Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce sunt enzimele digestive?

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

 Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acționează în principal asupra intestinelor, iar semnalele organismlui că are nevoie de enzime sau de probiotice sunt asemănătoare, uneori acestea se pot confunda, însă este important să subliniem că sunt două substanțe complet diferite.

 Să vedem în acest articol care sunt diferențele dintre enzimele digestive și probiotice, precum și beneficiile acestora asupra organismului.

 Enzimele digestive sunt de fapt proteine care facilitează descompunerea chimică a alimentelor pe care le consumăm în componente mai mici și ușor de absorbit de către organism. Diferitele tipuri de enzime au diferite tipuri de funcții și acționează pentru a descompune tipurile specifice de alimente. De exemplu, enzima numită amilaza descompune amidonul (carbohidrații) în molecule de zahăr, enzima numită lipaza descompune grăsimea în acizi grași liberi, iar enzima numită proteaza descompune proteinele în aminoacizi.

 Anumite alimente, precum fructele și legumele crude conțin enzime vegetale care ajută la propria lor digestie. Produsele lactate crude (nepasteurizate) conțin enzime (lactaza) care ajută la descompunerea zaharurilor din lapte (a lactozei). Mai bine zis, laptele natural conține propriile sale enzime pentru a fi digerat. Dacă laptele este însă procesat chimic prin pasteurizare, aceste enzime se pierd și încep problemele, cum ar fi intoleranța la lactoză, deoarece nu mai este lactaza care să o descompună (să o digere).

 Enzimele sunt foarte sensibile la mediul ambiant, iar căldura poate afecta și distruge enzimele care sunt prezente în mod natural în alimentele pe care le consumăm. Astfel, enzimele pot fi afectate de temperatura de 100° F (38° C). Atunci când consumăm alimente gătite, pasteurizate și procesate se pierd enzimele naturale care ne ajută să le digerăm. Apoi, corpul va fi nevoit să producă enzimele necesare pentru digestie, ceea ce poate deveni un aspect problematic odată cu timpul.

Care sunt beneficiile enzimelor?

 Iată care sunt cele mai importante beneficii ale enzimelor digestive:

 - Îmbunătățesc absorbția nutrienților și previn deficiențele nutriționale.

 - Ajută la vindecarea intestinului permeabil, înlăturând stresul de la nivelul tractului gastrointestinal.

 - Ajută corpul să descompună proteinele și zaharurile dificil de digerat precum glutenul, caseina și lactoza.

 - Ameliorează simptomele refluxului acid.

 - Enzimele digestive ajută inclusiv la combaterea inflamației din organism.

Ce sunt probioticele?

 Probioticele sunt organisme bacteriene care trăiesc în simbioză în corpul nostru. Cercetările medicale actuale au indicat faptul că organismul uman poate conține de zece ori mai multe bacterii și microorganisme decât celulele umane. Aceste organisme trăiesc pe suprafața pielii, în interiorul gurii și a nasului și în interiorul sistemului nostru gastrointestinal.

 Aceste bacterii benefice susțin o serie dintre procesele corporale, inclusiv digestia, sănătatea intestinală și sănătatea sistemului imunitar. Bacteriile benefice concurează cu cele dăunătoare ca spațiu și resurse, iar atunci când bacteriile dăunătoare sunt mai numeroase apar problemele de sănătate și bolile. În schimb, bacteriile benefice contribuie inclusiv la îmbunătățirea nivelelor naturale de energie ale organismului.

 Nivelele naturale de bacterii bune sau benefice se pot întrerupe atunci când consumăm antibiotice, corticosteroizi cu prescripție medicală, pilule contraceptive sau aspirină. De asemenea, consumul apei de la robinet care este clorurată, zahărul rafinat, cerealele rafinate și stresul contribuie la distrugerea bacteriilor benefice în detrimentul celor dăunătoare. Pe de altă parte, se pot crește nivelele bacteriilor benefice prin consumul alimentelor proaspete și preferabil cultivate în mod organic, a alimentelor fermentate și a suplimentelor nutriționale.

Care sunt beneficiile probioticelor?

 Iată care sunt principalele importante beneficii ale probioticelor:

 - Stimulează procesul digestiei;

 - Întăresc sistemul imunitar;

 - Produc diferiți nutrienți și neurotransmițători (vitamina B și serotonina, de exemplu);

 - Ajută la pierderea în greutate;

 - Reduc nivelele de colesterol LDL;

 - Previn dezvoltarea cancerului;

 - Ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

 Cu toate că pâinea convențională preparată din făină rafinată nu este o alegere prea bună pentru sistemul digestiv și bacteriile benefice de la nivelul acestuia, totuși, pâinea naturală care este preparată din aluat fermentat, este o sursă bună de probiotice. Alte alimente care conțin probiotice sunt varza murată și în general toate legumele murate, kefirul, iaurtul, brânza tofu, brânza maturată, băutura kombucha și preparatul japonez miso (obținut din soia fermentată).

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult