Ce este osteopatia?
Osteopatia este un mod de a detecta, trata și preveni anumite probleme de sănătate prin mișcarea, întinderea sau masarea mușchilor și incheieturilor.
Osteopatia este o practică ce se bazează pe principiul conform căruia starea de bine unui individ depinde de sănătatea oaselor, a mușchilor, a ligamentelor și a țesutului conjunctiv al acestuia.
Persoanele care practică osteopatia au în vedere faptul că, tratând oasele, mușchii și ligamentele, corpul ajunge să se vindece singur, fără medicamente sau intervenții chirurgicale.
În general, persoanele care apelează la osteopatie au nevoie de un remediu contra durerilor de spate, durerilor de gât și umerilor sau alte probleme legate de mușchi și articulații. Unii osteopați însă, pe lângă aceste probleme de sănătate, tratează și probleme de astm, probleme digestive sau probleme legate de durerile menstruale.
Funcționează osteopatia sau nu?
Există dovezi clare care demonstrează că osteopatia este eficientă în tratarea durerilor persistente de spate, tratamentul osteopatic fiind recomandat de către Institutul Național pentru Sănătate și Excelență.
Dovezile legate de eficiența tratării problemelor care nu sunt legate de sistemul muscular sau scheletic sunt puține, însă încercarea unui astfel de tratament nu poate face rău nimănui. În cel mai rău caz nu va funcționa.
Ce tratăm cu ajutorul osteopatiei?
Osteopatia este cel mai frecvent utilizată în tratarea condițiilor care afectează mușchii, oasele sau articulațiile. Cu ajutorul acestei practici de medicină alternativă putem trata eficient:
- durerile de spate, gât și umăr;
- artrită;
- problemele legate de pelvis, șolduri sau picioare;
- leziuni sportive;
- problemele de postură cauzate de condusul mașinii, de locul de muncă sau de sarcină.
Cum decurge o ședință de osteopatie?
În primul rând, este bine de știut ca ședintele de osteopatie decurg fără nici un fel de dureri.
La începutul primei sesiuni ale acestui tratament, osteopatul vă va pune întrebări legate de simptome și starea dumneavoastră generală de sănătate.
Apoi, osteopatul va căuta pe corpul dumneavoastră zonele sensibile, slăbite, vulnerabile, cu accent în mod special la nivelul coloanei vertebrale.
Osteopații sunt instruiți pentru a identifica cazurile în care un pacient are nevoie să apeleze la medicul de familie sau are nevoie de teste suplimentare, cum ar fi radiografiile, pentru a ajuta la diagnosticarea corectă a problemei.
Care este rolul osteopatiei?
Fiecare osteopat are rolul de a restabili funcția normală și stabilitatea articulațiilor pentru a ajuta corpul să se vindece în mod autonom.
Tehnicile folosite în tratamentul de osteopatie includ masajul, pentru a relaxa mușchii, întinderea articulațiilor și articularea acestora, lovituri scurte dar eficiente la nivelul coloanei vertebrale, pentru a reduce durerile și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
Are osteopatia efecte secundare?
Fiind o ramură a medicinei alternative, este normal ca pacienții să se întrebe dacă osteopatia are sau nu efecte secundare.
În general, osteopatia este considerată ca fiind un tratament sigur. Există într-adevăr câteva efecte secundare, dar nici unul dintre acestea nu este îngrijorător.
După prima sesiune de tratament, este posibil să experimentați dureri ușoare în zona proaspăt tratată, dureri moderate de cap sau oboseală.
Din fericire, aceste efecte secundare ale osteopatiei, deși apar la câteva ore de la sesiunea avută, dispar de la sine într-o zi sau două.