Vitamina E: proprietăți și surse alimentare

Scris de Dr. Luca Catalin

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare

Vitamina e proprietati si surse alimentare Principala funcție a vitaminei E este cea de antioxidant, adică de a elimina radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care conțin un electron liber și care dăunează celulelor și materialului genetic, contribuind la producerea diverselor boli, precum ateroscleroza sau cancerul, printre multe alte boli cronice.

 În plus, vitamina E este implicată în funcționarea sistemului imunitar, a reglării genelor și a altor procese metabolice. Celulele cu un conținut ridicat de vitamina E din pereții interiori ai vaselor de sânge sunt mai capabile să susțină aderența substanțelor de pereții lor. Vitamina E are de asemenea un puternic efect antiinflamatoriu.

Principalele surse de vitamina E

 Vitamina E se găsește în multe alimente, în principal în semințe, fructe uscate și uleiuri vegetale (de preferat, cele presate la rece).

Uleiul din germeni de grâu. Sursa principală de vitamina E este uleiul din germeni de grâu. O singură linguriță din acest ulei conține 20,3 mg, ceea ce acoperă necesarul zilnic de această vitamină.

Urmează, în ordinea descrescătoare conform conținutului de vitamina E, următoarele alimente: semințele de floarea soarelui, migdalele, uleiul de floarea soarelui, alunele de pădure, arahidele, uleiul de porumb, uleiul de măsline, spanacul, brocoli, uleiul de soia, kiwi, mango, roșiile.

 În Dietary Guidelines for Americans, un ghid alimentar editat de Guvernul Statelor Unite în 2010, se recomandă ca pentru a avea o alimentație sănătoasă să se includă în dietă următoarele alimente:

 - O varietate de fructe, legume, verdețuri, cereale integrale și fructe uscate.

 - Lapte și produse lactate degresate sau semideshidratate.

 - Carne de pui, pește, ouă.

Acest tip de dietă acoperă necesitățile zilnice de vitamina E.

Care este doza recomandată de vitamina E?

 Doza recomandată de vitamina E care provine din alimente este de aproximativ 15 miligrame pe zi. Aceasta echivalează cu 22 UI (unități internaționale) de vitamina E naturală sau 33 UI de vitamina E sintetică. Dacă ai o alimentație variată și bogată în fructe uscate, semințe și uleiuri vegetale, vei obține prin alimentație cantitatea necesară de vitamina E.

Vitamina E și sănătatea

 Se consideră că lipsa vitaminei E din organism determină apariția anumitor boli, precum cancerul, boli cardiace, tulburări oculare și deteriorare cognitivă.

Cancer.

 Vitamina E protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea cancerului. Vitamina E ar putea bloca de asemenea formarea anumitor substanțe cancerigene care se formează în stomac din cauza nitriților din alimente. Totodată, vitamina E protejează organismul de apariția cancerului prin stimularea sistemului imunitar.

Tulburări oculare.

 Se consideră că radicalii liberi intervin în apariția cataractei și a degenerării maculare, astfel încât vitamina E poate proteja corpul împotriva acestor boli. De fapt, persoanele care iau cantități scăzute de vitamina E (mai puțin de 15 UI pe zi) au mai multe probabilități de a dezvolta aceste boli decât cei care iau doze mai mari (mai mult de 30 IU pe zi). Totuși, în studiile în care se foloseau suplimente din această vitamină în cantități mari (400 UI), rezultatele sunt contradictorii.

Deteriorare cognitivă.

 Daunele cauzate neuronilor de către radicalii liberi de-a lungul timpului poate contribui la deteriorarea cognitivă.

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult