Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Remedii naturiste contra migrenelor

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este migrena?

Remedii naturiste contra migrenelor Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simptome, precum greață, stări de vomă sau sensibilitate la lumină și la sunete. Durerea apare uneori doar pe o parte a capului. Persoanele care suferă de migrenă, au în general, antecedente genetice care determină în mare măsură incidența acesteia.

 Se pare că această problemă de sănătate afectează aproximativ 2% din populația mondială și mai mult femeile decât bărbații. În cazul femeilor, transformările hormonale sunt cele care predispun la apariția migrenelor. De asemenea, stresul cronic este un alt factor care contribuie la declanșarea migrenelor. În acest articol vă prezentăm atât cauzele apariției migrenelor, dar și câteva remedii naturiste pentru a le combate:

Cauzele declanșării migrenei

 Migrena este cauzată de o activitate anormală a creierului și poate fi declanșată de diferiți factori. Specialiștii neurologi afirmă că această durere este preponderentă la nivelul capului, însă afectează de asemenea căile nervose și cele chimice, schimbând fluxul sanguin către creier și către țesuturile din jur.

 Mai ales femeile sunt predispuse la apariția migrenei datorită acțiunii estrogenului (hormonul responsabil de stările emoționale ale femeii), mai ales în momentele specifice ale perioadei menstruației, în timpul sarcinii sau menopauzei. Cea mai mare incidență a migrenei este cuprinză între vârsta de 30 și 40 de ani.

 Alte cauze care pot declanșa migrene sunt:

 - Schimbări ale tiparului de somn;

 - Consumul de alcool;

 - Lumina sau zgomotele foarte puternice;

 - Stresul;

 - Exercițiile fizice intense;

 - Anumite parfumuri sau mirosuri puternice;

 - Fumatul activ sau pasiv;

 - Anxietatea;

 - Un program de masă neregulat.

Alimente care pot provoca migrene:

 - Produsele de patiserie;

 - Ciocolata;

 - Produsele lactate;

 - Glutamatul monosodic (aditiv alimentar folosit pentru produsele sărate);

 - Alimente care conțin tiramina (vinul roșu, brânza grasă, peștele afumat, ficatul de pui);

 - Carnea cu nitriți (mezelurile, salamul, cârnații);

 - Ceapa;

 - Arahidele;

 - Nucile;

 - Alimentele procesate, fermentate sau conservate.

Simptomele migrenei

 Iată care sunt simptomele cele mai frecvente ale migrenelor:

 - Alterări ale vederii sau vedere încețoșată;

 - Dureri oculare;

 - Căscat frecvent;

 - Grețuri;

 - Probleme de concentrare sau de comunicare;

 - Durere ascuțită în zona capului;

 - Stare de oboseală;

 - Lipsa poftei de mâncare;

 - Slăbiciune generală;

 - Sensibilitate la sunete sau la lumină;

 - Transpirație excesivă;

 - Necesitatea de a dormi mai mult.

Magneziul, eficient contra migrenelor

 Numeroase studii medicale au arătat că magneziul poate ajuta la reducerea migrenelor. Următoarele alimente sunt bogate în acest nutrient:

 - semințele de dovleac

 - semințele de susan

 - semințele de floarea soarelui

 - nucile de Brazilia

 - nucile de caju

 - migdalele

 - curmalele

 - tărâțele de grâu

 - fulgii de ovăz

 - semințele de in

 - ciocolata neagră

 - melasa

 Nivelele de magneziu din alimente depind de nivelele de magneziu din solul în care sunt cultivate. Alimentele organice conțin mai mult magneziu, deoarece majoritatea substanțelor fertilizante utilizate în fermele convenționale depind în mare măsură de nitrogen, fosfor și potasiu în loc de magneziu. Astfel încât ar fi ideal să consumați multe legume cu frunze verzi organice (spanac, brocoli, gulii, pătrunjel, varză, salată verde, rucola, etc.), dar și fructe uscate și semințe (netratate cu sulf) în fiecare zi pentru a vă menține la nivele optime rezervele de magneziu din organism. Sucurile proaspete de legume sunt de asemenea eficiente pentru ameliorarea nivelului de magneziu din organism.

Remedii naturiste contra migrenelor

 - Sanohelp: 2 picx3 pentru migrena cauzata de afectiuni biliare

 - Consumați câteva migdale (aproximativ cincisprezece).

 - Dizolvați într-o cană de apă călduță o linguriță nucșoară și consumați-o cu înghițituri mici.

 - Amestecați două linguri de oțet de mere într-o cană de apă și beți acest amestec între mese.

 - Preparați o infuzie dintr-un pumn de flori de mușețel la o cană de apă și beți între mese cu înghițituri mici.

 - Amestecați o lingură de rozmarin, una de busuioc și una de măghiran într-o cană cu apă fierbinte. Lăsați amestecul acoperit timp de zece minute, strecurați, iar când se răcește, adăugați o lingură de miere. Beți pe stomacul gol, de trei ori de-a lungul zilei.

 Pentru a avea un efect protector contra migrenelor, este necesar să aveți grijă de dieta dumneavoastră și să luați în considerare următoarele aspecte:

 - Hidratați-vă corespunzător, consumând cel puțin doi litri de apă zilnic.

 - Consumați frecvent alimente anti-inflamatorii, precum: acizi grași de tip omega 3, legume cu frunze verzi, sfeclă, brocoli, ananas, coacăze, ulei de cocos și condimentele: cuișoare, ghimbir, rozmarin și turmeric.

 - Asezonați-vă mâncărurile cu ghimbir ras, deoarece combate inflamația îmbunătățește circulația în cazul vaselor sanguine.

        Infuzii și sucuri pentru tratarea migrenelor

1. Infuzie de lavandă

 O modalitate ideală de a combate durerea cauzată de migrenă este aceea de a bea de trei ori pe zi o infuzie din flori de lavandă, deoarece lavanda are binecunoscute proprietăți sedative și analgezice.

 Pentru a obține o infuzie, se recomandă folosirea unui ceainic de porțelan sau de sticlă, deoarece cele de metal nu păstrează atât de bine uleiurile esențiale ale plantelor. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă cele 2 lingurițe de lavandă și se lasă la infuzat timp de 15-20 minute. Infuzia de lavandă se poate bea dimineața, după prânz și înainte de culcare, călduță și eventual îndulcită cu puțină miere.

2. Infuzie de rozmarin

 Rozmarinul este una dintre cele mai eficiente plante medicinale contra migrenelor deoarece este un sedativ natural și un antiinflamator muscular, de aceea este recomandat pentru sănătatea vaselor sanguine din creier. Rozmarinul este o plantă vindecătoare care detensionează, relaxează și tonifică. Pentru prepararea infuziei de rozmarin se folosește o linguriță de plantă la 250 ml de apă. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă cele 2 lingurițe de rozmarin și se lasă la infuzat timp de 10-25 minute. Se pot bea trei infuzii zilnic.

3. Ceaiul de ghimbir

 Ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii contra migrenelor. Proprietățile anti-inflamatorii și analgezice specifice ghimbirului reduc inflamația și durerea. De asemenea, ghimbirul conține magneziu și zinc, care sunt foarte importante pentru îmbunătățirea circulației sanguine. Ceaiul de ghimbir poate fi consumat de două ori pe zi. Acest ceai se recomandă de asemenea pentru prevenirea bolilor și întărirea sistemului imunitar. Pentru prepararea acestuia avem nevoie de următoarele ingrediente: o rădăcină de ghimbir proaspăt, o lămâie și miere de albine după gust.

Cum se prepară?

 - Puneți apa la fiert, iar până când aceasta ajunge la punctul de fierbere, tăiați ghimbirul în bucățele mai mici sau dați-l pe răzătoare.

 - Stoarceți sucul de lămâie și amestecați-l într-o cană cu ghimbirul. Vărsați apa caldă în cană, iar când se răcește, îndulciți ceaiul cu puțină miere de albine.

4. Suc de pepene galben și morcovi

 Poate că acest amestec pare puțin exotic, însă este răcoritor, relaxant și acționează ca un remediu anti-inflamatoriu foarte bun pentru combaterea durerilor de cap. Cum se prepară: mai întâi se obține sucul de morcovi cu ajutorul unui storcător electric (1 sau 2 morcovi), iar apoi cu ajutorul blenderului se omogenizează bine împreună cu bucățile de pepene galben. Se adaugă un pahar de apă și se bea cu înghițituri mici, pe stomacul gol. Se consumă o dată pe zi.

5. Suc de pepene galben, cireșe și struguri

 Această rețetă este recomandată de nutriționiști deoarece oferă o bună doză de magneziu. Magneziul este un element necesar pentru a ne proteja de migrene, și este esențial mai ales pentru sănătatea femeilor. Pentru a prepara acest suc avem nevoie de o felie de pepene galben, cinci struguri verzi, câteva cireșe fără sâmburi și o lingură de miere. Toate ingredientele se procesează bine cu blenderul, adăugându-se un pahar de apă. Acest suc este ideal pentru micul dejun, mai ales în sezonul cald, datorită proprietăților sale răcoritoare și regenerante. În plus, este o doză excelentă de vitamine și minerale.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult