Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți
Plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți alimentele fără a adăuga nicio calorie.
De fapt, acțiunea antioxidantă a plantelor este chiar mai mare decât cea din fructe și legume, care se știe că sunt bogate în antioxidanți. Multe studii au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor au proprietăți medicinale unice.
Într-un studiu medical amplu, cercetătorii de la trei universități din Statele Unite au desfășurat un experiment pentru a evalua “adevăratele” beneficii ale plantelor și condimentelor, iar așa cum a arătat Dr. Michael Greger MD:
"Cercetătorii au măsurat modificarea nivelului de antioxidanți din fluxul sanguin înainte și după consumul acestor plante. Concluzia este că probabil aceștia se absorb chiar mai mult decât credem, astfel încât cercetătorii au încercat să măsoare schimbările fiziologice din sânge. Ei erau interesați să știe dacă compușii absorbiți ar fi capabili să protejeze globulele albe de un oxidant sau de leziuni inflamatorii—sau dacă consumul de plante și condimente ar împiedica lanțurile de ADN să se rupă în momentul în care sunt atacate de radicalii liberi."
Patru condimente care au o incredibilă putere antiinflamatorie
Timp de o săptămână, în jur de 10-12 persoane din fiecare dintre cele 13 grupe de test au consumat o mică cantitate dintr-un condiment particular, în fiecare zi. De exemplu, persoanele din grupul care a consumat oregano, au folosit o jumătate de linguriță de oregano pe zi timp de șapte zile. Probele de sânge au fost prelevate cu o oră înainte de consum, iar apoi la finalul experimentului.
În continuare, s-a analizat sângele participanților pentru a detecta capacitatea antioxidantă. Cercetătorii au analizat cât de bine ar putea sângele să diminueze răspunsul inflamatoriu indus în cazul globulelor albe, iar aceasta s-a realizat plasând sângele participanților la acest experimente în globulele albe care fuseseră deteriorate de colesterolul oxidat (care se găsește în mod obișnuit în alimentele prăjite). Astfel, s-a descoperit că inclusiv în cantitățile de doze "zilnice" s-au găsit patru condimente care sunt în mod semnificativ eficiente pentru a inhiba răspunsul inflamator:
1. Cuișoare
2. Ghimbir
3. Rozmarin
4. Turmeric ( acesta poate fi folosit precum condiment in mancare, dar doar administrarea zilnica sub forma de Sanohelp are eficienta terapeutica )
Iată ce au semnalat cercetătorii în acest caz:
"Rezultatele reprezintă ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când celulele din corpul nostru sunt expuse la nivelele de condimente care circulă în fluxul sanguin după un consum normal zilnic -nu în dozele ridicate din pastile. Vorbim doar de cantitatea necesară pentru a condimenta sosul pentru paste, plăcinta de dovleac sau sosul curry."
Alte condimente antiinflamatorii puternice
Un studiu anterior publicat în Journal of Medicinal Foods, a descoperit o corelație directă între conținutul de antioxidant fenol care se găsește în extractele de condimente și plante și capacitatea sa de a inhiba glicarea și de a bloca formarea compușilor AGE (produse finale de glicare avansată), transformându-le astfel în factori puternici de prevenire a bolilor cardiace și a îmbătrânirii premature.
În cadrul acestui experiment, cuișoarele s-au clasificat pe primul loc, fiind cel mai puternic condiment dintre cele 24 de plante și condimente testate. În continuare, iată listă cu cele mai puternice 10 plante și condimente antiinflamatorii:
1. Cuișoare
2. Scorțișoară
3. Piper de Jamaica
4. Amestec de condimente pentru plăcinta cu mere
5. Oregano
6. Amestec de condimente pentru plăcinta cu dovleac
7. Măghiran
8. Salvie
9. Cimbru
10. Condimente italiene
Inflamația este cauza majorității bolilor cronice
Este important să se înțeleagă faptul că inflamația cronică este sursa multor, chiar a majorității bolilor, inclusiv a cancerului, a obezității și a bolilor cardiace.
În timp ce plantele și condimentele antiinflamatorii naturale, cu siguranță nu sunt singurele ingrediente antiinflamatorii care există. Un număr de alimente sunt recunoscute datorită proprietăților lor antiinflamatorii și este important să vă asigurați că le consumați în mod regulat, aceasta fiind o strategie eficientă pentru a preveni bolile cronice.
Cele mai bune șapte alimente antiinflamatorii
Următoarele alimente și nutrienți merită o mențiune specială datorită capacității lor de a inhiba răspunsul inflamatoriu din corp:
1. Grăsimile de tip omega-3 |
Prezente în pește, semințe, nuci, legumele cu frunze verzi, uleiul presat la rece de floarea soarelui, măsline, susan, porumb, nucă de cocos sau macadamia, acestea ajută la combaterea inflamației în tot corpul. Grăsimile de tip omega-3 sunt în mod special importante pentru sănătatea creierului. O cercetare publicată în Scandinavian Journal of Gastroenterology în 2012 a confirmat faptul că suplimentarea dietei cu grăsimi de tip omega-3 reduce în mod eficient inflamația și stresul oxidativ. |
2. Vegetalele cu frunze verzi |
Vegetalele cu frunze verzi precum varza creață, spanacul și lăptuca conțin antioxidanți puternici, flavonoizi, carotenoizi și vitamina C, toți acești nutrienți ajutând la protecția împotriva daunelor celulare. Este ideal dacă puteți cumpăra verdețuri organice cultivate pe plan local, care sunt de sezon și consumați-le cât mai mult crude. Sucurile extrase din acestea sunt o modalitate excelentă de a consuma și de a include astfel, mai multe verdețuri în alimentație. |
3. Murele |
Murele au o capacitate antioxidantă ridicată în comparație cu alte fructe și vegetale. Murele conțin de asemenea mai puțină fructoză decât alte fructe. |
4. Ceaiul verde |
Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mult decât ciocolata neagră. |
5. Vegetalele fermentate în mod tradițional |
Optimizarea florei intestinale este importantă pentru un sistem imunitar puternic și ajută la prevenirea inflamației cronice. De fapt, majoritatea bolilor inflamatorii încep din intestin, fiind rezultatul unei flore intestinale dezechilibrate. Alimentele fermentate precum murăturile, kefirul, miso, tempeh, măslinele și alte vegetale fermentate, vor ajuta la repopularea intestinului cu bacterii benefice. |
6. Ciupercile Shiitake |
Ciupercile Shiitake conțin compuși puternici având capacitatea naturală de a inhiba inflamația și totodată stresul oxidativ. |
7. Usturoiul |
Usturoiul a fost venerat timp de multe secole datorită proprietăților sale medicinale excepționale. Usturoiul este de asemenea unul din alimentele cel mai mult cercetate. Mai mult de 170 de studii au arătat că usturoiul are beneficii extradordinare pe multiple niveluri, având simultan proprietăți anti-bacteriane, anti-virale, anti-fungice și antioxidante. |
Alimentația adecvată este cheia pentru reducerea inflamației cronice
Elementul principal care este relaționat cu o mare varietate de probleme de sănătate – începând cu obezitatea și diabetul până la bolile cardiace și cancer, este inflamația cronică. Cheia pentru a reduce inflamația cronică din corp începe cu modificarea alimentației și adăugarea plantelor și condimentelor, aceasta fiind o modalitate simplă dar foarte eficientă de a crește calitatea mâncărurilor. Plantele și condimentele sunt foarte ușor de găsit și sunt o adevărată "armă secretă", având prețuri mai mult decât rezonabile și de care toată lumea poate profita. Trebuie luat în considerare, faptul că condimentarea mâncărurilor, dacă acestea sunt procesate, nu mai prezintă efectele benefice dorite, mai ales dacă alimentele procesate reprezintă cea mai mare parte din alimentația dumneavoastră.
Este important să înțelegem că componentele din alimentația zilnică pot preveni inflamația din corp, în timp ce alimentele procesate provoacă inflamația, din cauza ingredientelor pro-inflamatorii precum siropul de porumb care are un procent ridicat de fructoză, soia, uleiurile vegetale procesate (grăsimile trans) și alți aditivi chimici. Pe lângă adăugarea alimentelor antiinflamatorii în alimentație, este de asemenea important să evitați următoarele alimente pro-inflamatorii cât de mult posibil:
- Zahărul rafinat, fructoza procesată și cerealele. Dacă nivelul dumneavoastră de insulină pe stomacul gol, este trei sau mai mult, luați în considerare reducerea radicală sau eliminarea zahărului și cerealelor procesate până când nivelele de insulină se îmbunătățesc, deoarece rezistența la insulină este un factor principal al inflamației cronice. Ca recomandare generală, este preferabil să se restrângă consumul de fructoză totală la 25 grame pe zi. Dacă sunteți rezistent la insulină sau la leptină (aveți tensiune mare, nivelele de colesterol ridicate, boli cardiace sau exces de greutate corporală), reduceți consumul de fructoză la 15 grame pe zi până când rezistența la insulină/leptină se va normaliza.
- Alimentele gătite la temperaturi ridicate, în special mâncărurile gătite în ulei
- Grăsimile trans (Grasimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.
Înlocuiți alimentele procesate cu alimente integrale, consumați cât de multe crudități, de preferință organice, iar această măsură vă va ajuta la soluționarea automată a majorității acestor factori, în special dacă veți alege să consumați o mare cantitate de alimente sub formă crudă.