Atacurile de panică şi anxietatea

Scris de Dr. Luca Catalin

Atacurile de panică și anxietatea

tratament naturist a atacurilor de panica

Anxietatea este o tulburare care provoacă atacuri de panică şi o preocupare intensă. Unul din aspectele cel mai negative referitoare la atacurile de panică/anxietate este faptul că persoana care suferă des de aceste tulburări știe că temerile sale nu au un fundament real, însă nu le poate evita.

 Un atac de panică este o perioadă în care se resimte frică şi neliniște, simptomele emoționale fiind însoțite de simptome fizice şi psihice. În general aceste atacuri sunt generate de o situație care apare brusc şi care creează o stare de neliniște și confuzie instantanee.

 Cei care simt panică şi anxietate pentru prima dată se pot gândi că au o boală gravă sau inclusiv că pot muri. Uneori, vor merge chiar la urgență pentru că cred că suferă de un atac cardiac.

 Atacurile de panică implică perioade scurte cu simptome de anxietate intensă care ating un punct maxim în 10 minute. Aceste simptome pot cuprinde:

 - Junghi sau durere toracică;

 - Asfixie;

 - Greață sau amețeli;

 - Frica de a nu avea controlul;

 - Frica de moarte;

 - Senzația de căldură intensă sau frisoane;

 - Tulburări digestive;

 - Ritm cardiac accelerat;

 - Dificultatea de-a respira;

 - Transpirație abundentă;

 - Tremur.

 Cu toții avem un mecanism de protecție denumit în mod sugestiv “luptă sau fugi”. Acest mecanism activează adrenalina şi accelerează ritmul cardiac, crescând tensiunea arterială. Aceasta permite reacția şi acțiunea în cazul unei situații de pericol.

 Atacurile de panică/anxietate sunt simptomele unui grup de tulburări cunoscut precum Tulburări de Anxietate.

Tipuri de Tulburări de Anxietate

 Tulburarea de Panică: este teama de a suferi aceste atacuri în mod spontan şi cronic. Pot avea un impact puternic, iar simptomele pot fi confundate cu cele ale unui atac cardiac.

Anxietatea Socială: este teama de a suferi atacuri de panică în situații sociale, ceea ce ar determina situații ridicole sau starea de rușine resimțită în public, creându-se astfel o stare de alertă permanentă care îi împiedică pe cei care suferă de aceste tulburări să participe la întâlniri sau evenimente cu alte persoane.

 Tulburarea de Stres Acut şi de Stres Post Traumatic: este experimentarea situațiilor care includ riscul de moarte sau a evenimentelor periculoase sau amenințătoare la modul extrem. Adeseori sunt însoțite de atacuri de panică puternice, de coșmaruri sau reamintiri ale evenimentului declanșator sub formă de flash-uri diurne.

 Tulburarea Obsesiv Compulsivă: sunt gândurile şi comportamentele obsesive și involuntare care sunt făcute sub formă de ritualuri zilnice de exemplu: spălarea compulsivă a unui obiect, igiena personală compulsivă, repetarea anumitor cuvinte, gesturi, etc.

 Tulburarea Generalizată de Anxietate: este o preocupare excesivă timp de câteva luni față de anumite evenimente care se poate să nu se fi întâmplat. Apare ca o idee care te urmărește, marcată de întrebările de genul "ce s-ar întâmpla dacă....".

 Metoda generică de tratament combină o terapie cognitivă urmată cu ajutorul unui psiholog/psihoterapeut. Cel mai important aspect pentru vindecare este conștientizarea factorilor declanșatori ai acestor tulburări şi transformarea tiparelor mentale repetitive care amplifică tulburările comportamentale respective.

 Remedii naturale pentru vindecarea anxietății:

Dintre remediile naturale cele mai eficiente sunt plantele Pasiflora şi Valeriana. Se poate recurge de asemenea la o dietă care să includă alimente denumite “calmante”. Acestea sunt legumele şi fructele care au o cantitate mărită de vitamina B şi magneziu precum soia și derivatele sale, pâinea integrală, cerealele, brânza tofu, grapefruitul, ananasul, cireșele, avocado, prunele, curmalele, fructele uscate precum nucile, migdalele, alunele de pădure, caju, bananele, avocado, mango. De exemplu, legumele verzi sunt considerate antidepresive naturale, reprezentând o sursă foarte bună de acid folic, a cărui carență din organism duce la instalarea depresiei. Specialiștii recomandă consumul a cel puțin cinci legume diferite în fiecare zi.

 De asemenea, produsele stupului precum mierea, polenul, păstura sau drojdia de bere și germenii de grâu conțin cantități impresionante de vitamine de tip B, iar introduse în alimentația zilnică pot fi de un real ajutor.