Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Gălbenelele: proprietăți și remedii naturiste

Scris de Dr. Luca Catalin

Proprietățile curative ale gălbenelelor

Gălbenelele: proprietăți și remedii naturiste

 Gălbenelele sunt plante anuale care pot ajunge să măsoare chiar și 50 cm înălțime. Din punct de vedere științific, gălbenelele poartă numele de Calendula Officinalis, iar unul dintre elementele caracteristice ale acestora sunt florile care au o nuanță de portocaliu intens. Gălbenelele tind să înflorească din primăvară până la primele brume ale iernii.

 Vă prezint în acest articol proprietățile vindecătoare și aplicațiile terapeutice ale gălbenelelor, precum și câteva remedii naturiste cu aceste plante.

 Există aproximativ 20 specii de gălbenele, care sunt folosite încă din antichitate în scopuri medicinale, deoarece au excelente proprietăți curative dintre care cele mai importante sunt următoarele:

 • Anti-inflamatorii
 • Antiseptice
 • Hipotensoare
 • Coleretice
 • Antispastice
 • Antianemice
 • Diaforetice
 • Tonice cardiace
 • Cicatrizante
 • Antiparazitare

Aplicații terapeutice ale gălbenelelor

 • Gălbenelele sunt foarte utile pentru tratarea pielii iritate sau inflamate, pentru vindecarea arsurilor și a leziunilor pielii, etc. Această plantă are o acțiune antiinflamatorie, fiind ideală pentru dezinflamarea și calmarea zonelor inflamate ale pielii. De exemplu, gălbenelele sunt foarte recomandate pentru a fi aplicate pe zonele de piele unde există dermatită sau erupții cutanate.
 • Gălbenelele ajută la vindecarea oricărui tip de infecții de la nivelul pielii și sunt foarte utile pentru tratarea acneeei, a furunculelor, etc.
 • Datorită >proprietăților lor antiseptice, gălbenelele ajută și la vindecarea ulcerelor bucale (afte, plăgi, răni, etc.).
 • Gălbenelele sunt folosite de asemenea și pentru tratarea conjunctivitei (însă atenție: nu se aplică niciodată direct în ochi).
 • Gălbenelele sunt un bun remediu naturist și pentru tratarea varicelor.
 • Gălbenelele sunt folosite pentru tratarea dismenoreei și a tulburărilor sistemului nervos.
 • Gălbenelele s-au dovedit a fi utile și pentru combaterea infecțiilor de la nivelul gâtului și a căilor respiratorii precum tusea, bronșita, gripa, etc. În caz de inflamație a gâtului sau tuse iritativă, se recomandă prepararea unei infuzii din petale de gălbenele cu care să se facă gargară de trei ori pe zi.
 • Gălbenelele ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor cauzate de înțepături de insecte.
 • În ceea ce privește sănătatea pielii capului, gălbenelele oferă rezultate foarte bune în cazul infecțiilor cu streptococi, care pot bloca porii părului și asfixia rădăcina firului de păr. În acest caz, se recomandă să se prepare o infuzie din petale de gălbenele care să se aplice pe pielea capului, iar apoi să se realizeze un masaj cu buricele degetelor pentru a stimula circulația sanguină din această zonă. De asemenea, clătirea părului de trei ori pe săptămână cu infuzie de gălbenele poate ajuta la eliminarea mătreții.
 • Pentru tratarea psoriazisului și a problemelor dermice, se poate folosi cu succes un unguent cu gălbenele.
 • Contra negilor se pot folosi de asemenea comprese cu infuzie de gălbenele.

 • Pentru tratarea arsurilor ușoare: unul dintre beneficiile cele mai cunoscute ale gălbenelelor este acțiunea lor calmantă în cazul arsurilor ușoare și a durerii cauzate de acestea.

 • Gălbenelele sunt ideale și pentru îngrijirea pielii bebelușilor. Sub formă de cremă sau unguent, gălbenelele sunt o opțiune naturală excelentă pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii bebelușilor, cum ar fi de exemplu dermatita de scutec sau alte tipuri de dermatite care pot fi cauzate de un exces de căldură și transpirație. De fapt, gălbenelele sunt una dintre cele mai bune opțiuni recomandate pentru îngrijirea și tratarea pielii delicate a bebelușilor, crema de gălbenele putând fi aplicată ca un strat de protecție total natural.

 • Gălbenelele sunt și un bun remediu dezinfectant al pielii: nu doar în cazul arsurilor ușoare, ci și în cazul micilor răni sau al zgârieturilor (de exemplu, în cazul zgârieturilor de pisică). Gălbenelele sunt un excelent remediu dezinfectant al pielii, ajutând la dezinflamarea acesteia și la reducerea roșeții și a iritației.

                  Preparate naturale cu gălbenele

 1. Infuzia medicinală de gălbenele

 Pentru a prepara infuzia de gălbenele se folosește un pumn de petale fie uscate, fie proaspete la 3 căni cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, apoi se strecoară și se consumă caldă sau rece. Acest remediu este de asemenea eficient ca tonic sau astringent facial, în aplicații cosmetice.

 2. Uleiul de gălbenele

 Uleiul de gălbenele care se obține în mod total natural și simplu în casă este în special util pentru a fi aplicat prin masaje ușoare pe piele, mai ales în caz de leziuni sau dureri musculare și articulare.
Pentru a prepara acest ulei se vor folosi următoarele ingrediente:
 • Un pumn de flori uscate de gălbenele;
 • 250 grame de ulei vegetal presat la rece sau cât este necesar pentru a acoperi petalele;
 • Un recipient de sticlă închis la culoare și cu capac ermetic în care să încapă florile și uleiul.
Preparare:
 Florile de gălbenele se adaugă în recipientul de sticlă ales, împreună cu uleiul vegetal, apoi se acoperă în mod ermetic cu capacul. Se păstrează într-un loc ferit de lumină, timp de 2 sau 3 săptămâni. După aceea se deschide recipientul, iar uleiul se strecoară printr-o pânză fină. Petalele dinăuntru se aruncă și se adaugă peste uleiul strecurat alte petale uscate. Această operațiune se repetă de trei ori.

 Uleiul de gălbenele conține, printre altele, triterpeni, flavonoide, polizaharide, caroteni, fitosteroli și acid saliclic. Aceste ingrediente active ajută la rehidratarea pielii uscate și mature, înroșite sau foarte sensibilă. În aceste cazuri, uleiul de gălbenele este un bun aliat pentru îmbunătățirea tonusului și elasticității pielii corpului și a tenului. Adeseori, stresul vieții cotidiene și factorii ambientali (poluarea, fumul de țigară, etc.) afectează sănătatea pielii, care devine lipsită de elasticitate și de prospețime. Uleiul de gălbenele este ideal pentru regenerarea pielii, dar este util și în cazurile de acnee ușoară. De asemenea, uleiul de gălbenele poate fi folosit și pentru prepararea săpunurilor naturale.

 3. Extractul de gălbenele

 În unele magazine naturiste se poate găsi extract de gălbenele deja preparat sau unele produse de cosmetică naturistă care conțin acest extract.

 De asemenea, extractul pur de gălbenele poate fi considerat un foarte bun imunomodulator natural. Caracteristicile sale sunt benefice pentru sistemul imunitar, mai ales la nivelul leucocitelor și este un extract de mare utilitate pentru pregătirea corpului contra unor atacuri virale și bacteriene. Atunci când se achiziționează un astfel de preparat natural este foarte important să se aleagă un produs de calitate, iar laboratorul care produce acest extract trebuie să folosească plante de maximă puritate pentru a putea păstra la maxim toate principiile sale active. În acest caz, extractul de gălbenele poate acționa cu succes asupra sistemului imunitar, stimulând și întărind sistemul de apărare al corpului în mod total natural și neinvaziv.

4. Pulberea de gălbenele

 Pulberea obținută din petalele de gălbenele este foarte bună pentru tratarea rănilor. Pentru aceasta se folosesc 100 grame de petale și frunze de gălbenele care se macină fin. Cantitatea necesară de pulbere se aplică pe zonele afectate, apoi se acoperă cu un tifon curat și se lasă astfel pe durata nopții. Dimineața se îndepărtează tifonul și se spală rana, apoi se lasă descoperită cât mai mult timp posibil.

5. Balsamul cu gălbenele

 Se adaugă 30 grame de petale de gălbenele la un sfert de litru de ulei de măsline extra virgin și se lasă la macerat timp de o săptămână la temperatura ambiantă, dar într-un loc ferit de lumină. Balsamul care rezultă se poate aplica pe zonele afectate de 3 ori pe zi, timp de 5 zile, se face pauză trei zile și se repetă aplicarea. Acest balsam este indicat de asemenea pentru prevenirea iritațiilor pielii și pentru tratarea aftelor, leziunilor și ulcerațiilor de la nivelul gurii, etc.

6. Unguentul cu gălbenele

 Unguentul cu gălbenele se prepară în modul următor: 40 grame de petale proaspete de gălbenele se pisează într-un mojar, apoi se amestecă pe baie de aburi cu 90 grame de vaselină pură sau ceară de albine. Se amestecă bine timp de 20 minute, se lasă puțin deoparte, apoi se filtrează cât este cald și se păstrează în frigider într-un recipient închis la culoare și închis ermetic.

 

         Remedii naturiste cu gălbenele

1. Remediu (intern) nr. 1 cu gălbenele pentru vindecarea rănilor, plăgilor și eczemelor: Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori de gălbenele la o cană cu apă fierbinte. Se consumă câte 3 sau 4 căni zilnic.

2. Remediu (extern) nr. 2 cu gălbenele pentru vindecarea rănilor, plăgilor și eczemelor: Se prepară o tinctură din 200 grame de plantă uscată la o jumătate de litru de alcool pur de 96º care se lasă la macerat timp de 9 zile, apoi se filtrează. Tinctura se aplică pe zona afectată cu o dischetă curată de bumbac.

3. Remediu (extern) nr. 3 cu gălbenele pentru vindecarea rănilor, plăgilor și eczemelor: Se aplică comprese și cataplasme cu flori și frunze de gălbenele.

4. Remediu cu gălbenele contra problemelor menstruale: Se realizează o cură cu infuzie de gălbenele timp de o săptămână înainte de perioada menstruală, ceea ce va ajuta la depășirea perioadei propriu-zise fără nicio dificultate. Pentru aceasta, se vor lăsa la macerat timp de 15 zile 100 grame de flori de gălbenele în 500 grame de tescovină. Se vor lua câte 20 picături diluate în apă de trei ori pe zi.

5. Remediu cu gălbenele contra ulcerelor duodenale: Se adaugă o linguriță de busuioc sălbatic și una de gălbenele la un 1 litru de apă fierbinte, se lasă la foc mic timp de 5 minute, apoi se lasă deoparte încă 40 minute. Se consumă zilnic câte 2 căni din acest preparat.

6. Remediu cu gălbenele contra colitei intestinale: La un litru jumătate de apă fierbinte se adaugă o lingură de rădăcini de păpădie, una de roiniță, una de gălbenele și una de rădăcină de fenicul. Se lasă deoparte timp de o oră, apoi se strecoară și se consumă câte 2 linguri pe zi.

7. Remediu cu gălbenele contra bolii inflamatorii pelviene: La o cană de apă fierbinte se adaugă o lingură de gălbenele. Se acoperă și se lasă deoparte, apoi se strecoară și se consumă zilnic câte o cană.

8. Remediu gălbenele contra varicelor sau venelor varicoase: Un pumn de flori de gălbenele se adaugă într-un recipient de sticlă care să conțină echivalentul a 2 căni de whisky. Recipientul care conține acest preparat se lasă timp de 14 zile, închis ermetic, într-un loc expus la soare și se agită bine zilnic. După această perioadă, tinctura se poate aplica pe zonele afectate de varice.

9. Remediu cu gălbenele contra tulburărilor biliare: Se prepară un amestec din 15 gr de bold, 15 gr de păpădie, 5 gr de gențiane, 10 gr de unguraș, 10 gr de trifoi, 15 gr de mentă, 10 gr de țintaură și 20 gr de gălbenele. Se extrage o lingură din acest amestec și se adaugă la o cană cu apă fierbinte. Apoi se strecoară și se consumă câte 2 căni zilnic.

10. Remediu cu gălbenele contra conjunctivitei: La o cană cu apă fierbinte se adaugă o linguriță de eufrasia și una de gălbenele. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 5-7 minute. Apoi se strecoară și se adaugă câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Ochii se curăță cu un tifon curat îmbibat în această infuzie.

11. Remediu cu gălbenele contra infecțiilor sau ciupercilor de pe piele: Se strivesc ușor trei frunze de gălbenele și se aplică pe zona infectată a pielii. Acest remediu poate fi aplicat de câteva ori pe zi.

Contraindicații pentru gălbenele

 Utilizarea gălbenelelor trebuie să fie evita în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, gălbenelele nu se aplică direct pe mucoase, ochi sau rănile deschise.

 Există cazuri clinice de reacții alergice la gălbenele. Dacă aveți alergie la plantele din familia margaritelor sau la cele din familia aster, precum ambrozia și crizantemele, poate apărea o reacție alergică la gălbenele, de aceea se recomandă evitarea remediilor care conțin această plantă.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult