Oligoelementele și enzimele
Oligoterapia se referă la utilizarea de oligoelemente pentru a restabili sănătatea organismului. Această terapie alternativă a fost promovată și inițial dezvoltată de Jacques Menetrier, deși, mai târziu, alții ca Jean Signalet au dezvoltat diferite forme de aplicare bazate pe acele premise fundamentale.
Această terapie considerată de comunitatea naturistă ca fiind una dintre cele mai eficiente terapii pentru a restabili funcțiile esențiale ale organismului. Următoarele elemente sunt elementele minerale prezente în mod natural în corpul nostru, în concentrații foarte scăzute, dar absolut necesare pentru buna funcționare a acestuia. Enzimele sunt un fel de "colaboratori foarte eficienți" pe care îi avem în organism.
Misiunea acestor enzime este aceea de a accelera toate reacțiile chimice care apar în interiorul organismului. Toate aceste reacții chimice care sunt favorabile sunt legate astfel încât unele sunt necesare pentru ca să apară următoarele (ceea ce este cunoscut sub numele de cascadă enzimatică). Acestea intervin la toate nivelurile, în metabolismul alimentelor, în echilibrul apei, în impulsurile nervoase, etc.
Așadar, oligoelementele (precum și unele vitamine) sunt co-factori necesari pentru ca aceste enzime să își poată îndeplini în mod satisfăcător activitatea. Când nu avem în organismul nostru un nivel optim al acestor oligoelemente, reacțiile enzimatice încep să eșueze și apoi apar tot felul de disfuncții în organismul capabil să dezvolte diferite patologii.
În funcție de deficiențele noastre nutriționale și de particularitățile metabolice, starea noastră emoțională, predispoziția genetică, situația afectivă sau modul în care ne confruntăm cu evoluția vieții, dezvoltăm un tip de "teren personal" care marchează o anumită tendință de a suferi de anumite boli. Din aceste motive este locul în care funcționează oligoterapia, nu pentru a elimina simptomele, ci pentru a restabili echilibrul biologic.
Terenurile personale descrise de dr. Menetrier
Prin experiența sa vastă și numeroase studii, dr. Pierre Menetrier a stabilit patru domenii (sau diateze) personale bazate pe comportamentul fizic și psihic al unei persoane și le-a asociat cu câteva elemente:
Diateza 1: Sindromul Hiper-reactiv
Aceasta apare în cazul tinerilor, cu o tendință de hiperactivitate, optimism, o mare inițiativă, iritare, agresivitate și puțin auto-control. Ei tind să aibă o stare de oboseală dimineața și o energie excesivă pe timp de noapte (tind să meargă la culcare târziu). Acest teren personal oferă o tendință de a suferi de: alergii, tulburări reumatice, cardiovasculare, genitale, endocrine și digestive. Elementul său esențial este manganul, iar sulful și iodul sunt asociate. La vârsta înaintată, aceste persoane tind să treacă de la diateza 1 la 3.
Diateza 2: Sindromul Hipo-reactiv
Acest sindrom apare în rândul tinerilor calmi, grijulii, cu suficient autocontrol și tendință de astenie și nevoia de odihnă. La nivel psihologic, aceste persoane tind să fie deprimate, le este dificil să fie atenți și pot prezenta semne de iritabilitate, în special după eforturi prelungite. Acest teren personal arată o tendință de a suferi de: bronșită și afecțiuni ale sistemului respirator, infecții de diferite tipuri, disfuncții tiroidiene, întârzieri în dezvoltarea copilăriei. Elementul lor este mangan-cupru, iar sulful și seleniul sunt asociate. La vârsta înaintată, aceste persoane tind să treacă de la diateza 2 la 4.
Diateza 3: Sindromul Distonic
Acest sindrom apare la persoanele de peste 40 de ani care simt că au îmbătrânit prematur. Există simptome similare cu diateza 1, dar cu agravare. Modificările sau atitudinile emoționale se intensifică. Oboseala este accentuată pe tot parcursul zilei, acestea dezvoltă hipersensibilitate la zgomot și au o mai mare nerăbdare, abilitatea lor de a se concentra este redusă și tind să se auto-deprecieze și să aibă stări de anxietate. Bolile asociate sunt aceleași ca în diateza 1. Elementul acestui simptom este mangan-cobalt, iar sulful și iodul sunt asociate.
Diateza 3: Sindromul Anergic
Acest sindrom apare întâmplă la persoanele de peste 40 de ani care pot proveni de la orice diateză și în cursul vieții lor au existat situații de stres sau traume care au dus la uzura fizică și energetică care a blocat sistemele de reglare. Acestea arată o lipsă clară a vitalității, astenie generalizată, confuzie mentală, dezinteres în viață, pesimism, starea de singurătate, somnul în exces. Aceștia au tendința de a suferi de boli dermatologice, infecțioase, alergice sau reumatice. Elementele asociate sunt cuprul-aur-argint.
Aceștia sunt câțiva factori care trebuie luați în considerare atunci când se utilizează oligoterapia Menetrier:
- Cum? Cea mai bună și cea mai acceptată variantă este cea sublinguală și anume prin menținerea lichidului sub limbă timp de câteva minute.
- Când? Cel mai bun timp de administrare este dimineața pe stomacul gol. Dacă există mai multe oligoelemente, luați-l pe cel principal și zece minute mai târziu unul secundar.
- Cât de mult? În mod normal, administrarea oligoelementelor va fi o singură dată pe zi, dar totul depinde de tratament și de indicațiile terapeutului.
- Efecte secundare: la început se poate produce o agravare a simptomelor (este un semn că terapia își face efectul). În acest caz, tratamentul poate fi suspendat timp de 6 sau 8 zile și apoi reluat (de obicei, nu există recidive).
- Contraindicații: nu există.
- Incompatibilități: aportul de stupefiante, psihotrope sau corticosteroizi împiedică administrarea oligoterapiei.
Bolile și oligoelementele
Cu toate că studiul personal prin intermediul terapeutului și indicațiile sale specifice vor fi întotdeauna necesare, iată câteva referințe ale oligoelementelor indicate în funcție de disfuncționalități:
- Acnee: cupru-aur-argint
- Alergii: mangan sau mangan-cupru sau mangan-cobalt + sulf
- Tristețe: mangan-cobalt + litiu
- Anxietate: mangan-cobalt
- Anti-inflamatoriu: cupru-aur-argint
- Artrită cronică: mangan-cupru + cupru
- Artroză: mangan-cobalt + cupru-aur-argint + magneziu + fosfor + potasiu + sulf
- Astm: mangan
- Bronșită: cupru sau mangan-cupru
- Dezvoltarea copiilor: mangan sau mangan-cupru + zinc-cupru
- Oboseală: mangan-cupru
- Memoria: mangan sau mangan-cobalt
- Dureri de cap: mangan + sulf + potasiu
- Obezitate: zinc-nichel-cobalt + iod + fosfor
- Osteoporoză: fosfor + fluor
- Reumatism: cupru-aur-argint
- Varice: mangan-cobalt
Oligoterapia conform doctorului Lagarde
Deși a pornit de la aceleași premise stabilite de dr. Menetrier în ceea ce privește relația dintre sănătate, enzime și oligoelemente, celebrul dr. Claude Lagarde stabilește 7 tipuri diferite de teren. Acestea se bazează pe schimbările produse în ultimul secol în alimentație și stilul de viață și clasifică 7 domenii în funcție de deficiențele specifice ale anumitor micronutrienți:
Teren carențial (acizi grași esențiali)
Acest câmp are deficiențe ale acizilor grași polinesaturați (PUFA) sau o relație dezechilibrată între aportul de acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Este caracterizat de o slăbiciune a sistemului imunitar, alergii, boli de piele, fragilitate a părului, piele uscată și unghii fragile. Acest teren poate apărea din cauza consumului excesiv de grăsimi saturate din carne.
Teren hipoglicemic (zaharuri)
Acest tip de teren are o relație foarte strânsă cu consumul de zaharuri simple (zahăr, bomboane, produse de patiserie, fructe bogate în zaharuri, etc.) care determină o creștere rapidă a glicemiei și o scădere bruscă, ceea ce provoacă așa-numita reacție de hipoglicemie (nevoia urgentă de a consuma zahăr și oboseală extremă). Simptomele sunt hiper-emotivitate, nervozitate, agresivitate, iritabilitate, tremor, cefalee, indigestie cronică, epuizare a organismului și tulburări metabolice.
Teren acid (acidoză)
Acest câmp este legat de acidificarea generală a organismului cauzată de un dezechilibru al consumului între alimentele alcaline și cele acide. Acest teren predispune la demineralizare, carii dentare, reumatism, oboseală cronică, inflamații și disfuncții ale sistemului musculo-scheletal (oase și articulații).
Teren neurodistonic (sănătate mentală)
Acest teren este legat de lipsa unor aminoacizi precursori ai neurotransmițătorilor (cum ar fi triptofanul), alți acizi grași esențiali și minerale, cum ar fi zincul sau magneziul. Acest teren se caracterizează printr-o stare permanentă de stres, epuizare nervoasă, iritabilitate, nervozitate, tulburări de somn, lipsă de încredere, anxietate și depresie.
Teren Basocolitic (floră intestinală)
Disfuncțiile acestui teren se datorează în principal unui dezechilibru al florei intestinale, ceea ce duce la o degradare progresivă a florei de la nivelul intestinelor. Simptomele sunt tulburări tranzitorii intestinale, constipație, edem, tulburări hepatice sau digestive și relații patologice cu anumite ciuperci sau bacterii.
Teren Intoxicat
Evident, acest teren este legat de toate toxinele care provin din exterior: tutun, fum, metale grele, alimente industriale, aditivi, transgenici și pesticide, produse cosmetice industriale, produse de curățare, poluare electromagnetică, etc. Simptomele sunt tulburări cardiovasculare, hiperglicemie, dureri de cap, dureri difuze, depuneri de grăsimi, exces de colesterol, excesul de greutate, etc.
Teren Oxidat (radicali liberi)
Terenul oxidat este caracterizat printr-un exces de radicali liberi produși de o slăbiciune congenitală sau ca o consecință a terenului anterior (de exemplu, terenul intoxicat). Simptomele apar în principal pe piele (riduri, îmbătrânire prematură, acnee, dermatită, etc.), dar și boli cardiovasculare, inflamații cronice, tulburări de prostată, boli autoimune, scleroză, fibromialgie, tulburări neurodegenerative, etc.