Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale Rinichii sunt niște organe care la fel ca ficatul, sunt responsabile de detoxifierea și drenarea organismului nostru. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie. De fapt, știați că rinichii filtrează în fiecare zi în jur de 180 litri de lichide, dintre care doar 1,5 litri sunt eliminați prin urină?

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 În acest articol vă prezentăm 6 modalități total naturale pentru îngrijirea rinichilor, în special dacă aveți predispoziție genetică să suferiți de boli renale.

 

1. Alimente de evitat

 Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Există alimente care pot afecta mai mult un anumit organ. În cazul rinichilor, alimentele cele mai periculoase și pe care ar trebui să le eliminăm sau să le evităm pe cât de mult posibil sunt următoarele:

 - Proteinele de origine animală: În locul acestora vom opta pentru cele de origine vegetală, precum fructele uscate, ciupercile și leguminoasele. Un aliment excelent pentru rinichi este considerată fasolea Adzuki care, în plus, au formă de rinichi. Fasolea Adzuki ajută la curățarea vezicii şi ţine la distanţă infecţiile renale. De asemenea, fasolea Adzuki, fiind bogată în fibre solubile, ajută la accelerarea procesului de eliminare a resturilor din corp şi prevenind astfel absorbţia de substanţe nocive.

 - Produsele lactate: Produsele lactate obișnuite pot fi înlocuite cu substitutele lor vegetale, de exemplu lapte de migdale, de cocos, de orez sau brânza tofu din soia, brânza de caju, etc.

 - Zahărul alb: Zahărul alb este o adevărată otravă pentru sănătate în general și pentru rinichi în particular. În locul său putem opta pentru mierea de albine, zahărul integral, zahărul din flori de cocos, extractul de ștevie, siorpul de agave sau de arțar, etc.

 - Sarea rafinată: Vom reduce consumul de sare și vom alege întotdeauna sarea marină sau sarea de Himalaya în locul sării rafinate. Putem de asemenea să recurgem la un amestec de condimente și de țelină uscată, preparat în casă, în locul sării.

 - Aditivii chimici și conservanții, prezenți în mâncarea procesată din comerț și de tip fast-food.

2. Alcalinizează-ți corpul

 Se știe că un organism acid este o sursă de boli, iar rinichii sunt printre organele cele mai afectate de un exces de aciditate. Diversele substanțe poluante, aditivii chimici, proastele obiceiuri alimentare și inclusiv stresul, pot crește nivelele de aciditate din corp și pot altera pH-ul.

 În farmacii se găsesc benzi reactive pentru verificarea pH-ului din urină, iar prin folosirea acestora se poate verifica gradul de aciditate sau de alcalinitate al rinichilor. PH-ul normal al urinei variază, de-a lungul zilei, între 6,8 și 7,4. Cum putem să alcalinizăm urina dacă constatăm că aceasta este prea acidă? Iată câteva modalități eficiente de alcalinizare:

 - Trebuie să creștem consumul de legume proaspete;

 - În fiecare dimineață, pe stomacul gol, vom bea un pahar de apă în care am stors sucul de la o jumătate de lămâie (acidul citric este un bun alcalinizant);

 - Vom bea apa purificată sau alcalină, de bună calitate. Consumul frecvent al apei alcaline ne ajută să ne purificăm corpul, realizând o detoxifiere eficientă pentru a elimina toate reziduurile acide, deșeurile și toxinele care afectează sănătatea organismului nostru și care cauzează probleme precum retenția de lichide. Având un echilibru al pH-ului din corp, celulele nu vor mai avea nevoie să rețină lichide pentru a lupta contra acidozei și vor pune în mișcare metabolismul;

 - Vom evita pe cât posibil stresul și emoțiile negative din viețile noastre;

 - Vom evita mediile poluate și contaminate.

3. Renunță la teamă

 Există persoane care au grijă să se alimenteze bine și sunt atente la sănătatea rinichilor lor, însă cu toate acestea pot să ajungă să sufere de o anumită problemă de sănătate. De ce se întâmplă aceasta? Pentru a ne vindeca complet, nu putem ignora problemele emoționale, care au de asemenea repercusiuni, de-a lungul anilor, asupra sănătății noastre fizice. Medicii chinezi afirmă de exemplu, că rinichii sunt cei care guvernează emoţiile şi teama.

 Cum se combate teama? În primul rând, devenind conștienți de aceasta, iar apoi recurgând la terapeuți și la remedii naturale potrivite (homeopatia, terapia florală Bach) care ne pot ajuta să eliminăm treptat temerile și emoțiile negative.

4. Bea apă și infuzii din plante diuretice

 Este foarte important să bem apă de-a lungul zilei, dimineața la trezire și între mese și să recurgem la anumite infuzii medicinale cu proprietăți diuretice. În afara de apă și ceaiurile medicinale, este indicat să consumăm și suc de pepene roșu și de portocale, apa de cocos și bături decofeinizate.

 Unele plante precum ghimbirul sau coada calului ne ajută să eliminăm lichidele din corp și sunt recomandate în special pentru acele persoane care au retenție de lichide. Condimentele picante sunt de asemenea o bună opțiune la care putem recurge în cazul retenției de lichide deoarece elimină apa în exces.

5. Beneficiile cepei pentru rinichi

 Ceapa este un excelent protector al rinichilor. Supa de ceapă este un remediu străvechi pentru multe probleme de sănătate și se recomandă mai ales în lunile reci și la schimbarea anotimpurilor.

 Ceapa este bogată în minerale precum calciu, magneziu, cobalt, cupru, fier, fosfor, iod, siliciu, sulf și conține de asemenea vitaminele A, B, C și E.

 Ceapa este antioxidantă, anti-inflamatorie și elimină excesul de lichide din corp, printre alte proprietăți.

 Unele persoane nu digeră bine ceapa crudă, însă este posibil să o digere corect dacă aceasta este gătită sub formă de supe, preparată la grătar, la cuptor, etc.

6. Aplică surse de căldură locală

 La fel ca și ficatul, rinichii cer căldură pentru a recupera energia pierdută în timpul zilei. De aceea este foarte plăcut și recomandat să aplicăm o sursă de căldură locală în zona rinichilor, cel puțin o jumătate de oră zilnic. Acest lucru ne va ajuta de asemenea să ne odihnim mai bine pe timpul nopții.

  1. Comentarii (0)

  2. Adaugă-l pe al tău

Comentarii (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Gastrita: indicații si…

13-06-2014 Hits:159035 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

25-04-2014 Hits:122205 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

27-03-2014 Hits:47201 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

14-09-2014 Hits:17867 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

20-09-2016 Hits:16754 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

07-10-2015 Hits:15389 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

28-07-2015 Hits:13981 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Cum se previne faringit…

21-11-2016 Hits:13342 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

Simptomele anxietății

21-02-2015 Hits:11871 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

10-12-2014 Hits:11261 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

24-08-2015 Hits:10886 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

18-08-2016 Hits:9141 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

27-05-2016 Hits:7867 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

15-06-2015 Hits:7541 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

22-04-2015 Hits:7540 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

29-12-2016 Hits:7196 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

17-11-2015 Hits:7104 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

19-08-2015 Hits:6973 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

22-02-2017 Hits:6719 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

01-12-2015 Hits:6598 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

08-06-2016 Hits:6026 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

01-01-2016 Hits:5913 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

25-04-2016 Hits:5843 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

04-04-2016 Hits:5692 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

18-04-2016 Hits:5607 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

24-03-2016 Hits:5084 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

15-07-2016 Hits:4867 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

04-01-2017 Hits:4332 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

28-12-2017 Hits:4308 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

17-01-2017 Hits:4285 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

27-07-2016 Hits:4245 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Plante și suplimente a…

20-03-2017 Hits:3704 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

07-04-2015 Hits:3672 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Plante și suplimente a…

14-03-2017 Hits:3312 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Distensia abdominală: …

02-07-2018 Hits:2652 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

06-12-2017 Hits:1970 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

01-11-2018 Hits:1296 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

15-04-2019 Hits:1189 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

02-01-2019 Hits:910 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

26-11-2018 Hits:714 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

24-04-2019 Hits:639 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult