Ritmurile naturii
Numeroasele curente medicale ale lumii, în special cele mai tradiționale și vechi, au luat în considerare bioritmul corpului uman pentru a menține sănătatea fizică, mentală, emoțională sau chiar spirituală.
În ultimele secole, oamenii au fost tot mai seduși de noile tehnologii și de confortul epocii moderne însă, din păcate, s-au îndepărtat tot mai mult din ritmurile naturale și de legile universului la care, indiferent dacă dorim sau nu, suntem supuși cu toții. Desigur, noile tehnologii și progresele sociale sunt elemente extraordinare care ne fac viața mai ușoară și mai echitabilă (nu pentru totdeauna, din păcate). Deși se pare că noile tehnologii și epoca modernă ne aduc confort, adevărul este că ființa umană nu a avut niciodată o viață atât de complexă, accelerată, și stresantă.
Tot ceea ce există în lumea noastră se supune unor reguli pe care nu putem și nu ar trebui să le ignorăm. Animalele, plantele și, desigur, ființe umane, urmează unele ritmuri naturale pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a ne optimiza sănătatea și bucuria de a trăi în armonie cu lumea din jurul nostru. În acest articol vom vorbi despre anotimpurile anului, însă există multe tipuri de cicluri care ar trebui să fie de asemenea luate în considerare, cum ar fi:
- Ziua și noaptea
- Ciclurile lunare
- Ciclurile vitale (nașterea, creșterea, reproducerea și îmbătrânirea)
Sănătatea și anotimpurile
Atât medicina tradițională chineză, cât și medicina ayurvedică indiană iau în considerare aceste cicluri și, de asemenea, elementele, atunci când este vorba despre restabilirea sănătății și de evitarea bolilor. De fapt, aceste tradiții medicale relaționează anumite organe ale corpului cu anotimpurile anului și cu elementele dominante:
- Primăvara: Elementul pământ/ organul corespunzător: ficatul și vezica biliară
- Vara: Elementul foc/ organul corespunzător: inima și intestinul subțire
- Vara târzie: Elementul pământ/ organul corespunzător: splina și stomacul
- Toamna: Elementul metal/ organul corespunzător: plămânii și intestinul gros
- Iarna: Elementul apă/ organul corespunzător: rinichii și vezica urinară
Puteți lua în considerare acest tabel pentru a afla ce organe sunt mai sensibile la un moment dat, pentru a avea grijă de ele în special la acea dată. În același mod, puteți, de asemenea, să țineți cont care este elementul dominant pentru a regla și echilibra aceste organe. În general, deoarece un anumit element este predominant într-un sezon, trebuie să fiți atenți să nu îl exagerați și să-l reglați recurgând la contrariile acestuia (de exemplu, focul din timpul verii este echilibrat de răcoare, umiditatea iernii este echilibrată de căldură și uscăciune, etc.).
Primăvara și sănătatea
Primăvara, după cum știm cu toții, natura explodează, înflorește, crește și se manifestă în toată splendoarea ei. Pe perioada primăverii este indicat să se consume alimentele care oferă organismului capacitatea de a se regenera precum ouăle, semințele, germenii, etc. În ceea ce privește produsele alimentare, este bine să se consume substanțe nutritive esențiale reale, luând o mulțime de vitamine, minerale, proteine, etc., deoarece primăvara corpul absoarbe cel mai bine substanțele nutritive.
La nivel profesional, primăvara este un moment bun pentru a începe noi proiecte, de a dezvolta noi idei și de a le pune în aplicare, de a începe cursuri de formare profesională, adică tot ceea ce înseamnă creștere și extindere. La nivel emoțional, același lucru se întâmplă deoarece este un moment bun pentru a interacționa cu alte persoane și de a ne expune în societate. Desigur, primăvara este ideală pentru a începe să părăsiți adăpostul casei, să vă bucurați de primele raze calde ale soarelui, să mergeți mult pe jos, să faceți sporturi în aer liber, etc.
Vara și sănătatea
Vara este momentul când fructele se coc fiind expuse la soare. Este un moment de dragoste, bucurie, căldură, vitalitate extremă și viața pură! Prin urmare, în timpul verii, este indicat să sprijinim acest proces vital prin consumul unor alimente proaspete și ușoare pentru a compensa excesul de căldură și foc.
La nivel profesional, vara este timpul să colectăm fructele semănate în primăvară. Energiile din timpul verii sunt efervescente și trebuie să profităm pentru a ne cuceri obiectivele și pentru a pune în proiectele noastre toată pasiunea degajată de acest anotimp. La un nivel emoțional, este timpul să iubim, să împărtășim, să fuzionăm cu viața și cu ceilalți, să călătorim, să cunoaștem și să "explorăm" viața.
Toamna și sănătatea
Toamna este momentul când totul este uscat de excesul de foc din timpul verii, fiind un anotimp foarte bun pentru regenerare. În ceea ce privește alimentele, toamna este un moment perfect pentru o dieta hipotoxică, de curățare sau de post pentru a elimina din corp toxinele și substanțele dăunătoare. În acest anotimp este indicat să se consume mâncăruri calde și umede, pentru a contracara uscăciunea și frigul toamnei.
Din punct de vedere profesional, toamna este un moment bun pentru a face un bilanț al situației noastre și de a înlătura elementele care ne pot perturba ascensiunea profesională. Având energiile verii acumulate în organism, toamna este timpul potrivit pentru a face față provocării și pentru a proiecta o cale de succes, eliminând tot ceea ce ne limitează. La nivel emoțional și personal, toamna se petrece același lucru, fiind un moment bun pentru a începe selectarea prietenilor, a excursiilor, de a rezolva conflictele personale și de a realiza o purificare emoțională.
Iarna și sănătatea
Iarna este momentul cel mai potrivit pentru hibernare, evident. Este amuzant, deoarece există mulți oameni care refuză să accepte acest lucru (la fel ca vârsta înaintată), pretinzând că au aceeași energie ca și vara. Însă a face acest lucru înseamnă a merge împotriva vieții și a legilor naturii. În ceea ce privește alimentele, în timpul iernii este foarte important să se adune energie și să se irosească cât mai puțină posibil. Este indicat ca iarna să se consume mâncăruri calde și este momentul în care se pot consuma și alimente mai grele și mai multe grăsimi (bune).
La nivel profesional, iarna este un moment bun pentru a acționa cu prudență, pentru a nu risca prea mult, pe scurt, pentru a rezerva energia pentru sosirea primăverii. Iarna nu este momentul potrivit pentru a lansa proiecte mari, ci doar pentru a gândi, a dezvolta, a analiza și a defini.
La nivel personal, iarna este momentul vital pentru a ne aduna, a rămâne acasă și a ne odihni, pentru a ne recâștiga forța. Dacă din contră, alegem să ieșim în exces și să pierdem energie în mod exagerat în sfera socială, este posibil să nu mai avem o rezervă suficientă de energie pentru a face față noului an. Iarna este timpul să ne împărtășim viața cu un cerc mic de prieteni, în intimitate și este cel mai bine să recurgem la tăcere și la introspecție. Frigul este perfect pentru a reflecta, pentru auto-analiză, tratarea rănilor, odihnă, regenerare, etc.