Sulful este esențial pentru sănătate
Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” despre care nu se vorbește prea frecvent, însă care este foarte important pentru funcționarea optimă a corpului. În prezent, nutriționiștii afirmă că este posibil să nu se obțină suficient sulf prin alimentație, în ciuda faptului că acesta se găsește în multe alimente.
Sulful este considerat un mineral curativ, iar deficiența de sulf cauzează dureri și inflamații relaționate cu anumite tulburări musculare și osoase.
Sulful are un rol important în multe procese biologice, unul dintre acestea fiind metabolismul. Sulful este prezent în insulină, hormonul esențial care determină utilizarea zahărului derivat din carbohidrați ca și combustibil pentru celulele musculare și cele adipoase.
Sulful: al treilea mineral esențial din corp
Șase elemente chimice – oxigen, carbon, hidrogen, nitrogen, calciu și fosfor-compun 99% din masa corporală. Următoarele cinci: potasiu, sulf, sodiu, clor și magneziu – reprezintă 1% în diferite grade.
Însă cu toate că sulful pare să fie relativ nesemnificativ în această listă, este al treilea mineral cel mai abundent din corp. Una din funcțiile sale cele mai importante este aceea de antioxidant.
Sulful este prezent în toate țesuturile vii și este un component din doi aminoacizi importanți: Metionina (conținută în principal în albușul de ou și în pește) care este esențială, deoarece corpul nu o sintetizează și trebuie să fie obținută dintr-o sursă externă și Cisteina, care necesită sulf într-un ritm constant și care este sintetizată de către corp.
Pielea, mușchii și oasele conțin aproximativ jumătate din cantitatea de sulf din întregul corp. Părul și unghiile, compuse dub proteina numită cheratină conțin o mare parte din sulf, în timp ce cartilajele și țesuturile conjunctive au o formă mai flexibilă, care se schimbă și se descompune în timp, ceea ce cauzează apariția semnelor îmbătrânirii. Câțiva din acești indicatori includ ridurile, durerile musculare și de articulații, ceea ce ar putea indica în primul rând o deficiență de sulf.
De ce este sulful atât de special?
Sulful are un rol important în procesul de detoxifiere a corpului, deoarece intră în componența unuia dintre antioxidanții cei mai importanți pe care îi produce corpul: glutationul. Fără sulf, glutationul este ineficient.
Oamenii de știință au subliniat în numeroase rânduri că deficiența de sulf ar putea fi una dintre cauzele principale ale bolii Alzheimer, care din păcate, crește exponențial în fiecare an. Un articol medical publicat recent evidențiază legătura dintre apariția demenței și a altor probleme prevalente și o deficiență de sulf din corp:
“În mod curios, sulful este un puternic antagonist al aluminiului, ceea ce contravine afirmației că aluminiul este un factor semnificativ în cazul apariției bolii Alzheimer.
În același mod, majoritatea pacienților tineri și cei care au o vârstă mai înaintată care suferă de “o minte încețoșată”, probleme de concentrare și/sau probleme cu memoria, au avut nivele de sulf sub cele normale, inclusiv mulți copii sau adulți diagnosticați cu ADD/ADHD…”3
Un alt articol a menționat motivele pentru care deficiența de sulf și de sulfat în corp ar putea explica prevalența bolilor cardiace. Cercetătoarea din domeniul biofizicii, Stephanie Seneff a numit sulfatul de colesterol o “moleculă misterioasă” care fluctuează în sânge și cauzează o instabilitate care poate cauza boli cardiovasculare.
Există mai multe remedii tradiționale care folosesc sulful și MSM-ul ca tratament eficient contra acneei și a altor probleme ale pielii precum rozacea, micoze, dermatita seboreică și paraziți. Un studiu medical a explicat importanța sa într-un raport despre rolul sulfului și al compușilor săi pentru protecția contra expunerii la lumina ultravioletă (UV) și razele-X.
Sulful este esențial pentru viață, de fapt este prezent în toate celulele. Acest macromineral este este prezent în cheratină, care este o substanță proteică din piele, unghii și păr și participă la sinteza colagenului (element care menține unite celulele). Sulful este absorbit de sistemul digestiv, apoi este separat de aminoacizii care îl conțin, după care este transportat în fluxul sanguin și în celulele din întregul corp.
Funcțiile pe care le îndeplinește sulful în organism:
Acestea sunt câteva dintre funcțiile pe care le are sulful în organism:
- Sulful este responsabil de menținerea aportului necesar de oxigen în creier;
- Împreună cu ficatul, sulful susține o corectă secreție biliară;
- Împreună cu vitaminele din grupa B, sulful asigură sănătatea nervilor;
- Sulful face parte integrantă din aminoacizii care ajută la construirea țesuturilor;
- Sulful este indispensabil pentru ca cheratina și colagenul să fie sintetizate de către organism;
- Rolul sulfului este relevant în respirația țesuturilor organice;
- Sulful favorizează transportul și echilibrul altor minerale în organism;
- Sulful ajută în mod activ în tratarea problemelor care afectează pielea, unghiile și părul;
- Sulful intervine în metabolismul lipidelor și a hidraților de carbon;
- Sulful ajută la funcționarea corectă a insulinei. Molecula de insulină este formată din două lanțuri de aminoacizi care sunt conectate între ele prin punți de sulf, fără de care insulina nu și-ar putea realiza activitatea biologică;
- Sulful ajută la sinteza intermediarilor metabolici importanți, precum glutationul;
- Sulful ajută la detoxifierea organismului.
Carența de sulf poate determina o serie de tulburări în organism, acestea fiind câteva dintre ele:
- Poate determina fragilizarea unghiilor, părului și diverse probleme ale pielii;
- Poate determina apariția problemelor care afectează articulațiile;
- Împiedică purificarea normală a organismului;
- Poate produce o dereglare a secreției biliare;
- Poate produce tulburări ale sistemului nervos;
- Poate determina un dezechilibru de alte minerale în organism;
- Poate produce o întârziere a creșterii datorită relației sale directe cu sinteza proteinelor;
- Poate produce tulburări ale metabolismului lipidelor și hidraților de carbon.
Precauții de luat în considerare:
Sulful se găsește frecvent în natură sub formă de sulfuri. Compușii din sulf au un miros neplăcut și adeseori sunt foarte toxici. În general, substanțele sulfuroase pot avea următoarele efecte nocive asupra sănătății umane:
- Efecte neurologice și schimbări comportamentale;
- Alterarea circulației sanguine;
- Tulburări cardiace;
- Efecte nocive asupra ochilor și vederii;
- Tulburări ale aparatului reproducător;
- Slăbirea sistemului imunitar;
- Tulburări stomacale și gastrointestinale;
- Tulburări ale funcțiilor ficatului și rinichilor;
- Defecte de auz;
- Tulburări ale metabolismului hormonal;
- Efecte dermatologice;
- Asfixie și embolie pulmonară.
Toxicitatea sulfului:
Doza zilnică recomandată de sulf nu este stipulată, tocmai de aceea o dietă echilibrată și cât mai variată este singura recomandare. Excesul de sulf este eliminat din organism prin urină. Chiar dacă ingerarea excesivă a sulfului conținut în alimente nu este considerată toxică, în schimb, ingerarea sulfului anorganic poate genera toxicitate.
Nutrienți sinergici:
În general, Vitaminele din Grupul B și în particular Vitamina B1 potențează efectele benefice ale sulfului.