Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Scris de Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale Rinichii sunt niște organe care la fel ca ficatul, sunt responsabile de detoxifierea și drenarea organismului nostru. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie. De fapt, știați că rinichii filtrează în fiecare zi în jur de 180 litri de lichide, dintre care doar 1,5 litri sunt eliminați prin urină?

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 În acest articol vă prezentăm 6 modalități total naturale pentru îngrijirea rinichilor, în special dacă aveți predispoziție genetică să suferiți de boli renale.

1. Alimente de evitat

 Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Există alimente care pot afecta mai mult un anumit organ. În cazul rinichilor, alimentele cele mai periculoase și pe care ar trebui să le eliminăm sau să le evităm pe cât de mult posibil sunt următoarele:

 - Proteinele de origine animală: În locul acestora vom opta pentru cele de origine vegetală, precum fructele uscate, ciupercile și leguminoasele. Un aliment excelent pentru rinichi este considerată fasolea Adzuki care, în plus, au formă de rinichi. Fasolea Adzuki ajută la curățarea vezicii şi ţine la distanţă infecţiile renale. De asemenea, fasolea Adzuki, fiind bogată în fibre solubile, ajută la accelerarea procesului de eliminare a resturilor din corp şi prevenind astfel absorbţia de substanţe nocive.

 - Produsele lactate: Produsele lactate obișnuite pot fi înlocuite cu substitutele lor vegetale, de exemplu lapte de migdale, de cocos, de orez sau brânza tofu din soia, brânza de caju, etc.

 - Zahărul alb: Zahărul alb este o adevărată otravă pentru sănătate în general și pentru rinichi în particular. În locul său putem opta pentru mierea de albine, zahărul integral, zahărul din flori de cocos, extractul de ștevie, siorpul de agave sau de arțar, etc.

 - Sarea rafinată: Vom reduce consumul de sare și vom alege întotdeauna sarea marină sau sarea de Himalaya în locul sării rafinate. Putem de asemenea să recurgem la un amestec de condimente și de țelină uscată, preparat în casă, în locul sării.

 - Aditivii chimici și conservanții, prezenți în mâncarea procesată din comerț și de tip fast-food.

2. Alcalinizează-ți corpul

 Se știe că un organism acid este o sursă de boli, iar rinichii sunt printre organele cele mai afectate de un exces de aciditate. Diversele substanțe poluante, aditivii chimici, proastele obiceiuri alimentare și inclusiv stresul, pot crește nivelele de aciditate din corp și pot altera pH-ul.

 În farmacii se găsesc benzi reactive pentru verificarea pH-ului din urină, iar prin folosirea acestora se poate verifica gradul de aciditate sau de alcalinitate al rinichilor. PH-ul normal al urinei variază, de-a lungul zilei, între 6,8 și 7,4. Cum putem să alcalinizăm urina dacă constatăm că aceasta este prea acidă? Iată câteva modalități eficiente de alcalinizare:

 - Trebuie să creștem consumul de legume proaspete;

 - În fiecare dimineață, pe stomacul gol, vom bea un pahar de apă în care am stors sucul de la o jumătate de lămâie (acidul citric este un bun alcalinizant);

 - Vom bea apa purificată sau alcalină, de bună calitate. Consumul frecvent al apei alcaline ne ajută să ne purificăm corpul, realizând o detoxifiere eficientă pentru a elimina toate reziduurile acide, deșeurile și toxinele care afectează sănătatea organismului nostru și care cauzează probleme precum retenția de lichide. Având un echilibru al pH-ului din corp, celulele nu vor mai avea nevoie să rețină lichide pentru a lupta contra acidozei și vor pune în mișcare metabolismul;

 - Vom evita pe cât posibil stresul și emoțiile negative din viețile noastre;

 - Vom evita mediile poluate și contaminate.

3. Renunță la teamă

 Există persoane care au grijă să se alimenteze bine și sunt atente la sănătatea rinichilor lor, însă cu toate acestea pot să ajungă să sufere de o anumită problemă de sănătate. De ce se întâmplă aceasta? Pentru a ne vindeca complet, nu putem ignora problemele emoționale, care au de asemenea repercusiuni, de-a lungul anilor, asupra sănătății noastre fizice. Medicii chinezi afirmă de exemplu, că rinichii sunt cei care guvernează emoţiile şi teama.

 Cum se combate teama? În primul rând, devenind conștienți de aceasta, iar apoi recurgând la terapeuți și la remedii naturale potrivite (homeopatia, terapia florală Bach) care ne pot ajuta să eliminăm treptat temerile și emoțiile negative.

4. Bea apă și infuzii din plante diuretice

 Este foarte important să bem apă de-a lungul zilei, dimineața la trezire și între mese și să recurgem la anumite infuzii medicinale cu proprietăți diuretice. În afara de apă și ceaiurile medicinale, este indicat să consumăm și suc de pepene roșu și de portocale, apa de cocos și băuturi decofeinizate.

 Unele plante precum ghimbirul sau coada calului ne ajută să eliminăm lichidele din corp și sunt recomandate în special pentru acele persoane care au retenție de lichide. Condimentele picante sunt de asemenea o bună opțiune la care putem recurge în cazul retenției de lichide deoarece elimină apa în exces.

5. Beneficiile cepei pentru rinichi

 Ceapa este un excelent protector al rinichilor. Supa de ceapă este un remediu străvechi pentru multe probleme de sănătate și se recomandă mai ales în lunile reci și la schimbarea anotimpurilor.

 Ceapa este bogată în minerale precum calciu, magneziu, cobalt, cupru, fier, fosfor, iod, siliciu, sulf și conține de asemenea vitaminele A, B, C și E.

 Ceapa este antioxidantă, anti-inflamatorie și elimină excesul de lichide din corp, printre alte proprietăți.

 Unele persoane nu digeră bine ceapa crudă, însă este posibil să o digere corect dacă aceasta este gătită sub formă de supe, preparată la grătar, la cuptor, etc.

6. Aplică surse de căldură locală

 La fel ca și ficatul, rinichii cer căldură pentru a recupera energia pierdută în timpul zilei. De aceea este foarte plăcut și recomandat să aplicăm o sursă de căldură locală în zona rinichilor, cel puțin o jumătate de oră zilnic. Acest lucru ne va ajuta de asemenea să ne odihnim mai bine pe timpul nopții.