Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum se previne diabetul zaharat de tip 2?

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este diabetul zaharat de tip 2?

Cum se previne diabetul zaharat de tip 2? Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de tip 2 au evidențiat faptul că apariția acestuia se datorează unei alimentații defectuoase - de fapt, unui consum preponderent de alimente inadecvate, care sunt dăunătoare pentru sănătate. Medicii consideră că diabetul de tip 2 este o problemă care provine din "dereglarea controlului de zahăr din sânge," ceea ce în termeni generali are ca explicație "incapacitatea corpului de a produce suficientă insulină."

 Totuși, în realitate, adevărata problemă se pare că este semnalizarea inadecvată a leptinei și a insulinei. În cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul continuă să producă o anumită cantitate de insulină - de fapt, în general, un exces de insulină este produs zilnic - însă pancreasul este incapabil să recunoască insulina și să o folosească în mod corect.

 Aceasta este o etapă avansată de rezistență la insulină, care în mod normal este cauzată de o alimentație prea bogată în zahăr și în alimente care se transformă în zahăr. Diabetul zaharat de tip 2 implică de asemenea o proastă funcționare a semnalizării leptinei, care este cauzată de nivelele ridicate la modul cronic de insulină și de leptină – datorită în mod cert, unei alimentații mult prea bogate în zahăr.

 În mod îngrijorător, diabetul zaharat de tip 2 crește într-un ritm rapid mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Date medicale recente au evidențiat că între anii 2001 și 2009, diabetul de tip 2 la copiii având vârste cuprinse între 10 și 19 ani a crescut cu aproximativ 30%. Iar aceasta din cauza unei alimentații greșite care se bazează preponderent sau exclusiv pe alimentele de tip fast-food, care sunt pline de conservanți, stabilizatori, amelioratori de gust și E-uri, dar și de zahăr. De exemplu, în Statele Unite, unde se știe că este favorizată alimentația de tip fast-food sau junk-food, s-a înregistrat o creștere rapidă a cazurilor de prediabet și diabet de tip 2 în ultimul deceniu. Statisticile au arătat că din 80 de milioane de persoane, aproximativ, o persoană din patru are în prezent diabet sau pre-diabet.

Care sunt simptomele diabetului zaharat de tip 2?

 Este posibil ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să nu prezinte simptome timp de mulți ani înainte de a primi acest diagnostic. Se pare că în cazul diabetului de tip 2 simptomele sunt mai subtile, însă creşterea volumului urinar şi senzația de sete care pot fi uşoare la început se agravează treptat de-a lungul săptămânilor sau lunilor. Ulterior, apare starea de oboseală extremă, vederea neclară şi deshidratarea. În unele cazuri, în stadiile precoce ale diabetului, glicemia scade anormal de mult, ceea ce este hipoglicemie.

 Însă când glicemia creşte foarte mult, pacienţii care suferă de diabet zaharat de tip 2 pot prezenta deshidratare severă, care poate conduce la confuzie mentală, somnolenţă şi crize convulsive. Această afecţiune este denumită în termeni medicali comă hiperosmolară hiperglicemică non-cetozică.

 O recomandare utilă: asigurați-vă că vă controlați nivelul de insulină pe stomacul gol, pe lângă monitorizarea nivelului de zahăr din sânge. Ideal este ca nivelul de insulină pe stomacul gol să fie situat între 2 și 4. Cu cât este mai mare nivelul de insulină, cu atât mai mare este rezistența la insulină și trebuie să urmați foarte strict planul de tratament, mai ales când este vorba să vă modificați alimentația.

 Dacă faceți parte din procentul de 80% din cei care au rezistență la insulină sau la leptină (supragreutate, tensiune arterială ridicată, diabetic cu supragreutate sau cei care iau statine), cel mai bine ar fi să restrângeți consumul total de fructoză la doar 15 grame pe zi, până când se vor normaliza nivelele de insulină și leptină.

          10 recomandări pentru a preveni diabetul de tip 2

 Pentru că a preveni este infinit mai înțelept decât a trata, iată în continuare câteva recomandări importante pentru prevenirea acestei boli. Următoarele modificări în stilul de viață și de alimentație sunt fundamentale pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2:

1. Înlocuiți alimentele procesate și toate formele de zahăr cu alimente integrale și proaspete.

 Fructoza, cerealele procesate și carbohidrații care se transformă în zahăr sunt în mare parte responsabile de reacțiile adverse ale insulinei în corp.

 Modalitatea cea mai simplă de a obține acesta este de a înlocui alimentele procesate ​​cu alimente integrale, la modul ideal organice. Aceasta înseamnă să vă gătiți propria mâncare cu ingrediente proaspete și sănătoase și să reduceți pe cât posibil mâncatul în oraș. Se știe deja că alimentele procesate, inclusiv siropul obținut din porumb care are un conținut ridicat de fructoză și de alte zaharuri, cerealele procesate, grăsimile trans, îndulcitorii artificiali și alți aditivi sintetici determină apariția multor boli, iar în același timp pot agrava disfuncția metabolică.

 Pe lângă fructoză, grăsimile trans cresc riscul de diabet, interferând cu receptorii de insulină. Grăsimile trans sunt considerate de către specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase.

 Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

2. Consumați o cantitate slab-moderată de proteine de calitate.

 Preferați sursele de proteine de calitate din vegetale, ouă de casă, produse din soia (nemodificată genetic). Iată câteva surse bune de proteine pentru o alimentație sănătoasă: leguminoase: fasole, mazăre, năut, linte, oleaginoase: nuci, migdale, caju, nuci de Brazilia, nuci pecan, macadamia, cereale în varianta integrală: orez, ovăz, grâu, orz, quinoa, ciuperci, algele spirulina și chlorella, germenii de linte, quinoa, năut, grâu (acestea au de 4 ori mai multe proteine decât plantele adulte), semințele de chia, semințele de cânepă (care conțin toți aminoacizii esențiali și care formează o proteină completă), fructele uscate de goji (conțin mai multe proteine decât grâul integral), legumele cu frunze verzi (brocoli, spanac, kale).

3. Consumați grăsimi sănătoase și de calitate (inclusiv grăsimi saturate și monosaturate).

 Persoanele care au rezistență la insulină, vor avea beneficii consumând între 50 și 85% din caloriile zilnice sub formă de grăsimi sănătoase. Surse excelente de grăsimi sănătoase includ nuca și uleiul de cocos, fructul de avocado, untul și gheea (untul clarifiat), fructele uscate. (Nu uitați, grăsimile au un conținut ridicat de calorii, chiar dacă consumați o porție mică. Consumați preponderent vegetale decât alimente bogate în grăsimi).

4. Faceți exerciții fizice intense și în mod regulat.

 Numeroase studii au demonstrat că exercițiile fizice, inclusiv cele realizate fără a fi focalizați pe pierderea în greutate, adică cele de întreținere, cresc sensibilitatea la insulină. De exemplu, s-a demonstrat că antrenamentul de intensitate ridicată efectuat la intervale, îmbunătățește sensibilitatea la insulină cu până la 24% în doar patru săptămâni. În plus, acest tip de exerciții fizice ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, tonifiază musculatura, ajută la arderea excesului de țesut adipos, crește metabolismul bazal și pot fi făcute oriunde, nefiind nevoie de un echipament special.

5. Nu neglijați acizii grași omega-3 și omega-6.

 Alimentația actuală de tip occidental conține din păcate, prea mulți acizi grași omega-6 procesați și dăunători sănătății și prea puțini acizi grași omega-3. Principalele surse de omega-6 sunt uleiul de porumb, soia, rapiță, șofran și floarea-soarelui (procesate la rece și nu rafinate).

 O sursă foarte bună de acizi grași omega-3 și omega-6 sunt semințele de cânepă și uleiul presat la rece din semințe de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă mai este cunoscut sub denumirea de "uleiul perfect echilibrat al naturii", deoarece se pare că conține acizi grași nesaturați în raportul ideal de Omega-6 și Omega-3. Organismul uman are nevoie de acești acizi grași pentru a se menține într-o stare optimă de sănătate, iar în cazul copiilor, ei sunt necesari pentru creșterea și dezvoltarea lor normală.

 Datorită conținutului său bogat de Omega 3, semințele de cânepă sunt o alternativă naturală pentru recuperarea echilibrului acizilor grași. Din păcate, de mai bine de 70 de ani, dieta mondială a defavorizat consumul de Omega 3 datorită industrializării alimentației. Semințele de cânepă sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente și constituie o sursă ideală de energie, sunt bogate și în proteine, conținând 31% proteină completă și toți aminoacizii esențiali.

 Omega-3 ajută de asemenea la producerea “colesterolului bun”, la îmbunătățirea elasticității arterelor (având ca și consecință ameliorarea tensiunii arteriale) și a memoriei.

6. Mențineți nivele optime de vitamina D tot timpul anului.

 Noi cercetări medicale sprijină idea conform căreia vitamina D este foarte benefică nu doar pentru diabetul de tip 1, ci și pentru diabetul de tip 2. Modalitatea ideală de a optimiza nivelul de vitamina D din corp este prin intermediul expunerii protejate la soare. Controlați-vă în mod regulat nivelul de vitamina D, mai ales dacă luați suplimente de această vitamină, pentru a fi siguri că luați suficientă vitamina D pentru a obține nivele terapeutice de 50-70 ng/ml. Este bine de știut de asemenea, că Vitamina D influențează practic fiecare celulă din corp și este unul dintre cei mai puternici factori de prevenire a cancerului.

7. Dormiți suficient în fiecare noapte.

 Se sție că lipsa somnului crește nivelul de stres și de zahăr din sânge, stimulând rezistența la insulină și la leptină și favorizând creșterea în greutate. Într-un studiu care a durat timp de 10 ani, din 70000 de femei care nu sufereau de diabet, cercetătorii au arătat că femeile care dormeau mai puțin de cinci ore sau mai mult de nouă în fiecare noapte erau cu 34% mai susceptibile să dezvolte simptome de diabet decât femeile care dormeau între șapte și opt ore în fiecare noapte. Cea mai bună recomandare în această privință este ca pur și simplu să vă ascultați corpul. Dacă vă simțiți obosiți când vă treziți, probabil să aveți nevoie de mai mult somn. Căscatul frecvent în timpul zilei este alt indiciu clar al faptului că aveți nevoie de mai multă odihnă.

8. Mențineți o greutate corporală echilibrată.

 Dacă veți introduce schimbările recomandate anterior în alimentație, dar și în stilul de viață, vă veți îmbunătăți în mare măsură sensibilitatea la insulină și la leptină, iar în timp veți avea un corp sănătos și o greutate corporală optimă. Greutatea corporală ideală depinde de o varietate de factori, incluzând aici înălțimea, vârsta, nivelul general de activitate și moștenirea genetică. Mai ales în cazul copiilor și adolescenților, este foarte important ca aceștia să aibă o dietă sănătoasă și supravegheată de către părinți. De exemplu, în cazul fetițelor, obezitatea le expune la nivele mai ridicate de estrogen datorită faptului că estrogenul se produce și se depozitează în țesutul gras. Fetițele care au un exces de grăsime corporală, au de asemenea mai mulți estrogeni și leptină, ceea ce poate conduce la rezistența la insulină și la dezvoltarea țesutului gras, ceea ce produce chiar și mai mult estrogen – iată un cerc vicios care poate determina apariția pubertății premature, a diabetului zaharat de tip 2 și la creșterea riscului de cancer sensibil la estrogen, precum cancerul de sân.

9. Recurgeți la postul intermitent pentru a vă normaliza nivelele de insulină/leptină.

 O modalitate simplă de a începe cu postul intermitent este de a omite micul dejun, făcând din masa de prânz prima modalitate de alimentare a zilei. În general se recomandă acest tip de orar, însă dacă doriți să luați micul dejun și cina, puteți recurge desigur și la această variantă. Cheia postului intermitent este de a vă limita alimentația la o perioadă mai scurtă de timp specific în fiecare zi (în jur de 6-8 ore), în loc să alegeți să mâncați tot la două sau trei ore, pe tot parcursul zilei.

 Postul intermitent este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a elimina grăsimea corporală în surplus, de a elimina treptat pofta de zahăr și de a normaliza sensibilitatea la insulină/leptină. Postul intermitent ajută la reajustarea corpului pentru a utiliza grăsimea ca și combustibil principal, iar evidențele medicale au confirmat faptul că atunci când corpul se adaptează arderii grăsimii în locul zahărului ca și combustibil principal, se va reduce în mod drastic riscul de boli cronice.

 Postul intermitent zilnic poate oferi multe sau chiar majoritatea dintre beneficiile postului mai riguros sau efectuat pe o perioadă mai mare de timp. Încă o dată, atunci când postiți intermitent zilnic, vă veți restrânge alimentația la un timp specific, precum de exemplu o perioadă de opt ore sau mai puțin. Aceasta se va realiza zilnic până când se va îmbunătăți rezistența la insulină/leptină (până când se normalizează greutatea corporală, tensiunea arterială, colesterolul sau diabetul).

10. Optimizați-vă sănătatea intestinală.

 Intestinele sunt un ecosistem viu, care are atât bacterii bune cât și dăunătoare. Mai multe studii au demonstrat că persoanele obeze au bacterii intestinale diferite decât persoanele suple. O cercetare recentă efectuată în acest sens a arătat că bacteriile intestinale pot influența riscul apariției diabetului. Ca regulă generală, cu cât avem mai multe bacteriii bune în intestine, cu atât va fi mai puternic sistemul imunitar și va funcționa la nivel optim întregul corp. Din fericire, optimizarea florei intestinale este relativ ușoară. Puteți să vă restabiliți bacteriile bune din corp consumând cu regularitate alimente fermentate sau luând un supliment probiotic de calitate.

 În încheiere, câteva modalități pentru a reduce consumul de zahăr din alimentația zilnică, și anume:

 - Reducerea cantității de zahăr pe care o adăugați în mâncăruri sau în băuturi;

 - Folosirea steviei sau a mierii de albine în locul zahărului și/sau îndulcitorilor artificiali;

 - Utilizarea fructelor proaspete în locul fructelor din conserve;

 - Folosirea unor condimente specifice în loc de zahăr pentru a adăuga un plus de savoare deserturilor.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult