Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cura cu urzică

Scris de Dr. Luca Catalin

Cura cu urzică

 Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă ce aduce numeroase beneficii organismului uman. Fie că este consumată sub formă de mâncărică, ciorbă sau ceai, urzica are proprietăți mai mult decât benefice pentru organismul uman. Urzica este o plantă ce crește de mai bine de două mii de ani pe toate continentele lumii, se adaptează ușor condițiilor climatice și este folosită ca și medicament pentru tratarea și prevenirea multor afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi, fiind considerată regina verdețurilor.

Unde găsim urzica?

 Urzica este o plantă ce crește peste tot, fără a trebui să fie udată, plivită, îngrijită sau semănată de cineva. Urzica este pe cât de tămăduitoare, pe atât de ușor de găsit. Dacă însă nu locuiți în zone în care să aveți acces la urzici, cel mai bine le cumpărați de la piață atunci când este sezonul lor. De primăvara până toamna târziu, urzicile pot fi găsite cu ușurință în piețe, dar pot fi adunate și de pe lângă garduri, de pe marginea apelor, a drumurilor, pe dealuri, în livezi, etc. Urzica este însă o plantă ce știe să se „apere„ și este bine să folosiți întotdeauna mănuși și să fiți bine acoperit atunci când adunați urzici.

Ce conține urzica?

 Urzica este o plantă bogată în vitamine și minerale. Urzica conține vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar și fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. urzica poate fi așadar folosită în scop terapeutic sau în prepararea unor feluri de mâncare.

Cum folosim urzica?

 Se spune că „urzica schimbă sângele„ și că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanțele nutritive de care avea nevoie, o cură cu urzici ţinută primăvara poate face minuni. Așadar, puteți prepara supă-cremă de urzici cu hrean sau fără, mâncărică de urzici, budincă de orez cu urzici, piure de urzici, tocană de urzici, chifteluțe de urzici și lista poate continua. Din punct de vedere terapeutic, se folosește ceaiul infuzie de urzică, ce poate fi folosit atât extern, cât și intern. Așadar, de la urzică se folosește totul – frunzele, rădăcina, florile și tulpina. Spuneam de infuzia de urzici, care se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită și se lasă la infuzat vreme de 15 minute. De asemenea, ceaiul de urzică poate fi găsit și la farmaciile naturiste sau plafare, sub formă de plantă uscată sau de pliculețe. Mai mult decât atât, o cură cu ceai de urzică durează o lună de zile, de preferință la începutul primăverii, și se consumă câte două-trei căni de ceai zilnic. Mai puteți face și o cură cu suc de urzică, obținut foarte simplu din frunze de urzică pe care le dați prin mașina de tocat carne și apoi consumați sucul vreme de o lună, câte două linguri pe zi. Tinctura de urzică este și ea un preparat foarte important ce se prepară din rădăcină sau frunze de urzică fie toamna, fie primăvara. De asemenea, tinctura de urzică poate fi găsită și la farmaciile naturiste și plafaruri și se recomandă o cură de două săptămâni, vreme în care se consumă câte 25 de picături dizolvate în apă sau ceai, de trei ori pe zi, inainte de masă. De asemenea, tinctura de urzică mai poate fi folosită și ca aplicații externe pentru a dezinfecta rănile. Siropul de urzică se obține din amestecarea plantei tocate cu miere, pusă la borcan vreme de 30 de zile la macerat, după care se filtrează.

Ce tratează urzica?

 Anemia este una din principalele afecțiuni pe care urzica o previne și o tratează. Datorită conținutului bogat în fier (dacă faceți un ceai mai concentrat veți putea observa deasupra un lichid foarte lucios care reprezintă acumularea de fier din plantă), aceasta tratează cu succes anemia. Se recomandă o cură cu ceai de urzică vreme de o lună de zile. Urzica are proprietăți antianemice, remineralizante, hemostatice și echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar și luptă împotriva anemiei.

Diabetul

 Diabetul este una din cele mai comune boli care acum se răspândește pe tot globul datorită stilului de viață nesănătos și a aditivilor alimentari pe care îi găsim în mâncare, și nu numai. Dar urzica are proprietatea de a scade glicemia și de a preveni diabetul, dar, desigur, și de a trata diabetul. Așadar, bolnavii de diabet pot duce o viață normală dacă consumă suc proaspăt de urzică vreme de trei luni, cu două linguri de suc pe zi.

Bolile de inimă

 Bolile de inimă și alergiile sunt de asemenea tratate cu ajutorul curei cu urzică. Așadar, infuzia de urzică și tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale și a trahicardiilor. Se recomandă o cură de o lună vreme în care se consumă trei căni de ceai de urzică zilnic.

Sângerările gingivale și nazale

 Sângerările gingivale și nazale pot fi ușor oprite dacă se bea câte o lingură de tinctură de urzică diluată în apă sau ceai, de trei ori pe zi, vreme de o lună.

Paraziții intestinali

 Paraziții intestinali sunt o problemă pe cât de jenantă pe atât de supărătoare care poate fi combătută cu ajutorul decoctului de urzică, câte două căni, vreme de zece zile, cura repetându-se o dată la două luni.

Sforăit

 Ceaiul de urzică ajută foarte mult la ameliorarea sforăitului datorită proprietăților sale anti-alergice. Ceaiul de urzică stopează sforăitul cauzat de diverse alergii. O lingură de frunze de urzică uscate la o ceașcă de apă clocotită sunt suficiente pentru a crea o infuzie ce se poate consuma de trei ori pe zi.

Infertilitate

 Urzica este un puternic adjuvant în tratarea problemelor de infertilitate. Pentru rezultate de efect, se consumă o mână de urzici fierte de două-trei ori pe săptămână timp de trei luni.

Extern, urzica se poate folosi pentru întărirea părului.

 Ceaiul de urzică, pe de altă parte este indicat pentru toate tipurile de păr, folosit pentru a vă clăti după fiecare spălare a părului. Ceaiul de urzică se obține prin infuzarea plantei proaspete și anume o ceașcă de urzică proaspătă, mărunțită la un litru de apă clocotită vreme de 15 minute. Cu ajutorul ceaiului de urzică, părul dumneavoastră va fi mai fortifiat, revitalizat, strălucitor și aceasta are și proprietatea de a preveni căderea părului și de a combate mătreața.

 Inflamațiile bucale și aftele pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul ceaiului de urzică cu care puteți face gargară și spălături de trei ori pe zi.

Alte afecțiuni pe care urzica le previne și le tratează:

 - artrita, astmul, infecțiile urinare, bronșitele, gingivitele, guta, pietrele la rinichi, scleroza multiplă, sindromul premenstrual, reumatismul, hemoroizii, dismenoreea, menstrele abundente, durerile de cap, arteriale, problemele părului și pentru detoxifierea organismului.

Mai poti citi din Cure si diete

Cura cu sfecla rosie

28-09-2012 Hits:618789 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului  Încă din Antichitate, sfe...

Mai mult

Cura cu catină

02-10-2012 Hits:425440 Cure si diete Dr. Luca Catalin

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACES...

Mai mult

Dieta alcalină ca mod …

02-02-2013 Hits:222734 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Ce este alcalinitatea?  Odată încheiat procesul digestiei, alimentele, conform calităţii ...

Mai mult

Diverse cure cu lămâi…

15-01-2013 Hits:207577 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu lămâie și ulei de măsline  Un tratament extraordinar de eficient pentru bila l...

Mai mult

Cura cu patrunjel

27-09-2012 Hits:194214 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant  Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, p...

Mai mult

Cura cu oțet de mere

07-01-2014 Hits:150201 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu oțet de mere Oțetul de mere este un leac cunoscut din bătrâni pentru tratarea mu...

Mai mult

Cura cu varză

02-10-2012 Hits:141733 Cure si diete Dr. Luca Catalin

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI Din cele mai vechi timpuri, varza este cunosc...

Mai mult

Cura cu boabe de ienupa…

21-10-2013 Hits:83987 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu boabe de ienupăr   Ienupărul este un arbust cu frunze asemănătoare cu cele ale br...

Mai mult

Cura cu urzică

07-01-2014 Hits:82533 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu urzică  Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă c...

Mai mult

Cura cu usturoi

10-04-2013 Hits:74834 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu usturoi Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul ur...

Mai mult

Cura cu nuci

07-01-2014 Hits:61091 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu nuci  Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci...

Mai mult

Micul dejun Kollath

28-03-2013 Hits:44032 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Micul dejun Kollath  Profesorul Kollath, dietetician și doctor în medicină, a elaborat a...

Mai mult

Reţete fără proteine…

08-04-2013 Hits:36204 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc Este indicat ca sarea folosită în ac...

Mai mult

Cura cu tije de păpăd…

10-05-2013 Hits:34915 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu tije de păpădie Păpădia este o plantă care ne poate fi de mare ajutor în perio...

Mai mult

Cura cu mere

10-11-2013 Hits:26425 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu mere  Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu...

Mai mult

Sfaturi pentru o dieta …

10-11-2013 Hits:22311 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă  Societate...

Mai mult

Regimul alimentar Yang

21-10-2013 Hits:21474 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yang Regimul alimentar predominant Yang este un regim mai blâ...

Mai mult

Cura cu măceșe

11-11-2013 Hits:21451 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu măceșe Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni ș...

Mai mult

Cura cu apă de izvor

07-01-2014 Hits:20461 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Apa ca element primordial al vieții Se știe din vremuri imemoriale că apa este elementul ...

Mai mult

Regimul alimentar Yin

21-10-2013 Hits:18012 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yin Vă recomandăm să citiţi şi articolele despre regimul ...

Mai mult

Dieta complet vegetaria…

21-10-2013 Hits:17774 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta complet vegetariană („vegană”): de ce să ţinem o astfel de dietă  Dieta comple...

Mai mult

Regimul alimentar Yin Y…

21-10-2013 Hits:17413 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar echilibrat Yin – Yang Acest articol încheie, cel puţin deocamdată, se...

Mai mult

Reguli pentru o dietă …

21-10-2013 Hits:17354 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reguli de aur pentru o dietă sănătoasă Indiferent de tipul de dietă pe care îl ţineţ...

Mai mult

9 sfaturi pentru a-ți …

08-11-2014 Hits:17210 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Alcalinizarea, cheia unei vieți sănătoase  Dacă ești vegetarian sau vegan, știi deja ...

Mai mult

Sfaturi pentru un stil …

14-02-2015 Hits:10799 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cei patru piloni ai izvorului tinereții  Există oare așa ceva numit “izvorul tinereții...

Mai mult

Nutriția și inteligen…

12-02-2015 Hits:10495 Cure si diete Dr. Luca Catalin

O nutriție corectă poate amplifica inteligența  Dacă doriți să vă amplificați intelig...

Mai mult

Dieta mediteraneană po…

02-10-2015 Hits:8759 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta mediteraneană și beneficiile sale  În prezent, tot mai multe studii medicale au conf...

Mai mult

Piramida dietei vegane

23-08-2016 Hits:8158 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Beneficiile dietei vegane  Spre deosebire de alimentația vegetariană, dieta vegană nu incl...

Mai mult

Principiile dietei orto…

28-06-2016 Hits:7983 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Despre medicina ortomoleculară  Medicina ortomoleculară, cu toate că are precedente anteri...

Mai mult

10 strategii pentru a n…

05-07-2017 Hits:7559 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Care este legătura dintre hormoni și apetit?  Reglarea consumului de alimente se realizea...

Mai mult