Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Optimismul ne ajută să depășim boala (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea

Optimismul ne ajută să depășim boala (II) De exemplu, tulburările de anxietate afectează în prezent aproximativ 40 de milioane de americani adulți. Experții ne spun că persoanele au prejudecăți negative, ceea ce înseamnă că suntem atenți să acordăm mai multă atenție informațiilor amenințătoare și înfricoșătoare decât informațiilor pozitive. Acest lucru poate crește sentimentul de stres și anxietate la multe persoane, dar există o serie de modalități prin care se poate amplifica optimismul.

 Fiind cea mai frecventă boală mentală din Statele Unite, tulburările de anxietate afectează 40 de milioane de adulți. „Dacă ne uităm la anxietate dintr-o înțelegere psihologică, ne gândim la aceasta ca la o greșeală. Anxietatea apare atunci când supraestimăm probabilitatea ca ceva rău să se întâmple și subestimăm capacitatea noastră de a depăși situațiile”, a declarat pentru revista Healthline Natalie Dattilo, psiholog clinic și director de psihologie la Brigham & Women’s Hospital. Temerile și anxietatea provin dintr-un loc înnăscut, a declarat la rândul său Steve Gross, asistent social autorizat și fondator al Fundației Life is Good.

 „Unele stări de anxietate sunt un răspuns fiziologic atunci când corpul produce multă adrenalină și intră în modul de detectare a amenințărilor. În timp ce anxietatea poate fi o hiper-exagerare a riscului de ceva, corpul încearcă să vă păstreze în siguranță”, a spus Gross. Totuși, ambii experți afirmă că practicarea optimismului poate contribui la reducerea anxietății.

 „Mă gândesc la optimism ca la un amestec de gândire pozitivă, sentimente de speranță, comportament determinat de obiective și încredere. Este vorba despre modul în care explici lucrurile care ți se întâmplă în viață, în special lucrurile care nu merg bine și ceea ce aștepți să se întâmple în viitor”, a spus Dattilo. De exemplu, atunci când lucrurile nu au un rezultat bun, o persoană optimistă este mai probabil să creadă că se confruntă cu un regres temporar, decât cu un viitor condamnat.

 În timp ce acest lucru poate fi considerat ca fiind negare sau nerealist, Gross spune că un optimist recunoaște lucrurile rele din viață, dar alege să nu se lase influențată de acestea. „Definiția noastră pentru optimism este capacitatea de a vedea, simți și de a ne concentra pe bunătatea din noi înșine, din ceilalți și din jurul nostru”, a spus el.

 Iată 7 moduri de a aduce optimism în viața dumneavoastră și care ajută la reducerea sentimentelor anxioase:

1. Schimbarea creierului

 Când dr. Dattilo lucrează cu clienții cu anxietate, folosește terapia de vorbire pentru a le schimba gândirea. „Vorbesc despre modul în care modurile noastre de gândire devin foarte înrădăcinate din punct de vedere neurologic. Dacă vrem să schimbăm modul în care gândim despre noi înșine, oameni și lume, este nevoie de timp pentru a crea noi căi neuronale”, a spus ea.

 „Creierul este foarte flexibil, maleabil și schimbător și are capacitatea de a forma conexiuni noi între părțile creierului care nu comunică atât de mult. Este nevoie de timp, repetiții și experiențe noi pentru a ajuta la consolidarea gândurilor noi pe care încercăm să le practicăm”, a adăugat ea.

 Dr. Dattilo a explicat că partea creierului numită cortexul orbitalfrontal (OFC), care este important pentru integrarea informațiilor din centrele intelectuale, raționale și emoționale, este mai mare și mai dezvoltată la persoanele care tind să fie mai optimiste și mai puțin anxioase. Când lucrează cu clienții, ea își propune mai întâi să recunoască faptul că există diferite moduri de a gândi. Apoi discută despre un regres pentru a identifica ce tipare de gândire sunt problematice.

 Cea mai importantă componentă este practicarea a noi moduri de gândire. „Mulți oameni își abandonează eforturile prea curând înainte de a observa că orice schimbare s-a blocat și s-a menținut. O parte importantă a tratamentului este o etapă de întreținere în care s-realizat un tratament activ și apoi petrecem timp practicând noul mod de gândire și consolidând sau stocând acele idei, astfel încât acestea să fie mai disponibile pentru dumneavoastră și să devină modalitatea implicită de gândire", a mai spus Dattilo.

2. Depășirea fricilor

 Persoanele care au anxietate cronică (numită tulburare de anxietate generalizată), tind să aibă o gândire catastrofală care presupune așteptarea ca lucrurile să nu funcționeze. Înțelegerea fricii și obținerea informațiilor despre frică este antidotul fricii, notează dr. Gross.

 „Dacă aveți o frică, înțelegerea șanselor de a se întâmpla poate pune lucrurile într-o perspectivă cognitivă. Mulți oameni au o percepție distorsionată a amenințării care se întâmplă în lume”, a spus el. Dacă doriți să evaluați în mod realist probabilitatea unui eveniment negativ și să evaluați cu exactitate capacitatea de a o gestiona”, a adăugat el. Dr. Dattilo îi ajută pe clienți să facă acest lucru rugându-i să se gândească la un eveniment supărător, recent întâmplat și pe o scară de la 0 la 100, răspundeți la următoarele întrebări:

 Cât de probabil este că acest lucru să nu se rezolve sau se va schimba niciodată?
Pentru persoanele care tind să supraestimeze probabilitatea, ea le provoacă să accepte că în mod realist majoritatea lucrurilor tind să se rezolve în timp.

 Care este probabilitatea ca acest eveniment să afecteze totul în viața dumneavoastră?
Gândiți-vă la modul în care evenimentul afectează anumite zone și nu altele, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă dați seama că această situație nu este la fel de catastrofală cum se credeați inițial.

Ce alți factori ar fi putut contribui la eveniment?

 Dr. Dattilo consideră că este important să deținem un anumit rol în rezultatul evenimentului. În plus, o parte a acestui proces include acceptarea faptului că frica nu este inamicul, notează dr. Gross. „Există riscuri în tot ceea ce facem, iar anxietatea este o hiper-exagerare cu privire la riscul de ceva”, a spus el.

3. Înconjurați-vă de persoane optimiste

 Dacă sunteți deschiși să practicați optimismul, dr. Dattilo afirmă că a asculta despre modul în care alte persoane optimiste își explică poveștile și evenimentele, poate fi un lucru util din punct de vedere al modelării. Cu toate acestea, dacă vă aflați în punctul în care vă îndoiți de efectele optimismului asupra anxietății, este posibil să nu fiți eficienți.

4. Faceți o listă cu persoanele care vă fac să vă simțiți bine

 Dr. Gross subliniază faptul că a păstra alături oamenii care vă fac să vă simțiți mai calmi, în siguranță și poate aduce schimbări pozitive. „Relațiile sociale sunt unul dintre cele mai bune predicamente ale rezultatelor sănătoase, deci dacă vă simțiți neliniștit, a vă petrece timpul cu acești oameni vă poate face să vă simțiți mai bine”, a spus acesta. El observă că anxietatea este în creștere, deoarece oamenii sunt mai izolați social ca niciodată. „Există o legătură între sentimentele de izolare și sentimentele de anxietate. Dacă aveți relații umane de calitate, vă simțiți protejat”, a afirmat dr. Gross.

5. Faceți o intenție pozitivă în fiecare zi

 A vă trezi în fiecare dimineață și a vă nota care este obiectivul dumneavoastră pentru ziua respectivă vă pot duce într-o stare de spirit pozitivă. Păstrarea unui jurnal de recunoștință este un alt mod de a vă începe ziua în mod pozitiv. „Când vă treziți, gândiți-vă la lucrurile pe care le apreciați, de exemplu, în loc să spun: „Trebuie să-mi conduc copiii la școală”, încercați să vă schimbați gândurile spre ceva de genul: „Am copii sănătoși și am o mașină pentru a-mi duce copiii la școală."

6. Trăiți în momentul prezent

 Când vă simțiți neliniștiți, dr. Gross spune să apelați la înțelepciunea veche: opriți-vă și mirosiți trandafirii. „Să fiți în contact cu natura și să fiți prezent văzând, simțind, auzind și mirosind vă poate schimba cadrul de referință”, a mai spus Gross. „Dacă puteți fi pe deplin prezenți în acest moment, nu există anxietate, deoarece anxietatea este ceva care s-a întâmplat sau se va întâmpla.”

7. Alegeți să zâmbiți vieții

 Dr. Gross consideră că uneori bucuria este sursa unui zâmbet - totuși, uneori, un zâmbet este sursa bucuriei. „Dacă zâmbești, îți poți păcăli uneori corpul pentru a te simți fericit”, a spus el. Dr. Dattilo este de acord, menționând că componentele biologice, psihologice și sociale contribuie la anxietate. Ea mai spune că cercetarea corpului și a minții arată din ce în ce mai mult că gândirea mai bună are un impact asupra modului în care corpul funcționează fizic. „Părțile creierului care reglează emoția sau ar putea contribui la răspunsul de tip luptă sau fugi, care este un răspuns de anxietate care declanșează schimbări hormonale intense în organism și afectează diferite sisteme, pot începe să facă daune corpului,” a mai adăugat. De exemplu, atunci când oamenii sunt supra-stresați și sub-relaxați, ei tind să se îmbolnăvească mai des. „De aceea, lucruri precum exercițiile fizice și remediile naturiste pot fi de ajutor pentru reglarea anxietății și a stării de spirit, chiar dacă acestea nu vizează în mod direct lucrurile pe care le gândiți - acestea sunt un pic ocolitoare și merg direct la biologie”, a spus dr. Dattilo. „Terapia minte-corp examinează cu adevărat așteptările noastre, deoarece ceea ce credem că este posibil să se întâmple, este într-adevăr mai probabil să se întâmple”, a adăugat dr. Dattilo.