Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii

Scris de Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii

tratamente naturiste pentru intarirea sistemului imunitar la copii

 Se apropie anotimpul rece și din ce în ce mai mulți copilași răcesc, în forma mai ușoare sau mai grave. Desigur, răceala unui copil nu este niciodată un lucru de neglijat. Încă de la început dorim să menționăm faptul că este indicat un consult de specialitate și urmarea unui tratament adecvat pentru a nu interveni complicații grave la o banală răceală netratată, precum pneumonia sau convulsiile febrile. Însă, medicina naturistă ne oferă multe posibilități pentru a preveni răcelile nedorite pe timp de iarnă. Nu este plăcut pentru niciun părinte să își vadă copilașul cum tușește sau are dureri în gât sau mai rău, cum face febră. Și nici pentru copilaș această stare nu este una tocmai plăcută, deoarece poate atrage după sine o stare generală proastă, însoțită de oboseală și nervozitate. Dar dacă am putea preveni toate aceste stări nedorite? Dacă am putea reuși să evităm răcelile pe care copiii noștri le iau în colectivitate și le transmit și frățiorilor mai mici? Medicina naturistă ne oferă alternative sănătoase pentru a preveni aceste răceli nedorite. Printre metodele de prevenire se numără alimentația sănătoasă a copilului, mierea, siropul de cătină și de muguri de pin sau de brad, ceaiurile ce stimulează imunitatea sau alăptarea.

Alimentația sănătoasă

 Răcelile pot fi prevenite prin alimentația sănătoasă pe care o putem asigura copilului nostru zi de zi. Fortifierea organismului se face cu ajutorul alimentelor bogate în vitamina C, antioxidanți, vitamina D, vitamina E, etc. Printre alimentele ce conțin betacaroten, necesar pentru stimularea sistemului imunitar se numără caisa, sfecla, broccoli, sparanghelul, morcovul, mango, napii, ardeiul gras, piersica și nectarina, grepfrutul roz, dovlecelul, roșia și pepenele.

Vitamina C este asigurată organismului celor mici de către alimente precum broccoli, conopidă, fructele de pădure, kiwi, varza de Bruxelles, mango, nectarinele, citricele (portocala, grepfrutul, lămâia), papaya, cătina și cartoful dulce.

Vitamina E necesară pentru un sistem imunitar fortifiat se găsește în morcov, țelină, mango, alune sau nuci, spanac, semințele de floarea soarelui, broccoli, în timp ce zincul îl putem asigura micuților prin alimente precum carnea de pasăre slabă cum ar fi carnea de pui și de curcan, carnea de vită, cerealele integrale, lactatele și legumele boabe (fasolea, mazărea). Celelalte alimente minune care întăresc sistemul imunitar sunt merele, perele, prunele, strugurii și nu în ultimul rând ceapa și usturoiul. Trebuie, totuși menționat faptul că alimentele se oferă copiilor în funcție de vârstă și de recomandarea pediatrului și ideal este să fie consumat în formă cât mai naturală sau legumele și carnea pregătite la steamer, prin fierberea pe aburi.

Alăptarea

 Dacă aveți un bebeluș pe care încă îl alăptați sau dacă ați alăptat copilul dumneavoastră până la vârsta de un an și jumătate, chiar doi, trebuie să știți că alăptarea este poate cea mai eficientă metodă de întărire a sistemului imunitar. Laptele matern conține foarte multe enzime și substanțe benefice pentru copilul dumneavoastră, care îl protejează de răceli și diverse boli chiar și pe termen lung.

Cătina

 Cătina este binecunoscută pentru proprietățile ei miraculoase de tratare a unor boli, precum și de prevenire a altora. Cătina conține o multitudine de vitamine, din cele mai diverse și foarte necesare pentru un organism slăbit, precum vitamina E, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B6 și vitamina C. Cătina poate fi administrată și copiilor, dar trebuie să țineți cont de recomandarea medicului, deoarece nu toți medicii sunt de acord cu administrarea acestui fruct miraculos copiilor sub 3 ani. Pentru a preveni răcelile din anotimpul răcoros sau odată cu intrarea în colectivitate a copilului dumneavoastră, puteți face o cură de cătină consumată fie sub formă de suc, fie cu miere. Sucul de cătină se prepară din fructele proaspete, iar amestecul de cătină cu miere astfel - se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă, și se pun într-un borcan mare de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat. Puteți și dumneavoastră consuma câte trei linguri pe zi, iar copiii mai puțin, cam o linguriță. Acest amestec le stimulează imunitatea, le crește pofta de mâncare, curăță pielea și aduce aportul zilnic de vitamine și minerale. De asemenea, se poate prepara și suc de cătină amestecat cu miere, prin sucul stors din fructele de cătină în amestec cu miere de albine.

Siropul din muguri de pin sau muguri de brad

 Siropul din muguri de pin este un remediu naturist eficient pentru stimularea imunității. Mai mult decât atât, acesta se poate folosi și în timpul răcelilor, dacă copilul tușește sau are dureri de gât. Siropul din muguri de pin sau de brad poate fi achiziționat de la plafar sau de la magazinele naturiste sau, de ce nu, dacă aveți posibilitatea, poate fi preparat în casă. Mugurii de pin sau de brad se culeg primăvara și se prepară un sirop din un kilogram de muguri, doi litri de apă și un kilogram de zahăr. Metoda de preparare este simplă și anume: se spală mugurii bine, se pun într-o oală împreună cu apa și se fierb vreme de o oră. Oala se lasă la rece vreme de două zil, și după aceste două zile, se strecoară sucul rezultat. Acest suc de muguri de pin se pune din nou la fiert împreună cu zahărul (la un litru de suc, un kilogram de zahar) și se lasă să fiarbă până se topește zahărul plus încă jumătate de oră. Apoi puteți pune acest sirop în sticle și se ține la loc uscat și răcoros. Se face o cură în anotimpul rece (sau chiar cu câteva luni înainte), oferindu-i copilașului dumneavoastră câte o linguriță, două pe zi.

Mierea de albine și vitamina C cu propolis

Mierea de albine, îndeosebi cea polifloră este un remediu deosebit în lupta împotriva răcelilor celor mici. Trebuie să ținem cont de faptul că mierea de albine nu se administrează copiilor sub un an, datorită riscului de a face botulism, o boală cu consecințe grave. Mierea conține fier, calciu, potasiu, săruri, care ajută la creșterea imunității celui mic. Îi puteți da câte o linguriță-două de miere înainte de masă sau o puteți amesteca cu lămâie. Astfel, nutrienții din miere și vitamina C din lămâie vor face minuni pentru sistemul imunitar al copilului dumneavoastră. Mai mult decât atât, mierea cu lămâie este indicată și în răceli. Puteți îndulci ceaiurile celui mic cu miere și puteți adăuga o feliuță de lămâie pentru a face totul mai interesant. De asemenea, există și ceaiuri pentru stimularea imunității, precum ceaiul de măceșe, de mentă, de cimbru de cultură, de coacăze, de arnică, dar trebuie să vă interesați și să consultați medicul dumneavoastră înainte de a oferi copilului dumneavoastră un tratament naturist de orice fel. Menta este de asemenea indicată și în răceli, bronșite, laringite, gripe, împreună cu teiul, sub formă de infuzii de frunze și flori.

Ghimbirul, hreanul și usturoiul

 Ghimbirul are foarte multe proprietăți, printre care și stimularea imunității și poate fi consumat și de către copii. Ghimbirul conține foarte multe substanțe antioxidante ce ajută la fortifierea organismului. Cum puteți oferi ghimbir copilului dumneavoastră? În ceaiul de plante pe care i-l preparați (precum cel de mentă sau de tei), fiind și un bun expectorant se poate folosi și în timpul răcelilor. Astfel, curățați ghimbirul de coajă, zdrobiți-l bine într-un mojar, filtrați-l printr-o bucată de tifon curat și amestecați-l în ceaiul copilului dumneavoastră.

 Hreanul, pe de altă parte, este un antibiotic puternic, expectorant, are proprietăți antibacteriene, bronhidilatatoare și stimulează sistemul imunitar al copilului. Îi puteți oferi copilului hrean (în funcție de vârstă și de recomandarea medicului) în salate.

 Usturoiul este cel mai bine cunoscut stimulator natural al imunității cunoscut de către români. Usturoiul poate fi consumat de către copii în mâncare, în salate, sub formă de mujdei, acesta având proprietăți calmante, regenerante și imunostimulatare.

Ceaiul de busuioc, ceaiul de cimbru și ceaiul de chimen

 În categoria imunostimulentelor intră, bineînțeles și ceaiurile. Am menționat mai sus ceaiul de mentă și cel de tei, însă mai sunt ceaiuri ce merită a fi menționate și folosite pentru stimularea imunității copilului dumneavoastră. Ceaiul de busuioc este recomandat pentru creșterea imunității, deoarece busuiocul conține vitamina A, fier, calciu și potasiu. Chiar și atunci când răceala este instalată, ceaiul de busuioc face minuni pentru copilul dumneavoastră. Acesta este indicat în tuse, în febră, gripă și bronșite. De asemenea, în afară de infuzia de busuioc (care se prepară astfel: 2 lingurițe la o ceașcă de apă clocotită, se lasă la infuzat câteva minute, se poate consuma cu miere), se poate consuma și pulberea sau sucul proaspăt de busuioc.

 Ceaiul de cimbru este un puternic imunostimulent dar ajută și în cazul răcelilor deja instalate deoarece conține timol, un ulei cu proprietăți antiseptice, antioxidante și antibacteriene. La o cană de apă clocotită se adaugă o linguriță de cimbru și se lasă la infuzat timp de zece minute după care se poate consuma. Copilul poate consuma până la 3 căni pe zi.

 Ceaiul de chimen consumat după masă în cantități mici (chiar și 50 de mililitri) face minuni pentru stimularea imunității celor mici.

 Este recomandat ca, înainte de a începe o cură de imunostimulare a copilului dumneavoastră, indiferent dacă este naturistă sau cu produse din farmacie, este foarte important să consultați un medic pediatru specialist care vă poate spune dacă este necesară o astfel de cură sau dacă copilul nu este cumva prea mic pentru a consuma un anumit tip de aliment. Consultați întotdeauna medicul.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult