Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Legătura dintre stres și cancer

Scris de Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer

Legătura dintre stres și cancer Iată în continuare un articol foarte interesant publicat de către Dr. Paul J. Rosch, Președintele Institutului american de cercetare a stresului și Profesor clinic la Universitatea de Medicină și Psihiatrie din New York.

Doctorii din vechime relaționau apariția cancerului cu problemele sufletești

 “Credința că apariția cancerului poate fi relaționat în mare măsură cu stresul sau emoțiile negative este la fel de veche precum istoria medicinii documentate. Acum mai bine de 2.000 ani, în lucrarea sa despre tumori, intitulată “De Tumoribus“, medicul grec Galenus a observat că femeile care erau melancolice erau cu mult mai susceptibile de a se îmbolnăvi de cancer decât alte femei, probabil deoarece aveau un exces de bilă neagră (Melas chole).

 De exemplu, era dificil să se găsească mai multe documente scrise despre cancer în literatura medicală englezească până în anul 1701, moment în care un medic britanic, Gendron, a subliniat că efectele "dezastrelor asupra vieții pe care le produc suferința și tristețea" sunt cauzele apariției cancerului. Optzeci și patru de ani mai târziu, Burrows a atribuit această boală gravă, cancerul, "pasiunilor care determină neliniștea minții și de care pacientul este puternic afectat o perioadă mai lungă de timp."

 Medicii de la începutul secolului precum XIX Nunn, au descoperit că factorii emoționali influențau creșterea tumorilor de sân, iar Stern a semnalat faptul că cancerul de col uterin era mai frecvent în cazul femeilor sensibile și frustrate. În tratatul lui Walshe intitulat “Caracteristicile și tratarea cancerului”, autorul subliniază "influența neliniștilor mentale, a eșecurilor repetate și a frecventelor atacuri melancolice asupra formării țesutului carcinomatos. Acum o sută de ani, Snow a studiat mai mult de 250 pacienți în cadrul Spitalului pentru tratarea cancerului din Londra, ajungând la concluzia că "pierderea unei rude apropiate a fost un factor important în dezvoltarea cancerului de sân și de uter".

În trecut, medicii acordau o atenție mai mare problemelor emoționale ale pacienților

 Este necesar să acordăm o importanță specială acestor observații,  deoarece practica medicală de acum o sută sau două sute de ani era mult mai personalizată. Medicii erau nevoiți să aibă mai multă încredere în înțelegerea importanței acordate tabloului clinic, fondului emoțional și stilului de viață al pacientului, în contrast cu accentul actual care este focalizat asupra procedurilor de laborator și imaginilor de înaltă tehnologie folosite pentru diagnosticarea pacienților.

 În plus, educația medicilor din vechime includea și studiul literaturii, științelor umaniste și a filozofiei și era mult mai probabil ca aceștia să cunoască și familia pacientului, relațiile sale sociale și influența altor factori ambientali și psiho-sociali. De asemenea, medicii petreceau mult timp observându-i și vorbind cu pacienții și adresându-le întrebări pertinente referitoare la detalii, ceea ce este imposibil în ritmul frenetic al practicii medicale specializate și relativ superficiale din ziua de azi. Așadar, datorită unei formări mult mai complete și a unei focalizări mai personalizate, putem afirma că medicii din vechime aveau o mai mare sensibilitate și apreciere a anumitor nuanțe subtile care pot să sugereze o corelație între stresul emoțional și cancer.

În prezent, factorii externi sunt considerați responsabili pentru apariția bolilor grave

 În timpul secolului XX, interesul medical s-a îndreptat preponderent către factorii externi ca fiind responsabili pentru apariția cancerului. Este adevărat că în prezent, o mare cantitate de substanțe cancerigene se află în aerul pe care îl respirăm, în alimentele pe care le consumăm sau au fost incriminați și diferiți viruși pentru apariția acestei boli.

 Toți acești factori implică un anumit asalt fizic asupra nostru din exterior, conform teoriei germenilor ca factori cauzatori ai bolii, ceea ce este destul de plauzibil. Descoperirea lui Pasteur referitoare la microbi și studiile clinice realizate în acest sens, precum și dovada oferită de postulatele lui Koch, au confirmat relațiile cauzale directe dintre microorganisme și bolile infecțioase.

 Succesul diverselor vaccinuri și efectele antibioticelor care puteau să salveze vieți părea să rezolve toate îndoielile. Credința medicală generală a devenit aceea că lumea se îmbolnăvește datorită unei cauze exterioare (de genul microbi, viruși, bacterii, etc). Astfel, s-a acordat din ce în ce mai puțină atenție rezistenței sau susceptibilității de îmbolnăvire. Tot mai puțin medici și-au pus întrebarea de ce totuși, anumiți indivizi expuși și ei la același bacil care cauzează tuberculoza, la virusul hepatitei sau la factori carcinogeni, nu s-au îmbolnăvit.

Emoțiile stresante au un efect direct asupra creșterii celulelor maligne

 Și totuși, în ultimele decenii, numeroase studii de cercetări clinice au confirmat influența importantă pe care o pot exercita emoțiile stresante asupra dezvoltării și amplificării anumitor boli și în particular asupra creșterii celulelor maligne. Unele dintre principalele caracteristici ale indivizilor predispuși la boli canceroase par să fie sentimentele frecvente precum lipsa de speranță și neputința, reprimarea sentimentelor și a emoțiilor, respectiv incapacitatea de exprima mânia sau resentimentele, o stimă de sine scăzută și o stare aproape permanentă de tristețe, sau suferința în urma pierderii unei relații emoționale semnificative. Echipa de medici Everson et al. au evaluat nivelul de lipsă de speranță în cazul a 2.500 bărbați și au descoperit șase ani mai târziu că s-au înregistrat de 3,5 ori mai multe cazuri de deces din cauza cancerului sau a bolilor cardiovasculare la acele persoane care obținuseră rezultatele cele mai ridicate pe scala care măsura nivelul lipsei de speranță.

Ce anume provoacă reacția denumită "luptă sau fugi"?

 Implicit în teoria lui Cannon despre reacția denumită "luptă sau fugi", găsim premiza faptului că răspunsurile noastre automate și involuntare în caz de stres s-au dezvoltat progresiv de-a lungul timpului, în evoluția umană. Se postulează că acest gen de răspunsuri reprezintă schimbările adaptative care erau esențiale pentru supraviețuirea strămoșilor noștri atunci când se confruntau cu o amenințare vizavi de viața lor fizică.

 Secretarea de adrenalină și stimularea sistemului nervos simpatic face ca pupilele să se dilate pentru a vedea mai bine, coagularea sângelui se accelerează pentru a reduce o posibilă hemoragie internă, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc pentru a mări fluxul de sânge către creier și pentru a facilita luarea rapidă de decizii, iar carbohidrații și grăsimile depozitate în corp se eliberează pentru a ridica nivelul de glucoză din sânge și pentru a obține mai multă energie. Circulația sanguină se reduce în sistemul digestiv, deoarece digestia nu este prioritară și crește în mușchii mari ai extremităților. Aceasta produce o mai mare tensiune și forță în brațe și în picioare pentru a ajuta într-o eventuală luptă corp la corp sau în viteza de deplasare în cazul unui scenariu care ne poate pune în pericol chiar viața.

 Totuși, natura stresului pentru omul modern nu este un eveniment fizic potențial letal, ci în prezent acest stres este mai degrabă emoțional și se poate produce de mai multe ori într-o zi. Tragedia care poate apărea este aceea că organismul dă aceleași răspunsuri de tipul "luptă sau fugi" care nu sunt utile în acest caz.

 Nu este deci dificil să înțelegem cum aceste răspunsuri inadecvate la stres pot contribui la apariția "bolilor civilizației", precum hipertensiunea, diabetul, infarctul, tulburările cerebrale, ulcerele peptice, spasmele musculare, etc… Multe dintre răspunsurile noastre la stres nu par să aibă niciun sens în termeni de a oferi vreun beneficiu.

Unele tipuri de cancer au fost relaționate cu un potențial primitiv de regenerare

 Pe măsură ce se coboară scara filogenetică, incidența cancerului se reduce în mod progresiv și devine absent în cazul formelor primitive de viață. Din contră însă, capacitatea organismului de a regenera țesuturile lezate sau distruse crește în mod proporțional. Organismele mai simple, inclusiv unele nevertebrate, sunt capabile de exemplu, să secționeze unele părți din anatomia lor atunci când sunt rănite. În mod evident, această capacitate are rolul de a asigura supraviețuirea organismului în cauză, dar doar dacă animalul are de asemenea capacitatea notabilă de a regenera partea pierdută cu restul celulelor disponibile. De aceea, unei steluțe de mare îi poate crește încă un apendice sau unei salamandre și unei șopârle le poate crește o nouă coadă sau un nou picior dacă acesta i se taie. Ființele umane, totuși, nu dispun de asemenea puteri reparatorii sau regenerative, cu excepția uneori a ficatului și a splinei care au o natură similară organelor care se regăsesc la formele inferioare de viață.

 Se pare că unele tipuri de cancer pot reprezenta o rămășiță a acestui potențial regenerativ primitiv. Atunci când suferim o pierdere de țesut fizic sau o leziune, corpul uman încearcă să răspundă în acest caz printr-o acțiune similară de înlocuire. Din păcate însă, această nouă creștere celulară, sau neoplazie, poate să aducă prejudicii în loc să fie funcțională. Experimentele care s-au realizat cu produse chimice care pot produce cancer când se aplică pe piele sau se injectează în cazul animalelor de laborator sprijină această ipoteză. Când acești factori carcinogeni se injectează însă în piciorul unei salamandre, aceasta nu-i cauzează cancer, ci în mod surprinzător, acesteia îi crește un nou membru în acel loc. Dacă se injectează aceeași substanță carcinogenă în cristalinul ochiului, salamandra va regenera un cristalin nou. De aceea, se consideră că în cazul ființelor umane, un stimul cancerigen identic poate produce fie regenerarea intenționată, fie o malignitate fatală, în funcție de dezvoltarea evolutivă a organismului respectiv.”

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29513 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23739 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20752 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19606 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17216 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14667 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13814 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13714 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13619 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10498 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10404 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:10031 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9596 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8865 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8457 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8433 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8180 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8169 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:7969 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7357 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6848 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5504 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4661 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4242 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3798 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3542 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3434 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:3020 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2693 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:2008 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more