Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Scris de Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale Rinichii sunt niște organe care la fel ca ficatul, sunt responsabile de detoxifierea și drenarea organismului nostru. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie. De fapt, știați că rinichii filtrează în fiecare zi în jur de 180 litri de lichide, dintre care doar 1,5 litri sunt eliminați prin urină?

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 În acest articol vă prezentăm 6 modalități total naturale pentru îngrijirea rinichilor, în special dacă aveți predispoziție genetică să suferiți de boli renale.

1. Alimente de evitat

 Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Există alimente care pot afecta mai mult un anumit organ. În cazul rinichilor, alimentele cele mai periculoase și pe care ar trebui să le eliminăm sau să le evităm pe cât de mult posibil sunt următoarele:

 - Proteinele de origine animală: În locul acestora vom opta pentru cele de origine vegetală, precum fructele uscate, ciupercile și leguminoasele. Un aliment excelent pentru rinichi este considerată fasolea Adzuki care, în plus, au formă de rinichi. Fasolea Adzuki ajută la curățarea vezicii şi ţine la distanţă infecţiile renale. De asemenea, fasolea Adzuki, fiind bogată în fibre solubile, ajută la accelerarea procesului de eliminare a resturilor din corp şi prevenind astfel absorbţia de substanţe nocive.

 - Produsele lactate: Produsele lactate obișnuite pot fi înlocuite cu substitutele lor vegetale, de exemplu lapte de migdale, de cocos, de orez sau brânza tofu din soia, brânza de caju, etc.

 - Zahărul alb: Zahărul alb este o adevărată otravă pentru sănătate în general și pentru rinichi în particular. În locul său putem opta pentru mierea de albine, zahărul integral, zahărul din flori de cocos, extractul de ștevie, siorpul de agave sau de arțar, etc.

 - Sarea rafinată: Vom reduce consumul de sare și vom alege întotdeauna sarea marină sau sarea de Himalaya în locul sării rafinate. Putem de asemenea să recurgem la un amestec de condimente și de țelină uscată, preparat în casă, în locul sării.

 - Aditivii chimici și conservanții, prezenți în mâncarea procesată din comerț și de tip fast-food.

2. Alcalinizează-ți corpul

 Se știe că un organism acid este o sursă de boli, iar rinichii sunt printre organele cele mai afectate de un exces de aciditate. Diversele substanțe poluante, aditivii chimici, proastele obiceiuri alimentare și inclusiv stresul, pot crește nivelele de aciditate din corp și pot altera pH-ul.

 În farmacii se găsesc benzi reactive pentru verificarea pH-ului din urină, iar prin folosirea acestora se poate verifica gradul de aciditate sau de alcalinitate al rinichilor. PH-ul normal al urinei variază, de-a lungul zilei, între 6,8 și 7,4. Cum putem să alcalinizăm urina dacă constatăm că aceasta este prea acidă? Iată câteva modalități eficiente de alcalinizare:

 - Trebuie să creștem consumul de legume proaspete;

 - În fiecare dimineață, pe stomacul gol, vom bea un pahar de apă în care am stors sucul de la o jumătate de lămâie (acidul citric este un bun alcalinizant);

 - Vom bea apa purificată sau alcalină, de bună calitate. Consumul frecvent al apei alcaline ne ajută să ne purificăm corpul, realizând o detoxifiere eficientă pentru a elimina toate reziduurile acide, deșeurile și toxinele care afectează sănătatea organismului nostru și care cauzează probleme precum retenția de lichide. Având un echilibru al pH-ului din corp, celulele nu vor mai avea nevoie să rețină lichide pentru a lupta contra acidozei și vor pune în mișcare metabolismul;

 - Vom evita pe cât posibil stresul și emoțiile negative din viețile noastre;

 - Vom evita mediile poluate și contaminate.

3. Renunță la teamă

 Există persoane care au grijă să se alimenteze bine și sunt atente la sănătatea rinichilor lor, însă cu toate acestea pot să ajungă să sufere de o anumită problemă de sănătate. De ce se întâmplă aceasta? Pentru a ne vindeca complet, nu putem ignora problemele emoționale, care au de asemenea repercusiuni, de-a lungul anilor, asupra sănătății noastre fizice. Medicii chinezi afirmă de exemplu, că rinichii sunt cei care guvernează emoţiile şi teama.

 Cum se combate teama? În primul rând, devenind conștienți de aceasta, iar apoi recurgând la terapeuți și la remedii naturale potrivite (homeopatia, terapia florală Bach) care ne pot ajuta să eliminăm treptat temerile și emoțiile negative.

4. Bea apă și infuzii din plante diuretice

 Este foarte important să bem apă de-a lungul zilei, dimineața la trezire și între mese și să recurgem la anumite infuzii medicinale cu proprietăți diuretice. În afara de apă și ceaiurile medicinale, este indicat să consumăm și suc de pepene roșu și de portocale, apa de cocos și băuturi decofeinizate.

 Unele plante precum ghimbirul sau coada calului ne ajută să eliminăm lichidele din corp și sunt recomandate în special pentru acele persoane care au retenție de lichide. Condimentele picante sunt de asemenea o bună opțiune la care putem recurge în cazul retenției de lichide deoarece elimină apa în exces.

5. Beneficiile cepei pentru rinichi

 Ceapa este un excelent protector al rinichilor. Supa de ceapă este un remediu străvechi pentru multe probleme de sănătate și se recomandă mai ales în lunile reci și la schimbarea anotimpurilor.

 Ceapa este bogată în minerale precum calciu, magneziu, cobalt, cupru, fier, fosfor, iod, siliciu, sulf și conține de asemenea vitaminele A, B, C și E.

 Ceapa este antioxidantă, anti-inflamatorie și elimină excesul de lichide din corp, printre alte proprietăți.

 Unele persoane nu digeră bine ceapa crudă, însă este posibil să o digere corect dacă aceasta este gătită sub formă de supe, preparată la grătar, la cuptor, etc.

6. Aplică surse de căldură locală

 La fel ca și ficatul, rinichii cer căldură pentru a recupera energia pierdută în timpul zilei. De aceea este foarte plăcut și recomandat să aplicăm o sursă de căldură locală în zona rinichilor, cel puțin o jumătate de oră zilnic. Acest lucru ne va ajuta de asemenea să ne odihnim mai bine pe timpul nopții.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult