Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac
A muri de tristețe ar putea părea mai mult scena unei drame de Shakespeare decât o realitate, dar durerea extremă a unei pierderi poate chiar să "frângă" o inimă. Specialiștii în cardiologie afirmă că în zilele următoare după ce ați pierdut pe cineva apropiat, riscul unui atac de inimă crește de până la 21 de ori!
Este binecunoscut faptul că stresul psihologic reprezintă o mare povară fizică pentru sănătate, iar noile cercetări arată cât de extreme pot fi aceste consecințe. Când se compară modul în care durerea afectează riscul de boli cardiace într-o perioadă de timp, cercetătorii au descoperit că pierderea unei persoane importante crește riscul de a avea un atac de cord de 21 ori în ziua următoare și de 6 ori în săptămâna următoare. Acest risc de a avea un atac de cord începe să scadă după aproximativ o lună, pe măsură ce nivelurile hormonilor de stres încep să se stabilizeze.
Studiile nu au investigat cauzele creșterii bruște a riscului de incidente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de inimă, dar acesta este relaționat cu avalanșa de hormoni de stres la care corpul dumneavoastră este expus după un eveniment extrem de stresant.
De exemplu, adrenalina crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, iar specialiștii au sugerat că acest lucru ar putea duce la îngustarea arterelor care alimentează inima cu sânge sau inclusiv că se unește direct cu celulele cardiace și permite unor cantități mari de calciu să intre în celule.
Interesant este faptul că, în timp ce riscul de infarct miocardic crește după un episod de stres sever, crește de asemenea și riscul apariției cardiomiopatiei de stres - sau "sindromul inimii frânte" - care este, în esență, un atac de cord temporar care are loc din cauza stresului.
Sindromul inimii frânte se aseamănă cu un atac cardiac
Simptomele cardiomiopatiei de stres sau sindromului inimii frânte sunt foarte asemănătoare cu cele ale unui atac de inimă tipic - pot să apară dureri în piept, dificultăți de respirație, scăderea tensiunii arteriale și chiar insuficiență cardiacă congestivă. Cu toate acestea, există unele diferențe importante.
În cazul sindromului inimii frânte, simptomele apar imediat după un eveniment extrem de stresant, cum ar fi un deces în familie, pierderi financiare grave, furie extremă, violență domestică, un diagnostic medical grav, un accident de mașină sau alte traume emoționale. Medicii cardiologi afirmă că un astfel nivel de stres și eliberarea ulterioară a hormonilor de stres provoacă slăbiciunea bruscă a mușchiului inimii.
Această afecțiune poate fi fatală și necesită asistență medicală imediată, totuși este adeseori o afecțiune temporară care nu lasă niciun prejudiciu permanent. În cele mai multe cazuri, un atac de inimă tipic apare din cauza blocajelor din arterele coronariene care opresc fluxul sanguin și provoacă moartea celulelor inimii, provocând daune ireversibile. Cu toate acestea, persoanele cu sindromul inimii frânte au de obicei artere normale fără obstacole semnificative. Simptomele se manifestă datorită stresului emoțional, astfel încât, atunci când stresul începe să scadă, inima este capabilă să se recupereze.
Stresul afectează nu numai inima
Adevărul este că nu putem separa sănătatea de emoții. Toate sentimentele pe care le experimentăm afectează o parte a corpului. Iar stresul poate face rău chiar dacă orice altceva funcționează corect. În mod evident, stresul extrem și brusc, precum exemplele de mai sus, pot avea un impact aproape imediat asupra sănătății dumneavoastră, iar factorii de stres de zi cu zi, cu care ne confruntăm toți, mai ales atunci când nu sunt rezolvați la timp, pot afecta, de asemenea starea inimii.
Acest lucru face ca corpul să rămână într-o stare denumită "luptă sau fugi" prea mult timp - mult mai mult decât se presupunea din punct de vedere biologic. Una dintre cele mai comune consecințe ale acestui scenariu este aceea că glandele suprarenale, care se confruntă cu stres și tensiune excesivă, lucrează prea mult și devin obosite.
Acest lucru poate duce la o serie de afecțiuni legate de epuizare, tulburări autoimune, probleme de piele, printre altele. Stresul constant este de asemenea, relaționat cu apariția cancerului, deoarece poate acționa ca o cale între mutațiile canceroase, care ar putea declanșa creșterea tumorilor. De fapt, stresul și, în consecință, sănătatea emoțională, sunt un factor important în aproape orice boală sau afecțiune la care vă puteți gândi.
Cum se poate depăși perioada de doliu?
Revenind la studiul inițial, suferința care se resimte după pierderea unei persoane iubite este cu siguranță una dintre experiențele cele mai devastatoare pe care o persoană le poate trăi.
Deci, ce se poate face pentru a depăși cu bine acest gen de încercare? În general, intensitatea emoțională a sentimentelor de durere se va diminua în timp, însă procesul propriu-zis va fi unic pentru fiecare persoană în parte. S-ar putea să experimentați stări intense de negare și furie, puteți simți depresie sau nostalgie pentru persoana iubită sau nu. Este important totuși să vă deschideți față de ideea că tot ceea ce simțiți în timpul procesului de doliu sau de despărțire este în regulă și că este posibil să fie exact ceea ce aveți nevoie.
Chiar dacă suferința poate părea în momentul producerii insurmontabilă și devastatoare, reasigurați-vă că practic toți putem depăși aceste sentimente întunecate. De obicei, în șase luni veți începe să vedeți o lumină la capătul tunelului. În timpul procesului de doliu sau despărțire, fiți compasivi față de voi înșiși și luați măsuri pentru a menține o sănătate mentală pozitivă. Exercițiul este foarte util în această privință.
Alte procedee comune pentru a reduce stresul, având o rată ridicată de succes includ rugăciunea, meditația și unele tehnici de yoga. O altă alternativă indicată este tehnica eliberării emoționale sau EFT, o tehnica de acupresiune psihologică care se recomandă pentru controlul stresului și pentru optimizarea sănătății emoționale.
De asemenea, vă rugăm să nu uitați că atât corpul, cât și starea dumneavoastră de dispoziție sunt afectate în mod semnificativ de dieta pe care o aveți, așadar nu ignorați această parte esențială.
Deși nu poate fi considerată o soluție miraculoasă, poate fi destul de dificilă obținerea unei bune sănătăți mentale fără urmarea corespunzătoare a unui regim alimentar sănătos și a unui plan de exerciții fizice.
Somnul profund este un alt aspect fundamental. Puteți să urmați cel mai bun program de dietă și de exerciții fizice, dar dacă nu dormiți bine, sănătatea dumneavoastră mentală poate fi afectată și recuperarea va fi dificil de obținut.
Amintiți-vă că trauma emoțională, cum ar fi pierderea unei persoane iubite, dacă este lăsată nesupravegheată poate duce la probleme serioase de sănătate în viitor - de la atacurile de cord la depresie și cancer sunt posibile.
Dacă ați avut de-a face cu sentimentele debilitante ale unei pierderi timp de un an sau mai mult, este posibil să aveți nevoie de ajutor profesional, inclusiv consiliere sau terapie cu un profesionist EFT.
Pe de altă parte, multe dintre aceste recomandări, în special o dietă adecvată împreună cu exercițiile fizice regulate și reducerea stresului emoțional, vă vor reduce drastic riscul bolilor de inimă și al atacurilor de cord din orice cauză, deci este recomandat să le implementați în stilul dumneavoastră de viață.
Și nu în ultimul rând, luați în considerare faptul că nivelurile scăzute de vitamina D din sânge au fost corelate cu un risc crescut de boli de inimă și atacuri de cord, precum și cu probleme emoționale, cum ar fi depresia. Prin urmare, se recomandă să optimizați nivelurile de vitamină D atât pentru sănătatea inimii, cât și pentru sănătatea dumneavoastră emoțională.