Zahărul și efectele sale nocive

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce trebuie să reducem consumul de zahăr?

Zaharul si efectele sale nocive

 Dacă acordăm într-adevăr atenție sănătății noastre, reducerea grăsimilor din alimentație trebuie să se producă în mod firesc. Un alt impediment pentru sănătatea și vitalitatea organismului este și zahărul pe care îl consumăm în cantități mari, chiar foarte mari: sirop de vanilie în cafeaua de dimineață, produse semipreparate la prânz, o brioșă după-amiaza, un pahar cu vin la cină…atât la mesele principale cât și la gustări, consumăm cantități enorme de zahăr, în jur de 200g/ zi. Este foarte mult. Acest lucru se datorează faptului că gătim mult mai rar decât înainte, iar alimentele procesate conțin zahăr adăugat, acestea fiind din păcate din ce în ce mai prezente în farfuria noastră.

 În ultimii ani, industria alimentară a creat mai multe produse fără grăsime și fără colesterol, însă la care a adăugat zahăr pentru a compensa lipsa gustului bun. Zahărul este folosit în industria alimentară, este omniprezent și nefast pentru sănătatea noastră.

ABC-ului zahărului

 Zahărul aparține familiei glucidelor care reprezintă principalul nostru carburant. În corp, glucidele sunt transformate în glucoză pentru a ne alimenta celulele, în special celulele creierului care se hrănesc doar cu glucoză. Există două grupe principale de glucide:

 - Zaharurile simple (glucoză, fructoză, galactoză) formate din mici molecule extrem de ușor de absorbit de organism cunoscute sub numele de zaharuri rapide. Aceste zaharuri se găsesc în stare naturală în fructe, lapte, miere și sirop de arțar și în zahărul adăugat în alimentele transformate din comerț (cerealele de la micul-dejun, băuturi, vinegrete).

 - Zaharurile complexe care sunt formate dintr-un lanț lung de glucoză și care sunt absorbite mai lent în organism. Acestea sunt cunoscute sub numele de zaharuri lente. Acestea se regăsesc în cartofi, cereale, paste alimentare, orez și leguminoase.

 Corpul are nevoie de glucide pentru a funcționa cât mai bine, însă se întâmplă ca acesta să își acopere nevoile de glucoză cu ajutorul fructelor și zaharurilor complexe. Ideal pentru sănătate este să menținem un nivel de zahăr sanguin (glicemie) stabil. Pentru asta, ar trebui să-ți îndrepți atenția spre zaharurile complexe. Cu condiția să alegi cerealele integrale deoarece din cerealele rafinate precum pâinea albă, făina albă și orezul alb au fost extrase prin prelucrare o bună parte din nutrienți și sunt mult mai rapid absorbite de către organism, la fel ca zaharurile rapide.

 Zaharurile de care ar trebui să stai departe sunt zaharurile simple adăugate, adică zahărul pe care îl adăugăm noi înșine felurilor de mâncare preparate și cel existent în produsele din comerț, precum zahărul alb sau siropul de porumb cu un conținut bogat de fructoză. Acest sirop fabricat în mod chimic din amidon de porumb este extrem de folosit de industria alimentară pe post de zahăr adăugat. Acesta conține mai multă fructoză decât glucoză. Ori, fructoza este problematică deoarece nu induce secreția de leptină, hormon ce intervine pentru a ne spune că am mâncat destul. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă am consumat o cantitate mare de fructoză, nu vom simți senzația de sațietate. Drept urmare, caloriile se acumulează, iar starea de sănătate se degradează.

Efectele negative ale zahărului

 Atunci când în sângele nostru ajunge o cantitate mare de zahăr, corpul stochează surplusul de glucoză în ficat și în mușchi pentru ca acesta să fie disponibil în momentul în care vom avea nevoie de energie. Cu toate acestea, corpul nostru este extrem de econom și când și-a făcut rezerve suficiente, acesta transformă excesul în grăsime. Putem stoca grăsime nelimitată în celulele adipoase. Acest lucru sporește riscurile de obezitate, de diabet sau de boli cardiovasculare.

 Sosirea rapidă a zahărului în sânge provoacă o secreție importantă de insulină, hormon ce permite stabilizarea nivelului de glicemie. Acest lucru ne predispune la apariția diabetului de tip II. Pe termen lung, secreția de insulină poate provoca o inflamare a țesuturilor și a arterelor, ceea ce provoacă ateroscleroză. Fructoza favorizează steatoza hepatică în momentul în care este consumată în cantități mari.