Pufulița și utilizarea ei terapeutică
Pufulița este o plantă a căror efecte curative sunt prea puțin cunoscute în țara noastră. Deși nu are un renume format de zeci de ani precum alte plante, pufulița este o plantă extrem de valoroasă pentru cei ce suferă de afecțiuni biliare, hepatice, ciroze, diferite forme de cancer, hipertensiune arterială, ulcer și lista poate continua. Tinctura, infuzia și pulberea de pufuliță uscată sunt ideale pentru tratarea multor afecțiuni.
Pufulița, generalități
Pufulița este o plantă ce face parte din flora spontană, fiind răspândită în întreaga Europa, iar în România se găsește mai ales pe marginea pârâurilor, a râurilor, lângă șanțuri, fiind plantă iubitoare de apă și de soare. Cum arată? Pufulița este o plantă cu o tulpină ce poate ajunge până la 80 cm, fiind acoperită cu un strat de perișori fini și la baza căreia cresc lăstari. Are frunze lanceolate, dințate, iar florile sunt mici și au o varietate de culori- de la roz închis la violet.
Ce conține pufulița?
Ca orice plantă ce este folosită în scop terapeutic, pufulița conține o mulțime de substanțe active esențiale pentru organismul uman, printre care taninuri, acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esențiali, ulei volatil, vitamina C, săruri minerale, aminoacizi, pectine, opt acizi grași: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. Toate acestea îi accentuează calitățile, pufulița fiind un ideal cicatrizant, având acțiune coleretică, colagogă, decongestionantă, astringentă, antiinflamatorie, dezinfectantă, stimulând eliminarea bilei, reconstituentă a celulelor hepatice și prostatei, etc.
Acțiuni terapeutice, indicații și contraindicații pentru pufuliță
Ca și acțiuni terapeutice putem menționa, în afară de cele enumerate de mai sus, faptul că pufulița este un antiinflamator excelent, un antitumoral de efect (deoarece acționează asupra vezicii urinare și a prostatei). De asemenea, are efecte astringente, hemostatice, diuretice, depurative și regenerează țesuturile la nivelul rinichilor și al prostatei. Această plantă mai puțin cunosută la noi în țară este recomandată pentru tratarea afecțiunilor prostatei, a bilei, a bolilor renale, etc. Denumirea științifică a plantei este Epilobium parviflorum și tratează tulburările renale, ale vezicii urinare, cele gastro-intestinale, menstruale, leziunile mucoasei gurii, infecțiile urinare, cistitele, infecțiile bronșice, etc. Pufulița este contraindicată în sarcină, alăptare sau în cazul alergiei la pufuliță. De asemenea, tratamentul de lungă durată cu pufuliță poate crește tensiunea arterială.
Modul de administrare al pufuliței
Tratamentul cel mai eficient cu pufuliță se face cu macerat la rece și cu pulbere sublinguală, deoarece pastrează intacte proprietățile curative ale plantei. Maceratul la rece se prepară ca orice macerat: se pun 5 linguri de plantă într-un litru de apă plata și se lasă de seara până dimineața. A doua zi se strecoară și se bea pe parcursul zilei.
Când nu se urmărește un tratament riguros se poate folosi și infuzia de pufuliță. Aceasta se obține prin infuzarea unei lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită, lăsată vreme de 5-10 minute să se odihnească. Cum ne ajută acest ceai? Ceaiul de pufuliță este benefic în tratarea leucoreei, impotenței sexuale, menoragiei, hemoragiei uterină, colicilor biliare și este de asemenea eficient în combaterea diareei cronice. Cum se administrează? Câte două căni de ceai pe zi, una dimineața înainte de masă și una seara înainte de culcare. Ceaiul de pufuliță are proprietăți antispastice și tratează tusea convulsivă, astmul bronșic și oprește sughițul. De asemenea, se folosește și pe plan extern pentru tratarea ulcerațiilor gurii și a leucoreei. Infuzia de pufuliță este adjuvant în tratarea cancerului de prostată, rectal, genital, scrotal și a ulcerului gasto-duodenal.
Tinctura de pufuliță
Tinctura de pufuliță se poate procura de la orice magazin de produse naturiste și chiar din farmacii. Tinctura este ideală pentru tratarea adenomului de prostată, a hepatitei virale și a unor forme de cancer, fiind foarte repede asimilată de organism. Tratamentul cu tinctură este de lungă durată și se ia conform recomandării unui specialist fitoterapeut sau a unui medic. Înainte de utilizare, tinctura de pufuliță se va lăsa la evaporat pentru a elimina alcoolul. timp de minim 5 zile. După aceea se va lua câte o linguriță diluată într-o cană de apă de 3 ori pe zi.