Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Remedii naturiste cu lăptișor de matcă

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este lăptișorul de matcă?

Remedii naturiste cu lăptișor de matcă Lăptișorul de matcă este fără îndoială, unul dintre alimentele cele mai complete pe care ni le oferă cu atâta generozitate natura. Acest produs al stupului este pentru albine echivalentul laptelui matern pentru mamifere, însă este mai complet și mai concentrat decât acesta.

 Lăptișorul de matcă este secreția glandelor hipofaringiene ale albinelor. Albinele folosesc acest produs pentru a hrăni larvele în primele zile și regina stupului întreaga sa viață, datorită efortului său imens de a depune câte 2000 de ouă zilnic, din primăvară până vara.

 Lăptișorul de matcă este o substanță având un aspect semicremos-semilichid, cu o textură între gelatină și lapte condensat, de culoare alb-gălbuie. Alimentația diferită a albinelor și a reginei acestora determină o mare diferență observată în cazul longevității și a capacității vitale a ambelor categorii.

 O albină poate trăi, în condiții considerate normale, aproximativ 50 zile, în schimb regina trăiește câțiva ani. Dacă însă regina moare fără a avea o succesoare imediată, albinele o vor alege pe una dintre ele, o vor hrăni cu lăptișor de matcă, iar aceasta va deveni noua regină a stupului. În acest caz, doar alimentația acesteia va condiționa poziția sa ierarhică.

Proprietățile nutritive ale lăptișorului de matcă

 Biologul american M. Wilson a afirmat adeseori că influența lăptișorului de matcă asupra sănătății, a întăririi sistemului imunitar și prelungirii vieții ființei umane este extraordinară.

 Conform studiilor realizate de medicii ruși Troizky, Nisov și Lupatchev, de la Institutul Medical din Riazan, lăptișorul de matcă acționează asupra organismului ființelor umane ca un stimulent general, restaurând vigoarea pierdută și crescând în mod notabil capacitatea de realizare a efortului fizic și a celui intelectual.

 În plus, lăptișorul de matcă acționează în mod pozitiv asupra stării de dispoziție și a optimismului, fără a avea însă efecte excitante asupra sistemului nervos cum este cazul cafelei sau a ceaiului negru, de exemplu.

 Datorită aportului său echilibrat de vitamine, minerale și elemente vitale, lăptișorul de matcă are un rol determinant în procesele de revitalizare celulară.

 Compoziția lăptișorului de matcă este deosebit de complexă: 12% proteine, 5% lipide sau grăsimi, săruri minerale și vitamine (tiamină, acid pantotenic, niacină, inozitol, rivoflamină, piridoxină, vitaminele A, B1, B2, Bl2, C, D, E, etc.). În compoziția sa se remarcă de asemenea și prezența anumitor hormoni.

Proprietățile terapeutice ale lăptișorului de matcă

 În ceea ce privește indicațiile sale medicale concrete, lăptișorul de matcă este utilizat pentru combaterea unor diverse patologii. Lăptișorul de matcă se recomandă persoanelor care suferă de arteroscleroză, în special cea cerebrală. În cazul pacienților care suferă de această boală, lăptișorul de matcă acționează ca stimulent și tonifiant al stării generale a organismului. Odată ce este folosit în mod regulat, lăptișorul de matcă ajută la reducerea reacțiilor vasculare și reglează tensiunea sanguină.

 De asemenea, lăptișorul de matcă este un remediu natural util pentru combaterea ulcerelor externe, precum și a celor de decubit și ale aparatului digestiv.

 Totodată, lăptișorul de matcă are un puternic efect afrodisiac, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, acționând în mod pozitiv asupra sănătății și echilibrului aparatului genital.

 Doctorul japonez Yoshinobu Tokuda consideră că lăptișorul de matcă acționează în mod benefic asupra sistemului nervos și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature. Datorită acestor virtuți terapeutice, lăptișorul de matcă este recomandat persoanelor în vârstă, îmbunătățind vederea și capacitatea de memorare. În plus, lăptișorul de matcă stimulează oxigenarea cerebrală. Să vedem care sunt și alte proprietăți terapeutice ale lăptișorului de matcă:

 - Are o acțiune antivirală și antimicrobiană, fiind un supliment alimentar preventiv excelent în sezonul rece, pentru combaterea gripei și întărirea sistemului imunitar;

 - Are o puternică acțiune antiseptică;

 - Este un excelent epitelizant și regenerator al țesuturilor;

 - Conține hormoni sexuali, precum estradiolul, testosteronul și progesteronul;

 - Are o acțiune vasodilatatorie, stimulează circulația sanguină și favorizează proliferarea globulelor roșii, datorită conținutului bogat de acid folic și nicotinamidă. Din acest motiv, lăptișorul de matcă este utilizat cu succes în cazurile de anemie și tulburări cardiovasculare;

 - Reglează tulburările digestive și normalizează procesele metabolice;

 - Constituie un excelent supliment alimentar, fiind ideal pentru persoanele care au stări de slăbiciune sau de epuizare fizică și psihică;

 - Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și îmbunătățește nivelul de hidratare al acesteia;

 - Crește vitalitatea și longevitatea, datorită conținutului său de gammaglobulină, fiind un extraordinar revitalizant pentru organism;

 - Este energizant și este recomandat copiilor de vârstă școlară și adolescenților, mai ales în perioadele solicitante de examene sau de competiții sportive.

 Precum în cazul tuturor remediilor și preparatelor naturale care au un efect revigorant și energizant asupra organismului, este indicat ca lăptișorul de matcă să se consume dimineața, înainte de micul-dejun.

Remedii naturiste cu lăptișor de matcă

 1. Remediu cu lăptișor de matcă pentru îmbunătățirea memoriei: Amestecați lapte de soia cu o lingură de zahăr brun, polen și o fiolă de lăptișor de matcă. Luați acest preparat o dată pe zi.

 2. Remediu cu lăptișor de matcă contra anemiei: Cu ajutorul blenderului procesați 1 sfeclă roșie, doi morcovi și câteva frunze proaspete de urzică cu puțină apă. Adăugați apoi o jumătate de lingură de polen și un vârf de cuțit de lăptișor de matcă. Consumați zilnic câte două pahare din acest preparat.

 3. Remediu cu lăptișor de matcă contra depresiei postpartum: Luați o lingură de lăptișor de matcă dimineața și încă una seara. Acest remediu natural este bogat în vitamina B, ajută la tonifierea întregului organism și oferă o stare de bună-dispoziție.

 4. Remediu cu lăptișor de matcă contra stărilor de epuizare: Extrageți sucul de la un pomelo sau grapefruit și apoi adăugați o fiolă de lăptișor de matcă. Amestecați bine ingredientele și consumați această băutură atunci când vă simțiți obosiți și mai ales în sezonul rece pentru a preveni răcelile, gripa și astenia de toamnă.

 5. Remediu cu lăptișor de matcă contra lipsei de apetit: Amestecați într-un pahar de lapte 4 lingurițe de lăptișor de matcă și 1 lingură de cacao pulbere. Consumați câte un pahar din acest amestec zilnic, acest remediu fiind foarte eficient pentru energizarea organismului și recăpătarea poftei de mâncare.

 6. Remediu cu lăptișor de matcă contra vergeturilor de pe piele: Aplicați pe zona în care aveți vergeturi o linguriță de lăptișor de matcă și realizați un ușor masaj circular timp de câteva minute.

 7. Remediu cu lăptișor de matcă contra virusului HIV: Consumați lăptișor de matcă și propolis, deoarece aceste produse ale stupului întăresc sistemul imunitar contra infecțiilor de la nivelul membranelor mucoase și a zonelor care se ulcerează cu ușurință în cazul persoanelor care suferă de infecția cu virsusul HIV.

 8. Remediu regenerant cu lăptișor de matcă: Amestecați 500 mg de lăptișor de matcă, 500 mg de pulbere de semințe măcinate de guarana și 100 mg de propolis purificat. Amestecați toate aceste ingrediente cu un pahar de suc proaspăt de coacăze roșii și consumați zilnic câte un pahar.

 9. Remediu cu lăptișor de matcă contra tulburărilor afective de sezon: Consumați zilnic câte o jumătate de linguriță de lăptișor de matcă dimineața și alta după-masa.

Precauții pentru consumul lăptișorului de matcă

 În cazul persoanelor mai sensibile, lăptișorul de matcă poate cauza unele alergii respitorii.

 Păstrați acest produs într-un loc ferit de lumina solară, deoarece lăptișorul de matcă se deteriorează cu ușurință. Lăptișorul de matcă trebuie să fie păstrat la frigider, la o temperatură cuprinsă între 0°C și 5°C.

 După o lună de consum, este recomandat să se mențină o perioadă de pauză de 15 zile.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult