Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Remedii naturale pentru durerile musculare

Remedii naturale pentru durerile musculare Cu toții am suferit la un moment dat de dureri musculare datorită exercițiilor fizice excesive sau unei activități fizice solicitante pe care am realizat-o brusc și fără o încălzire musculară adecvată.

 Din fericire, există multe tratamente naturale care combat durerile musculare, atât analgezice cât antiinflamatorii, care nu dăunează organismului și care ne permit o recuperare rapidă.

De ce ne dor mușchii după exercițiile fizice?

 Mușchii lucrează constant și cu excepția vreunei probleme neurologice, întotdeauna au un anumit grad de contracție, ceea ce se cunoaște sub denumirea de tonus muscular. Acestă contracție cere energie, care se obține prin intermediul unei molecule numite trifosfat de adenozină sau ATP.

 Pentru a produce ATP, mușchii recurg la ceea ce este cunoscut ca respirație aerobică, și care folosește glucoza și oxigenul pentru a forma ATP și are ca reziduu apă și dioxid de carbon. Cu cât contractăm mai mult mușchii, cu atât avem mai multă nevoie de oxigen și de glucoză, însă dacă nu este suficient oxigen, corpul poate extrage ATP din glucoză realizând o respirație anaerobică, ce produce ca rezultat ATP și acid lactic.

 Cu toate că există o legătură între respirația anaerobică și durerile musculare, se vehiculează de asemenea ideea conform căreia efortul brusc poate cauza microleziuni la nivel muscular, iar sistemul nervos raportează incapacitatea mușchilor de a se contracta în timp ce acesta se regenerează.

 O observație interesantă este aceea că, în timpul producerii unei leziuni musculare, durerea nu este percepută doar în mușchi, ci și în țesuturile cele mai apropiate, unde se găsesc ganglionii limfatici. Chiar dacă teoria acidului lactic nu este complet acceptată, se cunoaște totuși faptul că mecanismele de purificare ale corpului sunt suprasolicitate în timpul procesului de regenerare musculară, iar un masaj de drenare a sistemului limfatic accelerează recuperarea.

Remedii contra durerilor musculare

 - În primele 72 de ore de la producerea unei leziuni musculare, inflamația evoluează. Pentru a o contracara, se recomandă aplicații locale de apă rece sau cuburi de gheață, care anesteziază nervii, provoacă vasoconstricție și reduc inflamația.

 - În timpul evenimentelor sportive, se folosește un aerosol cu clorură de etil, care răcește brusc suprafața mușchilor și oprește procesul inflamator. Totuși, această măsură este puțin extremă: inflamația nu trebuie oprită complet, deoarece face parte din procesul de vindecare.

 - S-a demonstrat că complexul vitaminelor B are calități analgezice. În particular vitaminele B1, B6 și B12 au o influență importantă asupra sistemului nervos, tocmai de aceea se recomandă consumul acestora în timpul producerii unei leziuni musculare deoarece pot ajuta la reducerea durerii.

 Alimentele bogate în vitaminele din grupa B sunt: drojdia de bere, orezul integral, algele marine, spanacul, germenii de grâu, ardeii, semințele de floarea-soarelui, fisticul, nucile, fasolea, nucile de Macadamia, ouăle, alunele, morcovii, zmeura, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață, iaurtul, avocado, cartofii dulci, porumbul, bananele, laptele de capră, laptele de vacă, fructele de pădure, ceapa, castraveții, sparanghelul, roșiile, lintea, citricele.

 - Este important să evitați consumul alimentelor care întrețin inflamația, precum excesul de sare, consumul băuturilor alcoolice și carnea roșie. Evitați de asemenea consumul de zahăr, care produce aciditate și amplifică durerea.

 - În schimb, este benefic să consumați alimente antiinflamatorii și antioxidante, precum Omega-3 și vitaminele A și C. O sursă foarte bună de acizi grași omega-3 sunt semințele de cânepă și uleiul presat la rece din semințe de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă mai este cunoscut sub denumirea de "uleiul perfect echilibrat al naturii", deoarece se pare că conține acizi grași nesaturați în raportul ideal de Omega-6 și Omega-3.

 - Odată ce au trecut 72 ore de la producerea leziunii, momentele de durere intensă au trecut, iar recuperarea este iminentă. În loc de apă rece, pentru această perioadă se recomandă apa caldă, care permite mușchilor să se relaxeze și să se detensioneze, crește irigația sanguină și apare o senzație de bine.

 - Continuați să faceți exerciții fizice. Este adevărat că activitatea fizică accelerează recuperarea mușchilor, pentru că astfel corpul este mai irigat și mai oxigenat. Dacă puteți face exerciții ușoare și moderate cu mușchii afectați, efectuați-le, însă dacă credeți că există riscul de a-i afecta și mai tare, sau dacă pe lângă leziunea musculară suferiți și de alte probleme precum o luxație sau o fractură, evitați-le. În schimb, faceți exerciții care să implice alte părți ale corpului.

 - Unele uleiuri esențiale ajută la relaxarea leziunii. Cele mai bune sunt acelea care generează căldură, precum eucalipt, pin sau rozmarin. Aplicați-le pe piele de două ori pe zi. Îmbrăcați-vă cu haine care să nu fie foarte strânse pe corp sau bandajați leziunea fără să afectați circulația.

 - O altă opțiune sunt unguentele care generează căldură pe suprafața pielii. Alternative excelente sunt acelea care conțin mentol, arnică sau ambele.

 - Cu sau fără uleiuri, exercițiile de streching accelerează de asemenea recuperarea mușchilor afectați. Faceți exerciții lente de stretching și masați mușchii în direcția durerii.

 - Masajele sportive sunt de asemenea recomandate pentru a accelera procesul de recuperare. Un maseur cu experiență poate reduce timpul de vindecare a unei leziuni de la o săptămână la doar câteva ore. Tehnici precum Bootzin, masajul profund și Shiatsu pot fi foarte utile în cazul acestor leziuni.

Semnale de alarmă

 Dacă leziunea este rezultatul unei entorse sau a unei lovituri, este recomandat să mergeți la medic, deoarece poate fi cazul chiar de o fractură sau o rănire a unui organ intern. În plus, o entorsă necesită îngrijiri suplimentare, iar recuperarea în acest caz este mai lentă.

 Nu ezitați să mergeți la medic dacă observați vreuna din următoarele complicații:

 - Durerea este constantă, inclusiv dacă mușchiul este în repaus.

 - Durerea devine mai intensă după 72 de ore sau este insuportabilă.

 - Apare pierderea sensibilității în extremitatea afectată.

 - Durerile sunt însoțite și de alte simptome pe lângă durerea musculară, precum amețeli, vomă, febră, dureri de cap, stări de leșin, etc.

  1. Comentarii (2)

  2. Adaugă-l pe al tău

Comentarii (2)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

Daca este vorba de dureri de spate care persista luni si chiar ani si nu sunt din cauza herniilor de disc, atunci s-ar putea sa fie din cauza problemelor cu colonul inca nedetectate sau diagnosticate. In caz de probleme cu colonul in nici un caz...

Daca este vorba de dureri de spate care persista luni si chiar ani si nu sunt din cauza herniilor de disc, atunci s-ar putea sa fie din cauza problemelor cu colonul inca nedetectate sau diagnosticate. In caz de probleme cu colonul in nici un caz sa nu se mai consume antibiotice si antiinflamatoare ci sa se tina o dieta de refacere a colonului numai cu cereale fierte.

Citeşte mai mult
This comment was minimized by the moderator on the site

Salut,am durerea aceasta de 4-5 ani. Diagnostice sunt multe eu însă m-am oprit la unul care se potrivește cu simptomele mele și anume durea mușchiului dela piciorul drept care pleacă dela șezut și coboară spre genunchi cînd în spatele piciorului...

Salut,am durerea aceasta de 4-5 ani. Diagnostice sunt multe eu însă m-am oprit la unul care se potrivește cu simptomele mele și anume durea mușchiului dela piciorul drept care pleacă dela șezut și coboară spre genunchi cînd în spatele piciorului cînd în fata piciorului și în special cînd mă ridic de jos. Acest diagnostic l-am găsit pe net, imaginea arata exact traiectoria mușchiului meu dureros dar îmi scăpa denumire. Este ceva de făcut.Va rog. MULȚUMESC.

Citeşte mai mult
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Comentarii   

-1 # RE: Remedii naturale pentru durerile musculareBoldea Adriana Ioana 19-10-2015 16:12
Daca este vorba de dureri de spate care persista luni si chiar ani si nu sunt din cauza herniilor de disc, atunci s-ar putea sa fie din cauza problemelor cu colonul inca nedetectate sau diagnosticate. In caz de probleme cu colonul in nici un caz sa nu se mai consume antibiotice si antiinflamatoar e ci sa se tina o dieta de refacere a colonului numai cu cereale fierte.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # RE: Remedii naturale pentru durerile musculareRizea Eugenia 14-10-2017 20:10
Salut,am durerea aceasta de 4-5 ani. Diagnostice sunt multe eu însă m-am oprit la unul care se potrivește cu simptomele mele și anume durea mușchiului dela piciorul drept care pleacă dela șezut și coboară spre genunchi cînd în spatele piciorului cînd în fata piciorului și în special cînd mă ridic de jos. Acest diagnostic l-am găsit pe net, imaginea arata exact traiectoria mușchiului meu dureros dar îmi scăpa denumire. Este ceva de făcut.Va rog. MULȚUMESC.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Gastrita: indicații si …

13-06-2014 Hits:154169 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de gas...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

25-04-2014 Hits:116115 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Cistita este o...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

27-03-2014 Hits:44417 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a ficat...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

14-09-2014 Hits:16545 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc de neg...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

20-09-2016 Hits:13983 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectează...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

07-10-2015 Hits:13817 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mus...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

28-07-2015 Hits:12154 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și ...

Mai mult

Simptomele anxietății

21-02-2015 Hits:10638 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem anumit...

Mai mult

Oboseala cronică

10-12-2014 Hits:10327 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala sau obo...

Mai mult

Cum se previne faringit…

21-11-2016 Hits:10209 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului sau ...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

24-08-2015 Hits:9413 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra”, ...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

18-08-2016 Hits:7066 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilor ...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

27-05-2016 Hits:6799 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci câ...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

22-04-2015 Hits:6687 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu arată ...

Mai mult

Rolul exercițiilor fizi…

15-06-2015 Hits:6594 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când vă gân...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

29-12-2016 Hits:5916 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și tetrai...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

19-08-2015 Hits:5893 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ti...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

17-11-2015 Hits:5846 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele ma...

Mai mult

Recomandări pentru prev…

01-12-2015 Hits:5612 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca ficatu...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

22-02-2017 Hits:5165 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American Psych...

Mai mult

Recomandări pentru prev…

01-01-2016 Hits:5058 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă să f...

Mai mult

6 băuturi naturale cont…

25-04-2016 Hits:4934 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecțiile u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

04-04-2016 Hits:4879 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaintarea î...

Mai mult

Sucuri recomandate în d…

08-06-2016 Hits:4733 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele ridicate...

Mai mult

Anemia: prevenire și re…

18-04-2016 Hits:4704 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă de pr...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

24-03-2016 Hits:4239 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simptome...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și …

15-07-2016 Hits:3877 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă, este...

Mai mult

Stresul, anxietatea și …

17-01-2017 Hits:3488 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

04-01-2017 Hits:3477 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii numiț...

Mai mult

Gingivita: cauze și rec…

27-07-2016 Hits:3355 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea și s...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

07-04-2015 Hits:3074 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este proba...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

28-12-2017 Hits:2984 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de lichid...

Mai mult

Plante și suplimente al…

20-03-2017 Hits:2739 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și mineral...

Mai mult

Plante și suplimente al…

14-03-2017 Hits:2524 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este caracter...

Mai mult

Distensia abdominală: c…

02-07-2018 Hits:1787 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în cazul ...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

06-12-2017 Hits:1371 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele princi...

Mai mult

Dieta antiestrogenică: …

01-11-2018 Hits:468 Boli, afectiuni si tratamentul lor Dr. Luca Catalin

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe feme...

Mai mult

Cauta in site

Sunt si pe Facebook

Consultație online

Anunțuri pe Site

Vă rog nu mai postați reclama dvs în comentarii la articole. Am creat special în forum, secțiunea mica publicitate cu vânzări, cumpărări și reclamă site-uri și magazine. Anunțurile sau reclama dvs este complet gratuită. Aici găsiți forumul.