Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Caracteristicile și proprietățile vinetelor

Scris de Dr. Luca Catalin

Vinetele – date generale

Caracteristicile și proprietățile vinetelor Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbacee anuală din familia Solanaceelor și au un aport caloric redus, însă sunt bogate în minerale și vitamine.

 Este recomandat ca vinetele să se consume cât mai repede posibil după ce au fost culese și trebuie păstrate la frigider, ca să nu formeze pete și să nu capete un gust amar. În prezent, vinetele se cultivă în toate zonele calde de pe planetă, însă sunt originare din India. Vinetele au fost introduse în Europa de către arabi, iar începând cu secolul XIII, au fost cultivate în toate țările mediteraneene.

 Există numeroase varietăți de vinete, care se disting fie datorită formei, culorii sau mărimii, însă toate aceste varietăți au în comun textura spngioasă specifică și semințele albicioase. Cei mai mari producători mondiali de vinete sunt China și India, însă acest legume se cultivă de asemenea și în Japonia și în diverse țări mediteraneene precum Spania, Italia și Grecia.

 Să vedem în acest articol care sunt proprietățile nutritive ale vinetelor, precum și beneficiile acestor legume pentru sănătate.

Proprietățile nutritive ale vinetelor

 Valoarea energetică și nutritivă a vinetelor, în comparație cu alte legume este mai mică, aceste legume conținând puține calorii, o anumită cantitate de hidrați de carbon, puține proteine și nu au grăsimi deloc. Conținutul lor este bogat în apă (92%), cantitatea de fibre este moderată și sunt bogate în minerale precum potasiu, calciu, sulf, fier, dar și vitaminele B și C. Este important să semnalăm faptul că pentru unele persoane sensibile, vinetele nu sunt foarte recomandate, deoarece conțin amine (serotonină și tiramină), care pot provoca reacții alergice sau dureri de cap. În continuare vă prezentăm un tabel comparativ cu proprietățile nutriționale ale vinetelor gătite și ale vinetelor crude la o porție de 100 grame.

 

 

Vinete gătite, fără sare

Vinete crude

Nutrient

Unitate

porție de 100 g

porție de 100 g

Apă

g

89

92

Energie

kcal

35

25

Proteine

g

0.8

0.98

Grăsimi totale

g

0.23

0.18

Hidrați de carbon

g

8.7

5.8

Fibre totale

g

2.5

3.0

Zahăr total

g

3.2

3.5

Minerale

Calciu

mg

6

9

Fier

mg

0.25

0.23

Magneziu

mg

11

14

Fosfor

mg

15

24

Potasiu

mg

123

229

Sodiu

mg

1

2

Zinc

mg

0.12

0.16

Vitamine

Vitamina C

mg

1.3

2.2

Vitamina B1 sau tiamina

mg

0.07

0.03

Vitamina B2 sau riboflavina

mg

0.02

0.03

Vitamina B3 sau niacina

mg

0.6

0.6

Vitamina B6 sau piridoxina

mg

0.08

0.08

Folați

mcg

14

22

Vitamina K

mcg

2.9

3.5

Vitamina A

UI

37

23

Lipide

Acizi grași saturați

g

0.04

0.03

Acizi grași mononesaturați

g

0.02

0.01

Acizi grași saturați polinesaturați

g

0.09

0.07

Colesterol

mg

0

0

Beneficiile consumului de vinete

 Datorită proprietăților lor nutriționale, vinetele oferă următoarele beneficii:

 - Antioxidante: anumiți flavonoizi și compuși fenolici din coaja vinetelor, precum și din pulpa acestora sunt benefici în cazul bolilor cardiovasculare și degenerative. Dintre acestea se remarcă nasuninul, acidul clorogenic și acidul cafeic. De asemenea, Antocianinele din vinete nu permit ca acizii grași saturați să se depoziteze pe peretele arterelor.

 - Diuretice: consumul de vinete este indicat în cazul celor care suferă de litiază renală (calculi), edeme (retenție de lichide), hipertensiune arterială și tulburări cardiace, deoarece stimulează producerea de urină, stimulând capacitatea naturală de filtrare a rinichilor.

 - Laxative: vinetele au un efect laxativ moderat și blând, datorită conținutului lor de fibre vegetale (celuloze) și sunt de asemenea depurative.

 - Favorizează digestia: vinetele activează funcția biliară, precum și producerea de suc pancreatic, de aceea stimulează digestia, fiind recomandate în special în cazurile de digestii grele sau dispepsie biliară.

 - Reduc grăsimile din sânge: vinetele conțin statine care se folosesc pentru tratarea dislipemiilor (probleme cu grăsimile), dar și a hipercolesterolemiei, hipertrigliceridemiei și a altor afecțiuni. Consumul de vinete ajută la reducerea colesterolului și la prevenirea arterosclerozei.

 - Hipoglicemiante: Vinetele reduc de asemenea nivelele de glicemie, fiind alimente benefice pentru persoanele diabetice.

 - Antiinflamatorii: Vinetele conțin o mare cantitate de antocianine care au puternice efecte antiinflamatorii. Aceste legume ajută la prevenirea arterosclerozei și la calmarea durerilor reumatice.

 - Ajută la prevenirea cancerului: diferite studii medicale au demonstrat deja că legumele din familia Solanaceelor (precum roșiile, ardeii și cartofii), conțin o cantitate ridicată de elemente fitochimice, mai precis anumite substanțe care ne protejează contra cancerului. Vinetele conțin de asemenea glicoalcaloizi importanți care ajută la stoparea creșterii celulelor anormale sau cancerigene atât la nivelul colonului, dar și al ficatului.

 Ca precauție, este bine de știut că vinetele se consumă întotdeauna coapte și gătite, pentru a fi cât mai ușor de digerat.