Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Proprietățile medicinale ale uleiului esențial de mentă

Scris de Dr. Luca Catalin

Proprietățile medicinale ale uleiului esențial de mentă

Proprietățile medicinale ale uleiului esențial de mentă Un ulei esențial de calitate este cel care a fost preparat din materii prime provenind din agricultura ecologică, fără adaos de pesticide, ierbicide sau alte substanțe toxice.

 Uleiul esențial de mentă (Mentha piperita) este un ingredient natural utilizat pentru prepararea săpunurilor, șampoanelor, pastelor de dinți și a altor produse de igienă și cosmetică.

 Acest ulei esențial este obținut prin metoda de distilare din florile și frunzele acestei plante, iar acest lucru determină ca toate beneficiile și proprietățile sale medicinale să se concentreze în ulei. Uleiul esențial de mentă este fără îndoială, unul dintre uleiurile esențiale cele mai cunoscute și mai utilizate în aromaterapie.

 Acest ulei esențial are diverse acțiuni medicinale sau terapeutice asupra organismului, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

 - Antivirale

 - Antiinflamatorii

 - Antifungice

 - Analgezice

 - Antibacteriene

 - Antiseptice

 - Stimulente

 - Tonice

 - Regenerante

Principiile active din uleiul esențial de mentă

 Uleiul esențial de mentă are în compoziția sa principii active precum mentolul, carvacrolul, limonenul și mentenul. Uleiul esențial de mentă este un remediu naturist polivalent și ne oferă o multitudine de utilizări eficiente pentru prevenirea sau pentru combaterea unor afecțiuni de sănătate. Să vedem în acest articol 8 dintre cele mai importante utilizări practice ale uleiului esențial de mentă:

1. Uleiul esențial de mentă combate durerile de cap

 Menta este unul dintre cele mai bune remedii naturiste contra durerilor de cap sau a migrenei. Pentru a ameliora durerile de cap se vor dilua două picături de ulei esențial de mentă într-o linguriță de ulei de bază (de exemplu ulei de migdale dulci sau ulei de argan) și se va aplica pe frunte și pe tâmple cu mișcări circulare de masaj.

 Efectul răcoritor al uleiului esențial de mentă aplicat pe frunte este foarte plăcut și calmează foarte rapid atât durerile de cap, cât și migrenele..

2. Uleiul esențial de mentă combate mătreața

 Dacă vă confruntați cu neplăcuta mătreață, puteți apela tot la beneficiile uleiului esențial de mentă pentru a rezolva această problemă. Pentru aceasta, puteți adăuga câteva picături de ulei de mentă în șamponul pe care îl folosiți sau și mai bine, vă puteți prepara propriul șampon de casă din ingrediente naturale cum ar fi ouăle și uleiul de ricin în care să adăugați câteva picături de mentă pentru a elimina mătreața.

 Pe lângă faptul că acest remediu conferă imediat o senzație plăcută de răcorire la nivelul scalpului, uleiul esențial de mentă va preveni de asemenea iritarea pielii capului, va îmbunătăți circulația sanguină și va stimula creșterea părului.

3. Uleiul esențial de mentă stimulează circulația sanguină

 Efectul stimulent acestui ulei esențial stimulează circulația sanguină. Ca urmare a unei circulații sanguine adecvate, va avea loc o mai bună oxigenare la nivelul creierului, organelor, mușchilor și în general a tuturor structurilor corpului.

 De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de diabet, uleiul esențial de mentă poate avea o acțiune protectoare în cazul problemelor circulatorii care pot determina unele afecțiuni ale pielii și probleme la nivelul picioarelor.

 Profitați de acțiunea tonifiantă și răcoritoare a uleiului esențial de mentă pentru a elimina senzația de picioare grele și obosite. Pentru aceasta, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă într-un ulei de bază, ca de exemplu cel de migdale dulci sau cel de măsline. Realizați un masaj circular ascendent la nivelul picioarelor (în direcția inimii).

 Pentru stimularea circulației sanguine sunt de asemenea foarte utile și uleiul de rozmarin și cel de castan sălbatic.

4. Uleiul esențial de mentă menține sănătatea cavității bucale

 Uleiul esențial de mentă este un ingredient clasic din multe paste de dinți, atât variantele preparate în casă, cât și din cele comerciale.

 Aceasta se datorează faptului că menta elimină mirosul neplăcut al gurii, oferă o senzație imediată de prospețime și combate bacteriile dăunătoare pentru gingii și dinți. De asemenea, uleiul esențial de mentă este benefic pentru sănătatea cavității bucale datorită efectului său antiinflamatoriu și ajută la combaterea neplăcutelor dureri de dinți.

 Dacă folosiți ulei esențial de mentă pentru a prepara paste de dinți naturale este necesar să vă asigurați că acesta este adecvat pentru uz intern.

5. Uleiul esențial de mentă combate durerile și reduce inflamația

 Una dintre utilizările topice și externe ale uleiului esențial de mentă este pentru reducerea durerii și a inflamației. Efectul răcoritor al acestui ulei esențial ajută în mod eficient la reducerea inflamației, în special atunci când zona inflamată este dureroasă și caldă.

 În cazurile de durere și inflamație determinate de lovituri, luxații, entorse, etc. se recomandă aplicarea uleiului esențial de mentă diluat într-un ulei tip bază, ca de exemplu cel de migdale dulci, semințe de struguri sau uleiul de măsline. Acest amestec de uleiuri se va aplica prin mișcări circulare blânde pe zona inflamată, de 2-3 ori pe zi.

6. Uleiul esențial de mentă combate digestia grea

 Una dintre utilizările tradiționale ale mentei sub formă de infuzie și ale uleiului esențial de mentă este pentru stimularea digestiei și pentru eliminarea gazelor acumulate în tractul gastrointestinal. Pentru aceasta se vor adăuga 2 sau 3 picături de ulei esențial de mentă în 200 ml de apă plată și consumați după mesele principale. În acest caz este important să se utilizeze un ulei esențial de mentă de proveniență bio sau ecologică și care să fie apt pentru consum intern.

 De asemenea, uleiul esențial de mentă poate combate senzația de greață și răul de mișcare. În acest caz este suficient să se aplice câte o picătură de ulei esențial de mentă pe partea internă a încheieturii pentru combaterea acestor senzații specifice.

7. Uleiul esențial de mentă este eficient în cazul problemelor respiratorii

 Mentolul, unul dintre principiile active din uleiul esențial de mentă este foarte benefic pentru descongestionarea căilor respiratorii.

 Acest ulei esențial este un remediu naturist foarte util pentru ameliorarea simptomelor cauzate de congestia nazală, nasul înfundat, sinuzită, astm, răceală, gripă, etc.

 În aceste cazuri se recomandă inhalațiile care se prepară astfel: într-un bol mai larg se adaugă apă foarte caldă (dar nu fierbinte) în care se adaugă câteva picături de ulei esențial de mentă și se inspiră vaporii de apă, având capul acoperit cu un prosop suficient de mare. Inhalațiile se realizează timp de 10-12 minute, iar după aceea se rămâne la căldură, evitându-se aerul rece sau curenții de aer.

8. Uleiul esențial de mentă combate ciupercile

 Una dintre proprietățile cele mai importante ale uleiului esențial de mentă este acțiunea sa antifungică, acesta fiind un remediu naturist foarte eficient pentru prevenirea și combaterea ciupercilor de la nivelul unghiilor și a pielii.

 În aceste cazuri se aplică extern uleiul esențial de mentă pe zona de piele pe care dorim să o tratăm, însă înainte se va dilua uleiul esențial într-un ulei de bază precum cele menționate anterior. Dacă însă uleiul esențial de mentă se aplică pe unghii, nu este necesar să fie diluat, ci se poate aplica direct cu ajutorul unui bețișor sau a unei dischete curate de bumbac.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult