Plante medicinale și alimente care combat apatia

Ce este apatia?

Plante medicinale și alimente care combat apatia Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă în pierderea interesului față de ceea ce ne motiva în mod normal. Apatia este opusul entuziasmului, este acea atitudine pasivă de a privi cum trece viața fără a trăi vreun stimul sau interes semnificativ.

 Când o persoană este apatică, ea se simte distantă, fără o conexiune directă cu viața din jurul ei și nu dorește să participe la tumultul acesteia. Totuși, pentru a înfrunta această problemă, odată ce o recunoaștem, trebuie să fim neutri, adică este important să încercăm să lăsăm deoparte toate acele gânduri care ne pot afecta starea în mod negativ ca de exemplu “nimic nu are sens”. Procedând astfel cu perseverență și fiind tot mai conștienți de gândurile și de emoțiile noastre, ne vom putea îmbunătăți starea pe zi ce trece.

 De asemenea, anumite plante și o nutriție adecvată ne pot ajuta să ne recuperăm buna-dispoziție și dinamismul. Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturale care combat în mod eficient apatia.

   Plante medicinale contra apatiei

 Printre plantele medicinale se găsesc unele speciale pentru combaterea apatiei, care au un efect direct asupra stării noastre de dispoziție și care favorizează optimismul și buna-dispoziție. Următoarele plante ne pot ajuta să ne recuperăm motivația interioară de a ne bucura de viață și de tot ce ne înconjoară:

 Ginsengul: Foarte benefic pentru combaterea depresiei și a apatiei, ginsengul este ideal pentru cazurile de epuizare și de slăbiciune. Ginsengul crește vitalitatea atât fizică, cât și cea mentală. Totodată, fiind un stimulent general şi persistent, ginsengul alungă oboseala, măreşte rezistenţa la stres, creşte tonusul vital şi reîmprospătează capacitatea de muncă.

 Produsele din Ginseng sunt folosite în cadrul medicinii occidentale pentru capacitatea lor adaptogenică (cresc abilitatea organismului de a se adapta la diverse situaţii de stres), ca remedii tonice și stimulente ale funcției cognitive, în special în situațiile de activitate mentală și fizică solicitantă.

 Preparatele de Ginseng se pot administra zilnic, timp de câteva săptămâni, însă nu mai mult de trei luni. După o pauză de o lună, cura poate fi repetată. Ginsengul se poate găsi în farmacii sau în magazinele naturiste sub formă de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide sau sub formă de ceaiuri, pulbere uscată din rădăcină (din care se poate prepara și macerat la rece), etc.

 Ca și contraindicații, ginsengul nu este recomandat în cazuri de menstruații abundente, astm, sarcină și alăptare, cazuri particulare de diabet sau pentru bolnavii hipertensivi.

 Sunătoarea: Sunătoarea este o plantă foarte benefică pentru sănătate și care a fost utilizată încă din antichitate pentru tratarea anxietății și a depresiei. În cadrul medicinii naturiste, sunătoarea este foarte apreciată deoarece beneficiile sale sunt recunoscute deja de multe studii medicale, această plantă fiind foarte eficientă mai ales pentru reglarea inclusiv a tulburărilor afective sezoniere.

 Sunătoarea este cunoscută ca fiind planta bunei-dispoziții, favorizând secreția de serotonină și de noradrenalină, ceea ce permite să existe o comunicare optimă între neuroni. Sunătoarea ajută la reglarea și echilibrarea stării emoționale. Sunătoarea poate fi consumată sub formă de extract (ulei esențial sau capsule), care se poate găsi în farmacii sau magazine naturiste sub numele de hipericină. Cantitatea recomandată este între 200 și 300 de miligrame de sunătoare pe zi. Sunătoarea mai poate fi găsită sub formă de pliculețe de ceai, iar în acest caz se recomandă consumul a două infuzii pe zi.

 Se va evita utilizarea sunătoarei în timpul sarcinii și a alăptării. De asemenea, sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, tocmai de aceea, dacă urmați un tratament medicamentos, se recomandă să consultați un medic pentru a afla care sunt medicamentele care interferează cu sunătoarea.

     Vitamine care combat apatia

 O nutriție bună este sinonimă cu o sănătate bună, de aceea consumul unor alimente nutritive este o recomandare bună pentru a evita apariția stărilor de apatie. Pentru combaterea apatiei, se remarcă următoarele vitamine datorită funcțiilor lor:

 Vitamina B1 (Tiamina): Vitamina B1 sau tiamina participă la metabolismul carbohidraților și este necesară pentru a obține energie din zaharuri. Dacă avem suficientă energie vom preîntâmpina starea de epuizare, ceea ce este indispensabil pentru a combate apatia. Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cerealele integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele.

 Vitamina B3 (Niacina): Vitamina B3 sau niacina este implicată în metabolism și susține procesele de transmisie nervoasă.  Atunci când organismul are deficiență de niacină, pot apărea stările depresive, apatia, tristețea și/sau oboseala. Vitamina B3 se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide.

 Vitamina B6 (Piridoxina): Vitamina B6 sau piridoxina este necesară pentru metabolismul aminoacizilor și are efect asupra neurotransmițătorilor. Vitamina B6 combate stresul și stările depresive. Această vitamină se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă).

 Vitamina B12 (Cobalamina): Vitamina B12 sau cobalamina combate stresul și epuizarea. Această vitamină  influențează pozitiv activitatea sistemului nervos și funcțiile psihice și ajută la formarea tecii de mielină ce învelește fibrele nervoase, care transmit impulsuri nervoase în întregul corp. Vitamina B12 participă la procesul de reînnoire celulară, regenerează țesuturile și contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă. Vitamina B12 este foarte importantă pentru organismul uman datorită acțiunii sale de încetinire a procesului de îmbătrânire și de prevenire sau de tratare a asteniei, a iritabilității, a insomniei, a depresiei și a tulburărilor de memorie. Vitamina B12 se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.

    Alimente pentru a evita apariția apatiei

 Dieta este un factor esențial care poate influența în mare măsura starea noastră de dispoziție. Astfel, o alimentație adecvată este importantă pentru a ne ajuta să evităm stările depresive, de aceea trebuie să avem grijă să includem în alimentația zilnică proteine, grăsimi și carbohidrați în proporțiile adecvate pentru ca întregul nostru organism să funcționeze corespunzător.

 Proteinele sunt necesare în alimentație deoarece contribuie la menținerea unei stări bune, atât fizice, cât și emoționale și favorizează producerea de neurotransmițători precum noradrenalina și neuroepinefrina. În general se recomandă ca proteinele să reprezinte aproximativ 15% din dieta noastră zilnică.

 Carbohidrații, la rândul lor, sunt esențiali pentru ca corpul să obțină energia necesară, de aceea dietele sărace în carbohidrați, pot fi însoțite de oboseală, iritabilitate și stări depresive. Carbohidrații furnizează glucoză organismului, care este necesară pentru buna funcționare a organelor, precum și a creierului.

Ce alimente trebuie să evităm?

 Pentru a menține o stare de sănătate optimă și în particular pentru a evita apariția stărilor de apatie, anxietate sau depresie, se recomandă să evităm următoarele alimente nocive:

 - Carnea în exces

 - Grăsimile saturate

 - Aspartamul (îndulcitor artificial)

 - Coloranții artificiali

 - Zahărul alb

 - Produsele de patiserie

 - Băuturile carbogazoase artificiale

 - Alcoolul

 - Cafeaua

 - Ceaiul negru