Ce este dopamina?
Neurotransmițătorul cerebral numit dopamină activează metabolismul, ajutând corpul să atingă o greutate corporală sănătoasă. Dopamina ajută creierul să genereze energie suficientă pentru a echilibra corpul. În plus, acest neurotransmițător stimulează inima, reglează fluxul de informații de la nivelul creierului, controlează mișcările și permite ca ființele umane să experimenteze sentimente de pasiune și de plăcere, făcându-ne să ne simțim bine.
Producerea de dopamină este impulsionată de consumul anumitor alimente, în special a celor care conțin aminoacidul numit tirozină. Consumul acestor alimente speciale susține capacitatea naturală a organismului de a răspunde în mod optim atât provocărilor fizice, cât și celor emoționale. Ar fi ideal ca alimentele recomandate mai jos să fie de proveniență organică pentru a evita efectele nocive ale pesticidelor, produselor chimice și a organismelor modificate genetic sau transgenice.
Alimente, nutrienți și suplimente care stimulează producerea de dopamină
Proteinele
Proteinele sunt bogate în aminoacizi, care sunt necesari pentru producerea dopaminei și a altor neurotransmițători. Consumul alimentelor precum ouăle și peștele este necesar pentru a-i furniza corpului aminoacizii adecvați. Produsele fermentate din soia precum tempeh și miso și alte leguminoase sunt considerate proteine incomplete; totuși acestea formează proteine complete atunci când se consumă în combinație cu cereale, transformându-se astfel într-o sursă excelentă de aminoacizi relaționați cu dopamina.
Proteine care determină producerea de dopamină:
- Peștele
- Ouăle
- Carnea de pui și de curcan
- Brânza
Legume care determină producerea de dopamină:
Anumite legume în particular sunt surse excelente de aminoacizi care stimulează producerea de dopamină. De exemplu, sfecla roșie conține aminoacidul numit betaină, care ajută la reglarea neurotransmițătorilor precum dopamina. De asemenea, anghinarea și avocado cresc nivelele de dopamină în mod natural.
- Algele marine
- Sfecla roșie
- Fructul de avocado
- Anghinarea
- Frunzele de muștar
- Broccoli
- Conopida
- Spanacul
- Varza creață
Fructe care determină producerea de dopamină:
Bananele coapte sunt o sursă abundentă de tirozină, iar pe măsură ce se coc, conținutul lor de tirozină crește. Tirozina ajută la reglarea și la stimularea nivelelor de dopamină (neuronii din creier folosesc acest aminoacid pentru a produce dopamină și norepinefrină), care stimulează memoria și starea de alertă. De exemplu, merele sunt recomandate să fie consumate pe cât posibil zilnic, deoarece sunt bogate în quercetină, un puternic antioxidant, care ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative prin intermediul producerii de dopamină în creier. Consumați cât mai des căpșuni, coacăze și cireșe, mai ales când este sezonul lor, deoarece sunt cele mai bune fructe care oferă nutrienții necesari pentru eliberarea de dopamină în corp. Fructele care determină producerea de dopamină sunt următoarele:
- merele
- pepenele roșu
- murea
- căpșunii
- coacăzele
- cireșele
- fructul de papaya
Nuci și semințe care determină producerea de dopamină:
Migdalele crude, semințele de susan și cele de dovleac sunt gustări sănătoase recomandate între mese și ajută la reglarea nivelelor de dopamină. Untul de migdale, untul de alune de pădure sau pasta din semințe de susan numită tahini, sunt de asemenea surse excelente de aminoacizi necesari pentru producerea de dopamină. La rândul lor, germenii de grâu conțin aminoacidul esențial numit fenilalanină, pe care corpul îl utilizează pentru a produce tirozina, care stimulează eliberarea naturală de dopamină. Nucile și semințele cele mai recomandate pentru producerea de dopamină sunt următoarele:
- migdalele crude
- semințele de susan
- semințele de dovleac
- boabele crude de cacao
- germenii de grâu
Plante medicinale care determină producerea de dopamină:
Diverse plante medicinale sunt cunoscute deoarece ajută la reglarea nivelelor de dopamină. Acestea sunt, printre altele: ginsengul, urzica, schinduful și armurariul. Aceste plante medicinale pot fi consumate sub formă de ceai, tincturi sau de suplimente alimentare. Plantele cele mai cunoscute pentru stimularea producerii de dopamină sunt:
- trifoiul roșu
- schinduful
- menta
- ginkgo biloba
- urzica
- oregano
- ginsengul
Suplimente alimentare (nutrienți) care determină producerea de dopamină:
Adăugarea suplimentelor alimentare la dieta zilnică pentru a crește nivelele de dopamină poate fi utilă dacă nutrienții nu se pot obține din alimente. Tirozina, pe lângă diverse alte vitamine precum cele din grupul B, vitamina C și E, fierul, acidul folic și niacina, toate acestea ajută la eliberarea dopaminei în organism. Suplimentele alimentare cele mai indicate pentru producerea de dopamină sunt următoarele:
- Aminoacizii esențiali
- Felilalanina și tirozina
- Proteinele din zer
- Vitamina B3 (niacina)
- Vitamina B6
- SAM
- Omega-3 (EPA și DHA)
- Vitamina C
Aminoacizi pentru combaterea depresiei
O modalitate facilă de a combate depresia o reprezintă stimularea producerii naturale a anumitor neurotransmițători prin intermediul consumului de aminoacizi precum tirozina care stimulează producerea de dopamină. De asemenea, serotonina (cunoscută și ca hormonul fericirii) ne influențează direct dispoziția, somnul și multe alte funcții esențiale ale organismului și poate fi stimulată în mod natural consumând alimente bogate în triptofan.
La rândul său, neurotransmițătorul GABA (acid gamma-aminobutiric) este implicat în reglarea stării de dispoziție și a clarității mentale. O doză de 500-1000 mg, administrată de două ori pe zi, poate funcționa dacă dopamina și serotonina nu rezolvă problemele cauzate de depresie.
Observație: Nutrienții cei mai indicați pentru a combate depresia depind de tipul de depresie de care suferiți, iar cel mai indicat este să vă adresați unui medic specialist care să vă indice tratamentul cel mai adecvat.