Cauza psihosomatică a durerii cronice
Atunci când o persoană suferă de durere cronică, în multe cazuri nu există o cauză clară care să poată explica aceasta. Când apare durerea cronică, există multe probabilități să fie vorba de un sindrom de miozită cauzată de tensiune musculară, conform explicațiilor oferite de doctorul John E. Sarno, profesor la Universitatea de Medicină din New York.
Doctorul John E. Sarno afirmă că durerea este, în aceste cazuri, un substitut al emoțiilor inconștiente neplăcute. Adică, propriul nostru inconștient respinge și reprimă anumite emoții, producând o durere fizică reală, ca o modalitate de a distrage atenția, care rămâne centrată pe durerea fizică în loc de conștientizarea durerii emoționale. Aceasta apare deoarece unele dintre emoțiile pe care o persoană le simte sunt considerate prea periculoase sau dureroase pentru a le simți la modul conștient sau sunt considerate insuportabile pentru a putea fi experimentate.
Emoția care este cel mai frecvent responsabilă de durerea fizică este ura, urmată de tristețe și durere emoțională. Mintea inconștientă consideră că exprimarea deschisă a acestei uri pe care o simți îți va ruina complet viața.
Sindromul miozitei cauzat de tensiune
Doctor Sarno vorbește de sindromul miozitei cauzat de tensiune pentru a se referi la cel pe care-l consideră a fi tulburarea psihosomatică cea mai frecventă.
Acest sindrom se produce ca și consecință a unei reduceri a fluxului sanguin în mușchi, tendoane și nervi din anumite părți ale corpului, ceea ce produce o lipsă de oxigen în aceste zone, cauzând în principal durere și alte simptome, depinzând de ce parte a corpului este afectată.
În mod frecvent, partea corpului care este afectată este una pentru care avem vreo scuză sau explicație care ne permite să concluzionăm că originea durerii este fizică. De exemplu, dacă joci tenis frecvent, durerea poate începe la cot, astfel încât vei ajunge la concluzia că te-ai lovit în timp ce jucai tenis, când la modul real mintea ta inconștientă s-a folosit de această scuză pentru a provoca durerea fizică necesară pentru a te distrage de la cauza adevăratei dureri, adică mânia sau durerea emoțională reprimită.
Când un anumit tip de tratament, de exemplu, o intervenție chirurgicală reușește să neutralizeze această durere, mai devreme sau mai târziu durerea va apărea în alt loc, deoarece adevărata cauză nu a fost tratată.
Părțile corpului care sunt cele mai afectate de acest sindrom sunt gâtul, umerii, spatele și mușchii fesieri.
În general, medicii atribuie durerea unei anormalități structurale existentă. Totuși, majoritatea acestor anormalități nu cauzează durere, deoarece sunt foarte comune la majoritatea persoanelor fără ca să producă vreo problemă.
De unde provin aceste emoții reprimate?
Aceste emoții pot avea diferite origini:
- În copilărie, copiii pot fi victimele unui abuz emoțional, fizic sau sexual sau nu primesc îngrijire și afecțiune adecvate, sunt tratați cu neglijență, etc. Aceasta generează o ură intensă care este considerată periculoasă și care, reprimată, poate rămâne în inconștient chiar până la vârsta adultă.
- Sentimentele de inferioritate sunt, conform doctorului Sarno, una dintre cauzele principalelor boli psihosomatice, deoarece sunt sursa unei presiuni intense de a fi perfecți și de a demonstra lumii că suntem valoroși și că nu suntem inferiori. Există o puternică conexiune între perfecționism și sindromul miozitei, precum și tendința de a fi amabil și bun cu toată lumea chiar dacă uneori nu simțim aceasta. Această tendință provine din dorința subconștientă de a fi acceptați de ceilalți.
- Presiunile vieții. Stresul la care este supusă o persoană în viața sa cotidiană și care poate deveni din diverse surse precum munca, familia, relația de cuplu, banii, etc.
În ce constă tratamentul?
Conform doctorului Sarno, principalul element pentru a ne elibera de durere constă în a ști și a accepta faptul că este vorba de un sindrom de miozită, având o origine psihosomatică, iar propria ta minte inconștientă produce durerea fizică pentru a te proteja de durerea emoțională. Acceptarea acestei idei este esențială pentru vindecare, precum și înțelegerea ideii că nu există vreo cauză fizică a durerii.
Este de asemenea important să recunoaștem că durerea este o reacție la o stare emoțională și că tendința de a avea acest tip de reacții fizice este universală și este o parte normală a vieții umane.
Odată informați, cei care încep să acorde atenție emoțiilor pe care au încercat să le nege, să le ascundă sau să le reprime pot ajunge cu ușurință la adevărata cauză a durerii cronice: mânia provenind dintr-o autoexigență de a fi perfect, mânia relaționată cu anumite presiuni externe, emoțiile precum vina, teama, nesiguranța, etc.)
În multe cazuri, acest demers poate fi eficient pentru ca durerea să diminueze și să dispară, în timp ce în alte cazuri va fi necesară o psihoterapie pentru tratarea problemelor emoționale mai profunde.