Ce este Amla?
Coacăzul indian (Emblica Officinalis) care este numit în mod obișnuit Amla (în sanscrită) și Amalaki (în hindi), este un copac indian cu proprietăți antioxidante excepționale și beneficii multiple pentru sănătate. Amla este probabil cea mai importantă plantă din medicina ayurvedică și a fost folosită în cadrul acesteia de mii de ani pentru întinerirea organismului și întărirea sistemului imunitar. Amla are o formă aproape sferică, este de culoare galben-verzuie, foarte moale și cu un aspect solid. Amla are un gust acru, amar și este foarte fibroasă.
S-au realizat multe cercetări medicale asupra remediului ayurvedic Amla sau Amalaki, iar atât studiile clinice, cât și studiile asupra oamenilor au indicat beneficiile sale spectaculoase pentru sănătate.
Descoperiți în acest articol ce poate face acest fruct puternic pentru sănătate: ca remediu antioxidant, anti-colesterol, de ardere a grăsimilor și regenerare a pielii și părului, printre multe altele.
Amla, o sursă extraordinară de vitamina C
Fructul de Amla are o concentrație mare de acid ascorbic, iar frunzele sale conțin fenoli, ceea ce îi oferă acestei plante proprietăți antioxidante excelente. Amla conține de 25 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, deci este foarte bună pentru prevenirea și tratarea răcelilor și a gripei. De asemenea, Amla este unul dintre cele mai bune remediii pentru întărirea sistemului imunitar.
Amla, eficientă contra colesterolui ridicat
Unul dintre cele mai interesante și surprinzătoare beneficii ale Amla este capacitatea sa de a scădea lipidele sau grăsimile, contribuind la scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun). De fapt, se susține că efectul său anti-colesterol este mai mare decât cel al sinvastatinei și nu are efectele sale secundare (dureri musculare, probleme digestive, confuzie mentală sau chiar leziuni hepatice).
Amla ajută la slăbit
Proprietățile ridicate de ardere a grăsimilor din Amla au fost demonstrate în mod amănunțit în diferite studii medicale. Coacăzul indian contribuie, de asemenea, la accelerarea metabolismului și la îmbunătățirea sintezei proteinelor. Nu în cele din urmă, acest fruct extraordinar ajută la reducerea acumulării de lichide și la eliminarea toxinelor, datorită conținutului său bogat în vitamina C.
Amla stimulează procesul digestiv
Datorită conținutului său de fibre și vitamina C, acest fruct ajută la facilitarea digestiei și la menținerea sănătății tractului gastrointestinal. În plus, aroma sa activează enzimele digestive, care ajută la echilibrarea acizilor stomacali, pentru o digestie adecvată și descompunerea alimentelor. Fiind bogată în fibre, Amla facilitează tranzitul intestinal și este utilă pentru persoanele care se confruntă cu constipație, diaree, dureri abdominale și alte probleme digestive.
Amla ca remediu anti-inflamatoriu
S-a demonstrat eficacitatea extractului de Amla pentru febra fânului, artrită, osteoporoză și durerile articulare. Mai recent, unele cercetări medicale au demonstrat chiar că Amla ajută chiar la prevenirea creșterii și dezvoltării celulelor tumorale maligne.
Amla contra diabetului
Fiind bogată în crom, Amla ajută la reglarea metabolismului carbohidraților și încurajează absorbția glucozei de către celule. Totodată, Amla ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind utilă pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, deoarece reglează secreția de insulină.
Amla pentru o vedere mai bună
Fiind bogată în caroteni, Amla, luată ca un tonic pentru ochi, poate ajuta la reducerea miopiei și la prevenirea formării cataractei. De asemenea, Amla poate reduce roșeața, mâncărimea și lăcrimarea ochilor.
Amla în cosmetica naturistă
Conținutul ridicat de vitamina C din Amla face din această plantă un excelent antioxidant. Amla conține, de asemenea, niveluri ridicate de Emblicanin A și B, unul dintre cei mai puternici și eficienți antioxidanți, bioflavonoide, taninuri și o combinație de fenoli, inclusiv acid galic și acid elagic. Toate aceste componente antioxidante contribuie împreună la scăderea oxidării celulare și la proliferarea radicalilor liberi care contribuie atât la îmbătrânirea pielii, cât și a părului.
Amla pentru piele
Amla este folosită ca tonic datorită puterii sale astringente, elimină impuritățile, curăță profund și purifică pielea, oferind luminozitate feței. Amla este indicată pentru toate tipurile de piele, în special pentru cele devitalizate și pentru tenul matur. Amla este un excelent regenerator al pielii care ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii.
Amla pentru păr
Amla este un regenerator puternic de păr, deoarece stimulează rădăcinile, le întărește și le favorizează creșterea, deoarece stimulează foliculii de păr. De asemenea, Amla ajută și la încetinirea căderii părului (cu excepția cazurilor de alopecie congenitală). Puterea sa antioxidantă servește la combaterea părului încărunțit prematur. Ca ingrediente în balsamuri și măști, Amla are de asemenea, un efect de condiționare, oferind strălucire părului, îmbunătățind textura sa și prevenind deteriorarea vârfurilor.
Cum se poate folosi Amla?
Amla are forme foarte variate de pregătire sau prezentare. Va trebui să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine obiectivelor pe care le căutați:
- Cel mai simplu mod de a folosi Amla pentru piele sau păr este sub formă de ulei sau pulbere.
- Fructul proaspăt, pentru a-l consuma așa cum este obținut. Fructele de coacăz indian sunt perfect comestibile, deși au un gust acid și amar, care cu siguranță nu vor fi pe placul tuturor. În India se obișnuiește ca Amla să fie lăsată în apă sărată și în pulbere de turmeric, ceea ce o face ceva mai plăcută la gust.
- Sucul din fructele de Amla, care sunt de obicei însoțite de alte fructe și utilizate ca remediu tonic și regenerator.
În plus, pulberea de Amla poate face parte din alte formulări Ayurvedice foarte importante cum sunt următoarele:
- Amla sau Amalaki este unul dintre ingredientele celei mai des utilizate formulări tradiționale Ayurveda, numită Triphala, în care Amla este asociată cu alte două fructe, respectiv Bibhitaki și Haritaki. Aceste amestec se prepară sub formă de infuzie, caldă sau rece, fiind un foarte bun tonic digestiv. Triphala are grijă de organele interne și, mai ales, curăță și reglează intestinele.
- Amla este principalul ingredient al preparatului ayurvedic indian cunoscut sub numele de Chyawanpras, care are proprietăți terapeutice foarte interesante: este antioxidant, revigorant, digestiv, adaptogen (ajută la combaterea stresului, a anxietății și depresiei), ajută la îmbunătățirea memoriei și a concentrării și este potrivit pentru tratarea răcelilor și a bronșitei.