Anemia: prevenire și remedii

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este anemia?

Anemia: prevenire și remedii  Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă de probleme de sănătate.  Anemia nu este provocată doar de o dietă dezechilibrată, ci și de unele obiceiuri din viața cotidiană, precum și de unele atitudini emoționale nefavorabile care influențează carențele sau absorbția necorespunzătoare a nutrienților, ceea ce va provoca slăbirea tuturor sistemelor, organelor, țesuturilor și celulelor din corp. Aceste consecințe care pot fi dificil de vindecat dacă nu se iau din timp măsurile corespunzătoare.

 Majoritatea bolilor sunt consecința unor deficiențe nutriționale: osteoporoza, artrita, problemele digestive, nervoase, oculare, auditive, infecțioase, etc., precum și îmbătrânirea prematură, indispoziția sau dificultăți de concentrare, etc., sunt doar câteva exemple ale absorbției deficitare a nutrienților.  Cu toate că organismul are capacitatea proprie de a-și recupera armonia, echilibrul și buna-dispoziție, întotdeauna este mai bine să se recurgă la măsuri de prevenire a acestor boli sau afecțiuni.

Cauzele anemiei:

 - Lipsa fierului din organism sau o absorbție deficitară a acestui mineral datorită unei carențe nutriționale;
 - Excesul de toxine din corp și infecțiile sau bolile puternice;
 - Un intestin care funcționează deficitar, lipsa exercițiilor fizice sau o circulație sanguină proastă.

Simptomele anemiei includ:

  - Oboseală generală
  - Libido scăzut
  - Palpitații
  - Glezne inflamate
  - Paliditate
  - Ochi obosiți
  - Dureri de cap
  - Căderea părului
  - Amețeli
  - Acufene (zgomote în urechi)
  - Iritabilitate
  - Probleme de piele
  - Piele rece și umedă
  - Unghii fragile
  - Dureri în piept

Dieta: importanța unui tratament natural

 Pentru a preveni și a eradica anemia, este important să se elimine din dietă următoarele alimente care slăbesc organismul și funcțiile celulare.

 Alimentele care trebuie să fie evitate sunt: făina și zahărul rafinat, produsele de patiserie, băuturile carbogazoase, sucurile pasteurizate, mâncarea procesată de tip fast-food, mezelurile, cerealele rafinate, în general acele produse care se găsesc în localurile cu autoservire deoarece sunt foarte procesate și conțin aditivi și coloranți alimentari, potențiatori de gust, conservanți și alte substanțe artificiale.

 - De asemenea, trebuie evitat consumul infuziilor de ceai în timpul meselor deoarece conțin taninuri care inhibă absorbția calciului. Se recomandă să fie consumate cu 2 ore înainte sau după masă.

 - A avea o viață sedentară este de asemenea de evitat, deoarece circulația sanguină încetinește, iar nutrienții nu mai circulă bine în corp. Sedentarismul inhibă regenerarea celulară corectă.
 - Fumatul și consumul alcoolului.
 - Mâncatul în exces, mai ales dacă nu ne este foame.

Alimentele care trebuie incluse în dietă dacă aveți anemie:

 - Cerealele integrale, deoarece conțin în coajă minerale și vitamine esențiale pentru organism: de exemplu, orezul integral este o alegere excelentă și este unul dintre cele mai recomandate alimente.
 - Pâinea integrală: alegeți pâinea de secară sau de ovăz care nu sunt rafinate. Puteți de asemenea să preparați pâine în casă, evitând astfel adăugarea conservanților chimici.
 - Laptele vegetal: preferați laptele vegetal în locul laptelui de vacă, deoarece vegetalele sunt bogate în minerale și vitamine, nu cauzează probleme digestive, nu generează supragreutate corporală și ajută la asimilarea corectă a nutrienților.
 - Beți 2 litri de apă zilnic pentru ca repartiția nutrienților să fie eficientă. Evitați să beți apă în timpul mesei, pentru ca sucurile gastrice să nu fie diluate de aceasta.

 Printre alimentele cele mai bogate în fier se numără: orezul integral, pâinea integrală din grâu, germenii de grâu, fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, fasolea verde, mazărea, năutul, brânza tofu, fisticul, migdalele, sfecla roșie și legumele cu frunze verzi. Sfecla roșie este excelentă deoarece crește globulele roșii din sânge.

 Legumele cu frunze verzi precum broccoli, salata verde, castraveții, guliile, pătrunjelul, spanacul, rucola, leurda, germenii de lucernă, varza de Bruxelles, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele și frunzele de păpădie. Migdalele, deoarece conțin o mare cantitate de calciu: de exemplu, doar patru migdale pe zi echivalează cu un pahar de lapte.

 De asemenea, pentru a ajuta corpul să absoarbă fierul, veți avea nevoie de suficientă vitamina C. Alimente bogate în vitamina C sunt următoarele: legume: Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă și fructe: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

Despre aspectul emoțional al anemiei

 Stresul cronic, depresia, indispoziția, iritarea sau mânia etc. împiedică absorbția adecvată a nutrienților în corp. Este necesar să fim acordăm atenție stărilor și emoțiilor pe care le experimentăm și să găsim soluții pentru stările de depresie, anxietate, tristețe, etc. Multe dintre aceste stări apar pe fondul unei lipse de entuziasm sau de interes față de anumite situații sau experiențe de viață.

 Pentru soluționarea acestora, se poate recurge la terapii alternative precum: vindecarea emoțională, reflexologia, acupunctura, bioenergia, etc. care vă vor ajuta să eliberați tensiunile și stresurile acumulate în corp.