Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cele mai bune legume anticancer

Scris de Dr. Luca Catalin

Cele mai bune legume anticancer

Cele mai bune legume anticancer Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvoltarea dezordonată a celulelor, care nu-și mai îndeplinesc funcțiile specifice în organism, iar ca și consecință a creșterii de țesut anormal, organismul slăbește, iar organul sau organele afectate nu mai funcționează normal.

 S-a dovedit deja, în numeroase rânduri, prin vaste studii medicale, că alimentația influențează în mod direct atât prevenirea, cât și tratarea acestei boli, deoarece s-a descoperit că anumite alimente au proprietăți anti-cancerigene. Printre principalele alimente anti-cancerigene, putem întâlni o mare varietate de legume, care datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși, sunt un aliat puternic pentru a avea o sănătate perfectă și pentru a preveni această boală. O alimentație sănătoasă și echilibrată este fundamentală pentru sănătatea noastră. Să vedem în acest articol care sunt cele mai eficiente legume anticancer:

Morcovii

 Proprietățile anti-cancerigene ale morcovilor se datorează conținutului lor ridicat de betacaroten și carotenoizi, care sunt antioxidanți puternici și care ajută de asemenea la regenerarea celulelor.

Roșiile

 Roșiile crude conțin un compus numit licopen, care este un caroten și care pe lângă faptul că le conferă culoarea roșie, este relaționat cu prevenirea cancerului de prostată. De asemenea, conținutul lor bogat în vitamina A, vitamina C, și vitamina E și antioxidanți, poate ajuta la prevenirea și altor tipuri de cancer.

Ardeiul roșu

 Ardeiul roșu este cunoscut datorită multiplelor sale proprietăți benefice pentru sănătate, printre care se include efectul său anti-cancerigen, atribuit betacarotenului, capsaicinei și licopenului.Totodată, ardeiul roșu este o sursă bună de vitaminele A și C, care în combinație cu ceilalți compuși antioxidanți ajută la echilibrarea tensiunii sanguine și la controlul stresului.

Sfecla roșie

 Cunoscută ca fiind o legumă anticancerigenă foarte puternică, sfecla roșie este o sursă bogată de flavonoide, precum betanina. Diferite studii clinice au evidențiat puterea anticancerigenă a sfeclei roșii, mai ales atunci când este combinată cu alte legume ca de exemplu roșiile, ceapa sau castraveții. Proprietățile sale ajută la purificarea organismului, previn cancerul și bolile cardiovasculare.

Vinetele

 La fel ca celelalte legume de culoare violet, vinetele se caracterizează prin proprietățile lor anticancerigene, datorate conținutului lor bogat de antioxidanți, vitaminele A, C și E, fibre și seleniu.

Usturoiul și ceapa

 Aceste două legume sunt cunoscute datorită multiplelor beneficii pe care le oferă sănătății, printre care se remarcă proprietățile lor antibiotice, depurative și fortifiante pentru sistemul imunitar. Ambele sunt foarte bogate în alicină, care este un compus care acționează ca un purificator al ficatului, favorizând astfel eliminarea substanțelor toxice care se acumulează în sânge și în țesuturi, determinând astfel apariția cancerului.

Legumele crucifere

 Varza, brocoli, varza de Bruxelles, conopida, guliile și ridichile se caracterizează prin faptul că conțin anumite elemente fitochimice precum flavonoidele, glucozinolații și disulfuranii, care le recomandă ca fiind alimente de bază în lupta contra cancerului. Aceste legume ajută la întărirea sistemului imunitar, elimină radicalii liberi și protejează celulele sănătoase.

     

   Preveniți cancerul prin intermediul obiceiurilor bune

Mențineți o dietă sănătoasă

 Legumele și fructele crude, verdețurile și leguminoase au certe proprietăți anticancerigene, deoarece conțin anumiți compuși care protejează organismul, combat celulele canceroase și activează sistemul imunitar. Faptul că unele dintre acestea sunt numite “anticancerigene”, nu înseamnă că sunt alimente miraculoase, ci doar că ajută într-un mod specific organismul, iar pentru a potența efectele lor benefice, este necesar să se adopte și obiceiuri sănătoase de viață.

Renunțați la zahărul alb

 În anul 1934, Otto Warburg a primit Premiul Nobel datorită cercetărilor sale asupra fiziologiei celulelor canceroase și el a demonstrat în mod clar că celulele canceroase au nevoie de zahăr pentru a se dezvolta.

 O alimentație care conține mult zahăr (care include fructoza și cerealele procesate) provoacă o serie de probleme de sănătate care vă pot răpi ani întregi din viață datorită bolilor grave precum obezitatea, diabetul, cancerul și bolile cardiace.

 Legătura dintre un consum ridicat de zahăr, obezitate și cancer se poate rezuma în câteva cuvinte cheie: rezistența la insulină. Atât obezitatea cât și cancerul pot apărea atunci când corpul își pierde capacitatea de a arde grăsimea ca combustibil. Zahărul cauzează de asemenea inflamația cronică, ceea ce crește implicit riscul de cancer.

Puteți renunța complet la zahărul alb rafinat sau puteți alege următoarele variante:

 - Reducerea cantității de zahăr pe care o adăugați în mâncăruri sau în băuturi;

 - Folosirea extractului de ștevie sau a mierii de albine în locul zahărului și/sau a îndulcitorilor artificiali;

 - Utilizarea fructelor proaspete în loc de fructele din conserve;

 - Folosirea unor condimente specifice în loc de zahăr pentru a adăuga un plus de savoare deserturilor.

Realizați exerciții fizice

 Diverse studii clinice au demonstrat faptul că exercițiile fizice vă pot ajuta atât la reducerea riscului apariției cancerului, dar ajută totodată pacienții cu cancer să se recupereze mai rapid și reduce riscul recurenței cancerului. Unul din beneficiile exercițiilor fizice este acela că reduce rezistența la insulină, iar aceasta este o strategie profund eficientă pentru reducerea riscului de cancer. Aceasta creează un mediu sărac în zahăr care împiedică creșterea și propagarea celulelor canceroase.

 Este recomandat să realizați în mod regulat un program de exerciții integrale de intensitate ridicată și antrenament de forță – s-a demonstrat că ambele sunt în mod special benefice pentru sănătatea creierului și pentru prevenirea cancerului. Este foarte bine de asemenea să mergeți mult pe jos, câte 30 de minute, de 3 ori pe săptămână.

Limitați consumul de carne roșie

 Numeroase studii medicale au demonstrat că un consum ridicat de carne roșie crește posibilitatea de apariție a cancerului de pancreas, de prostată, de sân și de rinichi.

Sursă: Ayurvedic Medica