Proprietățile medicinale ale uleiului esențial de mentă
Un ulei esențial de calitate este cel care a fost preparat din materii prime provenind din agricultura ecologică, fără adaos de pesticide, ierbicide sau alte substanțe toxice.
Uleiul esențial de mentă (Mentha piperita) este un ingredient natural utilizat pentru prepararea săpunurilor, șampoanelor, pastelor de dinți și a altor produse de igienă și cosmetică.
Acest ulei esențial este obținut prin metoda de distilare din florile și frunzele acestei plante, iar acest lucru determină ca toate beneficiile și proprietățile sale medicinale să se concentreze în ulei. Uleiul esențial de mentă este fără îndoială, unul dintre uleiurile esențiale cele mai cunoscute și mai utilizate în aromaterapie.
Acest ulei esențial are diverse acțiuni medicinale sau terapeutice asupra organismului, dintre care cele mai importante sunt următoarele:
- Antivirale
- Antiinflamatorii
- Antifungice
- Analgezice
- Antibacteriene
- Antiseptice
- Stimulente
- Tonice
- Regenerante
Principiile active din uleiul esențial de mentă
Uleiul esențial de mentă are în compoziția sa principii active precum mentolul, carvacrolul, limonenul și mentenul. Uleiul esențial de mentă este un remediu naturist polivalent și ne oferă o multitudine de utilizări eficiente pentru prevenirea sau pentru combaterea unor afecțiuni de sănătate. Să vedem în acest articol 8 dintre cele mai importante utilizări practice ale uleiului esențial de mentă:
1. Uleiul esențial de mentă combate durerile de cap
Menta este unul dintre cele mai bune remedii naturiste contra durerilor de cap sau a migrenei. Pentru a ameliora durerile de cap se vor dilua două picături de ulei esențial de mentă într-o linguriță de ulei de bază (de exemplu ulei de migdale dulci sau ulei de argan) și se va aplica pe frunte și pe tâmple cu mișcări circulare de masaj.
Efectul răcoritor al uleiului esențial de mentă aplicat pe frunte este foarte plăcut și calmează foarte rapid atât durerile de cap, cât și migrenele..
2. Uleiul esențial de mentă combate mătreața
Dacă vă confruntați cu neplăcuta mătreață, puteți apela tot la beneficiile uleiului esențial de mentă pentru a rezolva această problemă. Pentru aceasta, puteți adăuga câteva picături de ulei de mentă în șamponul pe care îl folosiți sau și mai bine, vă puteți prepara propriul șampon de casă din ingrediente naturale cum ar fi ouăle și uleiul de ricin în care să adăugați câteva picături de mentă pentru a elimina mătreața.
Pe lângă faptul că acest remediu conferă imediat o senzație plăcută de răcorire la nivelul scalpului, uleiul esențial de mentă va preveni de asemenea iritarea pielii capului, va îmbunătăți circulația sanguină și va stimula creșterea părului.
3. Uleiul esențial de mentă stimulează circulația sanguină
Efectul stimulent acestui ulei esențial stimulează circulația sanguină. Ca urmare a unei circulații sanguine adecvate, va avea loc o mai bună oxigenare la nivelul creierului, organelor, mușchilor și în general a tuturor structurilor corpului.
De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de diabet, uleiul esențial de mentă poate avea o acțiune protectoare în cazul problemelor circulatorii care pot determina unele afecțiuni ale pielii și probleme la nivelul picioarelor.
Profitați de acțiunea tonifiantă și răcoritoare a uleiului esențial de mentă pentru a elimina senzația de picioare grele și obosite. Pentru aceasta, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă într-un ulei de bază, ca de exemplu cel de migdale dulci sau cel de măsline. Realizați un masaj circular ascendent la nivelul picioarelor (în direcția inimii).
Pentru stimularea circulației sanguine sunt de asemenea foarte utile și uleiul de rozmarin și cel de castan sălbatic.
4. Uleiul esențial de mentă menține sănătatea cavității bucale
Uleiul esențial de mentă este un ingredient clasic din multe paste de dinți, atât variantele preparate în casă, cât și din cele comerciale.
Aceasta se datorează faptului că menta elimină mirosul neplăcut al gurii, oferă o senzație imediată de prospețime și combate bacteriile dăunătoare pentru gingii și dinți. De asemenea, uleiul esențial de mentă este benefic pentru sănătatea cavității bucale datorită efectului său antiinflamatoriu și ajută la combaterea neplăcutelor dureri de dinți.
Dacă folosiți ulei esențial de mentă pentru a prepara paste de dinți naturale este necesar să vă asigurați că acesta este adecvat pentru uz intern.
5. Uleiul esențial de mentă combate durerile și reduce inflamația
Una dintre utilizările topice și externe ale uleiului esențial de mentă este pentru reducerea durerii și a inflamației. Efectul răcoritor al acestui ulei esențial ajută în mod eficient la reducerea inflamației, în special atunci când zona inflamată este dureroasă și caldă.
În cazurile de durere și inflamație determinate de lovituri, luxații, entorse, etc. se recomandă aplicarea uleiului esențial de mentă diluat într-un ulei tip bază, ca de exemplu cel de migdale dulci, semințe de struguri sau uleiul de măsline. Acest amestec de uleiuri se va aplica prin mișcări circulare blânde pe zona inflamată, de 2-3 ori pe zi.
6. Uleiul esențial de mentă combate digestia grea
Una dintre utilizările tradiționale ale mentei sub formă de infuzie și ale uleiului esențial de mentă este pentru stimularea digestiei și pentru eliminarea gazelor acumulate în tractul gastrointestinal. Pentru aceasta se vor adăuga 2 sau 3 picături de ulei esențial de mentă în 200 ml de apă plată și consumați după mesele principale. În acest caz este important să se utilizeze un ulei esențial de mentă de proveniență bio sau ecologică și care să fie apt pentru consum intern.
De asemenea, uleiul esențial de mentă poate combate senzația de greață și răul de mișcare. În acest caz este suficient să se aplice câte o picătură de ulei esențial de mentă pe partea internă a încheieturii pentru combaterea acestor senzații specifice.
7. Uleiul esențial de mentă este eficient în cazul problemelor respiratorii
Mentolul, unul dintre principiile active din uleiul esențial de mentă este foarte benefic pentru descongestionarea căilor respiratorii.
Acest ulei esențial este un remediu naturist foarte util pentru ameliorarea simptomelor cauzate de congestia nazală, nasul înfundat, sinuzită, astm, răceală, gripă, etc.
În aceste cazuri se recomandă inhalațiile care se prepară astfel: într-un bol mai larg se adaugă apă foarte caldă (dar nu fierbinte) în care se adaugă câteva picături de ulei esențial de mentă și se inspiră vaporii de apă, având capul acoperit cu un prosop suficient de mare. Inhalațiile se realizează timp de 10-12 minute, iar după aceea se rămâne la căldură, evitându-se aerul rece sau curenții de aer.
8. Uleiul esențial de mentă combate ciupercile
Una dintre proprietățile cele mai importante ale uleiului esențial de mentă este acțiunea sa antifungică, acesta fiind un remediu naturist foarte eficient pentru prevenirea și combaterea ciupercilor de la nivelul unghiilor și a pielii.
În aceste cazuri se aplică extern uleiul esențial de mentă pe zona de piele pe care dorim să o tratăm, însă înainte se va dilua uleiul esențial într-un ulei de bază precum cele menționate anterior. Dacă însă uleiul esențial de mentă se aplică pe unghii, nu este necesar să fie diluat, ci se poate aplica direct cu ajutorul unui bețișor sau a unei dischete curate de bumbac.