Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Mini-dicționar a celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (L-O)

Scris de Dr. Luca Catalin

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O)

L

Lămâia (Citrus limon)

Ce folosim și cum se administrează Lămâia?

Lamia Citrus limon Lămâia este cea mai cunoscută specie de citrice care se poate cultiva cu succes și în țara noastră. Lămâia este în sine un medicament naturist excepțional. Din lămâie se foloseşte fructul pentru a prepara suc proaspăt de lămâie (cu multe calități bactericide, antiseptice, tonice și febrifuge). De asemenea se poate prepara uleiul de lămâie, decoctul de lămâie (se folosesc trei lămâi tăiate felii, apoi se fierb aproximativ 10 minute într-un litru de apă) precum și infuzia de lămâie (se utilizează două căni de apă fierbinte la o lămâie tăiată).

Proprietățile tămăduitoare ale Lămâii

 Sucul de lămâie proaspăt băut zilnic poate trata cu succes infecțiile pulmonare ori intestinale, aerofagia și reumatismul sau guta deoarece lămâia contribuie la eliminarea apei în exces din țesuturi și detoxifiază organismul. Obezitatea poate fi prevenită și tratată tot cu lămâie, la fel ca și paraziții intestinali. Pentru tratarea faringitei, tot lămâia este soluția, se face gargară cu suc proaspăt de lămâie diluat în apă.

 

Lăptuca (Lactuca sativa)

Laptuca Lactuca sativaCe folosim și cum se administrează Lăptuca?

 De la lăptucă folosim în general frunzele și semințele pentru a prepara o delicioasă salată. Însă frunzele de lăptucă pot fi folosite şi în: infuzie (se toarnă o cană de apă fierbinte peste câteva frunze de lăptucă şi se lasă la infuzat aproximativ cinci minute), cataplasme cu frunze proaspete de lăptucă sau opărite şi sucul de frunze de lăptucă (pentru curățarea tenului). Infuzia de semințe de lăptucă are proprietăți hipoglicemiante.

Proprietățile tămăduitoare ale Lăptucii

 Lăptuca poate trata cu succes tusea nervoasă (se indică consumul de decoct de lăptucă), insomnia, palpitațiile, diabetul și constipația, precum și acneea, furunculele și arsurile.

 

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)

Ce folosim și cum se administrează Lemnul Dulce?

Lemn dulce Glycyrrhiza glabra Lemnul dulce este o plantă mai puțin cunoscută, dar care are proprietăți nebănuite. Lemnul dulce este o plantă de la care se folosesc frunzele și rădăcina și se recomandă pentru tratarea reumatismului, ulcerului, artritelor, afecțiunilor aparatului respirator, infertilității, etc. Putem folosi tinctura de lemn dulce, ce poate fi preparată în casă sau cumpărată de la magazine specializate și de la plafaruri. Tinctura de lemn dulce este foarte repede absorbită de organism și este foarte eficientă. Mai mult, pulberea de lemn dulce se obține prin macerarea cu ajutorul râșniței de cafea a rădăcinilor uscate de plantă, iar infuzia de lemn dulce este folosită în tratarea unei game foarte numeroase de afecțiuni.

Proprietățile tămăduitoare ale Lemnului Dulce

 Lemnul dulce tratează cu succes gripa, răceala și afecțiuni ale sistemului respirator și învinge cu succes cancerul hepatic, cancerul de prostată, cancerul de col uterin datorită substanțelor antitumorale pe care le conține. Lemnul dulce tratează cu succes sindromul ovarelor polichistice, amenoreea și frigiditatea (ce apar datorită scăderii nivelului de hormoni masculini, de testosteron), infertilitatea, bufeurile de căldură din premenopauză și începutul menopauzei și osteoporoza, precum și alergiile.

 

Leurda (Allium ursinum)

Ce folosim și cum se administrează Leurda?

Leurda allium ursinum Leurda se recoltează în stare proaspătă, se taie frunzele tinere cu un cuțitaș în luna martie și aprilie, și se păstrează la frigider vreme de câteva zile. Se consumă în general sub formă de salată (frunzele proaspete de leurdă se spală bine și se taie mărunt). De asemenea, leurda poate fi consumată și sub formă de suc sau tinctură de leurdă.

Proprietățile tămăduitoare ale Leurdei

 Leurda tratează o mulțime de afecțiuni printre care amintim trombozele, deoarece are efecte fluidifiante sanguine și antiagregante plachetare. Așadar, se consumă suc de leurdă, dimineața pe stomacul gol. Leurda poate preveni şi accidentele vasculare, dar și bolile cardiace asociate valorilor mari ale colesterolului. Leurda consumată pe termen lung, poate preveni și trata bolile cardiace precum ischemia, aritmia și tahicardia. Hipertensiunea arterială se tratează cu tinctură de leurdă, iar reumatismul poate fi prevenit și tratat cu cure repetate cu suc de leurdă. Leurda poate opri procesul natural de îmbătrânire prin consumul zilnic de salată și poate ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu.

 

Leustean Levisticum officinaleLeuștean (Levisticum officinale)

Ce folosim și cum se administrează Leușteanul?

De la leuștean folosim rădăcina și frunzele. Leușteanul este un renumit condiment, dar și o plantă de leac ce se consumă sub formă de infuzie de frunze (o lingură de frunze de leuştean la o cană cu apă clocotită, lăsat la infuzat vreme de cinci minute). Leuşteanul se mai consuma de asemenea şi sub formă de decoct de rădăcină, suc și cataplasme.

Proprietățile tămăduitoare ale Leușteanului

 Leușteanul poate trata cu succes bronșita și tusea, prin consumul a trei căni de decoct zilnic, de asemenea, leușteanul poate diminua pofta de mâncare exagerată prin mestecarea frunzelor de leuștean înainte de masă. Tot cu leuştean tratăm și constipația, indigestia, gastrita, colicile intestinale și hipertensiunea.

 

Levănțica (Lavandula Angustifolia)

Ce folosim și cum se administrează Levănțica?

Levantica Lavandula Angustifolia Cine nu cunoaște această plantă minunată cu proprietăți binecunoscute? De la levănțică folosim florile. Ceaiul de levănțică se obține sub formă de infuzie și se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două lingurițe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic. Levănțica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Levănțica

 Pe plan intern, levănțica acționează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic.Tot levănţica stimulează pofta de mâncare, mărește secreția biliară și are proprietăți diuretice. Levănțica mai poate fi regăsită și în ceaiurile de stimulare a lactației, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate. Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante și pentru tratarea diverselor răni și afecțiuni ale pielii. Sunt foarte multe afecțiuni pe care levănțica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, amețelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi și de ficat precum și balonările.

 

M

Măceș (Rosa Canina)

Ce folosim și cum se administrează Măceșul?

Maces Rosa Canina Măceșul este foarte des întâlnit în țara noastră. Măceșul este un arbust acoperit de spini, care face fructe roșii, denumite măceșe și care au un conținut foarte bogat de substanțe importante pentru corpul nostru. Cura cu măceșe se poate ține fie cu ajutorul infuziei de plantă, fie cu ajutorul pudrei de măceșe ce poate fi consumată în iaurt, în supă, sau sub formă de infuzie. Infuzia din fructe de măceşe se obține prin opărirea a două linguri de fructe la două căni de apă clocotită, şi se lasă la infuzat vreme de 10 minute. Măceşul se poate consuma sub formă de infuzie de flori, pulberea de fructe (fructe uscate date prin râșnița de cafea) sau se pot consuma fructele crude.

Proprietățile tămăduitoare ale Măceșului

 Măceșele sunt folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunității, pentru prevenirea tumorilor și efectului lor regenerant și cicatrizant, dar și pentru o mai bună funcționare a organelor interne și a organismului ca și întreg. Substanțele importante secretate de măceșe precum antioxidanții sunt cele mai eficiente în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. De asemenea, colicile abdominale se tratează cu pulbere de măceșe (2 lingurițe pe zi), stresul poate fi diminuat cu infuzia de măceșe, iar efectul lor sudorific poate ajuta și la scăderea febrei la copii și la adulți. Sunt foarte bogate în vitamina C, tocmai de aceea întăresc sistemul imunitar.

 

Măghiran (Majorana hortensis)

Ce folosim și cum se administrează Măghiranul?

Maghiran Majorana hortensis De la măghiran, acest condiment ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă, folosim partea superioară pentru a prepara infuzia de măghiran (o linguriță de măghiran uscat la o cană de apă clocotită, lăsat la infuzat aproximativ zece minute), unguentul ori uleiul de măghiran pentru tratarea colicilor, luxațiilor sau pentru un masaj relaxant.

Proprietățile tămăduitoare ale Măghiranului

 Măghiranul este folosit cu succes pentru tratarea afecțiunilor gastrointestinale, a guturaiului (trei căni de ceai de măghiran pe zi), insomnia și stările de nervozitate, precum și respirația urât mirositoare (gargară cu infuzie de măghiran), astenia sau problemele de concentrare și lipsa poftei de mâncare.

 

Măr (Malus domestica)

Ce folosim și cum se administrează Mărul?

Mar Malus domestica Mărul este plin de vitamine și poate fi găsit oricând, în orice anotimp, în piețe și magazine, la prețuri mai mult decât accesibile și rezonabile. Merele se pot consuma crude, sub formă de suc proaspăt stors, decoct de mere (trei mere tăiate felii fierte într-un litru de apă vreme de un sfert de oră), infuzie din flori de măr (se infuzează două linguri de flori de măr uscate la o cană cu apă clocotită), oțetul de mere ori siropul de mere.

Proprietățile tămăduitoare ale Mărului

 Un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa sună un renumit proverb și pe bună dreptate. Merele ajută plămânii să funcționeze mai bine datorită substanțelor fitochimice pe care le conțin. De asemenea, merele ajută și persoanele ce suferă de astm și diverse alergii. Stresul este combătut cu ajutorul unui consum regulat de mere, iar durerile de cap se pot ameliorate simțitor prin simpla mirosire a unui măr verde. Merele ajută la reglarea tranzitului intestinal, iar un consum regulat de mere vă ajută să aveți dinți albi și sănătoși și o respirație proaspătă. De asemenea, merele previn mai multe tipuri de cancer și mai mult decât atât, protejează oasele datorită unei substanțe flavonoide ce se găsește în măr.

 

Marar Anethum graveolensMărar (Anethum graveolens)

Ce folosim și cum se administrează Mărarul?

De la mărar se folosește partea superioară. Mărarul este un excelent condiment, dar și o plantă de leac, folosit de mii de ani pe întreg cuprinsul globului. Mărarul este plin de vitamine și minerale și se poate folosi sub formă de infuzie de semințe de mărar, vin, tinctură ori pulbere de semințe de mărar.

Proprietățile tămăduitoare ale Mărarului

 Tinctura de mărar poate trata dereglările ciclului menstrual, dar și obezitatea. De asemenea, mărarul sub formă de ceai tratează balonarea, durerile abdominale, frigiditatea, osteoporoza și în stare crudă oprește starea de vomă și greața.

 

Merișor (Vaccinium vitis idaea)

Merisor Vaccinium vitis idaea

Ce folosim și cum se administrează Merișorul?

 De la merișor se folosesc frunzele și fructele, acesta crescând îndeosebi în zona alpină și de munte. Merişorul se poate consuma sub formă de infuzie din frunze de merișor (20 de grame de frunze la o cană de apă clocotită), decoct din frunze de merișor sau tinctură.

Proprietățile tămăduitoare ale Merișorului

 Pentru tratarea cistitei, se beau zilnic două căni de infuzie de frunze de merișor, iar infecțiile urinare se tratează cu tinctură de merișor (câte zece picături de trei ori pe zi). Decoctul de merișor are proprietăți antiseptice și astringente și poate trata de asemenea diareea.

 

Mesteacăn (Betula pendula)

Mesteacan Betula pendula Ce folosim și cum se administrează Mesteacănul?

 Mesteacănul este un arbore înalt pe care este imposibil să nu îl recunoașteți. Acesta face niște muguri extrem de gingași ce tratează o serie de afecțiuni importante. Mugurii de mesteacăn au o mulțime de substanțe benefice, precum substanțe flavonoide, ulei eteric, saponine, substanțe tanante și rășinoase, substanțe antibiotice, etc. Mugurii de mesteacăn se prepară sub formă de infuzie, decoct, tinctură, ce pot fi procurate din farmacii sau plafaruri.

Proprietățile tămăduitoare ale Mesteacănului

 Mugurii de mesteacăn sunt folosiți pentru tratarea amigdalitei (prin gargară cu infuzie concentrată de muguri de mesteacăn), a litiazei urinare, dar şi a afecțiunilor gastro-intestinale prin consumarea decoctului de mugur de mesteacăn. De asemenea, tot cu ajutorul mugurilor de mesteacăn, pot fi tratate şi bronșitele, tuberculoza,dar şi ulcerul stomacal și duodenal.

 

Mușețel (Matricaria chamomilla)

Ce folosim și cum se administrează Mușețelul?

Musetel Matricaria chamomilla Cine nu a auzit de mușețel? Cine nu a băut ceai de mușețel măcar o dată în viață? Mușețelul este una din cele mai apreciate și mai folosite plante medicinale. Mușețelul poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât și sub formă de tincturi sau unguente. Pentru a prepara ceaiul de mușețel, se iau două linguri de floare de mușețel uscată şi se pun într-o cană peste care se adaugă 200-250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară cu grijă ceaiul astfel obținut și se adaugă o linguriță de miere.

Proprietățile tămăduitoare ale Mușețelului

 Mușețelul tratează o gamă variată de afecțiuni. În stările gripale, mușețelul face minuni. De asemenea, muşeţelul tratatează şi colitele și enterocolitele, iar gastritele pot fi tratate cu infuzia de mușețel. Tot ce înseamnă inflamație a mucoasei stomacului și intestinelor, dar și în ameliorarea colicilor bebelușului, mușețelul s-a dovedit a fi o plantă miraculoasă. Mușețelul mai tratează și migrenele, infecțiile intestinale, astmul bronșic, afecțiunile ficatului, durerile de gât, de dinți și dismenoreea.

 

Menta (Mentha piperata)

Ce folosim și cum se administrează Menta?

Menta Mentha piperata Menta este o plantă destul de des întâlnită pe meleagurile noastre, așa că nu ne este foarte greu să o găsim. De la mentă folosim frunzele frumos mirositoare. Ceaiul de mentă, cel mai des întâlnit preparat, se prepară din două lingurițe de frunze de mentă mărunțite la o cană de 200 ml de apă clocotită și se lasă să se infuzeze vreme de 10-15 minute. Se consumă cald ceaiul de mentă și are efect decongestionant, calmant și antispastic. De asemenea, se mai consumă și pulberea și tinctura de mentă.

Proprietățile tămăduitoare ale Mentei

 Menta tratează indigestii, senzații de vomă, de balonare, diareea acută, dar și crampele abdominale, gastritele și stările de greață. Menta este ideală și în tratarea gripei și răcelii dar și a respirației urât mirositoare și a migrenelor puternice.

 

 N

Napraznic Geranium robertianumNalba mare (Althaea officinalis)

Ce folosim și cum se administrează Nalba mare?

 Nalba mare crește mai ales în zonele de deal și câmpie, pe marginea drumului, pe lângă vreo apă curgătoare sau pe la casele oamenilor. De la nalbă folosim rădăcina și partea superioară pentru a prepara infuzie de flori, decoct de frunze sau de rădăcină.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Nalba mare

 Nalba mare tratează inflamațiile căilor respiratorii prin simpla gargară făcută cu decoctul de flori. Tot decoctul tratează diareea, afecțiuni genitale, dar este folosit și în cosmetică pentru a curăța tenul ridat ori încărcat.

 

Năpraznic (Geranium robertianum)

Ce folosim și cum se administrează Năpraznicul ?

Napraznic Geranium robertianum Năpraznicul este o plantă de care nu mulți am auzit, dar care poate fi un remediu excelent pentru multe boli. Infuzia este poate cea mai cunoscută metodă de preparare a năpraznicului. Infuzia de năpraznic se prepară din două linguri de frunze și flori de năpraznic uscate și mărunțite la o cană de apă și se consumă trei sau patru căni cu ceai pe zi. De asemenea, din planta uscată se mai poate prepara și pulbere, prin măcinarea plantei de năpraznic cu ajutorul unei râșnițe electrice.

Proprietățile tămăduitoare ale Năpraznicului

 Năpraznicul stimulează imunitatea, iar în cazul în care suferiți de o viroză, năpraznicul vă poate ajuta să o tratați foarte rapid. De asemenea, năpraznicul ajută persoanele expuse la radiații, sporește rezistența la stres și mărește imunitatea organismului. Cancerul de toate tipurile poate fi oarecum prevenit şi tratat cu ajutorul năpraznicului.

 

O

Osul iepurelui Ononis spinosaOsul iepurelui (Ononis spinosa)

Ce folosim și cum se administrează Osul iepurelui?

 Nu multă lume a auzit de osul iepurelui, deși este o plantă minunată cu multe proprietăți benefice. Osul iepurelui crește în locuri uscate, pășuni, fânețe și se folosește rădăcina pentru a prepara decoct ori pulbere.

Proprietățile tămăduitoare ale Osului iepurelui

 Decoctul de osul iepurelui poate trata insuficiența cardiacă, litiaza renală și poate preveni obezitatea. De asemenea, decoctul de osul iepurelui tratează reumatismul, bronșitele și afecțiunile biliare deoarece planta stimulează secreția de bilă și favorizează digestia. În plus, osul iepurelui tratează guta, cistita precum şi diferite eczeme.

 

Obligeana Acorus calamusObligeana (Acorus calamus)

Ce folosim și cum se administrează Obligeana?

 Obligeana preferă locurile mlăștinoase și are o mulțime de proprietăți interesante și benefice pentru organism. De la obligeană folosim rădăcina pentru a prepara pulberea, decoctul ori tinctura de obligeană.

Proprietățile tămăduitoare ale Obligeanei

 Obligeana tratează cu succes lipsa poftei de mâncare, constipația și colitele de orice fel precum şi durerile de cap. Mestecarea frunzelor uscate de obligeană și consumul ceaiului de obligeană pot ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptom...

Mai mult