Diabetul, un pericol real pentru sănătate
Diabetul este o boală metabolică ce este caracterizată de hiperglicemie (nivele crescute de zahăr sau glucoză în sânge), metabolismul anormal al proteinelor și lipidelor, împreună cu complicații pe termen lung care afectează retina, rinichii și sistemul nervos. Diabetul are un impact semnificativ asupra sănătății, calității vieții și speranței de viață a pacienților.
Această boală este considerată a fi o epidemie globală în creștere care afectează în prezent aproximativ 371 milioane de persoane. De exemplu, în Statele Unite, unde locuiesc mai mult de 300 milioane de persoane, se diagnostichează un nou caz de diabet la fiecare 30 secunde, iar aceasta echivalează cu 2 persoane pe minut sau 120 pe oră, ceea ce este enorm!
O alimentație sănătoasă este esențială pentru controlul nivelelor de glucoză din sânge în cazul unei persoane care suferă de diabet de tipul 2, însă este de asemenea de mare importanță pentru persoanele care doresc să reducă factorii de risc asociați cu această boală. Conform Federației Internaționale pentru Studiul Diabetului, aproximativ 70% din cazurile de diabet ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
În acest articol vă prezint câteva plante medicinale și nutrienți eficienți pentru controlarea nivelelor de zahăr din sânge și tratarea simptomelor relaționate cu diabetul. Aceste plante medicinale sunt ușor accesibile, iar efectele lor adverse sunt aproape inexistente (există foarte puține excepții în acest sens).
Plante medicinale pentru controlarea nivelelor de zahăr și combaterea diabetului
Datorită literaturii naturiste se cunosc aproximativ 800 plante cu proprietăți antidiabetice, iar o statistică etnofarmacologică indică faptul că mai mult de 1200 plante sunt folosite în medicina tradițională datorită acțiunii lor hipoglicemice (care reduce nivelele de zahăr).
Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai puternice dintre aceste plante medicinale eficiente pentru combaterea diabetului și echilibrarea în mod natural a nivelelor de zahăr din sânge.
Azadirachta indica (Neemul)
Neemul este o plantă foarte puternică utilizată mai ales în medicina tradițională indiană Ayurveda datorită puternicelor sale proprietăți antibacteriene. În plus, Neemul ajută la eliminarea paraziților, ciupercilor, agenților patogeni și a oricărui tip de infecții din corp.
Pentru persoanele diabetice și cele care suferă de anumite probleme cu nivelul de zahăr, Neemul este un bun aliat. Extractul din frunzele de Neem reduce în mod semnificativ nivelele de zahăr din sânge și previne hiperglicemia indusă de glucoză și de adrenalină. Inclusiv în cazul persoanelor care au diabet de tip 1 s-au înregistrat rezultate pozitive prin folosirea acestei plante (în combinație cu alte plante).
În ceea ce privește Neemul, acesta poate fi utilizat un supliment de calitate ridicată sau sub formă de ceai din frunze sau ca aplicații topice cu ulei. Arborele de Neem oferă oportunitatea de reducere a numărului de injecții, într-un mod eficient și sigur. Neemul poate reduce dozele în cazul tratamentele hipoglicemice, crescând eficiența acelor persoane diabetice care nu depind de insulină.
Numeroase studii științifice au demonstrat deja că anumite extracte din frunzele de Neem precum și uleiul din semințele de Neem sunt eficiente pentru reducerea dozelor de insulină. Diverse studii medicale au indicat reduceri ale dozelor de insulină cu aproximativ 20% și 50% în cazul pacienților care au luat câte 5 grame de frunze de Neem zilnic.
Astfel, Neemul îmbunătățește sensibilitatea la receptorii de insulină, dată fiind eficiența demonstrată a acestui tratament în cazul diabetului de tip II.
Datorită numeroaselor studii științifice și a rezultatelor excelente obținute în urma utilizării Neemului în tratarea diabetului, Guvernul Indian a aprobat comercializarea acestuia în farmaciile din India ca un tratament contra diabetului. Studiile medicale au demonstrat faptul că ceaiul și capsulele cu extract de Neem pot reduce în mod considerabil nivelele de glucoză din sânge. Alte studii care s-au bazat pe administrarea simultană atât a extractului din frunze de Neem, cât și a medicamentelor hipoglicemiante convenționale au demonstrat că Neemul crește în mod semnificativ eficiența tratamentelor convenționale hipoglicemice.
Problemele de circulație sanguină sunt adeseori factorii responsabili de amputarea membrelor în cazul persoanelor diabetice. Extractul din frunze de Neem dilată arterele, permițând stimularea circulației sanguine la nivelul extremităților. Aceste rezultate au fost observate prin combinarea administrării de capsule sau ceai de Neem cu aplicarea cataplasmelor cu frunze de Neem pe membrele afectate.
Observație importantă: Există unele dovezi medicale că Neemul poate reduce prea mult nivelele de zahăr din sânge și că ar putea provoca o scădere bruscă a acestora. Dacă suferiți de diabet și folosiți Neem, este important să vă monitorizați nivelul de zahăr, deoarece ar putea fi necesar să schimbați dozarea medicamentelor convenționale pentru diabet. Cereți în acest sens avizul unui medic specialist, pentru a evita astfel eventualele neplăceri care ar putea să apară.
Cinnamomum cassia (scorțișoara)
Scorțișoara este unul dintre cele mai cunoscute și mai puternice condimente din lume, având o aromă intensă foarte plăcută.
Pentru persoanele care suferă de diabet, scorțișoara ajută la reglarea nivelelor de zahăr din sânge, care sunt reduse efectiv prin intermediul consumului de scorțișoară. Ca beneficii suplimentare, scorțișoara reduce nivelele de trigliceride, colesterolul rău sau LDL și colesterolul total.
Scorțișoara este de asemenea o sursă bogată de antioxidanți sănătoși și poate ajuta persoanele care suferă de diabet prin controlul nivelelor de glucoză din sânge. Chiar dacă acest condiment nu trebuie să înlocuiască complet alte tratamente, scorțișoara poate fi folosită în alimentație pentru a înlocui zahărul. Înlocuirea îndulcitorilor cu acest condiment poate ajuta la reducerea cantității de zahăr și la ameliorarea nivelelor de glucoză din sânge.
Scorțișoara este considerată sigură atunci când este utilizată în cantități de 1/2 sau 1 linguriță sau 1000 mg pe zi. Scorțișoara poate fi consumată la micul dejun, ca adaos la un bol de cereale sau o salată de fructe. De exemplu, adăugați scorțișoară și o cantitate mică de sirop de agave la un bol de fulgi de ovăz, adăugați apoi fructe proaspete și fructe uscate după gust pentru a obține astfel un mic-dejun sănătos și nutritiv. O altă alternativă ar fi să presărați pe o felie de pâine prăjită puțin unt și scorțișoară și eventual un îndulcitor natural cum este Stevia.
Trigonella foenum-graecum (Schinduful)
Semințele de schinduf conține alcaloizi, acid nicotinic și cumarina. Proprietățile sale antibiabetice acționează prin intermediul reduceri nivelelor de zahăr și de colesterol din sânge. Fibrele conținute de semințele de schinduf fac parte din mecanismul prin care această această plantă își oferă beneficiile în cazul diabetului. Schinduful este utilizat de mulți ani ca și condiment în India și în nordul Africii.
Schinduful este utilizat de mult timp pentru a trata pe cale naturistă anumite boli, iar recent s-a descoperit că ajută și la reducerea nivelelor de zahăr din sânge. Schinduful poate ajuta persoanele care au diabet de tip 2, deoarece consumul său ajută la slăbit, datorită conținutului său bogat în fibre. De asemenea, schinduful ajută la scăderea colesterolului rău sau LDL și la creșterea colesterolului bun sau HDL.
Există diferite moduri în care se poate utiliza schinduful în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet. Una dintre aceste modalități este de a-l folosi ca și condiment. De exemplu, semințele uscate de schinduf se pot prăji într-o tigaie la foc mediu până când își schimbă ușor culoarea. Apoi se lasă la răcit câteva minute și se macină. Pulberea de schinduf obținută astfel poate fi folosită pentru condimentarea mâncărurilor.
O altă modalitate de a utiliza schinduful este sub formă de ceai. Se pun la fiert 240 ml de apă, se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de semințe de schinduf. Se acoperă și se lasă la infuzat 10-15 minute. Apoi se strecoară și se consumă călduț.
Momordica charantia (Pepenele amar)
Ceaiul de pepene amar este utilizat în mod tradițional în unele țări din Africa, Asia și America Latină pentru reducerea nivelelor de zahăr din sânge în cazul persoanelor care suferă de diabet. În limbajul popular pepenele amar mai este cunsocut și sub denumirea de “insulină vegetală”. Conform anumitor studii clinice preliminare realizate în cadrul Universității din Maryland, Australia, această plantă medicinală are anumite efecte terapeutice în cazul bolii metabolice.
Ceaiul de pepene amar se prepară din tulpinile și frunzele acestei plante care are denumirea științifică de Momordica charantia. De asemenea, pepenele amar se poate găsi și sub formă de pulbere sau extract și este eficient pentru tratarea sau prevenirea dezechilibrelor de zahăr din sânge (diabet).
De asemenea, pepenele amar mai este folosit și pentru prevenirea anumitor boli degenerative datorită bogăției sale de antioxidanți naturali, cum este și cazul cancerului.