.

Cum putem profita de nutrienții benefici pentru piele?

 Următoarele sfaturi și recomandări ne vor ajuta ca alimentele pe care le consumăm să-și păstreze atât nutrienții, dar și vitaminele pe care le conțin în condiții optime:

 - Atunci când se depozitează fructele și legumele, se va avea în vedere ca acestea să fie bine acoperite și menținute la frigider;

 - Fructele se vor consuma crude și de preferat cu coajă (atunci când este cazul) și se vor spăla bine înainte de a le mânca;

 - Legumele se gătesc de preferat la aburi sau la cuptor pentru a-și păstra cât mai mulți dintre nutrienții benefici;

 - Dacă se prepară diverse sortimente de murături, zacuscă sau dulceață, acestea se vor închide ermetic și se vor păstra într-un loc răcoros și uscat, ferit de căldură și de lumină;

 - Atunci când se gătesc legumele, se recomandă să se adauge o cantitate mică de apă și să nu se gătească prea mult timp;

 - Introduceți în dieta zilnică alimentele integrale;

 - Evitați sau renunțați la consumul alimentelor bogate în zaharuri și în grăsimi saturate.

 Dacă veți lua în considerare toate aceste sfaturi utile, veți observa în scurt timp efectele benefice asupra pielii, care va deveni elastică și radioasă.