Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

Ultimele comentarii

  • Prevenirea bolilor

    Mihai Mariana 25.06.2017 08:19
    diagnostic autism
    Buna ziua! Am si eu rugamintea daca puteti sa-mi dati un sfat profesional despre autism. Baiatul meu ...

    Read more...

     
  • Rezultate uimitoare în urma tratamentului d-lui dr. Cătălin Luca la un pacient cu INSUFICIENTA RENALA CRONICA stadiul IV.

    petre 22.06.2017 16:05
    insuficienta renala acuta
    buna ziua,pe langa alte afectiuni,am descoperit de curand aceasta afectiune care imi face mari ...

    Read more...

     
  • Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor

    Mihai Moscu 19.06.2017 23:56
    hemoroizi interni
    nu am durere deloc merg des la baie de vreo 6 ori pe zi nustiu de ce asa des imi vine dintr-o data ...

    Read more...

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți

Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii Plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți alimentele fără a adăuga nicio calorie.

 De fapt, acțiunea antioxidantă a plantelor este chiar mai mare decât cea din fructe și legume, care se știe că sunt bogate în antioxidanți. Multe studii au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor au proprietăți medicinale unice.

 Într-un studiu medical amplu, cercetătorii de la trei universități din Statele Unite au desfășurat un experiment pentru a evalua “adevăratele” beneficii ale plantelor și condimentelor, iar așa cum a arătat Dr. Michael Greger MD:

 "Cercetătorii au măsurat modificarea nivelului de antioxidanți din fluxul sanguin înainte și după consumul acestor plante. Concluzia este că probabil aceștia se absorb chiar mai mult decât credem, astfel încât cercetătorii au încercat să măsoare schimbările fiziologice din sânge. Ei erau interesați să știe dacă compușii absorbiți ar fi capabili să protejeze globulele albe de un oxidant sau de leziuni inflamatorii—sau dacă consumul de plante și condimente ar împiedica lanțurile de ADN să se rupă în momentul în care sunt atacate de radicalii liberi."

Patru condimente care au o incredibilă putere antiinflamatorie

 Timp de o săptămână, în jur de 10-12 persoane din fiecare dintre cele 13 grupe de test au consumat o mică cantitate dintr-un condiment particular, în fiecare zi. De exemplu, persoanele din grupul care a consumat oregano, au folosit o jumătate de linguriță de oregano pe zi timp de șapte zile. Probele de sânge au fost prelevate cu o oră înainte de consum, iar apoi la finalul experimentului.

  În continuare, s-a analizat sângele participanților pentru a detecta capacitatea antioxidantă. Cercetătorii au analizat cât de bine ar putea sângele să diminueze răspunsul inflamatoriu indus în cazul globulelor albe, iar aceasta s-a realizat plasând sângele participanților la acest experimente în globulele albe care fuseseră deteriorate de colesterolul oxidat (care se găsește în mod obișnuit în alimentele prăjite). Astfel, s-a descoperit că inclusiv în cantitățile de doze "zilnice" s-au găsit patru condimente care sunt în mod semnificativ eficiente pentru a inhiba răspunsul inflamator:

 1. Cuișoare

 2. Ghimbir

 3. Rozmarin

 4. Turmeric

Iată ce au semnalat cercetătorii în acest caz:

 "Rezultatele reprezintă ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când celulele din corpul nostru sunt expuse la nivelele de condimente care circulă în fluxul sanguin după un consum normal zilnic -nu în dozele ridicate din pastile. Vorbim doar de cantitatea necesară pentru a condimenta sosul pentru paste, plăcinta de dovleac sau sosul curry."

Alte condimente antiinflamatorii puternice

 Un studiu anterior publicat în Journal of Medicinal Foods, a descoperit o corelație directă între conținutul de antioxidant fenol care se găsește în extractele de condimente și plante și capacitatea sa de a inhiba glicarea și de a bloca formarea compușilor AGE (produse finale de glicare avansată), transformându-le astfel în factori puternici de prevenire a bolilor cardiace și a îmbătrânirii premature.

 În cadrul acestui experiment, cuișoarele s-au clasificat pe primul loc, fiind cel mai puternic condiment dintre cele 24 de plante și condimente testate. În continuare, iată listă cu cele mai puternice 10 plante și condimente antiinflamatorii:

 1. Cuișoare

 2. Scorțișoară

 3. Piper de Jamaica

 4. Amestec de condimente pentru plăcinta cu mere

 5. Oregano

 6. Amestec de condimente pentru plăcinta cu dovleac

 7. Măghiran

 8. Salvie

 9. Cimbru

 10. Condimente italiene

Inflamația este cauza majorității bolilor cronice

 Este important să se înțeleagă faptul că inflamația cronică este sursa multor, chiar a majorității bolilor, inclusiv a cancerului, a obezității și a bolilor cardiace.

 În timp ce plantele și condimentele antiinflamatorii naturale, cu siguranță nu sunt singurele ingrediente antiinflamatorii care există. Un număr de alimente sunt recunoscute datorită proprietăților lor antiinflamatorii și este important să vă asigurați că le consumați în mod regulat, aceasta fiind o strategie eficientă pentru a preveni bolile cronice.

Cele mai bune șapte alimente antiinflamatorii

 Următoarele alimente și nutrienți merită o mențiune specială datorită capacității lor de a inhiba răspunsul inflamatoriu  din corp:

1.  Grăsimile de tip omega-3

Prezente în pește, semințe, nuci, legumele cu frunze verzi, uleiul presat la rece de floarea soarelui, măsline, susan, porumb, nucă de cocos sau macadamia, acestea ajută la combaterea inflamației în tot corpul. Grăsimile de tip omega-3 sunt în mod special importante pentru sănătatea creierului. O cercetare publicată în Scandinavian Journal of Gastroenterology în 2012 a confirmat faptul că suplimentarea dietei cu grăsimi de tip omega-3 reduce în mod eficient inflamația și stresul oxidativ.

2.  Vegetalele cu frunze verzi

Vegetalele cu frunze verzi precum varza creață, spanacul și lăptuca conțin antioxidanți puternici, flavonoizi, carotenoizi și vitamina C, toți acești nutrienți ajutând la protecția împotriva daunelor celulare. Este ideal dacă puteți cumpăra verdețuri organice cultivate pe plan local, care sunt de sezon și consumați-le cât mai mult crude. Sucurile extrase din acestea sunt o modalitate excelentă de a consuma și de a include astfel, mai multe verdețuri în alimentație.

3.  Murea

Murea are o capacitate antioxidantă ridicată în comparație cu alte fructe și vegetale. Murea conține de asemenea foarte puțină fructoză decât alte fructe.

4.  Ceaiul verde

Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mult decât ciocolata neagră.

Ceaiul Tulsi este alt ceai foarte bogat în antioxidanți antiinflamatorii și alți micronutrienți care ajută la fortifierea sistemului imunitar și a sănătății inimii.

5.  Vegetalele fermentate în mod tradițional

Optimizarea florei intestinale este importantă pentru un sistem imunitar puternic și ajută la prevenirea inflamației cronice. De fapt, majoritatea bolilor inflamatorii încep din intestin, fiind rezultatul unei flore intestinale dezechilibrate. Alimentele fermentate precum murăturile, kefirul, miso, tempeh, măslinele și alte vegetale fermentate, vor ajuta la repopularea intestinului cu bacterii benefice.

Alimentele fermentate pot ajuta de asemenea corpul să elimine toxinele dăunătoare, precum metalele grele și pesticidele care contribuie la apariția inflamației în corp.

6.  Ciupercile Shiitake

Ciupercile Shiitake conțin compuși puternici având capacitatea naturală de a inhiba inflamația și totodată stresul oxidativ.

Ciupercile Shiitake conțin de asemenea o serie de nutrienți unici pe care multe persoane nu le consumă în alimentație. Unul dintre aceștia este cupru, care este unul din puținele elemente metalice însoțite de aminoacizi și acizi grași care sunt esențiali pentru sănătatea umană. Datorită faptului că corpul nu poate sintetiza cuprul, alimentația trebuie să ofere acest element cu regularitate. Deficiența de cupru poate fi un factor în dezvoltarea bolilor cardiace coronariene.

7.  Usturoiul

Usturoiul a fost venerat timp de multe secole datorită proprietăților sale medicinale excepționale. Usturoiul este de asemenea unul din alimentele cel mai mult cercetate. Mai mult de 170 de studii  au arătat că usturoiul are beneficii extradordinare pe multiple niveluri, având simultan proprietăți anti-bacteriane, anti-virale, anti-fungice și antioxidante.

Se consideră că o mare parte din efectele terapeutie ale usturoiului provine din componenții săi care conțin sulf, precum alicina. Cercetările medicale au arătat că pe măsură ce alicina este digerată, corpul produce acid sulfonic, un compus care reacționează mai rapid contra radicalilor liberi decât orice alt compus cunoscut. 

Alimentația adecvată este cheia pentru reducerea inflamației cronice

 Elementul principal care este relaționat cu o mare varietate de probleme de sănătate – începând cu obezitatea și diabetul până la bolile cardiace și cancer, este inflamația cronică. Cheia pentru a reduce inflamația cronică din corp începe cu modificarea alimentației și adăugarea plantelor și condimentelor, aceasta fiind o modalitate simplă dar foarte eficientă de a crește calitatea mâncărurilor. Plantele și condimentele sunt foarte ușor de găsit și sunt o adevărată "armă secretă", având prețuri mai mult decât rezonabile și de care toată lumea poate profita. Trebuie luat în considerare, faptul că condimentarea mâncărurilor, dacă acestea sunt procesate, nu mai prezintă efectele benefice dorite, mai ales dacă alimentele procesate reprezintă cea mai mare parte din alimentația dumneavoastră.

 Este important să înțelegem că componentele din alimentația zilnică pot preveni inflamația din corp, în timp ce alimentele procesate provoacă inflamația, din cauza ingredientelor pro-inflamatorii precum siropul de porumb care are un procent ridicat de fructoză, soia, uleiurile vegetale procesate (grăsimile trans) și alți aditivi chimici. Pe lângă adăugarea alimentelor antiinflamatorii în alimentație, este de asemenea important să evitați următoarele alimente pro-inflamatorii cât de mult posibil:

  •  Zahărul rafinat, fructoza procesată și cerealele. Dacă nivelul dumneavoastră de insulină pe stomacul gol, este trei sau mai mult, luați în considerare reducerea radicală sau eliminarea zahărului și cerealelor procesate până când nivelele de insulină se îmbunătățesc, deoarece rezistența la insulină este un factor principal al inflamației cronice. Ca recomandare generală, este preferabil să se restrângă consumul de fructoză totală la 25 grame pe zi. Dacă sunteți rezistent la insulină sau la leptină (aveți tensiune mare, nivelele de colesterol ridicate, boli cardiace sau exces de greutate corporală), reduceți consumul de fructoză la 15 grame pe zi până când rezistența la insulină/leptină se va normaliza.
  •  Alimentele gătite la temperaturi ridicate, în special mâncărurile gătite în ulei
  •  Grăsimile trans (Grasimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

 Înlocuiți alimentele procesate cu alimente integrale, consumați cât de multe crudități, de preferință organice, iar această măsură vă va ajuta la soluționarea automată a majorității acestor factori, în special dacă veți alege să consumați o mare cantitate de alimente sub formă crudă.

Add comment


Security code
Refresh

Tratamente naturiste îm…

20-03-2014 Hits:298483 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor  Hemoroizii reprezintă o afecțiune din ce în ce ...

Mai mult

Colonul iritabil

04-03-2013 Hits:185720 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Colonul iritabil Cum se manifestă sindromul colonului iritabil?  Sindromul de colon iritabi...

Mai mult

Tratează herpesul în mo…

25-03-2014 Hits:136670 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează herpesul în mod natural  Foarte mulți dintre noi cunoaștem neplăcutele efecte ale h...

Mai mult

Tratează alergiile în m…

19-03-2014 Hits:126676 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează alergiile în mod naturist Alergiile reprezintă afecțiuni destul de frecvente, ce ap...

Mai mult

Menopauza, tratamente ş…

24-05-2014 Hits:107890 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este menopauza ?  Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie la un moment d...

Mai mult

Scăderea colesterolului…

25-03-2014 Hits:100794 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Scăderea colesterolului cu ajutorul plantelor Colesterolul reprezintă o parte extrem de impo...

Mai mult

Depresia – cauze şi rem…

29-03-2013 Hits:95767 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Depresia – cauze şi remedii vindecătoare  Numită de către medici "boala secolului XXI", se est...

Mai mult

Remedii pentru tratamen…

05-06-2013 Hits:82894 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii pentru tratamentul naturist  al negilor  Negii sau verucile sunt acele excrescenţe ino...

Mai mult

Atacurile de panică şi …

25-05-2013 Hits:61221 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Atacurile de panică și anxietatea Anxietatea este o tulburare care provoacă atacuri de panic...

Mai mult

Psoriazis

07-08-2013 Hits:41074 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Psoriazis: sfaturi pentru a-l învinge pe cale naturală În domeniul naturopatiei, psoriazisul...

Mai mult

Remedii naturale împotr…

10-05-2013 Hits:34332 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii  Solicitările extrem de variate şi ritmul alert al vieţi...

Mai mult

Tratează febra în mod n…

25-03-2014 Hits:24658 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează febra în mod natural Febra este primul semnal de alarmă pe care organismul ni-l dă ...

Mai mult

Criza de vindecare (I)

17-06-2013 Hits:21378 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (I)   În sănătate nu există boală. Cancerul nu se instalează într-un...

Mai mult

Criza de vindecare (II)

18-06-2013 Hits:17414 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (II)   Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghid fundame...

Mai mult

Criza de vindecare (III…

19-06-2013 Hits:10285 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza vindecare (III) Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghid fundamental...

Mai mult

Remedii naturiste pent…

14-10-2013 Hits:9089 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiuni ale sexului frumos Reprezentantele sexului frumos, femeil...

Mai mult

Insomnia

27-08-2013 Hits:8981 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Insomnia – remedii naturale  Pasagere sau cronice, insomniile sunt cel mai adesea legate de ...

Mai mult

Alimentatia la premenop…

17-09-2014 Hits:8543 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un efect ...

Mai mult

Tratamentul naturist

15-04-2014 Hits:8328 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este tratamentul naturist?  Tratamentul naturist este tratamentul prin intermediul metode...

Mai mult

5 sucuri anticancerigen…

30-09-2015 Hits:7017 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organism...

Mai mult

Remedii naturiste împot…

08-08-2013 Hits:6950 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii Există mai multe tipuri de oboseală – oboseala cronică ...

Mai mult

Cinci sfaturi pentru să…

16-05-2015 Hits:6198 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului  Ficatul este un organ de mare importanță care partic...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

18-04-2015 Hits:6184 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți  Plantele și condimentele conț...

Mai mult

7 plante medicinale car…

28-05-2015 Hits:5727 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri  Înainte să existe medicina mod...

Mai mult

Plante medicinale și al…

09-03-2016 Hits:2268 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă î...

Mai mult

7 plante pentru sănătat…

02-06-2017 Hits:926 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Natura care vindecă  Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea...

Mai mult