Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Deficiența de B12 și apariția depresiei

Scris de Dr. Luca Catalin

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie

 Cercetările publicate în decembrie 2021, folosind date din Studiul longitudinal irlandez asupra îmbătrânirii (TILDA), au descoperit că persoanele cu deficiență de vitamina B12 au un risc crescut de a dezvolta simptome de depresie. Potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie, 264 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu simptome de depresie.

 În 2017, aproape 17,3 milioane de adulți din Statele Unite au experimentat cel puțin un episod depresiv major. Acest număr a crescut în 2019 la 19,4 milioane de adulți. În general, o persoană cu depresie prezintă și simptome de anxietate. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, datele din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție arată că femeile sunt aproape de două ori mai predispuse la depresie decât bărbații, deoarece acest model a fost observat în fiecare grupă de vârstă chestionată. Simptomele depresiei pot include sentimentul de tristețe sau de gol interior, lipsă de speranță, iritabilitate, lipsă de valoare și stări de nelinişte.

 De asemenea, este posibil să aveți probleme cu somnul, să aveți apetit sau modificări în greutate sau să aveți gânduri de moarte sau de sinucidere. Nu toți oamenii experimentează aceleași simptome. Pentru unii oameni, simptomele le complică activitățile. Studiul efectuat în decembrie 2021 a relaționat deficiențele de vitamina B12 cu incidența simptomelor depresiei la adulții în vârstă.

 Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care se găsește în unele alimente. Este disponibilă și ca medicament pe bază de rețetă și supliment alimentar. Organismul folosește vitamina B12 pentru funcționarea și mielinizarea sistemului nervos central, precum și pentru a forma globule roșii sănătoase și în sinteza ADN-ului. Absorbția vitaminei B12 depinde de factorul intrinsec, care este o proteină de legare și transport care este produsă în stomac. Biodisponibilitatea alimentelor scade atunci când cantitatea de vitamina B12 depășește capacitatea factorului intrinsec.

 Vitamina B12 este eliberată din alimente prin activitatea acidului clorhidric, a proteazei gastrice din stomac și a salivei din gură. În 1999, s-a estimat că deficiența de vitamina B12 afectează până la 15% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Cu toate acestea, în acest studiu simptomele clasice ale deficienței nu au fost la fel de frecvente. Nivelurile scăzute de vitamina B sunt atribuite prevalenței mari a gastritei atrofice care produce o secreție scăzută de pepsină acidă și, de asemenea, nu ajută la eliberarea vitaminei B12 din alimente. Studiul din 2021 a constatat că aceste niveluri scăzute de vitamina B12 ar putea crește riscul de depresie la adulții în vârstă.

 Studiul publicat în British Journal of Nutrition a încercat să analizeze relația dintre vitamina B12, acid folic și incidența depresiei la persoanele în vârstă care trăiesc în comunitate. Studiul a implicat 3.849 de persoane cu vârsta peste 50 de ani. Rezultatele au arătat o relație între deficitul de vitamina B12, dar nu și cu deficitul de folat. Cercetătorii au descoperit că, chiar și după controlul factorilor precum bolile cronice, bolile cardiovasculare, utilizarea antidepresivelor, activitatea fizică și nivelul de vitamina D, rezultatele au fost extrem de relevante. Adulții în vârstă care aveau deficit de vitamina B12 au avut un risc cu 51% mai mare de a dezvolta simptome de depresie în cei patru ani de studiu. Datele au mai arătat că există anumiți factori care au influențat nivelul de vitamina B12 la adulții în vârstă. Aceasta a inclus locația geografică, obezitatea, fumatul, statutul socio-economic și sexul. Deși au descoperit o legătură între adulții în vârstă care trăiesc în comunitate și o deficiență de vitamina B12, au descoperit, de asemenea, că persoanele în vârstă din studiu au un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.

 Într-un comunicat de presă al Trinity College Dublin, Eamon Laird de la TILDA, principalul om de știință al studiului a discutat rezultatele, afirmând: „Acest studiu este foarte important, având în vedere prevalența ridicată a depresiei incidente la adulții în vârstă care trăiesc în Irlanda și mai ales după dovezile care arată că că unul din opt adulți în vârstă are deficit de vitamina B12. Există un impuls tot mai mare pentru introducerea unei politici obligatorii de fortificare a alimentelor cu vitamine B în Europa și Marea Britanie, mai ales că ideea de fortificare a alimentelor cu acid folic în SUA a dat rezultate pozitive, deoarece acum există o deficiență de acid folic de până la 1,2% la persoanele de 60 de ani și peste.”

Deficiența de vitamina D și sănătatea mentală

 Acest studiu recent subliniază importanța unei alimentații adecvate. Pe lângă vitamina B12, există și alți nutrienți care au un efect foarte important asupra sănătății mintale. Vitamina D este una dintre ele. Vitamina D, cunoscută și sub numele de calciferol, este o vitamină solubilă în grăsimi pe care corpul dumneavoastră o poate absorbi din unele alimente și este produsă endogen atunci când este expus la razele soarelui. Oamenii pot deveni deficitari atunci când consumă mai puțin decât nivelul recomandat, au foarte puțină expunere la razele soarelui, absorbția acestuia din tractul digestiv este inadecvată sau rinichii nu convertesc vitamina în forma sa activă.

 Oamenii de știință cred că deficiența de vitamina D este o problemă de sănătate globală subevaluată în proporții epidemice. Modul în care este definită deficiența de vitamina D variază, de asemenea. Cercetătorii interpretează de obicei deficiența de vitamina D ca niveluri serice de 25 (OH) D la 20 nanograme per mililitru (ng/mL) sau mai puțin. Cu toate acestea, nivelurile optime serice de vitamina D sunt cuprinse între 40 ng/mL și 60 ng/mL. Cercetările preliminare efectuate în 2000 au arătat niveluri sever deficiente de vitamina D3 la pacienții care suferă de depresie și dependență de alcool.

 În anul 2007, cercetătorii au recunoscut importanța nivelurilor scăzute de vitamina D pentru starea de spirit. În alte cercetări, ei au descoperit că persoanele cu fibromialgie prezentau, de asemenea, un risc crescut de a avea un nivel scăzut de vitamina D și se pare că administrarea de doze mari de vitamina D persoanelor care sunt depresive și supraponderale ar putea îmbunătăți simptomele.

 De-a lungul anilor, cercetătorii încă se întreabă. dacă vitamina D are o relație cauzală cu depresia sau un alt simptom al afecțiunii. Alți oameni de știință au spus că screening-ul și tratamentul pentru deficiența de vitamina D ar putea fi o terapie potențială pentru depresie. În 2014, un studiu a constatat că hipovitaminoza D era legată de severitatea depresiei pe care o sufereau oamenii. Rezultatele lor au sugerat că a existat o relație doză-răspuns, sugerând că nivelurile scăzute de vitamina D ar putea fi o vulnerabilitate biologică subiacentă.

 În 2018, British Journal of Psychiatry a publicat o revizuire sistematică și o meta-analiză care a arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de depresie. Factorul important de reținut este că este puțin probabil ca suplimentarea persoanelor cu niveluri optime de ser să aibă un efect asupra tulburărilor de dispoziție. În schimb, efectul este mai probabil să fie găsit la persoanele cu niveluri serice scăzute.

Importanța acizilor grași omega-3 pentru combaterea depresiei

 Grăsimile omega-3 sunt acizi grași polinesaturați esențiali (PUFA), de care organismul uman are nevoie pentru a îndeplini o varietate de funcții. Acestea includ digestia, coagularea sângelui, sănătatea creierului și activitatea musculară. La începutul anului 2021, grăsimile omega-3 au făcut titluri când datele au arătat că persoanele cu un indice omega-3 de 5,7% sau mai mult s-au descurcat mai bine cu COVID-19.

 Un indice omega-3 măsoară numărul de membrane din celulele roșii din sânge. Persoanele cu un nivel mai mic de 4% au un risc mai mare de a dezvolta boli de inima. Persoanele cu un indice omega între 4% și 8% au un risc intermediar, iar cei cu un nivel mai mare de 8% au un risc scăzut de a dezvolta boli de inimă. O analiză a datelor publicate în 2016 a relevat că au existat zone în lume în care oamenii aveau un indice omega-3 mai mare de 8%. Acestea au inclus Scandinavia, Marea Japoniei și populațiile indigene care nu consumau alimente occidentalizate.

  Zonele lumii cu niveluri sub 4% includ America Centrală și de Sud, Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Africa. Deși nivelul tău de omega-3 este important, la fel de important este raportul dintre omega-6 și omega-3. De fapt, la fel cum prea mult omega-6 este periculos, prea mult omega-3 poate contribui și la anumite probleme. Se crede că dezechilibrul dintre omega 6 și omega 3 care a apărut în ultimii 150 de ani este responsabil pentru bolile legate de inflamație care sunt comune în societate, inclusiv tulburările depresive. Dovezile medicale recente sugerează că deficitul de grăsimi omega-3 contribuie la tulburările de dispoziție, inclusiv depresia.

Adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de deficiențe și depresie

 Deficiențele de vitamina D3, B12 și grăsimi omega-3 sunt cele mai frecvente în populația generală și la adulții în vârstă. Motivul pentru care adulții în vârstă pot avea deficiențe de nutrienți poate fi legat de absorbția proastă, alimentația proastă și lipsa expunerii la lumina soarelui. Lipsa nivelurilor optime de nutrienți contribuie la dezvoltarea inflamației și a bolii, iar una dintre condițiile asociate cu inflamația este depresia. Depresia afectează calitatea vieții și productivitatea adulților în vârstă, iar aceștia tind să fie mai izolați de ceilalți. Până în prezent, mulți adulți în vârstă primesc tratament pentru depresie, cum ar fi psihoterapie sau medicamente.

 Cu toate acestea, deoarece există o relație între nutriție și starea de spirit, este logic să abordăm mai întâi potențialele deficiențe de nutrienți înainte de a adăuga medicamente care vin cu o listă lungă de efecte secundare. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), care sunt cel mai frecvent tip de antidepresiv, pot provoca greață, amețeli, insomnie, anxietate, diaree și tremor, toate acestea putând fi periculoase pentru ei. Aceste reacții adverse pot afecta apetitul sau pot crește riscul de cădere.

 După cum s-a demonstrat în timpul pandemiei de COVID-19, menținerea sănătății și a nutriției optime ajută la reducerea riscului de a contracta orice boală virală. Studiul prezentat mai arată că consumul de nutrienți este esențial pentru o bună sănătate mintală. Este mult mai ușor să abordezi nevoile corporale înainte ca acestea să provoace boli și boli. Preluarea controlului asupra sănătății este esențială pentru calitatea vieții, deși poate cere puțin timp și energie.