Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

7 plante medicinale care trebuie folosite cât mai des

Scris de Dr. Luca Catalin

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri

7 plante medicinale care trebuie folosite cât mai des Înainte să existe medicina modernă și varietatea de medicamente sintetice, existau plantele, iar civilizațiile străvechi știau cum să le folosească în mod strategic pentru a trata bolile obișnuite și inclusiv bolile cel mai grave sau chiar mortale.

 Un vechi papirus egiptean din Ebers, datând aproximativ din anul 1550 î.C. și având în jur de 100 de pagini, conține 700 de plante medicinale și detalii valoroase asupra folosirii acestora. De asemenea, tratatele hipocratice grecești din secolul XVI î.C. detaliază folosirea plantelor de leac medicinale.

 Mai târziu, în timpul anilor 1800 și începutul anilor 1900, cunoștințele despre plantele medicinale se transmiteau din generație în generație. La modul obișnuit, femeile cunoșteau cel mai bine plantele vindecătoare și tot ele erau apelate ca medici, nu doar pentru a trata bolile, cât și pentru a prepara tonice din plante și alte remedii de acest gen.

 Organizația Mondială a Sănătății (WHO este sigla sa în engleză) estimează că aproximativ 80% din populația lumii încă mai folosește remedii naturale tradiționale, printre care se numără folosirea plantelor medicinale, ca instrument principal pentru îngrijirea sănătății. De exemplu, majoritatea medicamentelor de sinteză noi (70%) prezente în Statele Unite sunt derivate din produse naturale, în principal din plante.

              7 plante medicinale pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți sănătatea

 Iată în continuare un excelent punct de pornire pentru a afla despre folosirea unor plante medicinale foarte valoroase pentru sănătate:

1. Usturoiul

 Usturoiul a fost venerat în Egipt datorită calităților sale medicinale, iar în prezent este foarte folosit și apreciat în bucătăria tradițională italiană, indiană și asiatică.

 Consumul zilnic al unui cățel sau doi de usturoi proaspăt poate, cu siguranță, să țină doctorul departe datorită puternicelor sale efecte antibacteriene, antivirale și fungicide și datorită stimulării sistemului imunitar. Multe dintre efectele terapeutice ale usturoiului derivă din compușii săi specifici care conțin sulf, precum binecunoscuta alicină și care îi conferă totodată mirosul înțepător caracteristic.

 Usturoiul ajută de asemenea la reglarea nivelelor de zahăr din sânge, reducând secreția de insulină și IGF, inhibând astfel creșterea celulelor canceroase. Ceapa, arpagicul, prazul și șalota au proprietăți similare usturoiului.

 Usturoiul este o sursă excelentă de mangan - 23% din valoarea zilnică - și conține enzime și antioxidanți esențiali care ajută la formarea oaselor și a țesuturilor conective, a metabolismului osos, a absorbției calciului în organism. Usturoiul conține de asemenea 17% din valoarea zilnică de vitamina B6 și 15% din valoarea zilnică de vitamina C, furnizând totodată organismului și calciu, fosfor și seleniu.

 Numeroase studii realizate în ceea ce privește proprietățile usturoiului demonstrează incredibilul său potențial pentru sănătate pentru aproape toate zonele din corp, de la eliminarea metalelor grele până la prevenirea de numeroase boli, precum gripa, întărirea arterelor, cangrena și diminuând inclusiv procesul de îmbătrânire.În general, beneficiile usturoiului se pot împărți în patru categorii principale:

 - Usturoiul reduce inflamația (reduce riscul de osteoartrită și de alte boli asociate cu inflamația);

 - Usturoiul stimulează funcțiile imunologice (are proprietăți antibacteriale, fungicide, antivirale și antiparazitare);

 - Usturoiul îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și circulația (protejează împotriva formării cheagurilor de sânge, împiedică formarea plăcii arteriale, îmbunătățește nivelul de lipide și scade tensiunea);

 - Usturoiul este toxic pentru cel puțin 14 tipuri de celule cancerigene (printre care menționăm cancerul cerebral, pulmonar, de sân, gastric și de pancreas).

 În plus, usturoiul poate fi eficient contra bacteriilor rezistente la medicamente, iar cercetările medicale au arătat că în timp ce alicina se digeră corpul produce acid sulfenic, un compus care reacționează la radicalii liberi periculoși mai rapid decât orice alt compus. Tocmai de aceea specialiștii consideră că usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente recomandate împotriva îmbătrânirii pe care le puteți consuma.

 Pentru a obține beneficiile maxime ale usturoiului este recomandat să-l folosiți doar crud, zdrobit sau tăiat mărunt pentru a stimula astfel eliberarea unei enzime numite alinaza, care la rândul său catalizează formarea alicinei.

 Alicina se descompune rapid pentru a forma diferiți compuși ai sulfului. Astfel încât, pentru a “activa” proprietățile medicinale ale usturoiului, zdrobiți-l cu o lingură înainte de a-l consuma sau adăugați-l alături de alte legume proaspete în storcător pentru a obține astfel un suc cu virtuți terapeutice.

 Un cățel mediu sau doi mai mici de usturoi sunt în general suficienți sunt bine tolerați de majoritatea persoanelor. Ingredientul activ, alicina, se distruge într-o oră după ce s-a zdrobit sau tăiat usturoiul, iată de ce pastilele de usturoi din comerț nu sunt recomandate. Usturoiul negru, care este de fapt un tip de usturoi fermentat și usturoiul germinat conțin chiar mai mulți antioxidanți decât usturoiul obișnuit.

2. Ghimbirul

 Ghimbirul este o plantă condiment care se recomandă să o avem în bucătărie la îndemână. Ghimbirul poate fi inclus atât în salate, poate fi consumate alături de ciorbe sau mâncăruri gătite (în special împreună cu usturoiul, presărate crude la final), dar are și foarte multe proprietăți medicinale, mai mult sau mai puțin cunoscute.

 Ghimbirul este cel mai mult cunoscut datorită efectelor sale specifice senzației de greață și de rău de mișcare, însă are de asemenea un larg spectru de proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante și antiparazitare, pentru a aminti doar unele dintre cele 40 de acțiuni farmacologice confirmate în mod științific. Ghimbirul este antiinflamatoriu, ceea ce îl face un remediu valoros pentru ameliorarea durerilor de articulații, menstruale, a migrenelor, etc.

 Potențialul ghimbirului de a ușura senzația de durere pare să aibă o largă utilizare. Pe lângă faptul că ajută la diminuarea durerilor de musculare și ale articulațiilor, s-a demonstrat că ghimbirul poate reduce intensitatea durerilor în cazul migrenelor, la fel ca medicamentul Sumatriptan, însă fără a avea efecte secundare nedorite.

 Ghimbirul este de asemenea un remediu promițător în lupta contra cancerului, a diabetului, a ficatului gras non-alcoolic, a astmului, a infecțiilor bacteriene și fungice și este unul dintre cele mai bune remedii disponibile contra răului de mișcare (poate fi consumat înainte sau în timpul călătoriei cu mașina, avionul, vaporul, etc.) și a grețurilor (cauzate de sarcină sau chimioterapie, de exemplu).

 Consumul zilnic de un gram de ghimbir poate ajuta la reducerea grețurilor și vomitării în cazul femeilor însărcinate sau la persoanele care suferă de migrene. S-a demonstrat de asemenea că ghimbirul funcționează mai bine decât un medicament placebo pentru a ameliora grețurile de dimineață.

 Ghimbirul este un condiment care trebuie luat în considerare dacă suferiți de indigestie și face mult mai mult decât simpla ameliorare a durerii specifice în acest caz. Ghimbirul conține enzime puternice pentru digestia proteinei și ajută la stimularea golirii conținutului stomacului fără niciun efect negativ și este un agent antispasmodic, ceea ce poate explica efectele sale benefice asupra tractului intestinal.

 Multe persoane utilizează în mod regulat ghimbirul în ceai, iar aceasta este una din modalitățile cele mai la îndemână pentru a-l folosi. Tăiați câteva felii de ghimbir și adăugați peste acestea apă fierbinte, lăsați la infuzat 10 minute pentru a obține astfel ceaiul de ghimbir. Acesta este un remediu excelent și foarte puternic în caz de gripă. Vă sfătuim să nu utilizați ceaiul de ghimbir zilnic, deoarece în unele cazuri poate genera alergie, mai ales în cazul persoanelor mai sensibile și predispuse la alergii.

 Puteți de asemenea să curățați rădăcina de ghimbir și să o radeți pe răzătoarea fină pentru a-l adăuga astfel la un ceai gata preparat sau la orice fel de mâncare. Dacă vă confruntați cu probleme serioase, un medic naturist de încredere vă poate ajuta și îndruma să obțineți beneficiile terapeutice maxime ale ghimbirului.

3. Menta

 Menta oferă multe beneficii pentru sistemul respirator, în caz de tuse, răceală, astm, alergii și tuberculoză. În termeni de sănătate digestivă, capsulele de ulei de mentă au fost descrise ca fiind “remediul de primă opțiune” pentru pacienții având sindromul colonului iritabile, iar menta este o alternativă eficientă la medicamentele alopate precum bucopanul pentru a reduce spasmele colonului.

 Menta relaxează de asemenea mușchii intestinelor, ceea ce permite ușurarea durerilor abdominale. De asemenea, inhalarea aromei de mentă poate îmbunătăți memoria și elibera stresul, iar uleiul de mentă acționează ca expectorant și descongestionat și poate ajuta la eliberarea tractului respirator.

 Masați câteva picături de ulei esențial de mentă pe piept și inhalați-l cu un vaporizator pentru a ajuta la decongestionarea nazală și ușurarea simptomelor tusei și a răcelii. Uleiul de mentă ajută de asemenea la ameliorarea durerii de cap din cauza tensiunii. În cazul în care vă confruntați cu dureri de cap, încercați să aplicați câteva picături de ulei de mentă la încheieturi sau puneți pe o batistă și inhalați-le. Puteți masa uleiul direct pe tâmple și pe frunte. Uleiul esențial de mentă este ideal pentru a fi aplicat pe mușchi și pe piept, în cazul durerilor de cap, poate fi folosit de asemenea pentru îngrijirea dinților și pentru aromoterapie. Puteți chiar să puneți câteva picături de ulei de mentă în produsele de curățat pentru ca acestea să aibă o mai mare eficiență antimicrobiană și pentru a vă bucura de un miros natural și proaspăt.

 Dacă folosiți menta atât în bucătărie cât și pentru îngrijirea dinților, alegeți-le pe cele proaspete, care au un miros și un gust mai bun decât cele uscate (decât cele care se folosesc pentru ceai). Căutați frunzele verzi și proaspete de mentă fără pete negre sau galbene. Puteți adăuga frunze proaspete de mentă atât în ceaiuri, cât și în supe (mai ales vara), salatele de fructe sau supa de roșii tipic spaniolă numită gazpacho. Menta este foarte ușor de cultivat, chiar și în spații mici sau pe balcon, iar planta funcționează ca un remediu foarte eficient contra multor insecte care vă pot invada grădina sau balconul.

4. Lavanda

 Uleiul de lavandă are o structură complexă din punct de vedere chimic și conține mai mult de 150 de elemente active. Acest ulei este bogat în esteri, care sunt molecule aromatice având proprietăți antispasmodice (reduc spasmele și durerea), tranchilizante și stimulante. Elementele botanice principale ale uleiului de lavandă sunt acetatul de linalil, linalolul (un alcool terpenic non toxic care are proprietăți germicide naturale), terpinen-4-ol și camfor. Alte elemente ale uleiului de lavandă care sunt responsabile de proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii recunoscute sunt cis-ocimenul, acetatul de lavandulil, 1,8 cineolul, limonenul și geraniolul.

 Uleiul de lavandă este cunoscut datorită proprietăților sale calmante și relaxante și este utilizat cu succes pentru combaterea insomniei, a preocupărilor excesive, a depresiei, a neliniștii, a durerilor de dinți și a stresului. S-a demonstrat de asemenea că uleiul de lavandă este eficient pentru a combate orice tip de senzație de rău, de la dureri până la infecții.

 Poate mai puțin cunoscută este folosirea uleiului de lavandă pentru a combate infecțiile pielii rezistente la fungicide și infecțiile unghiilor. Cercetătorii de la Universitatea din Coimbra (Portugalia) au descoperit că uleiul de lavandă este letal pentru paraziții patogenici de pe piele numiți dermatofite, precum și pentru diferite tipuri de Candida. Uleiul de lavandă poate fi folosit de asemenea pentru:

 - Ameliorarea durerilor. Uleiul de lavandă poate ușura senzația de mușchi dureroși sau tensionați, durerile articulațiilor și reumatismale, întinderile musculare, durerile de spate și lumbago. Folosiți o mică cantitate de ulei lavandă pentru a masa zona afectată. Uleiul de lavandă poate ajuta de asemenea la reducerea durerii după injecții.

 - Tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, precum acneea, psoriazisul, eczemele și ridurile. Uleiul de lavandă ajută și la cicatrizarea pielii, ceea ce este esențial în cazul rănilor, tăieturilor sau arsurilor. Lavanda poate de asemenea să calmeze mușcăturile de insecte (uleiul aplicat pe piele alungă totodată. De fapt, uleiul de lavandă este unul din ingredientele active din unele produse contra țânțarilor).

 - Menținerea sănătății părului ajută la îndepărtarea păduchilor, a ouălor de păduchi și a lindinelor. Baza de Date Completă de Medicină Naturală (NMCB, este sigla sa în engleză) menționează că lavanda este eficientă și pentru tratarea alopecia areate (pierderea părului), stimulând creșterea părului cu aproximativ 44% după doar șapte luni de tratament.

 - Îmbunătățirea digestiei. Acest ulei ajută la stimularea mobilității intestinale și stimulează producerea bilei și a sucurilor gastrice, ceea ce ajută la tratarea durerilor de stomac, a indigestiei, a flatulenței, a colicilor, a senzației de vomă și a diareei.

 - Ameliorarea tulburărilor respiratorii. Uleiul de lavandă poate ajuta la calmarea problemelor precum răcelile și gripa, infecțiile în gât, tusea, astmul, congestia sinusurilor, bronșita, amigdalita și laringita. Poate fi aplicat pe gât, piept sau spate și masat ușor sau poate fi inhalat sub formă de aburi sau cu ajutorul unui vaporizator.

 - Stimularea producerii de urină. Uleiul de lavandă ajută la restabilirea echilibrului hormonal, la prevenirea cistitei (inflamația vezicii urinare) și la eliminarea altor tulburări urinare.

 - Îmbunătățirea circulației sanguine. Uleiul de lavandă ajută la reducerea nivelelor de tensiune ridicată și poate fi folosit în caz de hipertensiune.

5. Cimbrul

 Cimbrul este o plantă aromatică care este minunată pentru a fi adăugată în alimentație, în parte pentru că este bogată în antioxidanți. Cimbrul conține flavonoizi care stimulează sănătatea, precum apigenina, naringenina, luteolina și timolul și s-a demonstrat că cimbrul protejează și crește procentajul grăsimilor sănătoase care se află în membranele celulare. Conform raportului Fundației independente pentru sănătate George Mateljan: “În mod particular, cantitatea de DHA (acid docosahexaenoic, un acid omega-3) din membrana celulelor cerebrale, a rinichilor și a inimii a crescut atunci când s-a adăugat cimbru în alimentație.”

 Cimbrul este în plus foarte bogat în nutrienți. Conține vitamina C, vitamina A, fier, magneziu, cupru și fibre dietetice. Folosit ca adaos la mâncărurile gătite, cimbrul ajută la inhibarea glicării (glicarea este rezultatul unei reacții endogene, spontane între zahărul transportat în sânge și fibrele dermice (colagenul și elastina), iar aceasta cauzează întărirea și deteriorarea țesuturilor de susținere, vătămând fibrele dermice) și a formării de reziduuri periculoase ale glicării avansate (AGE este sigla sa în engleză) din alimente, ceea ce face ca cimbrul să fie un factor ajutător pentru prevenirea bolilor cardiace și a îmbătrânirii premature. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antispasmodice, antireumatoide, expectorante, calmante și contra hipertensiunii, uleiul de cimbru poate fi folosit în diferite moduri pentru a ajuta la menținerea unei sănătăți optime:

 - Remediu plurivalent: Uleiul de cimbru este utilizat pentru ameliorarea și tratarea problemelor precum artrita, răni, mușcături de insecte, dureri musculare, retenție de lichide, probleme menstruale și de menopauză, grețuri și oboseală, probleme respiratorii (cauzate de răceli și gripe), probleme ale pielii (piele grasă și cicatrici), picior de atlet, mahmureală și chiar depresie.

 - Ulei de aromaterapie: Uleiul de cimbru poate fi folosit pentru stimularea minții, îmbunătățirea memoriei și a puterii de concentrare și pentru calmarea nervilor și a agitației mentale excesive.

 - Produs pentru păr: Se spune că uleiul de cimbru poate preveni pierderea părului. Uleiul de cimbru este utilizat ca tratament pentru părul fragil și deteriorat și se adaugă în șampoane și alte produse de îngrijire a părului. Produs pentru piele: Uleiul de cimbru poate ajuta la tonifierea pielii îmbătrânite și la prevenirea acneei.

 - Apă de gură: Precum uleiurile de mentă și eucalipt, uleiul de cimbru este utilizat pentru a îmbunătăți sănătatea gurii și a danturii.

 - Insecticid: Uleiul de cimbru poate alunga insectele și paraziții nedoriți precum țânțarii, puricii, păduchii și moliile.

6. Mușețelul

 Mușețelul este foarte popular consumat sub formă de ceai și este utilizat pentru a calma neplăcerile stomacale și pentru a obține un somn odihnitor. Comisia germană pentru sănătate E (o organizație guvernamentală) a aprobat de asemenea folosirea mușețelului pentru reducerea inflamației pielii și pentru combaterea bacteriilor. Mușețelul este un remediu antiinflamator puternic care are de asemenea proprietăți antibacteriene, antispasmodice, antialergice, sedative și de relaxare musculară. Mușețelul este utilizat și pentru tratarea psoriazisului, a eczemelor, a varicelei, a dermatitei, a rănilor care se vindecă greu, a abceselor, a inflamației gingiilor și conform tratatului medical numit Sabiduría herbolaria (Înțelepciunea plantelor) poate fi de asemenea util în următoarele cazuri:

 “Uleiul de mușețel are multe utilizări medicale, însă una dintre cele mai documentate este folosirea sa pentru a obține relaxarea și destinderea. Uleiul de mușețel are un efect tranchilizant asupra persoanelor, poate fi folosit pentru inducerea stării de somn, liniștirea nervilor agitați și oferă o senzație generală de liniștire și calmare. Mușețelul este extraordinar pentru acele persoane care se confruntă cu probleme nervoase și anxietate. Pe lângă proprietățile sale calmante, mușețelul mai este bun totodată și pentru relaxarea mușchilor dureroși și a articulațiilor tensionate.

 Cu ajutorul mușețelului, atât sub formă de infuzie cât și ca ulei esențial, puteți calma durerile menstruale și durerile de spate, dar și tulburările sistemului digestiv, îndepărtând neplăcerile stomacale și problemele în caz de indigestie. Aplicând uleiul de mușețel pe piele, acesta ameliorează și calmează înroșirea și iritația pielii. Din acest motiv, uleiul de mușețel este un ingredient foarte folosit pentru îngrijirea pielii. Acesta elimină totodată mâncărimea pielii și este foarte bun pentru acele persoane care au reacții alergice. Uneori mușețelul este folosit în cazul erupțiilor cutanate. Datorită excelentelor sale proprietăți antiinflamatorii, mușețelul poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de erupțiile cutanate sau de diverse iritații ale pielii.”

7. Păpădia

 Această plantă florală a fost folosită la modul tradițional ca tonic pentru ficat, este utilă pentru dezintoxicare și îmbunătățirea funcțiilor hepatice. Păpădia este cunoscută ca stimulent și este folosită în mod obișnuit pentru ameliorarea problemelor de ficat sau de rinichi. Păpădia este folosită de asemenea în mod tradițional pentru reducerea efectelor secundare ale medicamentelor de sinteză, precum și pentru tratarea infecțiilor, a problemelor de vezică, a retenției de lichide și a inflamației. Păpădia este un coleretic, colagog, laxativ, stimulează peristaltismul tubului digestiv, stimulează secreția salivară, gastrică şi intestinală.

 Păpădia este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative. Frunzele, tulpinile şi rădăcinile sale ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, intensifică tranzitul intestinal şi cresc tonusul întregului organism.

 Frunzele verzi de păpădie, care pot fi preparate scufundându-le în apă fierbinte timp de 20 de secunde doar pentru a elimina gustul amar (ele pot fi adăugate de asemenea în sucul de legume obținut în casă la storcător), conțin mulți nutrienți, printre care se numără vitamina C, vitamina B6, tiamina, riboflavina, calciu, fier, potasiu și magneziu. Frunzele de păpădie sunt o sursă foarte bună de vitamina A, iar cercetări medicale recente au arătat chiar că acestea pot avea proprietăți anticancerigene.

 Păpădia se folosește și în diverse salate de crudități. Este bine ca frunzele să fie culese dimineața devreme, înainte ca floarea să se deschidă, deoarece dacă sunt culese după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. După ce se culeg, frunzele de păpădie se spală bine cu apă rece, la fel ca salata.

Apropiați-vă de natură: cum să utilizați mai mult plantele medicinale

 În trecut, plantele medicinale erau considerate a fi în multe cazuri, o alternativă mai sigură la medicamente, care pot fi utile pentru a trata diverse simptome însă nu și cauza principală a bolii. Plantele medicinale pot ajuta enorm menținerea unei stări optime de sănătate, pornind de la un nivel de bază, așa cum o poate face și o alimentație corectă. La sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, în orice farmacie se găseau la vânzare sute de extracte naturale din plante. Mai mult de 90% din populația din acele vremuri știa cum să folosească plantele medicinale care creșteau în grădinile lor pentru a trata bolile și rănile obișnuite și trebuiau să cunoască toate acestea deoarece plantele erau pe atunci singurele “medicamente” disponibile.

 Odată cu apariția a ceea ce se numește azi medicină alopată, cu puțin înainte de primul război mondial, îngrijirea și vindecarea cu ajutorul plantelor medicinale a trecut sub un con de umbră. În loc să considere în continuare natura ca fiind sursa naturală pentru vindecare, oamenii au început să recurgă la medicamentele de sinteză și la alte metode de vindecare “moderne” considerându-le superioare față de remediile din plante. Dacă doriți să vă reîntoarceți la natură și la puterea sa vindecătoare, iată câteva sfaturi utile cu ajutorul cărora vă puteți bucura de beneficiile plantelor medicinale:

 1. Învățați să identificați trei plante medicinale pe care nu le cunoașteți și care cresc în regiunea în care locuiți și învățați cum să le utilizați pentru efectele lor vindecătoare.

 2. Cultivați cel puțin una dintre aceste plante în grădină sau într-o jardinieră pe balcon și folosiți-o cât mai des.

 3. Preparați în casă tincturi, siropuri și unguente din plante pentru a le folosi la nevoie.

 4. Cultivați și uscați mentă, mușețel, rozmarin, lavandă, melisă, gălbenele și urzici sau orice altă plantă de leac care crește în zona în care locuiți.

 5. Identificați o abilitate curativă pe care v-ar place să o aveți și căutați o modalitate de a o dezvolta, de exemplu urmând cursuri de medicină naturistă, de ayurveda sau de aromoterapie.

 6. Faceți și țineți la îndemână o trusă de prim ajutor care să conțină remedii din plante medicinale.

 7. Învățați cum puteți să vindecați cu ajutorul plantelor medicinale care se află în zona în care locuiți, o problemă de sănătate proprie sau a unei persoane apropiate.

Mai poti citi din Tratamente medicale

Tratamente naturiste î…

20-03-2014 Hits:499610 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor  Hemoroizii reprezintă o afecțiune din ce î...

Mai mult

Colonul iritabil

04-03-2013 Hits:260334 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cum se manifestă sindromul colonului iritabil?  Sindromul de colon iritabil constă în pe...

Mai mult

Tratează alergiile în…

19-03-2014 Hits:203033 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează alergiile în mod naturist Alergiile reprezintă afecțiuni destul de frecvente, c...

Mai mult

Tratează herpesul în …

25-03-2014 Hits:183710 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează herpesul în mod natural  Foarte mulți dintre noi cunoaștem neplăcutele efecte...

Mai mult

Menopauza, tratamente …

24-05-2014 Hits:172611 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este menopauza ?  Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie la un moment...

Mai mult

Scăderea colesterolulu…

25-03-2014 Hits:145438 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Scăderea colesterolului cu ajutorul plantelor Colesterolul reprezintă o parte extrem de im...

Mai mult

Depresia – cauze şi …

29-03-2013 Hits:127599 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Depresia – cauze şi remedii vindecătoare  Numită de către medici "boala secolului XXI...

Mai mult

Remedii pentru tratamen…

05-06-2013 Hits:116161 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii pentru tratamentul naturist  al negilor  Negii sau verucile sunt acele excrescenţe ...

Mai mult

Psoriazis

07-08-2013 Hits:82654 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Psoriazis: sfaturi pentru a-l învinge pe cale naturală În domeniul naturopatiei, psoriazi...

Mai mult

Atacurile de panică ş…

25-05-2013 Hits:79346 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Atacurile de panică și anxietatea Anxietatea este o tulburare care provoacă atacuri de pa...

Mai mult

Remedii naturale împot…

10-05-2013 Hits:45217 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii  Solicitările extrem de variate şi ritmul alert al v...

Mai mult

Tratează febra în mod…

25-03-2014 Hits:35760 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează febra în mod natural Febra este primul semnal de alarmă pe care organismul ni-l ...

Mai mult

Criza de vindecare (I)

17-06-2013 Hits:31118 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (I)   În sănătate nu există boală. Cancerul nu se instalează ...

Mai mult

Criza de vindecare (II)

18-06-2013 Hits:24595 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (II)   Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghi...

Mai mult

5 sucuri anticancerigen…

30-09-2015 Hits:23621 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-...

Mai mult

Criza de vindecare (III…

19-06-2013 Hits:20424 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza vindecare (III) Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghid fun...

Mai mult

Tratamentul naturist

15-04-2014 Hits:17384 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este tratamentul naturist?  Tratamentul naturist este tratamentul prin intermediul metod...

Mai mult

Alimentatia la premenop…

17-09-2014 Hits:16940 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un ...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

18-04-2015 Hits:15449 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți  Plantele și condimentel...

Mai mult

7 plante medicinale car…

28-05-2015 Hits:15224 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri  Înainte să existe medicina...

Mai mult

Cinci sfaturi pentru s…

16-05-2015 Hits:14841 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului  Ficatul este un organ de mare importanță care p...

Mai mult

Insomnia

27-08-2013 Hits:14793 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Insomnia – remedii naturale  Pasagere sau cronice, insomniile sunt cel mai adesea legate ...

Mai mult

Remedii naturiste pent…

14-10-2013 Hits:14783 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiuni ale sexului frumos Reprezentantele sexului frumos, femei...

Mai mult

Remedii naturiste împo…

08-08-2013 Hits:12068 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii Există mai multe tipuri de oboseală – oboseala cro...

Mai mult

Plante medicinale și a…

09-03-2016 Hits:9265 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și co...

Mai mult

7 plante pentru sănăt…

02-06-2017 Hits:8232 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Natura care vindecă  Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în trat...

Mai mult

Programul 4R pentru să…

07-03-2018 Hits:5346 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Intestinele și sănătatea organismului  De mult timp se știe că microorganismele prezente...

Mai mult