Ce sunt calculii biliari?
Vezica biliară este un organ mic situat în spatele ficatului, pe partea dreaptă a abdomenului și a cărui funcție este de a salva bila bogată în colesterol, care este secretată de ficat. La rândul său, bila ajută organismul să digere alimentele grase. Calculii biliari sunt depozite cristaline și dure care se formează în interiorul vezicii biliare și care sunt produse din cauza excesului de colesterol sau de săruri biliare. Acești calculi pot varia foarte mult în dimensiune, de la mărimea unei grăunte de nisip la cea a unei nuci.
De ce se produc calculii biliari?
Pietrele sau calculi biliari se formează atunci când există substanțe în bilă care se îngroașă. Din acest motiv, cele mai dureroase episoade apar de obicei după ce s-a luat masa.
Principalele motive pentru care se pot forma calculii biliari sunt următoarele:
- Deoarece ficatul elimină mai mult colesterol decât poate dizolva bila;
- Deoarece corpul poate avea un exces de pigment numit bilirubină care nu se poate dizolva;
- Deoarece vezica biliară nu poate fi evacuată complet sau cu frecvența necesară.
Care sunt simptomele calculilor biliari?
Pietrele sau calculii biliari cauzează de obicei dureri în partea superioară dreaptă sau în mijlocul abdomenului, care poate fi un nivel diferit de durere, de la intensă până la ușoară și care poate dura de la câteva minute la câteva ore. Există multe persoane care au calculi biliari însă nu descoperă acest lucru niciodată.
Atunci când o piatră biliară obstrucționează calea biliară, aceasta poate provoca simptome precum:
- Durere abdominală intensă
- Dureri de spate
- Grețuri
- Vomă
- Distensie abdominală (umflarea abdomenului)
- Febră
- Indigestie
- Frisoane
- Mișcări intestinale neregulate
- Urină închisă la culoare
- Diaree
- Pancreatită
- Icter
Se recomandă ca în cazul declanșării acestor simptome să vă prezentați imediat la medic, deoarece un tratament rapid și adecvat este de importanță vitală pentru combaterea calculilor biliari și reducerea riscului de inflamație a pancreasului.
Tipuri de calculi biliari
Calculii biliari pot fi de diferite tipuri:
- Calculi biliari de colesterol: aceștia sunt cel mai des întâlniți și sunt compuși dintr- un exces de colesterol din bilă sau când vezica biliară nu se golește complet;
- Calculi biliari pigmentari: aceștia sunt formați dintr-un exces de bilirrubină.
Datorită unei combinații dintre factorii genetici, dietetici și stilul de viață, persoanele cele mai predispuse la apariția calculilor biliari sunt din următoarele categorii:
- Femeile
- Persoanele peste 60 ani
- Persoanele diagnosticate cu diabet
- Persoanele obeze
- Femeile însărcinate
- Persoanele care iau medicamente hormonale
- Persoanele a căror dietă are un conținut ridicat în grăsimi
- Persoanele care au un stil de viață sedentar
10 remedii naturale pentru combaterea calculilor biliari
Se recomandă ca, în cazul în care suspectați că suferiți de calculi biliari, să contactați imediat medicul pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Chirurgia este una dintre cele mai comune metode de tratare a calculilor biliari, dar, în plus, există o serie de remedii naturale care pot ajuta la prevenirea și la tratarea calculilor biliari.
Să vedem în continuare care sunt acestea:
1. Infuzia de armurariu
Armurariul conține o substanță amară numită silimarină care stimulează producerea de bilă, ale cărei efecte sunt scăderea concentrației acesteia și eliminarea calculilor biliari. În plus, armurariul ajută la îmbunătățirea funcționării ficatului. Pentru a pune acest remediu în practică, zdrobiți o lingură de semințe de armurariu și apoi adăugați-le la o cană de apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze timp de 20 de minute, strecurați și adăugați puțină miere. Puteți să consumați câte o cană de infuzie de două sau de trei ori pe zi timp de o săptămână.
2. Turmericul
Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului ne pot ajuta să îmbunătățim solubilitatea bilei și să prevenim formarea pietrelor biliare. Preventiv se vor administra 1-2 picaturi de Sanohelp ( extract lichid de turmeric bio) de 2 ori pe zi pentru o bila sanatoasa. Daca exista deja pietre la bila se va creste doza gradat pana la 2-3 picaturi de Sanohelp de 3 ori pe zi.
3. Perele
Perele conțin pectină, un compus care ajută la înmuierea pietrelor biliare pline de colesterol, care, ulterior, sunt mai ușor de eliminat din organism. Puneți acest remediu în practică amestecând o jumătate de pahar de suc de pere cu o jumătate de pahar de apă caldă și două lingurițe de miere. Puteți bea amestecul de trei ori pe zi timp de două săptămâni. Puteți, de asemenea, să curățați perele de coajă, să le tăiați în bucăți mici și să le gătiți timp de cel puțin 20 de minute. Acest remediu se poate consuma de două ori pe zi timp de două săptămâni.
4. Infuzia de păpădie
O altă plantă folositoare pentru combaterea calculilor biliari este păpădia, ale cărei compuși stimulează excretarea bilei din ficat și ajută în egală măsură la detoxifierea și la metabolizarea grăsimii acumulate în ficat. Odată ce ficatul funcționează corect, acest lucru ajută implicit la funcționarea vezicii biliare. Pentru a aplica acest remediu, consumați o infuzie de păpădie care se prepară dintr-o linguriță de păpădie uscată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă să se infuzeze timp de 5 minute, apoi se strecoară, se lasă la răcit și se adaugă puțină miere. Puteți consuma această infuzie de două sau trei ori pe zi timp de două sau trei săptămâni.
5. Infuzia de mentă
Menta are proprietăți care ne ajută să îmbunătățim digestia, stimulând fluxul de bilă și alte sucuri digestive. Menta conține de asemenea, un compus numit terpen care facilitează dizolvarea eficientă a calculilor biliari și ajută la relaxarea spasmelor și la ameliorarea durerii ascuțite produsă de aceștia. Pentru a aplica acest remediu, fierbeți o cană de apă, adăugați o linguriță de frunze de mentă uscată și lăsați-o să se infuzeze timp de aproximativ 5 minute. Apoi, strecurați, lăsați la răcit și adăugați o linguriță de miere. Puteți consuma această infuzie de două ori pe zi timp de 4 sau 6 săptămâni, cel mai bine între mese pentru a obține rezultate mai bune.
6. Sucul de lămâie
Sucul de lămâie împiedică ficatul să producă colesterol, ceea ce se adaugă faptului că pectina pe care o conține sucul de lămâie ne va ajuta să eliminăm durerea vezicii biliare cauzată de pietre. În plus, lămâia are, de asemenea, vitamina C, care face colesterolul mai solubil în apă și ajută la o eliminare mai rapidă a deșeurilor. Pentru a aplica acest remediu, stoarceți sucul de la 4 lămâi și luați-l timp de o săptămână în fiecare dimineață pe stomacul gol, urmat de un pahar de apă. De asemenea, puteți bea patru linguri de suc de lămâie amestecat cu un pahar de apă caldă pe stomacul gol în fiecare zi timp de câteva săptămâni pentru a elimina calculii biliari din organism.
7. Uleiul de ricin
Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de ricin ajută la neutralizarea inflamației și a durerii cauzate de calculii biliari. Pentru a pune acest remediu în practică, încălziți o ceașcă de ulei de ricin pur presat la rece într-o tigaie. Înmuiați un tifon în uleiul fierbinte și apoi plasați tifonul pe partea dreaptă a abdomenului unde este localizată vezica biliară. Acoperiți tifonul cu o hârtie transparentă, iar deasupra plasați o pungă de apă fierbinte timp de 30 și 60 de minute. Puteți repeta procesul de mai multe ori pe săptămână până când observați îmbunătățiri.
8. Oțetul de mere
Oțetul de mere este acid și, prin urmare, împiedică ficatul să producă colesterol, care este responsabil pentru formarea celui mai comun tip de calculi biliari. În plus, oțetul de mere ajută de asemenea la dizolvarea calculilor biliari și la ameliorarea durerii pe care o provoacă. Pentru a pune acest remediu în practică, amestecați o lingură de oțet de mere cu un pahar de suc de mere. Trebuie să o luați de fiecare dată când simțiți durerea cauzată de calculi biliari, deoarece acest remediu vă va ajuta să o reduceți în numai 15 minute. Pe de altă parte, ca remediu preventiv, puteți lua în fiecare dimineață pe stomacul gol un pahar de apă caldă cu două lingurițe de oțet de mere și o linguriță de suc de lămâie.
9. Sucul de legume
Una dintre principalele recomandări atunci când suferim de calculi biliari este de a reduce consumul de alimente prăjite și grase. Putem înlocui aceste alimente cu o dietă bazată pe fructe și legume proaspete. De exemplu, un remediu bun este sucul de legume, preparat din rădăcină de sfeclă, castraveți și morcovi. Sfecla ajută la curățarea ficatului și la întărirea vezicii biliare. Castraveții, care conțin multă apă, sunt foarte buni pentru a detoxifica ficatul și vezica biliară, iar morcovii sunt bogați în vitamina C și alți nutrienți care sunt utili pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru a prepara acest suc de legume extrageți sucul de la o rădăcină de sfeclă, un castravete și patru morcovi de dimensiuni medii și amestecați-le apoi cu ajutorul unui blender. Puteți bea acest suc de două ori pe zi timp de două săptămâni pentru a observa ameliorarea simptomelor.
10. Vinul
Cercetătorii de la Universitatea East England au descoperit că vinul poate ajuta la prevenirea durerilor cauzate de calculii biliari. Pentru a aceasta, când începeți să se manifeste durerile de bilă, beți o jumătate de pahar de vin roșu de casă, iar în 20 de minute veți începe să observați ameliorarea durerilor.
Alte recomandări pentru prevenirea și combaterea calculilor biliari
- Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, pentru a curăța sistemul intern și pentru a inhiba formarea calculilor biliari.
- De asemenea, este important să aveți grijă ca dieta dumneavoastră să fie bogată în fructe și legume proaspete, deoarece aceste alimente pot împiedica formarea calculilor biliari. Pe de altă parte, se recomandă să se reducă aportul de carbohidrați și să se elimine acele alimente considerate de tip "fast food", precum și consumul de alimente bogate în fibre.
- Am observat deja că excesul de greutate sau obezitatea este un factor de risc pentru apariția calculilor biliari, astfel încât cea mai bună metodă de combatere a acestora, pe lângă o dietă sănătoasă și echilibrată, este practicarea exercițiilor fizice regulate.
- Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline pot contribui la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, deci se recomandă să folosiți cât mai des ulei de măsline extravirgin pentru prepararea salatelor de crudități și pentru gătit.