Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Amla, un remediu ayurvedic

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este Amla?

Amla, un remediu ayurvedic  Coacăzul indian (Emblica Officinalis) care este numit în mod obișnuit Amla (în sanscrită) și Amalaki (în hindi), este un copac indian cu proprietăți antioxidante excepționale și beneficii multiple pentru sănătate. Amla este probabil cea mai importantă plantă din medicina ayurvedică și a fost folosită în cadrul acesteia de mii de ani pentru întinerirea organismului și întărirea sistemului imunitar. Amla are o formă aproape sferică, este de culoare galben-verzuie, foarte moale și cu un aspect solid. Amla are un gust acru, amar și este foarte fibroasă.

 S-au realizat multe cercetări medicale asupra remediului ayurvedic Amla sau Amalaki, iar atât studiile clinice, cât și studiile asupra oamenilor au indicat beneficiile sale spectaculoase pentru sănătate.

 Descoperiți în acest articol ce poate face acest fruct puternic pentru sănătate: ca remediu antioxidant, anti-colesterol, de ardere a grăsimilor și regenerare a pielii și părului, printre multe altele.

Amla, o sursă extraordinară de vitamina C

 Fructul de Amla are o concentrație mare de acid ascorbic, iar frunzele sale conțin fenoli, ceea ce îi oferă acestei plante proprietăți antioxidante excelente. Amla conține de 25 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, deci este foarte bună pentru prevenirea și tratarea răcelilor și a gripei. De asemenea, Amla este unul dintre cele mai bune remediii pentru întărirea sistemului imunitar.

Amla, eficientă contra colesterolui ridicat

 Unul dintre cele mai interesante și surprinzătoare beneficii ale Amla este capacitatea sa de a scădea lipidele sau grăsimile, contribuind la scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun). De fapt, se susține că efectul său anti-colesterol este mai mare decât cel al sinvastatinei și nu are efectele sale secundare (dureri musculare, probleme digestive, confuzie mentală sau chiar leziuni hepatice).

Amla ajută la slăbit

 Proprietățile ridicate de ardere a grăsimilor din Amla au fost demonstrate în mod amănunțit în diferite studii medicale. Coacăzul indian contribuie, de asemenea, la accelerarea metabolismului și la îmbunătățirea sintezei proteinelor. Nu în cele din urmă, acest fruct extraordinar ajută la reducerea acumulării de lichide și la eliminarea toxinelor, datorită conținutului său bogat în vitamina C.

Amla stimulează procesul digestiv

 Datorită conținutului său de fibre și vitamina C, acest fruct ajută la facilitarea digestiei și la menținerea sănătății tractului gastrointestinal. În plus, aroma sa activează enzimele digestive, care ajută la echilibrarea acizilor stomacali, pentru o digestie adecvată și descompunerea alimentelor. Fiind bogată în fibre, Amla facilitează tranzitul intestinal și este utilă pentru persoanele care se confruntă cu constipație, diaree, dureri abdominale și alte probleme digestive.

Amla ca remediu anti-inflamatoriu

 S-a demonstrat eficacitatea extractului de Amla pentru febra fânului, artrită, osteoporoză și durerile articulare. Mai recent, unele cercetări medicale au demonstrat chiar că Amla ajută chiar la prevenirea creșterii și dezvoltării celulelor tumorale maligne.

Amla contra diabetului

 Fiind bogată în crom, Amla ajută la reglarea metabolismului carbohidraților și încurajează absorbția glucozei de către celule. Totodată, Amla ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind utilă pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, deoarece reglează secreția de insulină.

Amla pentru o vedere mai bună

 Fiind bogată în caroteni, Amla, luată ca un tonic pentru ochi, poate ajuta la reducerea miopiei și la prevenirea formării cataractei. De asemenea, Amla poate reduce roșeața, mâncărimea și lăcrimarea ochilor.

Amla în cosmetica naturistă

 Conținutul ridicat de vitamina C din Amla face din această plantă un excelent antioxidant. Amla conține, de asemenea, niveluri ridicate de Emblicanin A și B, unul dintre cei mai puternici și eficienți antioxidanți, bioflavonoide, taninuri și o combinație de fenoli, inclusiv acid galic și acid elagic. Toate aceste componente antioxidante contribuie împreună la scăderea oxidării celulare și la proliferarea radicalilor liberi care contribuie atât la îmbătrânirea pielii, cât și a părului.

Amla pentru piele

 Amla este folosită ca tonic datorită puterii sale astringente, elimină impuritățile, curăță profund și purifică pielea, oferind luminozitate feței. Amla este indicată pentru toate tipurile de piele, în special pentru cele devitalizate și pentru tenul matur. Amla este un excelent regenerator al pielii care ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii.

Amla pentru păr

 Amla este un regenerator puternic de păr, deoarece stimulează rădăcinile, le întărește și le favorizează creșterea, deoarece stimulează foliculii de păr. De asemenea, Amla ajută și la încetinirea căderii părului (cu excepția cazurilor de alopecie congenitală). Puterea sa antioxidantă servește la combaterea părului încărunțit prematur. Ca ingrediente în balsamuri și măști, Amla are de asemenea, un efect de condiționare, oferind strălucire părului, îmbunătățind textura sa și prevenind deteriorarea vârfurilor.

Cum se poate folosi Amla?

 Amla are forme foarte variate de pregătire sau prezentare. Va trebui să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine obiectivelor pe care le căutați:
 - Cel mai simplu mod de a folosi Amla pentru piele sau păr este sub formă de ulei sau pulbere.
 - Fructul proaspăt, pentru a-l consuma așa cum este obținut. Fructele de coacăz indian sunt perfect comestibile, deși au un gust acid și amar, care cu siguranță nu vor fi pe placul tuturor. În India se obișnuiește ca Amla să fie lăsată în apă sărată și în pulbere de turmeric, ceea ce o face ceva mai plăcută la gust.
 - Sucul din fructele de Amla, care sunt de obicei însoțite de alte fructe și utilizate ca remediu tonic și regenerator.

 În plus, pulberea de Amla poate face parte din alte formulări Ayurvedice foarte importante cum sunt următoarele:

 - Amla sau Amalaki este unul dintre ingredientele celei mai des utilizate formulări tradiționale Ayurveda, numită Triphala, în care Amla este asociată cu alte două fructe, respectiv Bibhitaki și Haritaki. Aceste amestec se prepară sub formă de infuzie, caldă sau rece, fiind un foarte bun tonic digestiv. Triphala are grijă de organele interne și, mai ales, curăță și reglează intestinele.

 - Amla este principalul ingredient al preparatului ayurvedic indian cunoscut sub numele de Chyawanpras, care are proprietăți terapeutice foarte interesante: este antioxidant, revigorant, digestiv, adaptogen (ajută la combaterea stresului, a anxietății și depresiei), ajută la îmbunătățirea memoriei și a concentrării și este potrivit pentru tratarea răcelilor și a bronșitei.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult