Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

10 remedii contra calculilor biliari

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce sunt calculii biliari?

10 remedii contra calculilor biliari Vezica biliară este un organ mic situat în spatele ficatului, pe partea dreaptă a abdomenului și a cărui funcție este de a salva bila bogată în colesterol, care este secretată de ficat. La rândul său, bila ajută organismul să digere alimentele grase. Calculii biliari sunt depozite cristaline și dure care se formează în interiorul vezicii biliare și care sunt produse din cauza excesului de colesterol sau de săruri biliare. Acești calculi pot varia foarte mult în dimensiune, de la mărimea unei grăunte de nisip la cea a unei nuci.

De ce se produc calculii biliari?

 Pietrele sau calculi biliari se formează atunci când există substanțe în bilă care se îngroașă. Din acest motiv, cele mai dureroase episoade apar de obicei după ce s-a luat masa.

 Principalele motive pentru care se pot forma calculii biliari sunt următoarele:

 - Deoarece ficatul elimină mai mult colesterol decât poate dizolva bila;

 - Deoarece corpul poate avea un exces de pigment numit bilirubină care nu se poate dizolva;

 - Deoarece vezica biliară nu poate fi evacuată complet sau cu frecvența necesară.

Care sunt simptomele calculilor biliari?

 Pietrele sau calculii biliari cauzează de obicei dureri în partea superioară dreaptă sau în mijlocul abdomenului, care poate fi un nivel diferit de durere, de la intensă până la ușoară și care poate dura de la câteva minute la câteva ore. Există multe persoane care au calculi biliari însă nu descoperă acest lucru niciodată.

 Atunci când o piatră biliară obstrucționează calea biliară, aceasta poate provoca simptome precum:

 - Durere abdominală intensă

 - Dureri de spate

 - Grețuri

 - Vomă

 - Distensie abdominală (umflarea abdomenului)

 - Febră

 - Indigestie

 - Frisoane

 - Mișcări intestinale neregulate

 - Urină închisă la culoare

 - Diaree

 - Pancreatită

 - Icter

 Se recomandă ca în cazul declanșării acestor simptome să vă prezentați imediat la medic, deoarece un tratament rapid și adecvat este de importanță vitală pentru combaterea calculilor biliari și reducerea riscului de inflamație a pancreasului.

Tipuri de calculi biliari

 Calculii biliari pot fi de diferite tipuri:

 - Calculi biliari de colesterol: aceștia sunt cel mai des întâlniți și sunt compuși dintr- un exces de colesterol din bilă sau când vezica biliară nu se golește complet;

 - Calculi biliari pigmentari: aceștia sunt formați dintr-un exces de bilirrubină.

 Datorită unei combinații dintre factorii genetici, dietetici și stilul de viață, persoanele cele mai predispuse la apariția calculilor biliari sunt din următoarele categorii:

 - Femeile

 - Persoanele peste 60 ani

 - Persoanele diagnosticate cu diabet

 - Persoanele obeze

 - Femeile însărcinate

 - Persoanele care iau medicamente hormonale

 - Persoanele a căror dietă are un conținut ridicat în grăsimi

 - Persoanele care au un stil de viață sedentar

 

             10 remedii naturale pentru combaterea calculilor biliari

 Se recomandă ca, în cazul în care suspectați că suferiți de calculi biliari, să contactați imediat medicul pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Chirurgia este una dintre cele mai comune metode de tratare a calculilor biliari, dar, în plus, există o serie de remedii naturale care pot ajuta la prevenirea și la tratarea calculilor biliari.

 Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. Infuzia de armurariu

 Armurariul conține o substanță amară numită silimarină care stimulează producerea de bilă, ale cărei efecte sunt scăderea concentrației acesteia și eliminarea calculilor biliari. În plus, armurariul ajută la îmbunătățirea funcționării ficatului. Pentru a pune acest remediu în practică, zdrobiți o lingură de semințe de armurariu și apoi adăugați-le la o cană de apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze timp de 20 de minute, strecurați și adăugați puțină miere. Puteți să consumați câte o cană de infuzie de două sau de trei ori pe zi timp de o săptămână.

2. Turmericul

 Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului ne pot ajuta să îmbunătățim solubilitatea bilei și să prevenim formarea pietrelor biliare. Preventiv se vor administra 1-2 picaturi de Sanohelp ( extract lichid de turmeric bio)  de 2 ori pe zi pentru o bila sanatoasa. Daca exista deja pietre la bila se va creste doza gradat pana  la 2-3 picaturi de Sanohelp de 3 ori pe zi.

3. Perele

 Perele conțin pectină, un compus care ajută la înmuierea pietrelor biliare pline de colesterol, care, ulterior, sunt mai ușor de eliminat din organism. Puneți acest remediu în practică amestecând o jumătate de pahar de suc de pere cu o jumătate de pahar de apă caldă și două lingurițe de miere. Puteți bea amestecul de trei ori pe zi timp de două săptămâni. Puteți, de asemenea, să curățați perele de coajă, să le tăiați în bucăți mici și să le gătiți timp de cel puțin 20 de minute. Acest remediu se poate consuma de două ori pe zi timp de două săptămâni.

4. Infuzia de păpădie

 O altă plantă folositoare pentru combaterea calculilor biliari este păpădia, ale cărei compuși stimulează excretarea bilei din ficat și ajută în egală măsură la detoxifierea și la metabolizarea grăsimii acumulate în ficat. Odată ce ficatul funcționează corect, acest lucru ajută implicit la funcționarea vezicii biliare. Pentru a aplica acest remediu, consumați o infuzie de păpădie care se prepară dintr-o linguriță de păpădie uscată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă să se infuzeze timp de 5 minute, apoi se strecoară, se lasă la răcit și se adaugă puțină miere. Puteți consuma această infuzie de două sau trei ori pe zi timp de două sau trei săptămâni.

5. Infuzia de mentă

 Menta are proprietăți care ne ajută să îmbunătățim digestia, stimulând fluxul de bilă și alte sucuri digestive. Menta conține de asemenea, un compus numit terpen care facilitează dizolvarea eficientă a calculilor biliari și ajută la relaxarea spasmelor și la ameliorarea durerii ascuțite produsă de aceștia. Pentru a aplica acest remediu, fierbeți o cană de apă, adăugați o linguriță de frunze de mentă uscată și lăsați-o să se infuzeze timp de aproximativ 5 minute. Apoi, strecurați, lăsați la răcit și adăugați o linguriță de miere. Puteți consuma această infuzie de două ori pe zi timp de 4 sau 6 săptămâni, cel mai bine între mese pentru a obține rezultate mai bune.

6. Sucul de lămâie

 Sucul de lămâie împiedică ficatul să producă colesterol, ceea ce se adaugă faptului că pectina pe care o conține sucul de lămâie ne va ajuta să eliminăm durerea vezicii biliare cauzată de pietre. În plus, lămâia are, de asemenea, vitamina C, care face colesterolul mai solubil în apă și ajută la o eliminare mai rapidă a deșeurilor. Pentru a aplica acest remediu, stoarceți sucul de la 4 lămâi și luați-l timp de o săptămână în fiecare dimineață pe stomacul gol, urmat de un pahar de apă. De asemenea, puteți bea patru linguri de suc de lămâie amestecat cu un pahar de apă caldă pe stomacul gol în fiecare zi timp de câteva săptămâni pentru a elimina calculii biliari din organism.

7. Uleiul de ricin

 Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de ricin ajută la neutralizarea inflamației și a durerii cauzate de calculii biliari. Pentru a pune acest remediu în practică, încălziți o ceașcă de ulei de ricin pur presat la rece într-o tigaie. Înmuiați un tifon în uleiul fierbinte și apoi plasați tifonul pe partea dreaptă a abdomenului unde este localizată vezica biliară. Acoperiți tifonul cu o hârtie transparentă, iar deasupra plasați o pungă de apă fierbinte timp de 30 și 60 de minute. Puteți repeta procesul de mai multe ori pe săptămână până când observați îmbunătățiri.

8. Oțetul de mere

 Oțetul de mere este acid și, prin urmare, împiedică ficatul să producă colesterol, care este responsabil pentru formarea celui mai comun tip de calculi biliari. În plus, oțetul de mere ajută de asemenea la dizolvarea calculilor biliari și la ameliorarea durerii pe care o provoacă. Pentru a pune acest remediu în practică, amestecați o lingură de oțet de mere cu un pahar de suc de mere. Trebuie să o luați de fiecare dată când simțiți durerea cauzată de calculi biliari, deoarece acest remediu vă va ajuta să o reduceți în numai 15 minute. Pe de altă parte, ca remediu preventiv, puteți lua în fiecare dimineață pe stomacul gol un pahar de apă caldă cu două lingurițe de oțet de mere și o linguriță de suc de lămâie.

9. Sucul de legume

 Una dintre principalele recomandări atunci când suferim de calculi biliari este de a reduce consumul de alimente prăjite și grase. Putem înlocui aceste alimente cu o dietă bazată pe fructe și legume proaspete. De exemplu, un remediu bun este sucul de legume, preparat din rădăcină de sfeclă, castraveți și morcovi. Sfecla ajută la curățarea ficatului și la întărirea vezicii biliare. Castraveții, care conțin multă apă, sunt foarte buni pentru a detoxifica ficatul și vezica biliară, iar morcovii sunt bogați în vitamina C și alți nutrienți care sunt utili pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru a prepara acest suc de legume extrageți sucul de la o rădăcină de sfeclă, un castravete și patru morcovi de dimensiuni medii și amestecați-le apoi cu ajutorul unui blender. Puteți bea acest suc de două ori pe zi timp de două săptămâni pentru a observa ameliorarea simptomelor.

10. Vinul

 Cercetătorii de la Universitatea East England au descoperit că vinul poate ajuta la prevenirea durerilor cauzate de calculii biliari. Pentru a aceasta, când începeți să se manifeste durerile de bilă, beți o jumătate de pahar de vin roșu de casă, iar în 20 de minute veți începe să observați ameliorarea durerilor.

 Alte recomandări pentru prevenirea și combaterea calculilor biliari

  - Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, pentru a curăța sistemul intern și pentru a inhiba formarea calculilor biliari.

 - De asemenea, este important să aveți grijă ca dieta dumneavoastră să fie bogată în fructe și legume proaspete, deoarece aceste alimente pot împiedica formarea calculilor biliari. Pe de altă parte, se recomandă să se reducă aportul de carbohidrați și să se elimine acele alimente considerate de tip "fast food", precum și consumul de alimente bogate în fibre.

 - Am observat deja că excesul de greutate sau obezitatea este un factor de risc pentru apariția calculilor biliari, astfel încât cea mai bună metodă de combatere a acestora, pe lângă o dietă sănătoasă și echilibrată, este practicarea exercițiilor fizice regulate.

 - Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline pot contribui la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, deci se recomandă să folosiți cât mai des ulei de măsline extravirgin pentru prepararea salatelor de crudități și pentru gătit.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult