Cura cu mere
Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu necesită o atenție deosebită, în momentul în care mărul începe să rodească sunt necesare câteva operațiuni pe parcursul anului, însă nu îi pun în dificultate pe fermieri. Merele sunt fructe foarte gustoase, dar și foarte sănătoase. Pe principiul un măr pe zi ține doctorul la distanță, vom acorda în cadrul acestui articol o importanță deosebită acestor fructe miraculoase, merele. Pe lângă faptul că se pot consuma în stare crudă și aduc foarte multe beneficii pentru organismul nostru, acestea sunt foarte gustoase și în diferite salate, rețete de plăcinte și prăjituri, se obțin sucuri delicioase din mere, simple sau în combinație cu alte fructe și legume. Până și medicii pediatri recomandă ca diversificarea alimentației bebelușilor să se înceapă cu suc de mere și de morcovi, pentru ca mai apoi să oferim copiilor la micul dejun un piure fin de mere combinat cu biscuite. Mărul este alimentul cel mai indicat pentru o sănătate de fier, este o gustare ideală și sățioasă, deși nu conține grăsimi și colesterol și aduce un aport foarte important de vitamine și fibre organismului uman. De asemenea, mărul conține multe substanțe flavonoide care reduc riscul dezvoltării unui cancer la pancreas și unele substanțe din coaja mărului ajută organismul să lupte împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. Este foarte indicat ca merele să fie consumate cu tot cu coajă, deoarece și coaja conține foarte multe substanțe esențiale pentru organismul uman. De asemenea, oțetul de mere este foarte sănătos și este o alternativă ideală a oțetului din vin, iar în combinație cu mierea de albine, face minuni. Riscul de a face diabet scade o dată cu consumul regulat de mere și astfel sistemul imunitar va fi întărit. De asemenea, merele au capacitatea de a reduce stresul, de a trata stările depresive, de a preveni riscul dezvoltării bolii Alzheimer.
Ce conțin merele?
Din punct de vedere al aportului caloric pe care merele îl aduc organismului nostru, este bine de știut că un măr de mărime medie conține în jur de 80 de calorii. Acesta reprezintă o gustare sănătoasă atunci când sunteți la serviciu sau la școala și este bine de știut faptul că puteți consuma mere în curele de slăbire, deoarece acestea au un aport caloric redus. De asemenea, merele nu conțin grăsimi, ci carbohidrați, zaharuri naturale, fibre dietetice și vitamine. Merele conțin vitaminele B1, B2, vitamina A și vitamina C, magneziu, fosfor, potasiu și fier. Merele conțin și quercetina, o substanță deosebit de importantă care reduce riscul apariției cancerului la plămâni, iar antioxidanții din mere ajută la o mai bună funcționare a plămânilor. Coaja merelor conține acid ursolic, ce ajută la reglarea nivelului de zahăr și de grăsime din sânge. Și fiindcă sunt atât de benefice organismului, merele ar trebui consumate regulat pentru că acestea sunt printre puținele fructe pe care le putem găsi tot timpul anului în piețe. Este recomandat să cumpărăm merele din piață, de la țărani, deoarece acestea sunt mult mai sănătoase decât cele pe care le găsim în supermarketuri. Iar cu cât mărul are mai multe imperfecțiuni și nu pare desprins din reviste, cu atât este mai sănătos. Merele sunt un aliment ideal și pentru curele de detoxifiere a organismului.
Beneficiile merelor asupra organismului
Consumate în stare crudă sau sub formă de suc proaspăt stors, merele ajută în primul rând plămânii să funcționeze mai bine datorită substanțelor fitochimice pe care le conțin. De asemenea, merele ajută și persoanele ce suferă de astm și diverse alergii. Stresul este combătut cu ajutorul unui consum regulat de mere și durerile de cap sunt ameliorate simțitor prin simpla mirosire a unui măr verde. De asemenea, merele scad nivelul colesterolului rău din sânge, astfel încât atacurile de inimă sunt prevenite. Substanțele flavonoide pe care merele le conțin ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Quercitina este un flavonoid deosebit de important ce se găsește în măr și în ceapă și ajută la prevenirea și tratarea multor boli. De asemenea, merele sunt un remediu excelent împotriva constipației, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Fructoza, pe de altă parte, este îndulcitorul natural ce poate fi găsit în mere și care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Riscul formării pietrelor la rinichi este mult diminuat prin consumul sucului de mere, iar fenolul, o substanță conținută în coaja de măr are rolul de a preveni diverse afecțiuni cronice și de a proteja pielea de razele solare dăunătoare. Mai mult decât atât, un consum regulat de mere vă ajută să aveți dinți albi și sănătoși și o respirație proaspătă. Merele nu vor înlocui pasta și periuța de dinți, dar în situații de extremă urgență, sunt un remediu mult mai sănătos și mai la îndemână împotriva respirației urât mirositoare decât guma de mestecat. Consumul regulat de mere combate îmbătrânirea creierului și previne apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer și chiar demența. Așa cum am mai menționat, merele previn mai multe tipuri de cancer și, mai mult decât atât, protejează oasele datorită unei substanțe flavonoide ce se găsește în măr, denumită florizina. Aceasta ajută la întărirea sistemului osos și ajută femeile la menopauză să se ferească de osteoporoză. Pentru prevenirea calculilor biliari, medicii recomandă consumul regulat de mere, mai exact, o dietă bogată în fibre, ca și în cazul constipației și a diareei. Fibrele găsite în mere vă ajută să vă reglați tranzitul intestinal, pot grăbi și stimula acest tranzit în caz de constipație sau pot absorbi excesul de apă în caz de diaree. Durerile abdominale, balonarea și hemoroizii (o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni din cauza stresului, a sedentarismului și a unei alimentații dezechilibrate) sunt prevenite și tratate prin cura de mere. Un consum regulat de mere ajută și la întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul va fi ferit de răceli și de alte tipuri de infecții și viroze. Merele sunt indicate și în curele de slăbire deoarece mențin senzația de sațietate și acidul ursolic ce se găsește în coaja de măr ajută la arderea mai rapidă a caloriilor și la creșterea masei musculare.
Merele în cosmetică
Merele au o gamă foarte variată de întrebuințări, iar unul din domeniile în care merele mai pot fi folosite este acela al cosmeticii. Merele sunt ideale pentru toate tipurile de ten, ajutând la relaxarea tenului, oferindu-i un plus de strălucire. Se poate prepara acasă o loțiune tonică din suc de mere, o ceașcă de oțet de mere, una de apă și câteva picături de ulei aromat. Puteți folosi această mască tonică în fiecare seară după o demachiere corectă a feței, lăsând-o să acționeze timp de 15 minute.
Cearcănele și pungile de sub ochi inestetice vor fi ameliorate cu ajutorul unui tratament cu mere ce se obține dintr-un măr ras, un castravete ras și un cartof ras, pe care să îl aplicați seara în jurul ochilor. Acneea poate fi ameliorată simțitor cu ajutorul unei măști preparată din un măr ras fin, o lingură de miere și o lingură de argilă ce poate fi aplicat pe tenul cu probleme de două ori pe zi, masând ușor. Dacă aveți tenul uscat și necesită o atenție deosebită prin hidratare, este recomandată o mască naturistă ce se obține dintr-un măr ras, o lingura de miere, una de ulei de măsline și o lingură de lapte, mască ce poate fi aplicată zilnic.
Cum selectăm și păstrăm merele?
Merele trebuie selectate cu mare atenție, din piață, este cel mai indicat să procedăm astfel. Merele verzi sau galbene ce au puțină roșeață sunt cele mai delicioase, mai dulci și mai parfumate. De asemenea, este recomandat să consumăm mărul atunci când acesta ajunge la maturitate, datorită cantității ridicate de antioxidanți naturali. Merele trebuie alese cu grijă, iar cele mai sănătoase sunt acelea care nu vă încântă neapărat privirea și nu arată perfect. Merele se păstrează la temperatura camerei timp de șapte zile, iar în frigider le puteți ține și șase săptămâni.
Beneficii ale oțetului de mere
Oțetul de mere este excelent dacă îl folosiți în salate, dar acesta mai are și alte întrebuințări. O lingură de oțet de mere dizolvată într-un pahar mare cu apă este excelent pentru o digestie bună și pentru tratarea toxiinfecțiilor alimentare. Dacă aveți probleme cu somnul, înainte de culcare puteți renunța la paharul cu lapte călduț sau cu ceai de tei și puteți încerca și remediul cu oțet de mere, o lingură dizolvată într-un pahar de apă caldă. Oțetul de mere are și un efect antiinflamator, astfel că acesta vă ajută să scăpați de durerile de spate, de umeri și de gât. Oțetul de mere este un remediu eficient împotriva diabetului și a colesterolului ridicat, ajută la scăderea în greutate, iar extern, dacă îl aplicați pe piele, vă scapă de iritații și de durerea provocată de înțepăturile de insecte.
Cura cu sfecla rosie
28-09-2012 Hits:555336 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului Încă din Antichitate, sfe...
Mai multCura cu catină
02-10-2012 Hits:393253 Cure si diete Dr. Luca Catalin

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACES...
Mai multDieta alcalina
02-02-2013 Hits:202545 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta alcalină ca mod de viaţă sănătos Ce este alcalinit...
Mai multDiverse cure cu lămâi…
15-01-2013 Hits:176062 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu lămâie și ulei de măsline Un tratament extraordinar de eficient pentru bila l...
Mai multCura cu patrunjel
27-09-2012 Hits:167331 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, p...
Mai multCura cu varză
02-10-2012 Hits:122467 Cure si diete Dr. Luca Catalin

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI Din cele mai vechi timpuri, varza este cunosc...
Mai multCura cu oțet de mere
07-01-2014 Hits:121551 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu oțet de mere Oțetul de mere este un leac cunoscut din bătrâni pentru tratarea mu...
Mai multCura cu urzică
07-01-2014 Hits:69449 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu urzică Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă c...
Mai multCura cu boabe de ienupa…
21-10-2013 Hits:62746 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu boabe de ienupăr Ienupărul este un arbust cu frunze asemănătoare cu cele ale br...
Mai multCura cu usturoi
10-04-2013 Hits:58747 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu usturoi Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul ur...
Mai multCura cu nuci
07-01-2014 Hits:51348 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu nuci Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci...
Mai multMicul dejun Kollath
28-03-2013 Hits:33741 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Micul dejun Kollath Profesorul Kollath, dietetician și doctor în medicină, a elaborat a...
Mai multReţete fără proteine…
08-04-2013 Hits:24743 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc Este indicat ca sarea folosită în ac...
Mai multCura cu tije de păpăd…
10-05-2013 Hits:22579 Cure si diete Dr. Luca Catalin
Cura cu tije de păpădie Păpădia este o plantă care ne poate fi de mare ajutor în perio...
Mai multCura cu mere
10-11-2013 Hits:19725 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu mere Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu...
Mai multSfaturi pentru o dieta …
10-11-2013 Hits:17119 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă Societate...
Mai multCura cu măceșe
11-11-2013 Hits:14690 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu măceșe Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni ș...
Mai multCura cu apă de izvor
07-01-2014 Hits:14512 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Apa ca element primordial al vieții Se știe din vremuri imemoriale că apa este elementul ...
Mai multRegimul alimentar Yang
21-10-2013 Hits:13707 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yang Regimul alimentar predominant Yang este un regim mai blâ...
Mai multDieta complet vegetaria…
21-10-2013 Hits:12622 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta complet vegetariană („vegană”): de ce să ţinem o astfel de dietă Dieta comple...
Mai multReguli pentru o dietă …
21-10-2013 Hits:12413 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reguli de aur pentru o dietă sănătoasă Indiferent de tipul de dietă pe care îl ţineţ...
Mai multRegimul alimentar Yin Y…
21-10-2013 Hits:12248 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar echilibrat Yin – Yang Acest articol încheie, cel puţin deocamdată, se...
Mai mult9 sfaturi pentru a-ți …
08-11-2014 Hits:10781 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Alcalinizarea, cheia unei vieți sănătoase Dacă ești vegetarian sau vegan, știi deja ...
Mai multRegimul alimentar Yin
21-10-2013 Hits:10700 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yin Vă recomandăm să citiţi şi articolele despre regimul ...
Mai multNutriția și inteligen…
12-02-2015 Hits:5745 Cure si diete Dr. Luca Catalin

O nutriție corectă poate amplifica inteligența Dacă doriți să vă amplificați intelig...
Mai multSfaturi pentru un stil …
14-02-2015 Hits:5683 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cei patru piloni ai izvorului tinereții Există oare așa ceva numit “izvorul tinereții...
Mai multDieta mediteraneană po…
02-10-2015 Hits:4201 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta mediteraneană și beneficiile sale În prezent, tot mai multe studii medicale au conf...
Mai multPrincipiile dietei orto…
28-06-2016 Hits:3762 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Despre medicina ortomoleculară Medicina ortomoleculară, cu toate că are precedente anteri...
Mai multPiramida dietei vegane
23-08-2016 Hits:3599 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Beneficiile dietei vegane Spre deosebire de alimentația vegetariană, dieta vegană nu incl...
Mai mult10 strategii pentru a n…
05-07-2017 Hits:2648 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Care este legătura dintre hormoni și apetit? Reglarea consumului de alimente se realizea...
Mai mult
Comentarii
RSS pentru acest articol.