Sugestii alimentare pentru vegetarieni

Recomandări pentru persoanele vegetariene

Sugestii alimentare pentru vegetarieni Dietele vegetariene de orice tip trebuie să includă o cât mai amplă varietate de alimente proaspete disponibile, mai ales dintre cele de sezon. Astfel, se recomandă includerea în dietă a fructelor, legumelor, leguminoaselor, cerealelor integrale, semințelor și fructelor uscate dar și a produselor lactate și ouălor în cazul persoanelor ovo-lacto-vegetariene. Este recomandat să se facă combinații din același grup de alimente pentru a se obține o mai mare valoare biologică și o completare proteică, atingându-se astfel o echivalență nutrițională a unei alimentații fără restricții.

 Iată care sunt recomandările alimentare pentru persoanele vegetariene:

 - Nu consumați în exces zahăr rafinat și evitați produsele rafinate de patiserie, bomboanele, dulciurile, etc. Optați în schimb ca îndulcitor natural pentru mierea de albine, extractul de ștevie sau zahărul brut.

 - Preferați variantele integrale pentru cereale și produsele derivate din acestea, față de variantele rafinate.

 - Alegeți fructele și legumele care au un conținut ridicat de vitamina C, pentru a îmbunătăți astfel absorbția fierului în corp.

 - Optați pentru alimentele fortificate cu vitamina B12 precum laptele de soia sau cerealele pentru micul dejun.

 - Combinați cerealele cu leguminoase și fructele uscate, cerealele integrale cu fructe pentru a obține o combinație adecvată de aminoacizi. Pentru a se obține proteine complete din alimentație este necesar să se efectueze anumite combinații speciale de cereale cu leguminoase, de exemplu:

            - Orez integral cu linte

            - Brânză tofu cu migdale

            - Mâncare de fasole

            - Pastă de grâu cu mazăre

 - Creșteți consumul alimentelor care conțin calciu cum ar fi:

          - Legumele verzi în cantități importante (spanac, salată verde, broccoli, gulii, năsturel, ruccola, ardei, ceapă și usturoi verde, praz, etc.)

          - Leguminoasele

          - Laptele de soia și laptele de migdale

          - Fructele uscate și oleaginoasele

Recomandări pentru persoanele ovo-lacto-vegetariene

 - Alegeți produsele lactate degresate.

 - Atenție la cantitatea de grăsimi consumate din produsele lactate.

 - Nu consumați mai mult de 2 - 3 ouă pe săptămână.

Importanța vitaminelor pentru vegetarieni

 Vitamina D este un nutrient dificil de obținut fără alimentele de origine animală, dar se poate obține și prin intermediul expunerii corpului la lumina solară, deoarece astfel organismul sintetizează această vitamină importantă. De asemenea, este recomandat să se consume suplimente alimentare cu vitamina D, la recomandarea unui medic sau a unui nutriționist.

 În ceea ce privește vitamina B12, nu există vegetale care să ofere această vitamină, care la fel ca și fierul trebuie să fie suplimentate sub supravegherea strictă a unui medic specialist.

 Pe de altă parte, în unele circumstanțe sau momente biologice mai speciale cum ar fi sarcina, alăptarea, o boală sau perioada de convalescență se recomandă, mai ales în cazul persoanelor vegetariene să se depisteze din timp orice carență de vitamine și minerale și să se ia măsurile necesare.