Strugurii negri – o comoară pentru sănătate
Struguri albi sau struguri negri? Care sunt cei mai buni? În general, strugurii sunt o sursă naturală de antioxidanți și vitamine și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a numeroase boli. Datorită multiplelor lor beneficii, strugurii sunt mai ales recomandați în anemii, astenii, stări de convalescență, afecțiuni hepatice, stres cronic. Strugurii negri sunt de asemenea diuretici, laxativi, coleretici, colecistokinetici, detoxifianți, hipocolesterolemianți, regeneratori hepatici, calmanți și combat insomniile.
Este bine ca strugurii să fie consumați cu tot cu coajă, deoarece aceasta este un bun detoxifiant pentru organism, de asemenea se pot mesteca și sâmburii, care conțin un ulei gras cu rol benefic asupra nivelului de colesterol din sânge și a vaselor sanguine.
Diverse studii medicale au confirmat deja faptul că strugurele negru este unul dintre cele mai sănătoase fructe. Strugurii negri conțin o mulțime de oligoelemente care fortifică organismul și îi oferă vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiți și „polivitamine naturale”. În compozitia strugurilor negri se regăsesc calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar și vitaminele A, B1, B2 , C, precum și niacină și taninuri. Strugurii negri conțin resveratrol care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali cunoscuți; mai conțin și licopenă, bioflavonoide, acizi grași omega 3 și 6, mangan, cupru, antocianide, acid elagic și melatonină. Strugurii negri ne ajută de asemenea la:
- Fortifierea sistemului nervos
- Potențarea metabolismului proteinelor
- Facilitarea formării colagenului.
Iată în continuare care sunt beneficiile cele mai importante ale strugurilor negri:
1. Strugurii negri sunt buni pentru sistemul osos
Mai ales dacă avem antecedente în familie de osteoporoză, este recomandat să consumăm struguri negri, al căror conținut de calciu și alte minerale importante aduce multe beneficii pentru sănătatea sistemului osos.
În același timp, consumul regulat de struguri negri ne va ajuta să ne creștem rezervele de calciu, fier, cupru și mangan, foarte necesare pentru a oferi rezistență și forță oaselor și articulațiilor.
2. Strugurii negri previn bolile cardiovasculare
- Strugurii negri conțin mai mulți tanini și polifenoli decât strugurii albi, care sunt un tip de substanțe care ne protejează celulele de atacul radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură a organismului.
- Acest fruct de sezon crește nivelul de oxid nitric din sânge, care este necesar pentru evitarea formării cheagurilor de sânge.
- În plus, strugurii negri ajută la reducerea nivelului de colesterol rău sau LDL. Acest aspect este important pentru îngrijirea sănătății inimii, deoarece colesterolul rău generează plăci pe artere și împiedică circulația corectă a sângelui.
- Strugurii negri sunt foarte bogați în flavonoizi, foarte indicați pentru a proteja inima și arterelor și pentru a elimina toxinele din sânge.
3. Strugurii negri ne îmbunătățesc digestia
Strugurii și în special pielița și semințele acestora sunt excelente laxative, ajutând la evitarea constipației, sunt bogați în fibre care curăță și purifică intestinele pentru a favoriza astfel absorbția nutrienților și în plus, reduc inflamațiile.
Dacă suferiți de indigestie sau aveți tulburări stomacale, este indicat să consumați între 8 și 10 struguri negri. Această varietate, spre deosebire de strugurii albi, are un nivel foarte scăzut de zaharuri.
4. Strugurii negri ne protejează de cancer
Strugurii, precum multe alte alimente sănătoase, ne protejează sănătatea datorită nivelelor ridicate de antioxidanți pe care îi conțin.
Strugurii negri, spre deosebire de cei albi, sunt foarte bogați în resveratrol, un tip de fitoalexitină care acționează precum un excelent remediu antiinflamatoriu foarte util pentru a ne proteja de cancere precum cancerul de colon sau cel de sân.
În plus, această varietate de struguri, dispune de un nivel ridicat de antocianine care sunt foarte utile pentru inhibarea creșterii celulelor cancerigene și care, în plus, au grijă ca nivelul de estrogeni să nu se altereze, iar astfel împiedică dezvoltarea unui cancer de sân sau uterin.
5. Strugurii negri au grijă de sănătatea cerebrală
Pentru a menține o bună sănătate cerebrală este necesar să ne menținem mintea activă, curioasă și capabilă să gestioneze în mod adecvat focarele de stres.
În acest sens, alimentația are un rol fundamental, datorită nutrienților care sunt capabili să favorizeze o corectă sinapsă a celulelor cerebrale, o circulație sanguină corectă care să ne ajute să evităm îmbătrânirea prematură.
Strugurii negri sunt o comoară naturală de acid folic și de vitamine din grupa B, care sunt nutrienți esențiali pentru formarea țesuturilor noi, a legăturilor celulare și a funcționării corecte a creierului și a altor organe.
De asemenea, fiind foarte bogați în minerale, strugurii negri, consumați în mod regulat, ne vor îmbunătăți memoria și procesele cognitive de bază precum atenția și agilitatea mentală.
Este recomandat să consumați la micul dejun 20 de grame de struguri negri. Puteți sa-i combinați cu un bol de fulgi de ovăz peste care puteți presăra două-trei nuci. Dacă veți completa acest mic dejun cu o sursă de proteine precum un ou și cu o infuzie bogată în antioxidanți precum un ceai verde sau alb, veți face o alegere ideală pentru sănătate.