Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății

7 beneficii esențiale ale usturoiului Usturoiul este extrem de aromat și gustos și este folosit în aproape fiecare bucătărie din lume. Când este consumat crud, usturoiul are o aromă puternică și picantă, care combină cu adevărat beneficiile sale puternice. Usturoiul este deosebit de bogat în anumiți compuși ai sulfului care sunt considerați responsabili pentru aroma sa specifică, precum și pentru efectele sale pozitive asupra sănătății umane.

 În acest articol, vă prezint cele mai importante 7 beneficii medicinale ale usturoiului:

Nucile, o alegere pentru sănătate

Nucile, adevărate alimente remediu Deși mulți consideră că fructele cu coajă lemnoasă sunt doar o gustare, trebuie să luați în considerare consumarea mai frecventă a acestora din mai multe motive legate de sănătate. În special, este vorba despre cele 3 nuci pe care le recomand în acest articol și care sunt nucile românești, nucile de Macadamia și nucile Pecan.

 Deoarece nucile de Macadamia și nucile Pecan au niveluri ridicate de grăsimi și un nivel scăzut de proteine și carbohidrați, acestea sunt alegeri foarte bune, mai ales dacă urmați o dietă ketogenică. Nucile românești, deși au un conținut ridicat de proteine și carbohidrați, sunt de asemenea o opțiune excelentă, mai ales că cercetările recente sugerează că consumarea acestora poate reduce riscul de diabet de tip 2. Înainte de a adăuga nucile de Macadamia și nucile Pecan pe lista de cumpărături, să aruncăm o privire mai atentă la compoziția fiecăreia dintre acestea și să aflăm de ce sunt o alegere sănătoasă.

Vinetele – date generale

Caracteristicile și proprietățile vinetelor Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbacee anuală din familia Solanaceelor și au un aport caloric redus, însă sunt bogate în minerale și vitamine.

 Este recomandat ca vinetele să se consume cât mai repede posibil după ce au fost culese și trebuie păstrate la frigider, ca să nu formeze pete și să nu capete un gust amar. În prezent, vinetele se cultivă în toate zonele calde de pe planetă, însă sunt originare din India. Vinetele au fost introduse în Europa de către arabi, iar începând cu secolul XIII, au fost cultivate în toate țările mediteraneene.

 Există numeroase varietăți de vinete, care se disting fie datorită formei, culorii sau mărimii, însă toate aceste varietăți au în comun textura spngioasă specifică și semințele albicioase. Cei mai mari producători mondiali de vinete sunt China și India, însă acest legume se cultivă de asemenea și în Japonia și în diverse țări mediteraneene precum Spania, Italia și Grecia.

 Să vedem în acest articol care sunt proprietățile nutritive ale vinetelor, precum și beneficiile acestor legume pentru sănătate.

Afinele: beneficii nutriționale

10 proprietăți și beneficii ale afinelor În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma, însă dintre acestea, afinele ocupă cea mai bună poziție.

 Afinele sunt considerate de către nutriționiști un fel de super fructe cu puteri de vindecare excelente. Având un conținut scăzut de calorii, dar un conținut compact de nutrienți, afinele sunt fructele pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi pentru a ne bucura de o sănătate optimă.

 Înainte de a vă prezenta toate beneficiile nutriționale pe care le oferă afinele, să examinăm câteva dintre vitaminele, mineralele și alte substanțe nutritive pe care le conțin aceste fructe.

Ce este alergia?

Alimentația ideală pentru prevenirea și tratarea alergiilor Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor externe, care sunt cunoscute sub denumirea de alergeni; alergia nu este de obicei ereditară, dar tendința de a dezvolta alergii poate fi transmisă de la părinți la copii. Sistemul imunitar al unei persoane alergice percepe ca ceva ciudat ceea ce este normal pentru o altă persoană, iar pentru a se apăra împotriva acestui alergen, răspunsul organismului este de a produce anticorpi numiți imunoglobuline E (IgE) în sânge.

 Acestea, la rândul lor, provoacă celulele numite celule mastocite și bazofile să elibereze anumite substanțe chimice, inclusiv histamina, în fluxul sanguin pentru a se apăra împotriva alergenului "invadator". Această eliberare a substanțelor în sânge este responsabilă de senzația de iritație, nas înfundat, mâncărime, inflamații ale mucoasei, rinită, lăcrimare, tuse, etc. Aproximativ 10% dintre copiii care nu au istoric familial de alergie sunt alergici, iar un procent de 20- 30% dintre cei cu antecedente familiale au boli alergice în copilărie, cum ar fi astmul, rinoconjunctivita, eczeme sau diverse alergii. Există tot mai multe cazuri de boli alergice, iar un procent de 5-10% dintre preșcolari au o alergie alimentară.

De ce apare constipația?

15 alimente pentru combaterea constipației Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemului digestiv. Există anumiți factori care pot influența apariția acestei probleme, cum ar fi stresul, lipsa exercițiilor fizice, sedentarismul, alimentele procesate și o dietă săracă în fibre.

 Dacă scaunele sunt uscate, este dificil să fie evacuate, sau dacă rămâne senzația de a nu le fi evacuat complet, atunci apare problema constipației. Persoanele care au dificultăți de evacuare sau care nu merg la baie de câte ori ar dori, au tendința de a simți disconfort în abdomen, distensie sau umflare a zonei abdominale și gaze intestinale. În aceste cazuri, unele persoane iau medicamente laxative, dar chiar dacă rezolvă pe moment problema, acestea pot avea efecte secundare, iar dacă sunt folosite frecvent, corpul începe să se obișnuiască cu ele, ceea ce face mai dificilă rezolvarea problemei.

Proprietățile ouălor de prepeliță

 Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un aliment dietetic și curativ încă din cele mai vechi timpuri. Aceste alimente sunt recomandate de către medicii tradiționali chinezi pentru tratarea unor boli precum rinita, astmul, febra fânului, tusea iritativă și diverse afecțiuni ale pielii precum eczeme, acnee și psoriazis.

 Ouăle de prepeliță au un conținut ridicat de vitamine și de minerale. În ciuda mărimii lor mici, valoarea lor nutrițională este de trei până la patru ori mai mare decât ouăle de găină. Ouăle de prepeliță conțin aproximativ 13% proteine în comparație cu procentul de 11% din ouăle de găină și de asemenea conțin 140% vitamina B1 față de 50% din procentul existent în ouăle de găină. În plus, ouăle de prepeliță oferă de cinci ori mai mult fier și potasiu. Spre deosebire de ouăle de găină, s-a constatat că ouăle de prepeliță nu cauzează alergii sau intoleranțe alimentare. De fapt, ouăle de prepeliță ajută la combaterea simptomelor alergice datorită proteinelor pe care le conțin.