Despre sistemul hormonal
Sistemul endocrin, care este compus dintr-o serie de glande responsabile de secretarea hormonilor, este un sistem uimitor, însă delicat, în special în cazul femeilor. De exemplu, în cazul acestora, creierul comunică cu glanda tiroidă, cu glandele suprarenalele și cu ovarele pentru a se produce ovulația și menstruația. În același timp creierul reglează metabolismul, starea emoțională, nivelele de energie și greutatea corporală.
Stresul cotidian și un exces de sarcini și de responsabilități pot cauza o perturbare a sistemului hormonal. De vină pentru aceasta este cortizolul, principalul hormon de stres, care se descarcă în organism în momentele de stres, iar nivelul său rămâne crescut datorită factorilor stresanți cronici ai vieții moderne. Stresul cronic afectează hormonii feminini, în special progesteronul. (Celălalt hormon feminin principal este estrogenul). Un nivel scăzut de progesteron poate determina tulburări menstruale, depresie, sensibilitate în zona sânilor, schimbări bruște de dispoziție, insomnii, oboseală și anxietate, etc.
Vă prezint în acest articol 4 recomandări care vă ajută să vă echilibrați sistemul hormonal și care pot fi puse foarte ușor în aplicare. Iată care sunt acestea:
1. Renunță la zahărul alb
Zahărul alb și alcoolul sunt 2 dintre factorii majori ai perturbării sistemului endocrin. Zahărul alb cauzează inflamație în corp și alimentează bacteriile nocive din intestin care cauzează arsurile de stomac, constipație, diaree sau candida. Alcoolul pe de altă parte, supraîncarcă sistemul de detoxifiere al corpului, care trebuie să se mențină într-o bună stare de funcționare pentru a metaboliza hormonii și pentru a contribui la echilibrul global al sistemului hormonal. În plus, zahărul alb contribuie la deteriorarea sistemului nervos, „fură” calciul din oase și demineralizează în general întregul corp. Puteți folosi cu încredere extractul de ștevie. S-a demonstrat că potențialul său ca îndulcitor este de până 300 - 400 de ori mai mare decât al zahărului, însă, spre deosebire de acesta, nu generează efecte nedorite asupra organismului
2. Odihnește-te suficient
În general, somnul este unul din primele obiceiuri pe care le sacrificăm atunci când avem o perioadă dificilă sau lucrăm în exces, iar aceasta este o mare greșeală. Specialiștii afirmă că privarea de somn are același efect în sistemul imunitar precum stresul fizic sau bolile. Un somn întrerupt sau o perioadă de somn insuficient alterează capacitatea de a pierde excesul de greutate sau de a menține greutatea ideală. Acest lucru este probabil efectul unui metabolism alterat, deoarece atunci când ne privăm de somn, nivelele de leptină (hormonul care trimite semnale de sațietate) diminuează, în timp ce nivelele de grelină (hormonul care trimite semnale de foame) cresc. Privarea de somn poate crește nivelele de corticosteron (un hormon de stres), având ca rezultat o scădere a producerii de celule cerebrale noi create în hipocamp. Ai grijă să dormi 7-8 ore în fiecare noapte. De asemenea, dacă ai posibilitatea, acordă-ți o mică siestă de 20 minute la orele amiezii.
3. Ai grijă de sănătatea ficatului
Una dintre calitățile cele mai interesante ale ficatului este aceea că are capacitatea de a se regenera și de a se purifica singur, de aceea multe persoane nu-i acordă atenția necesară decât atunci când ceva nu mai funcționează bine.
Totodată, ficatul este responsabil de metabolizarea hormonilor și are un rol crucial în menținerea echilibrului hormonal. Ficatul reglează secreția anumitor hormoni, depozitează nutrienți și produce proteine, dar și enzimele care participă la digestie (bila).
Ficatul este organul cel mai solicitat din întregul organism, de aceea este important să avem grijă de sănătatea sa. Ficatul are sarcina de a filtreze tot ce mâncăm (inclusiv medicamentele) și tot ce bem. De aceea este important să renunțăm la alimentele nesănătoase care supraîncarcă ficatul (cum ar fi băuturile carbogazoase, dulciurile și produsele de patiserie care conțin zahăr alb, alcoolul, făina albă, grăsimile trans și alimentele procesate care conțin mulți conservanți și aditivi alimentari). În schimb, se recomandă consumul abundent al legumelor și fructelor proaspete, al legumelor crucifere (varză, conopidă, broccoli), al sfeclei roșii și al proteinelor organice.
4. Spune nu relațiilor stresante
Acordă-ți timp și revizuiește-ți toate relațiile din viața ta (fie că sunt cu partenerul de viață, cu familia, prietenii sau colegii de muncă) și renunță sau evită-le pe acelea care sunt stresante și nu-ți aduc bucurie sau fericire. Bunăstarea emoțională este fundamentală pentru un bun echilibru al sistemului hormonal.
De exemplu, un hormon care este eliberat în organism atunci când iubim sau când suntem binedispuși este melatonina. Melatonina are capacitatea de a reduce stresul, de a relaxa întregul corp și de a opri procesele de îmbătrânire prematură. Melatonina oferă numeroase beneficii pentru sănătate, beneficii care sunt relaționate cu sistemul imunitar. Melatonina este un puternic antioxidant și ajută la eliminarea radicalilor liberi, combătând astfel inflamația din corp. De fapt, melatonina face atât de mult parte integrantă din sistemul imunitar, încât lipsa melatoninei face ca glanda timus, care este o componentă cheie a sistemului imunitar, să se atrofieze.
Tocmai de aceea este important să înțelegem că emoțiile pozitive sunt în strânsă corelație cu sănătatea întregului organism și implicit, cu echilibrul întregului sistem hormonal.