Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Xilitolul, un îndulcitor sănătos

Scris de Dr. Luca Catalin

Xilitolul, o alternativă sănătoasă la zahăr

Xilitolul, un îndulcitor sănătos Xilitolul are cu 40% mai puține calorii decât zahărul și are același aspect și gust, dar previne apariția cariilor dentare și reglează nivelul glucozei din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate. În timpul celui de-al doilea război mondial, utilizarea xilitolului obținut din coaja de mesteacăn a fost foarte populară în Finlanda, deoarece locuitorii nu avea zahăr din alte surse, precum sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, care trebuiau să fie importate.

 După război, utilizarea sa a scăzut, dar în ultimii ani xilitolul a redevenit un îndulcitor utilizat pe scară largă în întreaga lume pentru gustul, versatilitatea și beneficiile pe care le oferă sănătății. Principalul avantaj oferit de acest îndulcitor asupra celorlalți este puterea sa de a preveni cariile dentare și de a elimina placa dentară. Pe lângă extractul de stevia, xilitolul este de asemenea ideal în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, deoarece are un efect hipoglicemic prin reglarea producției de insulină de către pancreas.

 Xilitolul este, de asemenea, cunoscut și sub numele de zahăr de mesteacăn, deoarece din scoarța acestui copac a fost extras pentru prima dată. Xilitolul este un zahăr obținut prin reducerea unei substanțe numite xiloză și care stimulează receptorii linguali pentru gustul dulce.

 Xilitol a fost descoperit în anul 1891 și a fost folosit ca îndulcitor de la începutul anilor 1960. Acesta se găsește în mod natural și în unele alimente, cum ar fi căpșunii, afinele, prunele, porumbul și ovăzul, în legume precum conopida și mai ales în coaja de mesteacăn și de fag. Xilitoul este utilizat pentru fabricarea gumei de mestecat și a bomboanelor fără zahăr, a alimentelor pentru diabetici, în unele paste de dinți și preparate farmaceutice.

Beneficiile folosirii xilitolului

 Consumul ridicat de zahăr din alimentația occidentală este una dintre cauzele epidemiei actuale de obezitate, potrivit unor publicații științifice recente, și este, de asemenea, legat de apariția unor boli cronice cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 și cancerul.

 Avem nevoie de opțiuni sănătoase pentru a îndulci unele preparate, iar xilitolul este o alternativă excelentă la zahăr, având de asemenea, unele beneficii nutriționale și terapeutice:

 1. Xilitolul are același gust dulce ca și zahărul, însă are mai puține calorii: xilitolul este un substitut pentru zahărul rafinat, seamănă cu acesta ca gust și aspect, dar conține 40% mai puține calorii. În mod specific, se găsesc 2,4 kcal per gram de xilitol față de 4 kcal per gram în zahăr.

 2. Încărcătură glicemică scăzută: xilitolul nu crește nivelele de zahăr din sânge, deoarece are o încărcătură glicemică scăzută.

 3. Ajută la controlul greutății: pe lângă faptul că oferă mai puține calorii și nu ridică nivelul de glicemie din sânge, xilitolul contribuie și la prevenirea excesului de greutate și a arderii grăsimilor.

 4. Xilitolul este benefic pentru dantură deoarece previne și combate apariția cariilor.

 5. Xilitolul este potrivit pentru diabetici: ajută la reglarea glicemiei. Conform studiilor recente, în cazul persoanelor diabetice xilitoul poate fi considerat un supliment alimentar, mai degrabă decât un îndulcitor sănătos.

 6. Xilitolul este benefic pentru oase deoarece crește absorbția calciului în organism și ajută la prevenirea osteoporozei.

 7. Are proprietăți anticanceroase: în urma unor studii de laborator, s-a descoperit că xilitolul are un efect anticancerigen și ajută la prevenirea cancerului.

Cum se poate utiliza xilitolul?

 Atât aspectul său, cât și efectul său de îndulcire și gustul său sunt similare cu zahărul alb convențional, sucroza. Prin urmare, într-o rețetă se poate folosi aceeași cantitate de xilitol ca în cazul zahărului. Veți avea avantajul că, spre deosebire de zahăr, xilitolul nu va aduce prejudicii sănătății și poate fi adăugat la prepararea unor deserturi, biscuiți, prăjituri, piureuri, băuturi, etc. Xilitoul nu fermentează, deci nu poate fi folosit pentru a prepara pâine. Xilitolul obținut din mesteacăn este mai scump și generează un impact mai mare asupra sănătății.

 Consumul pe termen lung al xilitolului este sigur. Acesta este aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Organizația Mondială a Sănătății pentru consumul alimentar, fiind folosit în produsele farmaceutice și în produsele de sănătate orală. Xilitolul poate fi consumat cu o limită zilnică de 400 g. Peste 400 g pe zi xilitolul poate avea un efect laxativ și produce gaze și balonare. Aceste simptome sunt mai frecvente la persoanele care au un intestin iritabil și intoleranță la carbohidrații cu lanțuri scurte.