Levănțica folosită în scop terapeutic
Levănțica este o plantă foarte utilizată pe plan mondial, atât în scop terapeutic, farmaceutic, cât și în tratamentele cosmetice. Uleiul de levănțică este un adevărat ulei esențial, ce ameliorează afecțiuni fizice și stări emoționale negative. Această plantă are un puternic efect calmant și terapeutic, iar florile de levănțică sunt folosite pentru băi aromate încă din cele mai vechi timpuri. În afară de proprietățile sale calmante și antidepresive, levănțica este și un puternic antiseptic și atât ceaiul, cât și uleiul și tinctura de levănțică se pot prepara cu ușurință la domiciliu. Levănțica este o plantă cu flori albastre, ce se culege începând cu luna iunie, până la sfârșitul lunii august, și se poate găsi cu ușurință și în farmacii sau în magazinele plafar, sub formă de pliculețe pentru ceai sau în stare naturală, uscată, în cutii. De asemenea, uleiul de lavandă este la mare căutare. În acest articol vom încerca să abordăm proprietățile terapeutice ale acestei plante miraculoase pentru sănătatea noastră, levănțica.
Levănțica - scurt istoric
Orice plantă își are originile sale, povestea sa specială și este foarte interesant ca noi să aflăm câte ceva despre plante pentru a le cunoaște și efectul terapeutic mai în amănunt. Lavanda este o plantă cu flori albastre, cu un parfum delicat, fin, aromat, originar din Africa de Nord, Asia, insulele Canare și ținuturile mediteraneene. Aici, levănțica creștea pe terenuri aride, pietroase, însorite, iar primele culturi de lavandă se pare că au fost realizate în Arabia. În țara noastră, levănțica a pătruns încet dar sigur, astfel încât în anii 1990, mii de terenuri arabile erau cultivate cu levănțică. Lavanda este o plantă perenă și poate supraviețui pe același teren timp de 20 de ani, fiind foarte puțin pretențioasă. Levănțica poate fi folosită pentru spălături locale, comprese pentru vindecarea plăgilor, rănilor, acneei, infecțiilor, pentru tratarea tenului sensibil, iar băile cu levănțică sau cu ulei esențial de levănțică au un efect calmant, vindecă răni, arsuri ușoare, cistite și alte afecțiuni genitale.
Proprietățile terapeutice ale florii de levănțică
Levănțica are o mulțime de efecte terapeutice dovedite, folosită atât extern cât și intern. Pe plan intern, levănțica acționează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare și mărește secreția biliară și are proprietăți diuretice. Levănțica mai poate fi regăsită și în ceaiurile de stimulare a lactației, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate. Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante și pentru tratarea diverselor răni și afecțiuni ale pielii. Sunt foarte multe afecțiuni pe care levănțica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, amețelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi și de ficat și balonările. De asemenea, levănțica este folosită cu succes în tratarea candidozelor, a bronșitelor, a cistitelor, a celulitei, a infecțiilor pielii, a înțepăturilor de insecte, a insomniei, a migrenelor, stărilor de nervozitate, de oboseală, de stres și tensiune cerebrală. Mai mult decât atât, levănțica vindecă și afecțiuni ale aparatului digestiv și paraziții intestinali.
Metode de administrare și de preparare pentru levănțică
Levănțica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi. Pulberea de levănțică se obține prin măcinarea plantei uscate cu ajutorul râșniței de cafea. Pulberea se va ține în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui și se va folosi ca tratament alternativ, câte o linguriță de praf de levănțică pe zi, înainte de masă.
Ceaiul de levănțică se obține sub formă de infuzie și se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două lingurițe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic.
Tinctura de levănțică se obține din o sută de grame de plantă uscată lăsată la macerat în jumătate de litru de alcool alimentar, vreme de două săptămâni. Apoi se filtrează și se păstrează la rece în sticluțe ermetic închise. Tinctura de levănțică se poate folosi pe zone dureroase în caz de contuzii sau reumatism, sub formă de comprese. De asemenea, arsurile sau usturimile vor fi ușor tratate cu astfel de tinctură de levănțică, la fel precum juliturile, rănile deschise sau furunculele. Administrarea de levănțică se face în funcție de gravitatea afecțiunii de care suferiți. Se pot administra până la 10 picături sau chiar trei lingurițe de tinctură de levănțică pe zi vreme de treizeci de zile. De asemenea, pentru a calma mâncărimile de piele se poate folosi un preparat din 50 de grame de praf de levănțică lăsat la macerat timp de o săptămână într-un litri de oțet de mere cu miere de albine.
Dischineziile biliare se pot trata cu un preparat obținut din 50 de grame de pulbere de levănțică într-un litru de ulei de floarea soarelui, lăsat la macerat vreme de trei săptămâni. Puteți lua o lingură pe stomacul gol dimineața. Uleiul aromat din lavandă pe care îl putem găsi în comerț poate fi folosit pentru a aromatiza băile dumneavoastră, pentru un efect mai calmant și mai relaxant, sau se pot face masaje cu ulei de levănțică, deosebit de plăcut pentru corp și minte. De asemenea, uleiul de levănțică este folosit foarte mult în industria cosmetică, în special pentru creme de corp, uleiuri de corp sau geluri de duș. Chiar și gelurile de duș pentru bebeluși conțin levănțică deoarece aceasta are un efect calmant deosebit și îi ajută să doarmă mai bine.
Infuzia din 40 de grame de flori la un litru de apă clocotită se folosește la clătirea părului, îndepărtând mătreața și ajutând la oprirea căderii părului, iar maceratul în ulei se poate obține din 25 de grame de flori de levănțică ce se lasă la soare câteva zile într-un vas cu un litru de ulei de măsline, iar cu uleiul obținut se ung eczemele, coșurile acneice și ulcerațiile pielii. Lavanda poate fi folosită și pentru a umple perne cu ierburi de leac, deoarece are un efect calmant puternic și un parfum discret. Astfel, lavanda poate fi folosită într-o pernuță terapeutică pentru a avea un somn mai liniștit.
Ce tratează uleiul de levănțică?
Uleiul de levănțică are multiple beneficii asupra organismului nostru. Una din principalele sale beneficii și întrebuințări este aceea de relaxare a corpului și a minții, încetinind activitatea sistemului nervos, tratând agitația, insomniile și chiar depresia. Puteți dormi mult mai bine dacă aplicați pe tâmple ulei de lavandă, acest lucru fiind benefic și în cazul durerilor de cap. Ceaiul din flori de levănțică de asemenea poate fi folosit pentru a vindeca insomnia și anxietatea.
Uleiul de levănțică ameliorează de asemenea problemele respiratorii, precum astmul, tusea, bronșita și congestia. Infecțiile sinusurilor, ale gâtului și ale urechilor pot fi tratate de asemenea cu ajutorul uleiului de levănțică pe care îl puteți inhala după ce ați îmbibat o batistă sau o fașă sterilă cu câteva picături de astfel de ulei. Masajul cu ulei de levănțica calmează durerile musculare, tensiunea, artrita și durerile articulațiilor. Trebuie să aveți însă mare grijă deoarece în comerț se găsesc două tipuri de ulei de levănțică, cel ce poate fi folosit pe plan extern și cel ce poate fi folosit pe plan intern. Achiziționați uleiul de lavandă ce poate fi folosit pe plan intern dacă suferiți de boli digestive. Luați câteva picături, conform prospectului și veți observa că senzațiile de greață, balonare și indigestia vor fi rapid ameliorate. Uleiul de levănțică este un remediu excelent împotriva căderii părului, dar și împotriva arsurilor casnice sau solare. Uleiul esențial de levănțică este un lux accesibil pentru pielea noastră și pentru a ne menține sănătoși. Acesta poate de asemenea să reducă ridurile, ajută la desfundarea porilor, la detoxifierea tenului și la obținerea senzației de piele mai catifelată, dar uleiul de levănțică nu trebuie aplicat direct pe piele ci doar în amestec cu uleiuri vegetale.