Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Remedii naturiste contra durerilor gingivale

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce apar durerile de gingii?

Remedii naturiste contra durerilor gingivale Durerea de gingii poate fi o durere foarte neplăcută, care poate chiar să ne împiedice să mestecăm alimentele cu ușurință. În plus, durerea gingivală de multe ori este însoțită și de sângerări, ceea ce o face o problemă și mai dezagreabilă.

 Durerile de gingii sunt o problemă orală comună, fiind provocate de inflamația gingiilor, care este de obicei însoțită de sângerări. Această inflamație se poate datora mai multor cauze, cum ar fi:

 - Igienă dentară deficientă

 - Prezența cariilor dentare

 - Infecții bacteriene precum gingivita sau peridontita

 - Gingii retrase

 - Bruxism

 - Folosirea protezelor sau a implanturilor dentare

 - Schimbările hormonale, de exemplu, în timpul adolescenței a menstruației sau a sarcinii

 - Anemia

 - Diabetul

 - Fumatul

 Indiferent de cauza durerii gingivale, aceasta nu este o problemă pe care ar trebui să o ignorați. Acționând cât mai curând posibil, nu numai că veți ameliora inflamația și durerea, dar veți evita agravarea acestei afecțiuni. Dacă doriți să știți care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru a combate durerea și inflamația gingiilor și ce sfaturi trebuie să urmați pentru ca aceasta să nu reapară, nu ratați acest articol.

7 remedii naturiste contra durerilor de gingii

 Dacă durerea de gingii este persistentă, aveți la îndemână mai multe remedii naturiste care vă pot ajuta să o atenuați și să o combateți. Chiar și așa, se recomandă să mergeți la medicul dentist pentru a vedea dacă problema este mai mare decât credeați și dacă este cauzată de o infecție bacteriană, o problemă dentară sau de un alt tip de afecțiune.

 1. Gheața: aplicarea gheții pe zona inflamată ajută întotdeauna la reducerea umflăturilor și a durerii. În acest caz, încercați să aplicați gheață pe suprafața exterioară, pe obraji sau pe buze, în funcție de suprafața gingiei dureroase. Mențineți gheața pe zona respectivă timp de 15 sau 20 de minute și repetați zilnic, dacă este necesar. Amintiți-vă că ori de câte ori aplicați gheață, ar trebui să o înfășurați într-o cârpă sau un prosop subțire, pentru a nu fi în contact direct cu pielea.

 2. Pasta de lămâie: lămâia este bogată în vitamina C, iar împreună cu proprietățile sale antiseptice vă vor ajuta să luptați împotriva infecțiilor bacteriene care ar putea să vă inflameze gingiile. Pentru a pune acest remediu în practică, stoarceți puțin suc de lămâie și amestecați-l cu suficientă sare pentru a crea o pastă consistentă. Cantitatea preparată va depinde dacă zona inflamată este localizată sau dacă se extinde pe toată gingia. Aplicați această pastă pe zona inflamată și lăsați-o să acționeze timp de cel puțin 10 minute. După aceea, pentru a îndepărta pasta clătiți cu apă caldă. Puteți repeta zilnic aplicarea acestui remediu.

 3. Pliculețele de ceai negru: ceaiul negru este bogat în acid tanic, care ajută la reducerea durerii și a inflamației gingiilor. În plus, ceaiul negru este de asemenea, eficient împotriva infecțiilor bacteriene, în cazul în care placa a fost cauza durerii gingivale. Pentru a aplica acest remediu, infuzați două pliculețe de ceai negru în apă fierbinte timp de 15 minute. Lăsați-le să se răcească și aplicați-le pe zona inflamată a gingiei, timp de cel puțin 5 minute. Puteți aplica acest remediu ori de câte ori aveți nevoie.

 4. Clătirile cu sare: sarea poate ajuta la calmarea inflamației și a durerii gingivale. Pentru a aplica această remediu, adăugați o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și amestecați pentru a se dizolva bine. Faceți gargară cu această soluție timp de câteva minute și repetați remediul de cel puțin 3 ori pe zi.

 5. Sucul de afine: afinele sunt bogate în vitamina C și în antioxidanți, care vă va ajuta să tratați durerile gingivale pe cale internă. Datorită proprietăților lor, consumul zilnic suc de afine vă va ajuta să evitați acumularea de bacterii în gură, care provoacă inflamația gingiilor. De asemenea, dacă faceți zilnic gargară cu suc de afine, veți putea să eliminați mai eficient toate bacteriile din gură.

 6. Uleiul de cocos: uleiul de nucă de cocos are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, deci este ideal pentru a combate durerea gingiilor. Pentru aceasta remediu se amestecă uleiul de nucă de cocos cu bicarbonat, care ajută la neutralizarea acizilor prezenți în gingii și pentru a reduce inflamația mai eficient. Pentru aceasta, amestecați două linguri de ulei de nucă de cocos cu un vârf de cuțit de bicarbonat, formând o pastă omogenă. Masați această pastă pe zona inflamată a gingiei cu ajutorul unei dischete din bumbac. În plus, puteți utiliza această pastă ca o pastă de dinți, pentru a acționa în întreaga gură. Puteți folosi acest remediu zilnic.

 7. Mierea: mierea ne oferă multe beneficii, printre care se numără și proprietățile sale antiseptice și antibacteriene. Datorită acestora și efectului său calmant, mierea ne poate ajuta mult să luptăm împotriva durerii și inflamației gingiilor. Pentru a pune acest remediu în practică, aplicați puțină miere pe gingia inflamată, masând circular zona dureroasă. Apoi, lăsați-o să acționeze câteva minute, iar apoi puteți clăti cu apă caldă. Puteți repeta acest remediu ori de câte ori credeți necesar.

5 recomandări pentru a evita durerile de gingii

 Acum că ați aflat câteva remedii naturiste pentru a combate durerile gingivale, este important să luați în considerare unele recomandări pentru a împiedica reapariția acestora. Iată acre sunt acestea:

 1. Mențineți o bună igienă orală: este foarte important să se mențină o bună igienă dentară. Încercați să vă spălați dinții de cel puțin două sau trei ori pe zi, după mese. Mai ales, este important să periați dantura înainte de a dormi, deoarece noaptea placa bacteriană are mai mult timp să acționeze.

 2. Nu uitați de ața dentară: pe lângă periajul dinților, este de asemenea important să folosiți ață dentară, deoarece va ajuta la eliminarea resturilor de alimente pe care peria nu le-a atins.

 3. Evitați tutunul: fumul de tutun este o substanță foarte agresivă cu cavitatea bucală. Fumatul irită gingiile, cauzând durere și sângerare.

 4. Evitați alcoolul și băuturile cu zahăr: abuzul de alcool și de băuturi dulci poate provoca, de asemenea, inflamarea gingiilor, deoarece acestea sunt substanțe care contribuie la acumularea plăcii bacteriene. Tocmai de aceea este important să le limitați consumul sau chiar să renunțați definitiv la acestea.

 5. Mergeți la dentist de cel puțin două ori pe an: se recomandă verificările periodice la dentist pentru a vă asigura că gura este sănătoasă. În plus, este, de asemenea, important să efectuați curățări dentare regulate pentru a evita acumularea plăcii dentare și a problemele cauzate de aceasta.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult